Apakah Analisis Fundamental (FA) dengan Binance? Kebaikan dan keburukan FA

Apakah Analisis Fundamental (FA) dengan Binance? Kebaikan dan keburukan FA


Pengenalan

Semasa berdagang - sama ada anda berurusan dengan saham lama atau cryptocurrency yang baru muncul - tidak ada sains yang tepat. Atau, jika ada, pemain teratas Wall Street memastikan bahawa formula itu tetap menjadi rahsia yang terpelihara.

Yang kami miliki adalah sebilangan besar alat dan metodologi yang digunakan oleh peniaga dan pelabur. Sebahagian besarnya, anda boleh menyusun teknik ini kepada dua kategori: analisis asas (FA) dan analisis teknikal (TA).

Dalam artikel ini, kita akan menyelami asas analisis fundamental.


Apakah analisis asas?

Apakah Analisis Fundamental (FA) dengan Binance? Kebaikan dan keburukan FA
Analisis fundamental adalah kaedah yang digunakan oleh pelabur dan peniaga untuk berusaha menetapkan nilai intrinsik aset atau perniagaan. Untuk menilai dengan tepat, mereka akan mengkaji dengan teliti faktor dalaman dan luaran untuk menentukan sama ada aset atau perniagaan yang berkenaan dinilai terlalu tinggi atau tidak dinilai. Kesimpulan mereka kemudian dapat membantu merumuskan strategi yang lebih baik yang lebih cenderung menghasilkan pulangan yang baik.

Sebagai contoh, jika anda berminat dengan sebuah syarikat, anda mungkin terlebih dahulu mempelajari perkara seperti pendapatan syarikat, kunci kira-kira, penyata kewangan, dan aliran tunai untuk merasakan kesihatan kewangannya. Anda kemudian boleh keluar dari organisasi untuk melihat pasaran atau industri di mana ia beroperasi. Siapa pesaingnya? Apa demografi yang disasarkan syarikat? Adakah memperluas jangkauannya? Anda boleh memperkecil lebih jauh untuk mempertimbangkan pertimbangan ekonomi seperti kadar faedah dan inflasi, untuk menyebut beberapa faktor sahaja.

Di atas adalah apa yang dikenali sebagai pendekatan dari bawah ke atas: anda bermula dengan syarikat yang anda minati dan terus berusaha untuk memahami tempatnya dalam ekonomi yang lebih luas. Tetapi anda juga boleh menggunakan pendekatan top-down, di mana anda mempersempit pilihan anda dengan terlebih dahulu memeriksa gambaran yang lebih besar.

Matlamat akhir dengan jenis analisis ini adalah untuk menghasilkan harga saham yang diharapkan dan membandingkannya dengan harga semasa. Sekiranya bilangannya lebih tinggi daripada harga semasa, anda mungkin menyimpulkan bahawa jumlahnya lebih rendah. Sekiranya ia lebih rendah daripada harga pasaran, maka anda boleh menganggap bahawa sekarang ini terlalu tinggi. Berbekalkan data dari analisis anda, anda boleh membuat keputusan yang tepat mengenai sama ada membeli atau menjual saham syarikat tersebut.


Analisis asas (FA) berbanding analisis teknikal (TA)

Pedagang dan pelabur yang baru mengenal cryptocurrency, forex, atau pasaran saham sering keliru mengenai pendekatan mana yang harus diambil. Analisis asas dan analisis teknikal bertentangan dan bergantung pada metodologi yang berbeza secara berbeza untuk menganalisis perkara yang berbeza. Namun, kedua-duanya memberikan data yang berkaitan dengan perdagangan. Jadi mana yang terbaik?

Sebenarnya, lebih masuk akal untuk mempersoalkan apa yang masing-masing bawa ke meja. Pada hakikatnya, penganalisis asas percaya bahawa harga saham tidak semestinya menunjukkan nilai sebenar saham - sebuah ideologi yang menyokong keputusan pelaburan mereka.

