Apakah Bursa Desentralisasi (DEX)?

Apakah Bursa Desentralisasi (DEX)?

Anda mungkin mengetahui latihan dengan pertukaran cryptocurrency. Daftar dengan e-mel anda, dapatkan kata laluan yang kuat, sahkan akaun anda dan mulakan perdagangan cryptocurrency.

Pertukaran yang terdesentralisasi seperti itu, dikurangi dengan kerumitan pendaftaran. Dalam kebanyakan kes, tidak ada deposit atau pengeluaran kripto. Perdagangan berlaku secara langsung di antara dua dompet pengguna, dengan input (jika ada!) Terhad dari pihak ketiga.

Pertukaran yang terdesentralisasi boleh menjadi agak sukar untuk digunakan, dan mereka mungkin tidak selalu mempunyai aset yang anda mahukan. Tetapi, apabila teknologi dan minat di dalamnya berkembang, ini mungkin menjadi komponen penting dalam bidang cryptocurrency.

Kandungan

 • Pengenalan
 • Menentukan pertukaran terdesentralisasi
 • Bagaimana pertukaran berpusat berfungsi
 • Bagaimana pertukaran yang terdesentralisasi berfungsi
  • Buku pesanan dalam talian
  • Buku pesanan di luar rantai
  • Pembuat Pasaran Automatik (AMM)
 • Kebaikan dan keburukan DEX
  • Kelebihan DEX
  • Kekurangan DEX
 • Menutup fikiran

Pengenalan

Sejak awal Bitcoin, pertukaran telah memainkan peranan penting dalam memadankan pembeli cryptocurrency dengan penjual. Tanpa forum-forum ini menarik pangkalan pengguna global, wed mempunyai tahap kelemahan yang lebih rendah dan tidak ada cara untuk menyetujui harga aset yang betul.

Secara tradisinya, pemain berpusat telah menguasai bidang ini. Namun, dengan adanya teknologi yang berkembang pesat, semakin banyak alat untuk perdagangan terdesentralisasi telah muncul.

Dalam artikel ini, selami pertukaran terdesentralisasi (DEX), tempat perdagangan di mana tidak diperlukan perantara.

Menentukan pertukaran terdesentralisasi

Secara teori, pertukaran swadaya dapat dilakukan sebagai perdagangan yang terdesentralisasi (lihat, misalnya, Atomic Swap Dijelaskan). Tetapi dalam artikel ini, terutama tertarik pada platform yang meniru fungsi pertukaran terpusat. Perbezaan utama adalah bahawa backend mereka ada di ablockchain. Tidak ada yang menjaga dana anda, dan anda tidak perlu mempercayai pertukaran sejauh yang anda lakukan dengan penawaran terpusat, jika sama sekali.

Bagaimana pertukaran berpusat berfungsi

Dengan pertukaran terpusat biasa anda, anda menyimpan wang anda baik (melalui pindahan wang melalui bank atau kad kredit / debit) atau cryptocurrency Apabila anda menyimpan crypto, anda berhenti mengawalnya. Bukan dari sudut kegunaan, kerana anda masih boleh menukarnya atau menariknya, tetapi dari sudut teknikal: anda tidak boleh membelanjakannya pada blockchain.

Anda tidak memiliki kunci peribadi untuk dana, yang bermaksud bahawa apabila anda menarik diri, anda meminta pertukaran untuk menandatangani transaksi bagi pihak anda. Semasa anda berdagang, transaksi tidak berlaku secara rantaian, pertukaran memperuntukkan baki kepada pengguna dalam pangkalan data sendiri.

Aliran kerja umum sangat lancar kerana kelajuan blockchain yang perlahan tidak menghalang perdagangan, dan semuanya berlaku dalam satu sistem entiti. Cryptocurrency lebih senang dibeli dan dijual, dan anda mempunyai lebih banyak alat yang tersedia untuk anda.

Ini benar-benar memerlukan kos kemerdekaan: anda perlu mempercayai pertukaran dengan wang anda. Akibatnya, anda mendedahkan diri kepada risiko rakan niaga. Bagaimana jika pasukan ini berjaya dengan BTC anda yang sukar diperoleh? Bagaimana jika penggodam melumpuhkan sistem dan menghabiskan dana?

Bagi banyak pengguna, ini adalah tahap risiko yang boleh diterima. Mereka hanya berpegang pada pertukaran yang bereputasi baik dengan rekod prestasi yang baik dan langkah berjaga-jaga yang dapat mengurangkan pelanggaran data.

Bagaimana pertukaran yang terdesentralisasi berfungsi

DEX serupa dengan rakan berpusat mereka dalam beberapa cara tetapi berbeza dengan yang lain. Mari kita perhatikan terlebih dahulu bahawa terdapat beberapa jenis pertukaran terdesentralisasi yang tersedia untuk pengguna. Tema umum di antaranya adalah bahawa pesanan dilaksanakan secara rantai (dengan kontrak pintar) dan pengguna tidak mengorbankan wang mereka pada titik mana pun.

