5 Platform Blockchain Terkenal yang Perlu Anda Ketahui pada tahun 2023

5 Platform Blockchain Terkenal yang Perlu Anda Ketahui pada tahun 2023

Pengambilan Utama:

  • Pertumbuhan industri cryptocurrency secara keseluruhan pada tahun 2021 telah menyebabkan peningkatan penonjolan rantaian baru di luar peneraju pasaran Bitcoin dan Ethereum, memberikan pemaju platform baru untuk membina aplikasi yang terdesentralisasi.

  • Walaupun terdapat ribuan rantaian blok awam yang wujud, dengan berpuluh-puluh memberi kesan yang besar di seluruh dunia, beberapa platform blockchain terkenal seperti Polygon, Solana, Polkadot, Cardano, dan Binance Smart Chain telah meningkat sebagai rangkaian berprestasi terbaik pada tahun 2021, dengan cepat- ekosistem yang berkembang dan potensi pertumbuhan yang besar.

Penafian: Artikel ini tidak menyokong atau mempromosikan mana-mana projek, token, atau entiti lain yang disebutkan. Kami menggalakkan anda untuk membuat kajian lebih lanjut mengenai sebarang token atau projek sebelum terlibat.

Lebih banyak Blockchain muncul di tengah-tengah Bitcoin, Ethereum Dominance

Kenaikan Cryptocurrency ke industri trilion dolar pada tahun 2021 telah membuka jalan untuk kemunculan lebih banyak platform blockchain di samping Bitcoin dan Ethereum yang selalu dominan. Pada awal tahun ini, Bitcoin, cryptocurrency teratas di dunia, menyumbang sekitar 70% daripada jumlah permodalan pasaran industri, menurut data dari CoinMarketCap. Ethereum, crypto kedua terbesar dan platform blockchain teratas, menyumbang 13%. Untuk sebahagian besar sejarah crypto, Bitcoin dan Ethereum menyumbang sekitar 65% hingga 85% dari jumlah penilaian pasaran.

Dalam beberapa minggu dan bulan kebelakangan ini, tahap penguasaan Bitcoin dan Ethereum berada di hujung yang lebih rendah. Pertumbuhan platform blockchain yang lebih baru telah menjadi faktor utama perubahan ini dalam landskap crypto. Dari sudut pandang makro, rekod tertinggi Bitcoin dan Ethereum tahun ini telah meningkatkan industri kripto secara amnya, mendorong minat baru dalam banyak projek blockchain kerana para peniaga terus mencari prestasi besar berikutnya dalam portfolio mereka.

Dalam kes Bitcoin, minat, pelaburan, dan ramalan kenaikan harga yang belum pernah terjadi sebelumnya dari institusi seperti syarikat multinasional, dana lindung nilai, dan bahkan pemerintah telah mendorong kenaikan harga crypto teratas untuk hampir sepanjang tahun. Dalam kes Ethereum, perubahan di seluruh industri seperti pertumbuhan DeFi (kewangan terdesentralisasi), NFT (token tidak mudah alih) dan inovasi terkenal lain yang menggerakkan dominasi baru mereka sebagai platform pilihan untuk aplikasi blockchain. Namun, peningkatan aktiviti rangkaian untuk Ethereum juga menyebabkan masalah dan cabaran baru terhadap kapasiti mereka, seperti yuran tinggi, kelajuan transaksi yang perlahan, dan banyak lagi.

Walaupun pemaju teras Ethereum telah tanpa henti meningkatkan mekanisme blockchain, cabaran platform membuka peluang baru bagi blockchain pesaing untuk berkembang pada kesempatan tersebut dan menjana perniagaan tambahan dari projek crypto di seluruh dunia. Sebilangan besar blockchain yang muncul ini menawarkan keserasian Ethereum di samping peningkatan, seperti urus niaga yang lebih pantas, masa pemprosesan yang lebih cepat dan kelebihan lain, memudahkan pemaju beralih ke platform baru ini atau sekurang-kurangnya bergantian antara Ethereum dan pesaingnya.

Hasilnya, platform blockchain baru ini telah meningkat di peringkat cryptocurrency, didorong oleh komuniti mereka yang berkembang, cadangan penjualan yang unik, dan peningkatan dalam penilaian. Dalam artikel ini, kami melihat sekilas beberapa platform blockchain terkenal yang mungkin akan memainkan peranan penting dalam pertumbuhan dan masa depan industri.

