7 Kesalahan Umum dalam Analisis Teknikal (TA)

7 Kesalahan Umum dalam Analisis Teknikal (TA)

Berita terkini, TA sukar! Sekiranya anda berdagang sekurang-kurangnya sebentar, anda akan tahu bahawa melakukan kesalahan adalah sebahagian daripada permainan. Sebenarnya, kerugian tidak mungkin dapat dielakkan bagi mana-mana peniaga bahkan yang berpengalaman yang membuat kesalahan yang lebih sedikit.

Dengan itu, ada beberapa kesalahan sepele yang hampir setiap pemula buat ketika memulakannya. Pedagang terbaik sentiasa berfikiran terbuka, rasional, tenang. Mereka memahami rancangan permainan mereka, dan terus membaca apa yang diberitahu oleh pasaran kepada mereka.

Inilah yang perlu anda lakukan sekiranya anda ingin berjaya! Sekiranya anda mengembangkan kualiti ini, anda dapat mengurus risiko, menganalisis kesalahan anda, bermain dengan kekuatan anda, dan terus bertambah baik. Cuba menjadi orang yang paling tenang di dalam bilik, terutamanya ketika keadaan kelihatan kasar.

Mari lihat bagaimana anda dapat mengelakkan kesilapan yang paling jelas!

Pengenalan

Analisis teknikal (TA) adalah salah satu kaedah yang paling banyak digunakan untuk menganalisis pasaran kewangan. TA boleh digunakan pada dasarnya mana-mana pasaran kewangan, sama ada saham, forex, emas , atau cryptocurrency .

Walaupun konsep asas analisis teknikal agak mudah dipahami, seni yang sukar dikuasai. Apabila anda mempelajari kemahiran baru, wajar membuat banyak kesilapan dalam perjalanan. Ini boleh mendatangkan bahaya terutamanya ketika berdagang atau melabur. Sekiranya anda tidak berhati-hati dan belajar dari kesilapan anda, anda berisiko kehilangan sebahagian besar modal anda. Belajar dari kesilapan anda sangat bagus, tetapi menjauhkannya sebanyak mungkin adalah lebih baik.

Artikel ini akan memperkenalkan anda kepada beberapa kesalahan yang paling biasa dalam analisis teknikal. Sekiranya anda baru berniaga, mengapa tidak melalui beberapa asas analisis teknikal terlebih dahulu? Lihat artikel kami mengenai Apa itu Analisis Teknikal? dan 5 Petunjuk Penting yang Digunakan dalam Analisis Teknikal .

Jadi, apakah kesalahan yang paling biasa dilakukan oleh pemula ketika berdagang dengan analisis teknikal?

1. Tidak mengurangkan kerugian anda

Mari kita mulakan dengan petikan dari peniaga komoditi Ed Seykota:

Unsur perdagangan yang baik adalah: (1) kerugian pemotongan, (2) kerugian pemotongan, dan (3) kerugian pemotongan. Sekiranya anda dapat mengikuti ketiga peraturan ini, anda mungkin mempunyai peluang.

Ini seolah-olah satu langkah mudah, tetapi selalu baik untuk menekankan kepentingannya. Semasa berdagang dan melabur, melindungi modal anda harus selalu menjadi keutamaan nombor satu anda.

Bermula dengan perdagangan boleh menjadi usaha yang menakutkan. Pendekatan yang kuat untuk dipertimbangkan ketika anda memulakannya adalah yang berikut: langkah pertama untuk tidak menang, kehilangannya. Inilah sebabnya mengapa dimulakan dengan ukuran kedudukan yang lebih kecil , atau bahkan tidak mempertaruhkan dana sebenar. Binance Futures , misalnya, mempunyai testnet di mana anda boleh mencuba strategi anda sebelum mempertaruhkan dana yang anda hasilkan . Dengan cara ini, anda dapat melindungi modal anda, dan mempertaruhkannya hanya apabila anda menghasilkan hasil yang baik secara konsisten.

Menetapkan stop-loss adalah rasional yang sederhana. Perdagangan anda harus mempunyai titik pembatalan. Di sinilah anda menggigit peluru dan menerima bahawa idea perdagangan anda salah. Sekiranya anda tidak menerapkan pemikiran ini pada perdagangan anda, kemungkinan anda tidak akan berjaya dalam jangka masa panjang. Bahkan satu perdagangan yang buruk boleh memudaratkan portfolio anda, dan anda mungkin memegang beg yang hilang , dengan harapan pasaran akan pulih.

2. Melampaui batas

Apabila anda seorang peniaga yang aktif, adalah kesalahan biasa untuk menganggap anda selalu perlu berada dalam perdagangan. Perdagangan melibatkan banyak analisis dan banyak, baik, duduk-duduk, sabar menunggu! Dengan beberapa strategi perdagangan, anda mungkin perlu menunggu lama untuk mendapatkan isyarat yang boleh dipercayai untuk memasuki perdagangan. Sebilangan peniaga boleh memasuki kurang dari tiga pedagang setiap tahun dan masih menghasilkan pulangan yang luar biasa.