Beberapa kerja telah dilakukan pada DEX rentas rantai, tetapi yang paling popular berkisar pada aset pada satu blockchain (sepertiEthereum atauBinance Chain).

Buku pesanan dalam talian

Dalam beberapa pertukaran yang terdesentralisasi, semuanya dilakukan secara berantai (sebentar lagi mengenai pendekatan hibridisasi). Setiap pesanan (serta perubahan dan pembatalan) ditulis ke blockchain. Ini boleh dikatakan pendekatan yang paling telus, kerana anda tidak mempercayai pihak ketiga untuk menyampaikan pesanan kepada anda, dan tidak ada cara untuk menyamarkannya.

Malangnya, ini juga yang paling tidak praktikal. Oleh kerana anda meminta setiap simpul di rangkaian mencatatkan pesanan selama-lamanya, anda akhirnya membayar yuran. Anda perlu menunggu sehingga pelombong menambahkan mesej anda ke blockchain, yang bermaksud pengalamannya juga dapat membebankan.

Ada yang mengenal pasti jalan depan sebagai cacat dalam model ini. Berlari depan berlaku di pasar ketika orang dalam mengetahui transaksi yang belum selesai dan menggunakan maklumat tersebut untuk melakukan perdagangan sebelum transaksi diproses. Oleh itu, pelari depan mendapat manfaat daripada maklumat yang tidak diketahui oleh orang ramai. Secara amnya, ini tidak sah.

Sudah tentu, jika semuanya diterbitkan dalam lejar global, tidak ada peluang untuk berjalan di hadapan dalam pengertian tradisional. Yang mengatakan, jenis serangan yang berbeza dapat digunakan: satu di mana pelombong melihat pesanan sebelum disahkan, dan memastikan bahawa pesanan mereka sendiri akan ditambahkan ke blockchain terlebih dahulu.

Contoh model buku on-chainorder termasuk Stellar dan Bitshares DEX.

Buku pesanan di luar rantai

Buku pesanan di luar rantai DEX masih terdesentralisasi dalam beberapa aspek, tetapi diakui lebih berpusat daripada entri sebelumnya. Daripada setiap pesanan diposkan ke blockchain, mereka dihoskan ke suatu tempat.

Di mana? Itu bergantung. Anda mungkin mempunyai entiti berpusat yang bertanggungjawab sepenuhnya terhadap buku pesanan. Sekiranya entiti itu berniat jahat, maka mereka dapat mempertaruhkan pasaran hingga tahap tertentu (iaitu dengan menjalankan pesanan atau memberi gambaran yang salah). Walau bagaimanapun, anda masih akan mendapat faedah daripada simpanan bukan kustodian.

Protokol 0x forERC-20 dan token lain yang digunakan pada blockchain Ethereum adalah contoh yang baik untuk ini. Daripada bertindak sebagai DEX tunggal, ia menyediakan kerangka untuk pihak yang dikenali sebagai penyampai untuk menguruskan buku pesanan di luar rantai. Dengan memanfaatkan kontrak pintar 0x dan beberapa alat lain, host dapat memanfaatkan gabungan kecairan gabungan dan menyampaikan pesanan antara pengguna. Perdagangan hanya dilaksanakan secara rantai setelah pihak-pihaknya sesuai.

Pendekatan ini lebih unggul dari perspektif kegunaan daripada pendekatan yang bergantung pada buku pesanan rantai. Mereka tidak menghadapi kekangan yang sama dari segi kelajuan, kerana mereka tidak banyak menggunakan blockchain. Namun, perdagangan mesti diselesaikan, jadi model buku pesanan di luar rantai masih lebih rendah daripada pertukaran terpusat dari segi kepantasan.

Pelaksanaan buku pesanan di luar rantai termasukBinance DEX, IDEX, dan EtherDelta.

Pembuat Pasaran Automatik (AMM)

Bosan membaca buku pesanan istilah? Hebat, kerana model Automated Market Maker (AMM) menghilangkan idea sama sekali. Ia tidak memerlukan pembuat atau pengambil, hanya pengguna, teori permainan, dan sedikit ilmu hitam formula.

Spesifikasi AMM bergantung pada pelaksanaannya secara umum, mereka menggabungkan banyak kontrak pintar dan menawarkan insentif pintar untuk memastikan penyertaan pengguna. Kami tidak memperincikan pelaksanaan ini, tetapi periksa Apa itu Uniswap dan Bagaimana Cara Ini Berfungsi? sebagai contoh bagaimana Uniswap DEX berfungsi.