Blockchain Runcit Teratas pada 2021

Walaupun berpuluh-puluh platform blockchain telah mencatat pertumbuhan yang ketara pada tahun 2021, kami akan memberi tumpuan kepada platform yang telah meningkat di peringkat capaian pasaran crypto dan membuat kemajuan besar dengan teknologi dan komuniti mereka.

1. Poligon (MATIK)

Jumlah Cap Pasaran (14 Julai 2021): $ 5.608 bilion (Kedudukan # 17)

Puncak Pasaran Puncak : $ 15.084 bilion

Pertumbuhan Tahun ke Tarikh (YTD) : 6,443.85%

Kami memulakan senarai dengan platform blockchain yang sebenarnya merupakan tambahan kepada pertumbuhan Ethereum. Polygon , yang dimulakan sebagai projek Binance Launchpad bernama Matic pada April 2019, menawarkan protokol untuk membuat rangkaian blockchain yang serasi dengan Ethereum. Rangkaian Polygon berfungsi sebagai rantai sisi Ethereum, atau rantai selari yang disambungkan ke Ethereum, yang menawarkan kelajuan yang lebih cepat dan kos yang sangat rendah. Platform ini membolehkan para pembangun melancarkan penyelesaian penskalaan yang sesuai dengan Ethereum dan rantaian blok yang berdiri sendiri sebagai sebahagian daripada rangkaian rangkaian blok yang saling berkaitan.

Polygon, yang menggelarkan dirinya sebagai Ethereum Internet of Blockchains, kini digunakan oleh banyak aplikasi DeFi yang popular seperti Aave, Curve, dan Sushi, serta aplikasi asli seperti QuickSwap dan Slingshot. Platform ini juga mendapat keuntungan dari pelaburan dan sokongan dari pengusaha terkenal Mark Cuban, yang menyatakan bahawa pangkalan pengguna rangkaian "berkembang secara eksponensial."

Token Polygon (MATIC) digunakan untuk membayar yuran gas di rangkaian senamanya dan mengambil bahagian dalam pemerintahan protokol.

2. Solana (SOL)

Jumlah Cap Pasaran (14 Julai 2021): $ 7.663 bilion (Kedudukan # 14)

Puncak Pasaran Puncak : $ 15.243 bilion

Pertumbuhan YTD : 8,833.09%

Rangkaian blockchain Solana mengutamakan urus niaga pantas dalam sistem baru tanpa kepercayaan yang disebut Bukti Sejarah. Tidak seperti mekanisme pengesahan blockchain seperti Proof of Work dan Proof of Stake, yang membina permuafakatan dengan nod lain dalam sistem blockchain, Proof of History membuat rantai transaksi hash yang panjang dan tidak putus yang tidak memerlukan cap waktu konvensional. Proses ini memungkinkan bagi blockchain Solana untuk memproses transaksi dengan lebih pantas, sehingga 50,000 transaksi sesaat.

Integrasi terkenal dengan Solana tahun ini merangkumi hubungan projek dengan Chainlink pada awal 2021 dan aplikasi sembang Kik penghijrahan token Kinnya ke Solana tahun lalu. Pada bulan Jun, Solana mengumpulkan $ 314 juta dari pelabur Silicon Valley yang terkenal, Andressen Horowitz dan Polychain Capital, yang melihat projek itu sebagai pelengkap Ethereum.

Token Solana (SOL) berfungsi sebagai token utiliti blockchain, digunakan untuk yuran transaksi yang berkaitan dengan pemindahan dan penggunaan kontrak pintar. Walaupun SOL hanya memulakan perdagangan di bursa terkenal pada April 2020, blockchain sebenarnya telah dibuat pada tahun 2017.

