12 Syarat Binance Yang Perlu Anda Ketahui Sebelum Berdagang Cryptocurrency

12 Syarat Binance Yang Perlu Anda Ketahui Sebelum Berdagang Cryptocurrency


Pengenalan

Sama ada anda berada di pasaran saham, perdagangan hari Forex, atau baru dengan cryptocurrency, anda akan mendengar banyak syarat perdagangan yang mungkin terdengar tidak biasa. FOMO, ROI, ATH, HODL, apa maksud semua ini? Perdagangan dan pelaburan mempunyai bahasa mereka sendiri, dan sangat menakutkan untuk mempelajari semua istilah baru ini. Namun, ia sangat berguna jika anda ingin mengikuti apa yang berlaku di pasaran kewangan.
 • Ketakutan, Ketidakpastian, dan Keraguan (FUD): Penyebaran ketakutan dan maklumat yang salah untuk memperoleh kelebihan.
 • Fear Of Missing Out (FOMO): Emosi yang anda rasakan ketika anda panik membeli.
 • HODL: Beli dan tahan lama!
 • BUIDL: Hati-hati dan membina sistem kewangan seterusnya.
 • SAFU: Dana selamat!
 • Pulangan Pelaburan (ROI): Berapa banyak wang yang anda hasilkan (atau rugi).
 • Tertinggi Sepanjang Masa (ATH): Harga tertinggi yang pernah dicatatkan!
 • Rendah Sepanjang Masa (ATL): Harga terendah yang pernah direkodkan.
 • Lakukan Penyelidikan Sendiri (DYOR): Jangan mempercayai, mengesahkan.
 • Kesungguhan Wajar (DD): Orang pintar membuat keputusan berdasarkan fakta.
 • Anti Pengubahan Wang Haram (AML): Peraturan yang menghalang penjenayah menyembunyikan wang mereka.
 • Ketahui Pelanggan Anda (KYC): Peraturan yang membuat pertukaran mengesahkan identiti anda.

Dalam artikel ini, kami telah mengumpulkan beberapa syarat perdagangan yang paling penting yang harus anda ketahui jika anda berdagang cryptocurrency.

1. Ketakutan, Ketidakpastian, dan Keraguan (FUD)

12 Syarat Binance Yang Perlu Anda Ketahui Sebelum Berdagang Cryptocurrency
Walaupun bukan istilah perdagangan semata-mata, FUD sering digunakan dalam konteks pasaran kewangan. FUD adalah strategi yang bertujuan untuk mendiskreditkan syarikat, produk, atau projek tertentu dengan menyebarkan maklumat yang salah mengenainya. Tujuannya adalah untuk menanamkan ketakutan dan memperoleh keuntungan entah bagaimana. Ini boleh menjadi kelebihan daya saing atau taktikal atau mendapat keuntungan dari penurunan harga saham yang disebabkan oleh berita yang berpotensi merosakkan.

Seperti yang anda jangkakan, FUD cukup biasa di ruang cryptocurrency. Dalam banyak kes, pelabur boleh memasukkan posisi pendek dalam aset dan kemudian melepaskan berita yang berpotensi berbahaya atau mengelirukan apabila kedudukan tersebut telah ditetapkan. Dengan cara ini, keuntungan yang besar dapat dibuat dengan menjual pendek atau pilihan beli. Mereka juga mungkin meletakkan diri mereka dengan transaksi over-the-counter (OTC) terlebih dahulu.

Dalam banyak kes, maklumat tersebut ternyata salah, atau paling tidak menyesatkan. Namun, dalam beberapa kes, ternyata benar. Selalu baik untuk mempertimbangkan semua sisi hujah. Adalah berguna untuk memikirkan insentif apa yang dapat dimiliki orang dengan berkongsi pendapat tertentu secara terbuka.2. Takut Hilang (FOMO)

FOMO adalah emosi yang dirasakan oleh para pelabur ketika mereka berduyun-duyun membeli aset kerana takut kehilangan peluang keuntungan. Oleh kerana terdapat banyak emosi yang berat, FOMO oleh sebilangan besar orang boleh menyebabkan pergerakan harga parabola. Pelabur "FOMO-ing" dari aset ke aset dalam permainan kerusi muzik sering dapat memberi isyarat tahap akhir dari pasaran bull.