DEX berasaskan AMM yang ada hari ini cenderung relatif mesra pengguna, berintegrasi dengan wallet sepertiMetaMask atauTrust Wallet. Seperti bentuk DEX lain, bagaimanapun, transaksi dalam rantai mesti dilakukan untuk menyelesaikan perdagangan.

Projek yang bekerja di bahagian depan ini merangkumi Uniswap dan Kyber Network yang disebutkan di atas (yang memanfaatkan protokol Bancor), kedua-duanya memudahkan perdagangan token ERC-20.

Kebaikan dan keburukan DEX

Weve menyentuh beberapa kelebihan dan kekurangan DEX dalam pukulan luas di bahagian sebelumnya. Mari kita selidiki sedikit lagi.

Kelebihan DEX

Tanpa KYC

Pematuhan KYC / AML (Ketahui Pelanggan Anda dan Pengubahan Wang Haram) adalah kebiasaan bagi banyak pertukaran. Atas sebab peraturan, individu mesti sering mengemukakan dokumen identiti dan bukti alamat.

Ini adalah kebimbangan privasi bagi sesetengah orang dan masalah kebolehcapaian bagi orang lain. Bagaimana jika anda tidak mempunyai dokumen yang sah? Bagaimana jika maklumat itu entah bagaimana bocor? Oleh kerana DEX tidak dibenarkan, tidak ada yang memeriksa identiti anda. Yang anda perlukan hanyalah dompet cryptocurrency.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa syarat undang-undang apabila DEX sebahagiannya dijalankan oleh pihak berkuasa pusat. Dalam beberapa kes, jika buku pesanan berpusat, tuan rumah mesti tetap patuh.

Tiada risiko rakan niaga

Daya tarikan utama pertukaran cryptocurrency yang terdesentralisasi adalah mereka tidak memegang dana pelanggan. Oleh yang demikian, bahkan malapetaka berlaku seperti Gunung 2014. Peretasan Gox tidak akan membahayakan dana pengguna atau mendedahkan maklumat peribadi sensitif.

Token tidak tersenarai

Token yang tidak disenaraikan di bursa terpusat masih boleh diperdagangkan secara bebas di DEX, dengan syarat ada permintaan dan permintaan.

Kekurangan DEX

Kebolehgunaan

Secara realistik, DEX hampir sama mesra pengguna seperti pertukaran tradisional. Platform berpusat menawarkan perdagangan masa nyata yang tidak terpengaruh oleh masa blok. Bagi pendatang baru yang tidak biasa dengan dompet cryptocurrency bukan kustodian, CEX memberikan pengalaman yang lebih memaafkan. Sekiranya anda terlupa kata laluan anda, anda boleh menetapkannya semula. Sekiranya anda kehilangan frasa benih anda, dana anda akan hilang di ruang maya.

Jumlah dagangan dan kecairan

Volume yang diperdagangkan pada CEX masih kurang daripada DEX. Mungkin yang lebih penting, CEX juga cenderung mempunyai kelembapan yang lebih besar. Kecairan adalah ukuran seberapa mudah anda dapat membeli atau menjual aset dengan harga yang berpatutan. Di pasaran yang sangat cair, tawaran dan petugas mempunyai sedikit perbezaan harga, menandakan persaingan yang tinggi antara pembeli dan penjual. Di pasaran yang tidak likuid, anda akan menghadapi masa yang lebih sukar untuk mencari seseorang yang ingin memperdagangkan aset dengan harga yang berpatutan.

DEX masih agak khusus, jadi tidak selalu ada penawaran atau permintaan untuk aset kripto yang ingin anda jual. Anda mungkin tidak dapat mencari pasangan perdagangan yang ingin anda gunakan, dan jika anda melakukannya, aset mungkin tidak boleh diperdagangkan dengan harga yang berpatutan.

Bayaran

Bayaran selalu lebih tinggi pada DEX, tetapi mungkin, terutama ketika rangkaian sesak atau jika anda menggunakan buku pesanan dalam talian.

Menutup fikiran

Banyak pertukaran terdesentralisasi telah muncul selama bertahun-tahun, masing-masing mengulangi percubaan sebelumnya untuk menyelaraskan pengalaman pengguna dan membina tempat perdagangan yang lebih kuat. Pada akhirnya, idea itu nampaknya sangat sesuai dengan etos kedaulatan diri: seperti dengan cryptocurrency, pengguna tidak perlu mempercayai pihak ketiga.

Dengan meningkatnya DeFi, DEX berasaskan Ethereum telah menyaksikan peningkatan penggunaan yang besar. Sekiranya momentum itu berterusan, kemungkinan akan menyaksikan peningkatan inovasi dalam teknologi di seluruh industri.

Thank you for rating.
JAWAB KOMEN Batalkan Balasan
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!
Tinggalkan komen
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!