Sebaliknya, penganalisis teknikal percaya bahawa pergerakan harga masa depan agak dapat diramalkan dari data harga dan jumlah harga masa lalu. Mereka tidak mementingkan diri sendiri untuk mengkaji faktor luaran, lebih memilih untuk fokus pada carta harga, corak, dan trend di pasaran. Mereka bertujuan untuk mengenal pasti titik-titik ideal untuk memasuki dan keluar dari posisi.

Penyokong hipotesis pasaran yang cekap (EMH) percaya bahawa mustahil untuk mengungguli pasaran secara konsisten dengan analisis teknikal (TA). Teorinya menunjukkan bahawa pasaran kewangan mewakili semua maklumat yang diketahui mengenai aset (bahawa ia "rasional") dan bahawa mereka sudah mempertimbangkan data sejarah. Versi EMH yang "lemah" tidak mendiskreditkan analisis asas, tetapi bentuk "lebih kuat" berpendapat bahawa mustahil, walaupun dengan penyelidikan yang teliti, untuk mendapatkan kelebihan daya saing.

Tidak dapat dipahami, tidak ada strategi yang lebih objektif secara objektif dari pasangan ini, kerana kedua-duanya dapat memberikan pandangan berharga tentang bidang yang berbeza. Sebilangan orang mungkin lebih baik menggunakan gaya perdagangan tertentu, dan, dalam praktiknya, banyak peniaga menggunakan gabungan keduanya untuk melihat gambaran yang lebih besar. Ini berlaku untuk perdagangan jangka pendek seperti pelaburan jangka panjang.

Petunjuk popular dalam analisis fundamental

Apakah Analisis Fundamental (FA) dengan Binance? Kebaikan dan keburukan FA
Kami tidak melihat candlestick, MACD, atau RSI untuk mendapatkan pandangan dalam analisis fundamental - terdapat sebilangan kecil petunjuk khusus FA yang digunakan sebagai gantinya. Di bahagian ini, kita akan membincangkan beberapa yang paling popular.

Pendapatan sesaham (EPS)

Pendapatan sesaham adalah ukuran keberuntungan syarikat, yang memberitahu berapa banyak keuntungan yang diperolehnya bagi setiap bahagian tertunggak. Ia dikira menggunakan formula berikut:

(pendapatan bersih - dividen pilihan) / jumlah saham

Anggaplah syarikat tidak membayar dividen, dan keuntungannya adalah $ 1 juta. Dengan 200,000 saham diterbitkan, formula memberikan EPS sebanyak $ 5. Pengiraannya tidak terlalu rumit, tetapi dapat memberi kita gambaran mengenai potensi pelaburan. Perniagaan dengan EPS yang lebih tinggi (atau berkembang) biasanya lebih menarik bagi pelabur.

Pendapatan sesaham yang dicairkan disukai oleh beberapa orang, kerana ia juga mempertimbangkan faktor-faktor yang dapat meningkatkan jumlah saham. Dalam kes pilihan saham, misalnya, pekerja diberi pilihan untuk membeli saham syarikat. Oleh kerana ini secara amnya memberikan jumlah saham yang lebih tinggi untuk membahagikan pendapatan bersih, kami menjangkakan akan melihat nilai yang lebih rendah untuk EPS dicairkan berbanding EPS sederhana.

Seperti semua petunjuk, pendapatan sesaham tidak boleh menjadi satu-satunya metrik yang digunakan untuk menilai pelaburan prospektif. Yang mengatakan, ia adalah alat yang berguna ketika digunakan bersama dengan yang lain.

Nisbah harga-ke-pendapatan (P / E)

Nisbah harga-ke-pendapatan (atau, secara sederhana, nisbah P / E) menilai perniagaan dengan membandingkan harga saham dengan EPSnya. Ia dikira dengan formula berikut:

harga saham / perolehan sesaham

Mari gunakan semula syarikat yang sama dari contoh sebelumnya, yang mempunyai EPS $ 5. Katakan setiap saham diperdagangkan pada $ 10, yang akan memberi kita nisbah P / E sebanyak 2. Apa maksudnya? Oleh itu, ia sangat bergantung pada apa yang ditunjukkan oleh penyelidikan kita yang lain.