Sekiranya anda membaca artikel kesilapan Analisis Teknikal (TA) kami, anda tahu bahawa keadaan pasaran yang melampau dapat mengubah peraturan pasaran yang biasa. Apabila emosi berleluasa, banyak pelabur mungkin melompat ke posisi FOMO. Ini boleh menyebabkan pergerakan yang meluas ke kedua arah dan boleh menjebak banyak pedagang yang cuba melakukan perdagangan orang ramai.

FOMO juga biasa digunakan ketika merancang aplikasi media sosial. Adakah anda pernah tertanya-tanya mengapa biasanya lebih sukar untuk melihat catatan di garis masa media sosial mengikut susunan kronologi? Ini juga berkaitan dengan FOMO. Sekiranya pengguna dapat memeriksa semua siaran sejak masuk terakhir, mereka mempunyai perasaan bahawa mereka telah melihat semua catatan terkini.

Dengan sengaja mencampurkan catatan lama dan baru pada garis masa, platform media sosial bertujuan untuk menanamkan FOMO dalam pengguna. Dengan cara ini, pengguna terus memeriksa berulang kali kerana bimbang mereka kehilangan sesuatu yang penting.

3. HODL

HODL adalah istilah yang berasal dari salah ejaan "tahan." Ini pada dasarnya setara dengan cryptocurrency strategi beli dan tahan. HODL pada mulanya muncul dalam entri yang kini terkenal di forum BitcoinTalk pada tahun 2013. Istilah ini adalah kesalahan ejaan dalam tajuk: "SAYA HODLING."

HODLing merujuk kepada memegang pelaburan walaupun harga turun. Ini juga biasa digunakan dalam konteks pelabur ("HODLers") yang diakui pandai dalam perdagangan jangka pendek, tetapi ingin mendapatkan pendedahan harga kepada cryptocurrency. Ia juga dapat digunakan untuk para pelabur yang memiliki keyakinan tinggi pada duit syiling tertentu dan berniat untuk mempertahankan pelaburan mereka untuk jangka masa yang lebih lama.

Strategi HODLing serupa dengan strategi pelaburan beli dan tahan yang berasal dari pasar tradisional. Beli dan pegang pelabur cuba mencari aset yang tidak dinilai dan bertahan lama. Ramai pelabur menggunakan strategi ini untuk Bitcoin.

Sekiranya anda membaca artikel purata harga dolar (DCA) kami, anda tahu bahawa ini adalah strategi yang sangat menguntungkan untuk Bitcoin. Sekiranya anda membeli hanya $ 10 BTC setiap minggu selama lima tahun kebelakangan ini, anda akan mendapat lebih dari tujuh kali ganda pelaburan asal anda!


4. BANGUNAN

BUIDL adalah istilah terbitan HODL. Ia biasanya menggambarkan peserta industri cryptocurrency yang terus membangun tanpa mengira turun naik harga. Idea utamanya adalah bahawa penganut sejati industri kripto terus membangun ekosistem tanpa mengira pasaran beruang yang kejam. Dalam pengertian ini, "PEMBINA" benar-benar mengambil berat tentang apa yang boleh dibawa oleh blockchain dan cryptocurrency kepada dunia, dan mereka secara aktif berusaha mencapai matlamat ini.

BUIDL adalah mindset yang bertujuan untuk memberi contoh bagaimana cryptocurrency bukan hanya mengenai spekulasi, tetapi untuk membawa teknologi ini kepada orang ramai. Ini berfungsi sebagai peringatan untuk menjaga perhatian dan terus membangun infrastruktur yang mungkin dapat melayani berbilion orang pada masa akan datang. Sebagai tambahan, BUIDLers memahami bahawa pasukan yang terus membangun dengan pemikiran jangka panjang kemungkinan akan berjaya dalam jangka masa panjang.

