Apa itu Grid Trading? (Panduan Crypto-Futures)

Apa itu Grid Trading? (Panduan Crypto-Futures)

Apa itu Grid Trading?

Perdagangan grid adalah robot yang mengautomasikan pembelian dan penjualan kontrak niaga hadapan. Ini dirancang untuk membuat pesanan di pasar pada selang waktu yang ditetapkan dalam julat harga yang dikonfigurasi.

Perdagangan grid adalah ketika pesanan diletakkan di atas dan di bawah harga yang ditetapkan, membuat grid pesanan dengan kenaikan dan penurunan harga secara bertahap. Dengan cara ini, ia membina grid perdagangan. Sebagai contoh, peniaga boleh membuat pesanan beli pada setiap $ 1,000 di bawah harga pasaran Bitcoin sementara juga membuat pesanan jual pada setiap $ 1,000 di atas harga pasaran Bitcoin. Ini memanfaatkan pelbagai keadaan.

Perdagangan grid menunjukkan yang terbaik di pasaran yang tidak stabil dan sisi ketika harga turun naik dalam julat tertentu. Teknik ini berupaya menghasilkan keuntungan dari perubahan harga yang kecil. Semakin banyak grid yang anda sertakan, semakin besar frekuensi perdagangan. Walau bagaimanapun, ia datang dengan perbelanjaan kerana keuntungan yang anda peroleh dari setiap pesanan lebih rendah.

Oleh itu, ini adalah pertukaran antara membuat keuntungan kecil dari banyak perdagangan, berbanding strategi dengan frekuensi yang lebih rendah tetapi menghasilkan keuntungan lebih besar per pesanan.

Mari kita kaji bagaimana ia berfungsi.

Andaikan anda menjangkakan Bitcoin akan berada dalam julat harga antara $ 50,000 hingga $ 60,000 dalam 24 jam akan datang. Dalam kes ini, anda boleh mengatur sistem perdagangan grid untuk diperdagangkan dalam jangkauan yang diramalkan ini.

Pada panel perdagangan grid, anda dapat menetapkan parameter strategi, termasuk:

  • Had atas dan bawah julat harga,

  • Jumlah pesanan yang akan dibuat dalam julat harga yang dikonfigurasi,

  • Lebar antara setiap pesanan had beli dan jual.

Apa itu Grid Trading? (Panduan Crypto-Futures)

Dalam senario ini, ketika harga Bitcoin jatuh ke arah $ 55,000, bot perdagangan grid akan mengumpulkan posisi beli dalam perjalanan pada harga yang lebih rendah daripada pasaran. Apabila harga pulih, bot akan dijual dengan harga lebih tinggi daripada pasaran. Strategi ini pada dasarnya berupaya mendapat keuntungan dari pembalikan harga.

Apa itu Grid Trading? (Panduan Crypto-Futures)

Siapkan Strategi Perdagangan Grid Pertama Anda

Bot perdagangan grid secara sistematik melaksanakan pesanan had beli dan jual berdasarkan parameter pengguna. Inilah cara anda boleh menyediakan bot perdagangan grid pertama anda.

Pertama, lancarkan panel perdagangan grid anda dengan mengklik pada tab Grid Trading yang terletak di sudut kanan atas antara muka perdagangan Binance Futures.

Apa itu Grid Trading? (Panduan Crypto-Futures)

Parameter pertama yang mesti anda pilih adalah kontrak di mana bot perdagangan akan digunakan. Dalam contoh ini, kami akan menggunakan kontrak kekal BTCUSDT.

Apa itu Grid Trading? (Panduan Crypto-Futures)

Seterusnya, tentukan jenis margin untuk kedudukan perdagangan grid: Mod margin terpencil atau silang . Dalam mod margin terpencil, margin tidak bergantung pada setiap pasangan perdagangan. Sementara itu, margin dikongsi antara semua pasangan perdagangan dalam akaun niaga hadapan untuk mod rentas.

Selepas itu, pilih jumlah leverage yang anda mahukan. Leveraj meningkatkan keuntungan dan kerugian. Dengan memanfaatkan, anda dapat memperbesar pergerakan harga yang agak kecil untuk berpotensi menghasilkan keuntungan yang membenarkan masa dan usaha anda. Tetapi ingat bahawa leverage adalah pedang bermata dua, dan anda mesti menggunakannya dengan berhati-hati.

Apa itu Grid Trading? (Panduan Crypto-Futures)

Batasan harga yang lebih rendah dan atas adalah dua input paling penting yang mesti anda tentukan sebelum melancarkan bot perdagangan grid. Ini menentukan julat pesanan pesanan anda. Batas terendah adalah pesanan had beli terakhir anda, sementara garis had tertinggi adalah pesanan had jual terakhir anda.

Seterusnya, anda memilih dari dua mod yang telah ditentukan: Mod aritmetik membina setiap grid dengan perbezaan harga yang sama, sementara mod geometri membina setiap grid dengan perbezaan nisbah harga yang sama. Ingatlah untuk menetapkan bilangan grid; ini akan menentukan jumlah pesanan yang diisi dalam julat grid yang telah anda tentukan.

Apa itu Grid Trading? (Panduan Crypto-Futures)

Akhir sekali, tetapkan margin awal kedudukan. Sistem akan mengira nilai Margin Permulaan anda berdasarkan jumlah grid, leverage, dan julat harga strategi.

Perhatikan bahawa semakin padat grid, semakin besar margin awal yang sepadan.