Ramai menggunakan nisbah untung-untung untuk menentukan sama ada stok dinilai terlalu tinggi (jika nisbah lebih tinggi) atau tidak dinilai (jika nisbah lebih rendah). Sebaiknya pertimbangkan nombor tersebut dengan membandingkannya dengan nisbah P / E perniagaan serupa. Sekali lagi, peraturan ini tidak selalu berlaku, jadi ia paling baik digunakan bersama teknik analisis kuantitatif dan kualitatif yang lain.

Nisbah harga-ke-buku (P / B)

Nisbah harga-ke-buku (juga dikenali sebagai nisbah harga-ke-ekuiti atau nisbah P / B) dapat memberitahu kita tentang bagaimana pelabur menilai syarikat berkenaan dengan nilai bukunya. Nilai buku adalah nilai perniagaan seperti yang ditentukan dalam laporan kewangannya (biasanya, aset ditolak liabiliti). Pengiraannya seperti ini:

harga sesaham / nilai buku sesaham

Mari kita sekali lagi meninjau syarikat kami dari contoh sebelumnya. Kami akan menganggap bahawa ia mempunyai nilai buku sebanyak $ 500,000. Setiap saham diperdagangkan pada $ 10, dan terdapat 200,000 daripadanya. Oleh itu, nilai buku per saham kami adalah $ 500,000 dibahagi dengan 200,000, yang memberi kami $ 2,5.

Memasukkan angka ke dalam formula, $ 10 dibahagi dengan $ 2.5 memberi kita nisbah harga-ke-buku 4. Di permukaan, ini tidak kelihatan terlalu bagus. Ini memberitahu kita bahawa saham pada masa ini diperdagangkan empat kali ganda daripada nilai sebenarnya syarikat di atas kertas. Ini menunjukkan bahawa pasaran menilai perniagaan secara berlebihan, mungkin dengan mengharapkan pertumbuhan yang besar. Sekiranya kita mempunyai nisbah kurang dari 1, ini akan menunjukkan perniagaan mempunyai nilai lebih daripada yang diakui oleh pasaran.

Batasan nisbah harga-ke-buku adalah lebih sesuai untuk penilaian perniagaan "aset-berat". Bagaimanapun, syarikat yang mempunyai sedikit aset fizikal tidak diwakili dengan baik.

Nisbah harga / pendapatan-ke-pertumbuhan (PEG)

Nisbah harga / pendapatan-ke-pertumbuhan (PEG) adalah perpanjangan kepada nisbah keuntungan-ke-pendapatan, memperluas jangkauannya untuk mempertimbangkan kadar pertumbuhan. Ia menggunakan formula berikut:

nisbah harga-ke-pendapatan / kadar pertumbuhan pendapatan

Kadar pertumbuhan pendapatan adalah anggaran jangkaan pertumbuhan pendapatan syarikat dalam jangka masa yang ditetapkan. Kami menyatakannya sebagai peratusan. Anggap bahawa kita telah menganggarkan pertumbuhan purata 10% dalam tempoh lima tahun akan datang untuk syarikat kita yang disebutkan di atas. Kami mengambil nisbah harga-ke-pendapatan (2) dan membaginya dengan 10 untuk mencapai nisbah 0.2.

Nisbah itu menunjukkan bahawa syarikat itu merupakan pelaburan yang baik kerana dinilai terlalu rendah ketika kita memperhitungkan pertumbuhan masa depan. Sebarang perniagaan dengan nisbah kurang dari 1, secara amnya, dinilai rendah. Mana-mana perkara di atas boleh dinilai terlalu tinggi.

Nisbah PEG lebih disukai daripada P / E satu demi satu, kerana menganggap pemboleh ubah yang cukup penting yang P / E menghilangkan.