5. SAFU

12 Syarat Binance Yang Perlu Anda Ketahui Sebelum Berdagang Cryptocurrency
SAFU berasal dari meme yang dimuat naik oleh Bizonacci. Ia menggabungkan CEO Binances, Changpeng Zhao (CZ), mengatakan "dana selamat" semasa penyelenggaraan platform yang tidak dijadualkan.

Video tersebut menjadi viral dalam bidang cryptocurrency. Sebagai tindak balas, Binance telah menubuhkan Dana Aset Selamat untuk Pengguna (SAFU), dana insurans kecemasan yang dibiayai oleh 10% daripada yuran perdagangan. Dana ini disimpan dalam dompet sejuk yang berasingan. Ideanya adalah bahawa SAFU dapat melindungi kehilangan dana pengguna dalam kes-kes yang melampau, yang menawarkan perlindungan tambahan untuk pengguna Binance. Inilah sebabnya mengapa anda mungkin sering mendengar ungkapan "dana adalah safu."

6. Pulangan Pelaburan (ROI)

Return on Investment (ROI) adalah cara untuk mengukur prestasi pelaburan. ROI mengukur pulangan pelaburan berbanding dengan kos asal. Ini juga merupakan kaedah yang mudah untuk membandingkan prestasi pelaburan yang berbeza.

Inilah cara anda mengira ROI. Anda mengambil nilai pelaburan semasa dan mengurangkan kos pelaburan asal. Kemudian anda bahagikan nombor itu dengan kos asal.

ROI = Nilai Semasa - Kos Asal / Kos Asal

Katakan anda membeli Bitcoin pada harga $ 6,000. Harga pasaran semasa Bitcoin sekarang ialah $ 8.000.

ROI = 8000-6000 / 6000

ROI = 0.33

Ini bermakna anda mendapat 33% dari pelaburan asal anda. Anda juga perlu mempertimbangkan bayaran (atau kadar faedah) yang perlu anda bayar untuk mendapatkan gambaran yang lebih tepat.

Walau bagaimanapun, nombor mentah bukan keseluruhan gambar. Semasa membandingkan pelaburan, faktor lain juga berperanan. Apa risikonya? Apakah cakrawala masa? Sejauh mana aset itu cair? Bolehkah slippage mempengaruhi harga pembelian anda? ROI bukanlah metrik utama dengan sendirinya, tetapi alat yang berguna untuk mengukur prestasi pelaburan anda.

Mengira ukuran kedudukan sangat penting ketika memikirkan pulangan pelaburan. Sekiranya anda ingin membaca tentang formula mudah yang akan membantu anda menguruskan risiko dengan berkesan, lihat Bagaimana Mengira Ukuran Kedudukan dalam Perdagangan.

7. Tinggi Sepanjang Masa (ATH)

Kita mungkin tidak perlu menjelaskan yang ini, bukan? Tertinggi Sepanjang Masa adalah harga tercatat tertinggi bagi aset. Sebagai contoh, ATH Bitcoin semasa pasaran bull 2017 adalah 19,798.86 USDT pada pasangan BTC / USDT di Binance. Ini bermaksud bahawa ini adalah harga tertinggi yang diperdagangkan Bitcoin pada pasangan pasaran ini.

Salah satu aspek menarik dari aset yang mencapai High-Time High adalah idea bahawa hampir semua orang yang pernah membeli mendapat keuntungan. Sekiranya aset berada di pasaran beruang yang berpanjangan, banyak peniaga yang memegang beg kehilangan kemungkinan ingin keluar dari pasaran ketika kedudukannya mencapai tahap impas.

Walau bagaimanapun, jika aset tersebut melanggar ATH, tidak ada penjual yang menunggu untuk keluar pada waktu rehat. Inilah sebabnya mengapa ada yang menyebut pelanggaran ATH sebagai "pelarian langit biru", kerana tidak semestinya terdapat kawasan rintangan yang jelas di hadapan.