Lihat petikan ini dari peniaga Jesse Livermore, salah satu pelopor perdagangan harian:

Wang dibuat dengan duduk, bukan berniaga.

Cuba elakkan memasuki perdagangan hanya untuk kepentingan perdagangan. Anda tidak perlu selalu berdagang. Sebenarnya, dalam beberapa keadaan pasaran , sebenarnya lebih menguntungkan untuk tidak melakukan apa-apa dan menunggu peluang untuk menghadirkan diri. Dengan cara ini, anda mengekalkan modal anda dan menyediakannya untuk digunakan setelah peluang perdagangan yang baik muncul lagi. Perlu diingat bahawa peluang akan selalu kembali, anda hanya perlu menunggunya.

Kesalahan perdagangan yang serupa adalah penekanan berlebihan pada jangka masa yang lebih rendah. Analisis yang dilakukan pada jangka masa yang lebih tinggi biasanya akan lebih dipercayai daripada analisis yang dilakukan pada jangka masa yang lebih rendah. Oleh itu, jangka masa yang rendah akan menghasilkan banyak kebisingan pasaran dan mungkin menggoda anda untuk memasuki perdagangan dengan lebih kerap. Walaupun terdapat banyak pedagang yang berjaya dan peniaga jangka pendek yang menguntungkan, berdagang pada jangka masa yang lebih rendah biasanya membawa nisbah risiko / ganjaran yang buruk. Sebagai strategi perdagangan yang berisiko, tentunya tidak digalakkan untuk pemula.

3. Perdagangan balas dendam

Cukup biasa melihat peniaga cuba segera mengembalikan kerugian yang ketara. Inilah yang kita panggil perdagangan balas dendam. Tidak masalah jika anda ingin menjadi penganalisis teknikal, peniaga harian, atau peniaga swing mengelakkan keputusan emosi adalah penting.

Mudah untuk tetap tenang ketika keadaan berjalan lancar, atau bahkan ketika anda melakukan kesalahan kecil. Tetapi bolehkah anda tetap tenang apabila keadaan menjadi salah? Bolehkah anda mematuhi rancangan perdagangan anda, walaupun orang lain panik?

Perhatikan analisis perkataan dalam analisis teknikal. Secara semula jadi, ini menyiratkan pendekatan ananalisis ke pasaran, bukan? Oleh itu, mengapa anda ingin membuat keputusan emosional yang tergesa-gesa dalam kerangka seperti itu? Sekiranya anda ingin menjadi antara peniaga terbaik, anda seharusnya dapat bertenang walaupun terdapat kesilapan yang besar. Elakkan keputusan emosi, dan fokus untuk menjaga pemikiran logik dan analitis.

Berdagang dengan segera setelah mengalami kerugian besar cenderung menyebabkan kerugian lebih banyak lagi. Oleh itu, sebilangan peniaga tidak boleh melakukan perdagangan sama sekali untuk jangka masa berikutan kerugian besar. Dengan cara ini, mereka dapat memulakan baru dan kembali berniaga dengan fikiran yang jernih.

4. Terlalu degil untuk mengubah fikiran anda

Sekiranya anda ingin menjadi peniaga yang berjaya, jangan takut untuk mengubah fikiran anda. Banyak. Keadaan pasaran boleh berubah dengan cepat, dan satu perkara pasti. Mereka akan terus berubah. Tugas anda sebagai peniaga adalah mengenali perubahan tersebut dan menyesuaikannya. Satu strategi yang berfungsi dengan baik dalam persekitaran pasaran tertentu mungkin tidak berfungsi sama sekali.

Mari baca apa yang dikatakan oleh peniaga legenda Paul Tudor Jones mengenai kedudukannya:

Setiap hari saya menganggap setiap kedudukan yang saya miliki adalah salah.

Amalan yang baik untuk cuba mengambil bahagian lain dari hujah anda untuk melihat kelemahan mereka yang berpotensi. Dengan cara ini, tesis (dan keputusan) pelaburan anda dapat menjadi lebih menyeluruh.

Ini juga memunculkan perkara lain: bias kognitif. Bias boleh mempengaruhi pengambilan keputusan anda, mengaburkan pertimbangan anda, dan membatasi kemungkinan yang dapat anda pertimbangkan. Pastikan sekurang-kurangnya memahami bias kognitif yang mungkin mempengaruhi rancangan perdagangan anda, sehingga anda dapat mengurangkan akibatnya dengan lebih berkesan.

5. Mengabaikan keadaan pasaran yang melampau

Ada kalanya kualiti ramalan TA menjadi kurang dipercayai. Ini boleh menjadi peristiwa angsa hitam atau keadaan pasaran ekstrem lain yang banyak didorong oleh emosi dan psikologi massa . Pada akhirnya, pasaran didorong oleh penawaran dan permintaan, dan ada kalanya mereka sangat tidak seimbang dengan satu pihak.