3. Polkadot (DOT)

Jumlah Cap Pasaran (14 Julai 2021): $ 13.082 bilion (Kedudukan # 7)

Puncak Pasaran Puncak : $ 45.661 bilion

Pertumbuhan YTD : 64.55%

Sama dengan dua rantaian pertama yang disebutkan dalam artikel ini, Polkadot bertujuan untuk menghubungkan beberapa rantaian blok ke dalam satu rangkaian universal. Apa yang membezakan Polkadot adalah fokusnya pada pembangunan infrastruktur untuk Web 3.0, evolusi teknologi Internet melalui penggunaan pembelajaran mesin dan kecerdasan buatan. Polkadot, yang diketuai oleh pengasas bersama Ethereum Gavin Wood, menghubungkan payung terjun (blokch selari) ke Relay Chain utama, memungkinkan pertukaran maklumat dengan mudah setiap masa.

Awal tahun ini, pelabur institusi seperti Goldman Sachs, ICAP, JPMorgan, dan UBS dilaporkan telah membeli saham dalam produk perdagangan bursa (ETP) Polkadot, yang disenaraikan di SIX Swiss Exchange. Walaupun ini tidak bermaksud bahawa institusi memiliki token DOT, pelaburan ETP menunjukkan minat terhadap masa depan Polkadot.

Walaupun pertumbuhan YTD Polkadot hampir sama dengan dua projek sebelumnya, perlu diketahui bahawa had pasaran Polkadot sudah antara $ 3 miliar hingga $ 5 miliar dalam empat bulan pertama ketika ia mula diperdagangkan pada bulan September 2020.

4. Cardano (ADA)

Jumlah Cap Pasaran (14 Julai 2021): $ 39.163 bilion (Kedudukan # 5)

Puncak Pasaran Puncak : $ 73.772 bilion

Pertumbuhan YTD : 617.85%

Salah satu platform blockchain terdahulu dalam senarai, Cardano dicipta pada tahun 2015 sebagai blockchain generasi ketiga dan umum yang menekankan skalabilitas dan sistem Proof-of-Stake yang mesra alam. Direka berdasarkan kajian akademik yang dikaji oleh rakan sebaya, Cardano dikembangkan terutamanya oleh syarikat teknologi Input Output Hong Kong (IOHK), yang diasaskan oleh Charles Hoskinson, yang mengusahakan Ethereum pada masa awal. Baru-baru ini, Cardano menyelesaikan peningkatan garpu keras yang membuka jalan untuk integrasi kontrak pintar pada blockchain.

Cardano dianggap sebagai salah satu pesaing utama untuk Ethereum, mendorong kenaikannya ke kedudukan 5 teratas dalam cryptocurrency. Didorong oleh pelaburan runcit dan perkongsian korporat seperti hubungannya baru-baru ini dengan firma blockchain Switzerland, Lykke Corp, aktiviti blockchain di Cardano meningkat dari 418,000 transaksi pada awal tahun ini hingga sebanyak 1,6 juta pada bulan Mei. Walaupun begitu, penyokong Cardano mengambil pandangan jangka panjang mengenai perkembangannya, dengan peta jalan yang meluas hingga 2025.

5. Rantaian Pintar Binance (BNB)

Jumlah Cap Pasaran (14 Julai 2021): $ 45.310 bilion (Kedudukan # 4)

Puncak Pasaran Puncak : $ 103.672 bilion

Pertumbuhan YTD : 727.77%

Binance Smart Chain (BSC) adalah blockchain kontrak pintar baru-baru ini, yang diperkenalkan pada akhir Ogos 2020. BSC diciptakan sebagai blockchain selari dengan Binance Chain, yang dilancarkan pada bulan April 2020 untuk memudahkan perdagangan terdesentralisasi. Sebelum BNB beralih menjadi token asli Binance Chain, itu adalah token ERC-20 yang dibuat pada tahun 2017 bersama dengan pertukaran Binance yang terkemuka di pasaran.

BSC menawarkan fungsi dan keserasian kontrak pintar dengan Mesin Maya Ethereum (EVM), digabungkan dengan throughput tinggi blockchain dan masa blok 3 saat. Ini bermaksud bahawa aplikasi asli Ethereum dapat beralih ke BSC dengan mudah dan memanfaatkan kelajuan yang lebih cepat dan bayaran yang lebih rendah.

Dikombinasikan dengan cabaran rangkaian Ethereums baru-baru ini, atribut BSC menjadikannya pilihan yang menarik untuk aplikasi blockchain dengan mudah beralih. BSC memproses 11.8 juta transaksi dalam satu hari pada puncaknya, berkali-kali jumlah maksimum di Ethereum. Sebagai aset kripto, BNB naik ke kedudukan tertinggi 3 dalam kedudukan kripto, didorong oleh gabungan momentum BSC, semakin banyak kes penggunaan token, dan penggunaannya sebagai token utiliti di pertukaran Binance, yang terbesar pertukaran di dunia mengikut jumlah dagangan, antara faktor lain.