Pelanggaran ATH juga sering disertai oleh lonjakan jumlah dagangan. Kenapa? Peniaga hari juga boleh memanfaatkan peluang dengan pesanan pasaran untuk membuat keuntungan cepat dan menjual pada harga yang lebih tinggi.

Adakah melanggar ATH bermaksud bahawa harganya akan terus meningkat selamanya? Sudah tentu tidak. Pedagang dan pelabur akan melihat untuk mengambil keuntungan pada satu ketika dan mungkin menetapkan had pesanan pada tahap harga tertentu. Ini benar terutamanya jika tahap Tinggi Sepanjang Masa sebelumnya terus dilanggar berulang kali.

Pergerakan parabola sering berakhir dengan penurunan harga yang sangat tajam, kerana banyak pelabur bergegas keluar setelah mereka menyedari aliran menaik mungkin akan berakhir. Lihat kejatuhan harga selepas kenaikan parabola Bitcoins kepada $ 20,000 pada bulan Disember 2017.
12 Syarat Binance Yang Perlu Anda Ketahui Sebelum Berdagang Cryptocurrency
Bitcoin turun dari $ 20,000 hingga $ 11,000 dalam lima hari.

Setelah mencapai ATH $ 19,798.86, Bitcoin turun hampir 45% dalam beberapa hari. Inilah sebabnya mengapa sangat penting untuk mengurus risiko dan selalu menggunakan stop-loss.


8. Rendah Sepanjang Masa (ATL)

Kebalikan dari ATH, Low All-Time Low (ATL), adalah harga terendah aset. Sebagai contoh, Rendah Sepanjang Masa BNB adalah 0.5 USDT pada pasangan pasaran BNB / USDT pada hari pertama perdagangan.

Memecahkan Rendah Sepanjang Masa pada aset boleh membawa kesan yang sama seperti ketika memecahkan Tinggi Sepanjang Masa - tetapi ke arah yang bertentangan. Banyak pesanan berhenti yang boleh dicetuskan ketika Low All-Time Low sebelumnya dilanggar, yang membawa kepada pergerakan tajam ke bawah.

Oleh kerana tidak ada sejarah harga di bawah Rendah Sepanjang Masa sebelumnya, nilai pasaran dapat terus turun, melayang lebih rendah dan lebih rendah. Oleh kerana tidak semestinya ada titik logik untuk menghentikannya, membeli pada waktu seperti itu sangat berisiko.

Banyak peniaga akan menunggu perubahan trend yang disahkan dengan purata bergerak yang penting atau beberapa petunjuk lain untuk mempertimbangkan untuk memasuki kedudukan panjang. Jika tidak, mereka akhirnya dapat memegang beg itu untuk waktu yang lama, terperangkap dalam posisi yang terus turun ke bawah.


9. Lakukan Penyelidikan Sendiri (DYOR)

12 Syarat Binance Yang Perlu Anda Ketahui Sebelum Berdagang Cryptocurrency
Ketika datang ke pasaran kewangan, DYOR adalah istilah yang berkait rapat dengan Analisis Fundamental (FA). Ini bermaksud bahawa pelabur harus membuat kajian sendiri mengenai pelaburan mereka dan tidak bergantung pada orang lain untuk melakukannya untuk mereka. "Jangan percaya, sahkan" adalah frasa yang biasa digunakan di pasaran cryptocurrency dengan makna yang serupa.

Pelabur yang paling berjaya akan membuat kajian sendiri dan membuat kesimpulan sendiri. Oleh itu, sesiapa sahaja yang ingin berjaya dalam pasaran kewangan perlu membuat strategi perdagangan unik mereka sendiri. Ini juga boleh menimbulkan perselisihan antara pelabur yang berbeza, yang merupakan bahagian semula jadi pelaburan dan perdagangan. Pelabur mungkin menaik pada aset, sementara yang lain mungkin lemah.

Pendapat yang berbeza dapat mengakomodasi strategi yang berbeza, dan pedagang dan pelabur yang berjaya akan mempunyai strategi yang sangat berbeza. Idea utamanya ialah mereka semua membuat kajian sendiri, membuat kesimpulan sendiri, dan membuat keputusan pelaburan berdasarkan kesimpulan tersebut.