Ambil contoh Relative Strength Index (RSI) , penunjuk momentum. Secara amnya, jika bacaannya di bawah 30, aset yang dipetakan dapat dianggap terlampau. Adakah ini bermaksud bahawa ia adalah isyarat perdagangan segera apabila RSI berada di bawah 30? Sama sekali tidak! Ini hanya bermaksud bahawa momentum pasaran sekarang ditentukan oleh pihak penjual. Dengan kata lain, ini hanya menunjukkan bahawa penjual lebih kuat daripada pembeli.

RSI boleh mencapai tahap yang melampau dalam keadaan pasaran yang luar biasa. Ia bahkan boleh turun menjadi satu digit hampir dengan bacaan serendah mungkin (sifar). Pembacaan terlalu banyak yang melampau ini tidak semestinya bermaksud bahawa pembalikan sudah dekat.

Membuat keputusan berdasarkan alat teknikal secara membuta tuli sehingga bacaan yang melampau boleh kehilangan banyak wang. Perkara ini berlaku terutamanya semasa acara angsa hitam ketika tindakan harga sangat sukar dibaca. Pada masa-masa seperti ini, pasaran dapat terus bergerak dalam satu arah atau yang lain, dan tidak ada alat analitik yang akan menghentikannya. Inilah sebabnya mengapa sangat penting untuk mempertimbangkan faktor lain juga, dan tidak bergantung pada satu alat sahaja.

6. Melupakan bahawa TA adalah permainan kebarangkalian

Analisis teknikal tidak berkaitan dengan mutlak. Ia berkaitan dengan kebarangkalian. Ini bermaksud bahawa pendekatan teknikal apa pun yang anda gunakan berdasarkan strategi anda, tidak pernah ada jaminan bahawa pasaran akan bertindak seperti yang anda harapkan. Mungkin analisis anda menunjukkan bahawa terdapat kemungkinan besar pasaran bergerak naik atau turun, tetapi itu masih belum dapat dipastikan.

Anda perlu mengambil kira ini semasa anda mengatur strategi perdagangan anda. Tidak kira seberapa berpengalaman anda, tidak pernah menjadi idea hebat untuk menganggap pasaran akan mengikuti analisis anda. Sekiranya anda melakukannya, anda cenderung terlalu besar dan bertaruh terlalu besar pada satu hasil, yang berisiko mengalami kerugian kewangan yang besar.

7. Secara membuta tuli mengikuti peniaga lain

Memperbaiki kerajinan anda secara berterusan adalah mustahak jika anda ingin menguasai sesuatu kemahiran. Ini benar terutamanya ketika berdagang pasaran kewangan. Sebenarnya, keadaan pasaran yang berubah menjadikannya suatu keperluan. Salah satu kaedah terbaik untuk belajar adalah mengikuti penganalisis teknikal dan peniaga yang berpengalaman.

Walau bagaimanapun, jika anda ingin menjadi baik secara konsisten, anda juga perlu mencari kekuatan diri dan membangunnya. Kami boleh menyebutnya sebagai janji anda, perkara yang menjadikan anda berbeza dengan orang lain sebagai peniaga.

Sekiranya anda membaca banyak wawancara dengan peniaga yang berjaya , anda pasti akan menyedari bahawa mereka mempunyai strategi yang berbeza. Sebenarnya, satu strategi yang berfungsi dengan sempurna untuk satu peniaga mungkin dianggap tidak dapat dilaksanakan oleh yang lain. Terdapat banyak cara untuk mendapatkan keuntungan dari pasaran. Anda hanya perlu mencari yang mana yang paling sesuai dengan keperibadian dan gaya perdagangan anda.

Memasuki perdagangan berdasarkan analisis orang lain mungkin berjaya beberapa kali. Walau bagaimanapun, jika anda hanya mengikuti peniaga lain secara membuta tuli tanpa memahami konteks yang mendasari, ini pasti tidak akan berfungsi dalam jangka masa panjang. Ini tentu saja tidak bermaksud bahawa anda tidak boleh mengikuti dan belajar dari orang lain. Yang penting adalah sama ada anda setuju dengan idea perdagangan dan adakah ia sesuai dengan sistem perdagangan anda. Anda tidak boleh mengikuti peniaga lain secara membuta tuli, walaupun mereka berpengalaman dan bereputasi baik.

Menutup fikiran

Kami telah melakukan beberapa kesalahan paling mendasar yang harus anda hindari semasa menggunakan analisis teknikal. Ingat, perdagangan tidak mudah , dan secara umum lebih layak untuk mendekatinya dengan pemikiran jangka panjang.

Menjadi pandai berdagang secara konsisten adalah proses yang memerlukan masa. Ia memerlukan banyak latihan dalam menyempurnakan strategi perdagangan anda dan belajar bagaimana merumuskan idea perdagangan anda sendiri. Dengan cara ini, anda dapat mengetahui kekuatan anda, mengenal pasti kelemahan anda, dan mengawal keputusan pelaburan dan perdagangan anda.

Thank you for rating.
JAWAB KOMEN Batalkan Balasan
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!
Tinggalkan komen
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!