Menyokong Blockchain yang Baru Muncul

Dengan evolusi industri crypto yang berterusan dari pergantungan lalai pada beberapa blok block yang dominan hingga lebihan platform yang baru muncul, ini adalah masa yang menarik untuk mengembangkan, mengembangkan, dan menyokong blockchain pilihan anda. Salah satu nilai utama industri crypto adalah kebebasan individu untuk memilih sistem blockchain mana yang ingin mereka sandarkan. Anda boleh menjadi sebahagian daripada pertumbuhan projek blockchain dengan melakukan perkara berikut:

1. Mengambil bahagian dalam komuniti projek sebagai pembina

Cara paling langsung untuk menyokong masa depan projek anda adalah menjadi peserta aktif dalam mengembangkan teknologi blockchain yang mendasarinya. Walaupun ini mungkin menakutkan jika anda bukan pembangun semula jadi, sifat sumber terbuka dari banyak projek blockchain bermaksud anda dapat terus meningkatkan pengetahuan anda mengenai teknologi projek. Banyak pembangun blockchain memulakan perjalanan mereka sebagai orang percaya yang belajar sendiri yang belajar lebih banyak mengenai projek dan kemudian mencari jalan untuk menyumbang kepada pertumbuhan infrastruktur teknologinya.

2. Terokai lebih banyak kes penggunaan untuk projek yang anda sokong

Menyokong projek blockchain lebih banyak membantu aspek teknikal pembangunannya. Mencari aplikasi baru untuk blockchain sama pentingnya dengan membina platform. Sebagai peserta, walaupun bukan teknikal, anda dapat memainkan peranan penting dalam mengembangkan ekosistem projek anda dengan mencari cara untuk menerapkan teknologi tersebut ke seberapa banyak kes penggunaan yang mungkin. Sebagai penyokong projek anda, anda mempunyai kekuatan untuk mengemukakan alasan mengapa blockchain anda berfungsi paling baik sebagai platform untuk utiliti atau aplikasi tertentu.

3. Bantu ekonomi projek anda dengan membeli, menggunakan, berniaga, dan mempromosikan tokennya.

Ekonomi token yang sihat memainkan peranan besar dalam mengembangkan projek blockchain. Ringkasnya, jika projek anda mempunyai lebih ramai orang yang terlibat dalam proses menggunakan token melalui aktiviti ekonomi seperti membeli , perdagangan , mempertaruhkan , dan banyak lagi, kesihatan ekonomi projek itu menjadi lebih aktif dan mantap. Mempromosikan token projek anda juga membolehkan anda memperoleh pendapatan sambil berperanan aktif dalam mempengaruhi masa depan projek anda. Anda boleh mencari projek blockchain utama yang disenaraikan di bursa cryptocurrency terkemuka seperti Binance.com , di mana anda boleh membeli dan memperdagangkan token sambil memanfaatkan jumlah platform yang tinggi untuk token anda.

Pernyataan yang dibuat dalam artikel ini bukanlah nasihat pelaburan dan tidak boleh ditafsirkan seperti itu. Semua pelaburan dikenakan risiko pasaran yang tinggi, jadi sila buat pelaburan anda dengan sangat berhati-hati dan lakukan penyelidikan lebih lanjut sendiri sebelum memperoleh token crypto atau melabur dalam mana-mana projek crypto. Selanjutnya, artikel ini tidak menyokong atau mempromosikan mana-mana projek, token, atau entiti lain yang disebutkan di dalamnya.

Baca item sokongan berikut untuk maklumat lebih lanjut:

  • Apa itu BNB?

  • Apa itu Poligon (MATIK)?

  • Apa itu Solana (SOL)?

  • Apa itu Polkadot (DOT)?

  • Apa itu Cardano (ADA)?

  • Pengenalan kepada Binance Smart Chain (BSC)

Thank you for rating.
JAWAB KOMEN Batalkan Balasan
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!

Tinggalkan komen

Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!