Sila pastikan bahawa anda baki yang ada dan margin penyelenggaraan adalah lebih tinggi daripada margin awal untuk mengelakkan pembubaran. Dan akhirnya, klik Buat untuk membuat pesanan grid.

Apa itu Grid Trading? (Panduan Crypto-Futures)

Ciri Lanjutan

Bot perdagangan grid juga dilengkapi dengan fungsi yang disempurnakan yang membolehkan anda mengurus kedudukan dan risiko anda dengan lebih baik. Salah satunya adalah harga pencetus. Harga Pencetus adalah tahap harga yang telah ditentukan di mana bot perdagangan grid akan diaktifkan. Ini membolehkan anda menentukan kapan sistem akan aktif apabila keadaan pasaran memenuhi kriteria anda.

Apabila perdagangan grid dipicu, sistem membahagikan julat harga aset menjadi beberapa tahap grid mengikut parameter anda dan menetapkan pesanan yang belum selesai untuk setiap tingkat harga. Apabila harga aset jatuh, pesanan beli dilaksanakan, dan pesanan jual segera dilakukan dengan harga tinggi. Apabila harga aset meningkat, pesanan beli diletakkan terus pada harga yang lebih rendah sebaik sahaja pesanan jual dilaksanakan. Strategi ini menetapkan anda untuk membeli rendah dan menjual tinggi dan membolehkan anda menjana keuntungan dalam keadaan pasaran yang tidak menentu.

Selain itu, anda boleh menetapkan stop-loss untuk kedudukan grid anda. Setelah harga aset melintasi di bawah atau di atas julat stop loss, keseluruhan kedudukan grid anda akan ditutup. Ciri ini melindungi kedudukan anda dari kerugian besar apabila pasaran berkelakuan tidak baik.

Untuk memantau aktiviti perdagangan, klik Tab Grid Aktif untuk mencari butiran perdagangan grid.

Terakhir, klik Tamatkan untuk mengakhiri sistem perdagangan grid.

Faedah Perdagangan Grid

Kelebihan utama perdagangan grid adalah bahawa ia membolehkan anda melakukan perdagangan cryptocurrency secara sistematik tanpa meramalkan arah pasaran. Di pasaran yang luas, perdagangan grid cenderung lebih efektif, tetapi pertanyaannya adalah, apakah hal itu akan berlaku ketika harga sedang tren?

Walaupun di pasaran yang sedang tren, turun naik terus berlaku, terutama dalam jangka waktu yang pendek di mana harga berubah dengan cepat kerana lonjakan aktiviti perdagangan. Perdagangan grid mendapat keuntungan daripada perubahan harga yang kecil dan membolehkan anda memanfaatkan peningkatan turun naik pasaran. Ia juga mudah kerana ia menghilangkan keperluan untuk membuat pesanan dan memantau pergerakan pasaran masa nyata secara manual.

Semasa perdagangan grid, anda pada dasarnya adalah penyedia kecairan ke bursa. Dengan meletakkan banyak pesanan had beli dan jual di seluruh buku pesanan, anda meningkatkan kecairan pasaran; ini baik untuk pertukaran cryptocurrency.

Sebagai penyedia mudah tunai, anda akan membayar yuran "pembuat", yang biasanya lebih murah daripada yuran "pengambil". Oleh itu, ini akan mengurangkan keseluruhan kos transaksi anda.

Perdagangan grid selalu membuat anda bersedia untuk membeli dengan harga yang lebih rendah daripada pasaran atau menjual pada harga yang lebih tinggi daripada pasaran. Oleh itu, apabila pasaran mengalami perubahan harga yang besar (naik 5%, kemudian turun 10%, dll.), Perdagangan grid membolehkan anda memanfaatkan lonjakan ini dengan memberikan kecairan dengan bot perdagangan grid untuk mengubahnya menjadi keuntungan yang kemas.

Petua Perdagangan Grid

Menentukan julat harga yang berpatutan adalah kunci untuk memastikan keuntungan strategi anda. Ini bermaksud bahawa anda perlu sangat selektif terhadap keadaan pasaran yang sesuai dengan strategi anda untuk mengelakkan berada di sisi yang salah dari pasaran yang sedang tren.

Yang penting, anda mesti memastikan bahawa langkah-langkah pengurusan risiko yang betul telah dilaksanakan. Oleh itu, anda mesti menentukan nisbah leverage yang sesuai dan menetapkan pesanan take-profit dan stop-loss yang sesuai untuk mengelakkan kerugian yang disebabkan oleh turun naik pasaran. Contohnya, jika pesanan jual dibuat, stop loss harus berada di atas bahagian atas julat harga, dan jika pesanan beli dilakukan, stop loss harus berada di bawah bahagian bawah julat.

Apa itu Grid Trading? (Panduan Crypto-Futures)

Akhir sekali, pastikan parameter perdagangan grid anda bersesuaian dengan keadaan pasaran yang berlaku. Terutama di pasaran terikat jarak, pesanan had yang dilakukan di luar jangkauan tidak dapat dipenuhi dan, dengan demikian, menyebabkan peluang terlepas. Parameter perdagangan grid dapat disesuaikan secara real-time mengikut keadaan pasaran yang berlaku.

Perdagangan grid sesuai untuk pemula yang ingin berdagang dengan pendekatan sistematik. Jangan lepaskan peluang untuk memanfaatkan turun naik pasaran. Dagangan grid boleh didapati di hadapan berjangka USDT. Terokai hari ini!

Apa itu Grid Trading? (Panduan Crypto-Futures)

Thank you for rating.
JAWAB KOMEN Batalkan Balasan
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!

Tinggalkan komen

Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!