Analisis asas dan cryptocurrency

Apakah Analisis Fundamental (FA) dengan Binance? Kebaikan dan keburukan FA
Metrik yang disebutkan di atas tidak benar-benar berlaku dalam cryptocurrency. Sebaliknya, anda mungkin melihat faktor lain untuk menilai daya maju projek. Pada bahagian berikut adalah sebilangan kecil petunjuk yang digunakan oleh peniaga cryptocurrency.

Nisbah nilai untuk transaksi (NVT) rangkaian

Selalunya dianggap sebagai nisbah P / E yang setara dengan pasaran cryptocurrency, nisbah NVT dengan cepat menjadi asas dalam crypto FA. Ia boleh dikira seperti berikut:

nilai rangkaian / jumlah transaksi harian

NVT cuba mentafsirkan nilai rangkaian tertentu berdasarkan nilai transaksi yang diprosesnya. Anggap anda mempunyai dua projek: Coin A dan Coin B. Kedua-duanya mempunyai permodalan pasaran sebanyak $ 1,000,000. Walau bagaimanapun, Coin A mempunyai jumlah transaksi harian bernilai $ 50,000, sedangkan Coin B bernilai $ 10,000.

Nisbah NVT untuk Coin A adalah 20, dan NVT untuk Coin B adalah 100. Secara umum, aset dengan nisbah NVT yang lebih rendah dianggap tidak dinilai, sementara yang mempunyai nisbah yang lebih tinggi boleh dianggap dinilai terlalu tinggi. Kelebihan ini sahaja menunjukkan bahawa Coin A dinilai lebih rendah berbanding Coin B.

Alamat aktif

Ada yang melihat jumlah alamat aktif di rangkaian untuk mengukur berapa banyak alamat yang digunakan. Walaupun tidak boleh dipercayai sebagai penunjuk yang berdiri sendiri (metrik dapat dimainkan), ia tetap dapat mendedahkan maklumat mengenai aktiviti rangkaian. Anda mungkin memperhitungkannya sebagai penilaian sebenar aset digital tertentu.


Nisbah harga-ke-perlombongan-impas

Nisbah harga-ke-perlombongan-impas adalah metrik untuk menilai syiling Proof of Work, yang dilombong oleh peserta rangkaian. Ia mengambil kira kos yang berkaitan dengan proses ini: iaitu, perbelanjaan elektrik dan perkakasan.

harga / kos pasaran syiling untuk menambang syiling

Nisbah harga-ke-perlombongan-impas dapat menunjukkan banyak mengenai keadaan semasa rangkaian blockchain. Breakeven merujuk kepada kos penambangan duit syiling - misalnya, jika harganya $ 10,000, maka pelombong biasanya menghabiskan $ 10,000 untuk menghasilkan unit baru.

Katakan bahawa Coin A diperdagangkan pada $ 5,000 dan Coin B pada $ 20,000, dan kedua-duanya mempunyai titik pulang modal $ 10,000. Nisbah Coin A adalah 0.5, sementara Coin B adalah 2. Oleh kerana nisbah Coin A berada di bawah 1, ia memberitahu kita bahawa pelombong beroperasi dengan tidak dapat menambang duit syiling. Mining Coin B menguntungkan kerana, untuk setiap perlombongan $ 10,000 yang dibelanjakan, anda menjangkakan akan menghasilkan $ 20,000.

Kerana adanya insentif, anda mungkin menjangkakan bahawa nisbah akan cenderung ke arah 1 dari masa ke masa. Bagi Coin A, mereka yang mengalami kerugian mungkin akan meninggalkan rangkaian kecuali harganya meningkat. Coin B mempunyai hadiah yang menarik, jadi anda mengharapkan lebih banyak pelombong bergabung untuk memanfaatkannya sehingga tidak lagi menguntungkan.

Keberkesanan penunjuk ini dipertikaikan. Namun, ini memberi anda idea mengenai ekonomi perlombongan, yang boleh anda pertimbangkan untuk menilai keseluruhan aset digital anda.