10. Ketekunan wajar (DD)

Ketekunan wajar (DD) agak berkaitan dengan DYOR. Ini merujuk kepada penyelidikan dan perawatan yang diharapkan oleh orang yang rasional atau perniagaan sebelum membuat perjanjian dengan pihak lain.

Apabila entiti perniagaan yang rasional membuat kesepakatan, diharapkan mereka saling meneliti satu sama lain. Kenapa? Mana-mana pelaku yang rasional ingin memastikan bahawa tidak ada bendera merah yang berpotensi dengan perjanjian itu. Jika tidak, bagaimana mereka dapat membandingkan potensi risiko dengan keuntungan yang diharapkan?

Perkara yang sama berlaku untuk pelaburan. Apabila pelabur mencari potensi pelaburan, mereka perlu melakukan usaha yang sewajarnya pada projek tersebut untuk memastikan mereka dapat mengambil kira semua risiko. Jika tidak, mereka tidak akan mengawal keputusan pelaburan mereka dan akhirnya membuat pilihan yang salah.11. Anti Pengubahan Wang Haram (AML)

Anti Pengubahan Wang Haram (AML) merujuk kepada sejumlah peraturan, undang-undang, dan prosedur yang bertujuan untuk mencegah penjenayah menyamar wang mereka yang diperoleh secara haram sebagai pendapatan yang sah. Prosedur AML menjadikan penjenayah lebih sukar untuk "mencuci" wang mereka bersih dengan menyembunyikannya atau menyamar sebagai sumber yang sah.

Penjenayah akan selalu mencari jalan untuk menyembunyikan sumber dana mereka yang sebenarnya. Oleh kerana kerumitan pasaran kewangan, terdapat banyak cara untuk melakukannya. Produk derivatif yang terdiri daripada produk derivatif, dan intrik pasar yang kompleks dapat membuat pengesanan sumber dana yang sebenarnya agak sukar (walaupun tidak mustahil).

Peraturan AML menghendaki institusi kewangan seperti bank untuk memantau transaksi pelanggan mereka dan melaporkan aktiviti yang mencurigakan. Dengan cara ini, penjenayah cenderung melepaskan diri dari pengubahan wang yang diperoleh secara haram.


12. Ketahui Pelanggan Anda (KYC)

Bursa saham dan platform perdagangan harus mematuhi garis panduan nasional dan antarabangsa. Contohnya, Bursa Saham New York (NYSE) dan NASDAQ harus mematuhi peraturan yang ditetapkan oleh kerajaan Amerika Syarikat.

Ketahui Pelanggan Anda (KYC) atau garis panduan Kenali Pelanggan Anda memastikan bahawa institusi yang memfasilitasi perdagangan instrumen kewangan mengesahkan identiti pelanggan mereka. Mengapa ini penting? Sebab utama di sebalik itu adalah untuk mengurangkan risiko pengubahan wang haram.

Sebagai tambahan, peraturan KYC hanya berlaku untuk peserta industri kewangan. Banyak segmen lain juga harus mematuhi garis panduan ini. Garis panduan KYC secara amnya merupakan sebahagian daripada dasar Anti Pengubahan Wang Haram (AML) yang lebih luas.


Menutup fikiran

Terma perdagangan cryptocurrency nampaknya agak membingungkan pada mulanya. Tetapi sekarang anda tahu sebilangan besar daripadanya, sehingga anda dapat merasakan lebih banyak SAFU dengan semua singkatan ini. Pastikan untuk DYOR pada FUD, bukan buta FOMO menjadi duit syiling yang telah mencapai ATH, dan teruskan HODLing dan BUIDLing!

Masih berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai syarat perdagangan cryptocurrency? Lihat platform QA kami, Ask Academy, di mana anda boleh mendapatkan jawapan soalan anda oleh komuniti Binance.
Thank you for rating.
JAWAB KOMEN Batalkan Balasan
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!
Tinggalkan komen
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!