Kertas putih, pasukan, dan peta jalan

Kaedah yang paling popular untuk menentukan nilai cryptocurrency dan token melibatkan beberapa kajian kuno yang baik untuk projek ini. Dengan membaca kertas putih, anda dapat memahami tujuan projek, kes penggunaannya dan teknologinya. Rekod jejak ahli pasukan memberi anda idea tentang kemampuan mereka untuk membina dan meningkatkan skala produk. Terakhir, peta jalan memberitahu anda sama ada projek itu berada di landasan yang betul. Ia dapat dilengkapi dengan penyelidikan tambahan untuk menentukan kemungkinan projek itu mencapai tonggak pencapaiannya.


Kebaikan dan keburukan analisis fundamental

Apakah Analisis Fundamental (FA) dengan Binance? Kebaikan dan keburukan FA
Kelebihan analisis asas

Analisis fundamental adalah metodologi yang kuat untuk menilai perniagaan dengan cara yang tidak dapat ditandingi oleh analisis teknikal. Bagi pelabur di seluruh dunia, mengkaji pelbagai faktor kualitatif dan kuantitatif adalah titik permulaan yang penting untuk sebarang perdagangan.

Sesiapa sahaja boleh melakukan analisis asas kerana bergantung pada teknik yang telah dicuba dan data perniagaan yang tersedia. Atau sekurang-kurangnya, ini berlaku di pasar tradisional. Memang, jika kita melihat cryptocurrency (masih merupakan industri kecil), data tidak selalu tersedia, dan korelasi yang tinggi antara aset bermakna FA mungkin tidak begitu berkesan.

Dilakukan dengan betul, ia menyediakan asas untuk mengenal pasti stok yang kini dinilai rendah dan bersedia untuk dihargai dari masa ke masa. Pelabur terkemuka seperti Warren Buffett dan Benjamin Graham secara konsisten menunjukkan bahawa penyelidikan yang teliti terhadap perniagaan dengan cara ini dapat memberikan hasil yang luar biasa.


Kekurangan analisis fundamental

Mudah untuk melakukan analisis fundamental, tetapi lebih sukar untuk melakukan analisis fundamental yang baik. Menentukan "nilai intrinsik" saham adalah proses yang memakan masa yang memerlukan lebih banyak pekerjaan daripada hanya memasukkan nombor ke dalam formula. Banyak faktor perlu dinilai, dan keluk pembelajaran untuk melakukannya dengan berkesan boleh menjadi curam. Lebih-lebih lagi, ia lebih sesuai untuk perdagangan jangka panjang daripada perdagangan jangka pendek.

Jenis analisis ini juga mengabaikan kekuatan dan trend pasaran yang kuat yang dapat dikenal pasti oleh analisis teknikal. Sebagai ahli ekonomi John Maynard Keynes pernah berkata:

Pasaran boleh kekal tidak rasional lebih lama daripada yang anda boleh pelarut.

Stok yang kelihatan tidak dinilai (oleh setiap metrik) tidak dijamin akan meningkat nilainya di masa hadapan.

Menutup fikiran

Analisis fundamental adalah amalan yang telah disumpah oleh beberapa peniaga yang paling berjaya. Dengan menyempurnakan strategi, pelabur bukan sahaja dapat belajar untuk mengira dengan lebih baik nilai sebenar saham, cryptocurrency, dan aset lain tetapi juga dapat memahami perniagaan dan industri dengan lebih baik secara keseluruhan.

Dikombinasikan dengan analisis teknikal, analisis fundamental dapat memberi pedagang dan pelabur pemahaman yang menyeluruh tentang aset dan perniagaan yang mereka dapat memperoleh keuntungan. Gabungan FA dan TA digemari oleh ramai di kedua-dua pasaran warisan dan cryptocurrency.

Oleh kerana adanya pasaran kripto, anda harus memahami bahawa FA mungkin tidak begitu berkesan. Sentiasa Lakukan Penyelidikan Sendiri dan pastikan anda mempunyai strategi pengurusan risiko yang kukuh.
Thank you for rating.
JAWAB KOMEN Batalkan Balasan
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!
Tinggalkan komen
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!