Apakah Kadar Pembiayaan Niaga Hadapan Dan Mengapa Ia Penting

Apakah Kadar Pembiayaan Niaga Hadapan Dan Mengapa Ia Penting

Niaga hadapan tradisional vs. Niaga hadapan kekal

Ciri utama kontrak niaga hadapan tradisional ialah tarikh tamat tempoh. Apabila kontrak tamat, proses yang dikenali sebagai penyelesaian bermula.

Biasanya, kontrak niaga hadapan tradisional diselesaikan secara bulanan atau suku tahunan. Pada penyelesaian, harga kontrak menumpu dengan harga spot, dan semua posisi terbuka tamat tempoh.

Kontrak kekal ditawarkan secara meluas oleh pertukaran crypto-derivatif, dan ia direka serupa dengan kontrak niaga hadapan tradisional. Walaupun begitu, kontrak kekal menawarkan perbezaan utama.

Tidak seperti niaga hadapan konvensional, peniaga boleh memegang jawatan tanpa tarikh luput dan tidak perlu menjejaki pelbagai bulan penghantaran. Sebagai contoh, seorang peniaga boleh mengekalkan kedudukan pendek untuk selama-lamanya melainkan dia dibubarkan. Akibatnya, kontrak perpetual berdagang sangat serupa dengan pasangan dagangan di pasaran spot.

Memandangkan kontrak niaga hadapan kekal tidak pernah diselesaikan dalam erti kata tradisional, bursa memerlukan mekanisme untuk memastikan harga niaga hadapan dan harga indeks berkumpul secara tetap. Mekanisme ini juga dikenali sebagai Kadar Pembiayaan.

Apakah Kadar Pembiayaan?

Kadar pembiayaan ialah bayaran berkala sama ada kepada peniaga yang panjang atau pendek berdasarkan perbezaan antara pasaran kontrak kekal dan harga spot. Oleh itu, bergantung pada kedudukan terbuka, peniaga sama ada akan membayar atau menerima pembiayaan.

Kadar pembiayaan kripto menghalang perbezaan yang berkekalan dalam harga kedua-dua pasaran. Ia dikira semula beberapa kali sehari - Binance Futures melakukan ini setiap lapan jam.

Pada platform Binance Futures kami , kadar pendanaan (diserlahkan dengan warna merah) dan kiraan detik untuk pembiayaan seterusnya (diserlahkan dalam warna putih) dipaparkan seperti itu:

Imej 1 - Kadar pembiayaan dipaparkan pada platform Binance Futures

Apakah Kadar Pembiayaan Niaga Hadapan Dan Mengapa Ia Penting

Sumber: Binance Futures

Apakah yang menentukan kadar pembiayaan?

Kadar pembiayaan terdiri daripada dua komponen: kadar faedah dan premium.

Pada Binance Futures, kadar faedah ditetapkan pada 0.03% setiap hari (0.01% setiap selang pembiayaan), kecuali kontrak seperti BNBUSDT dan BNBBUSD, di mana kadar faedah adalah 0%. Sementara itu, premium berbeza mengikut perbezaan harga antara kontrak kekal dan harga tanda.

Dalam tempoh turun naik yang tinggi, harga antara kontrak kekal dan harga tanda mungkin berbeza. Dalam keadaan sedemikian, premium meningkat atau menurun dengan sewajarnya.

Spread yang besar bersamaan dengan premium yang tinggi. Sebaliknya, premium yang rendah menunjukkan spread yang sempit antara kedua-dua harga.

Apabila kadar pembiayaan positif, harga kontrak kekal biasanya lebih tinggi daripada harga tanda. Oleh itu, oleh itu, peniaga yang lama membayar untuk kedudukan pendek. Sebaliknya, kadar pembiayaan negatif bermakna kedudukan pendek membayar untuk belian.

Kadar pembiayaan dibayar secara peer-to-peer. Oleh itu, Binance tidak mengambil sebarang bayaran daripada kadar pembiayaan kerana ia berlaku secara langsung antara pengguna.

Bagaimanakah ia memberi kesan kepada peniaga?

Memandangkan pengiraan pembiayaan mempertimbangkan jumlah leveraj yang digunakan, kadar pembiayaan mungkin mempunyai kesan besar ke atas keuntungan dan kerugian seseorang. Dengan leverage yang tinggi, peniaga yang membayar untuk pembiayaan mungkin mengalami kerugian dan dibubarkan walaupun dalam pasaran turun naik yang rendah.

Sebaliknya, mengumpul pembiayaan boleh menjadi sangat menguntungkan, terutamanya dalam pasaran yang terikat dengan julat.

Oleh itu, peniaga boleh membangunkan strategi perdagangan untuk mengambil kesempatan daripada kadar pembiayaan dan keuntungan walaupun dalam pasaran turun naik yang rendah.

Pada asasnya, kadar pendanaan direka bentuk untuk menggalakkan pedagang mengambil kedudukan yang mengekalkan harga kontrak kekal sejajar dengan pasaran spot.

Korelasi dengan sentimen pasaran

Dari segi sejarah, kadar pembiayaan kripto cenderung berkait dengan aliran umum aset asas. Korelasi tidak menunjukkan bahawa kadar pendanaan menentukan pasaran spot, tetapi sebaliknya adalah benar. Carta di bawah menunjukkan korelasi antara kadar pembiayaan dan harga spot BTC dalam tempoh 30 hari:

Carta 1 - Korelasi antara kadar pembiayaan dan perubahan dalam harga BTC

Apakah Kadar Pembiayaan Niaga Hadapan Dan Mengapa Ia Penting

Sumber: Binance Futures, Data dari 20 Disember 2019 hingga 20 Januari 2020.

Seperti yang ditunjukkan dalam Carta 1, kadar pembiayaan meningkat dua kali ganda apabila harga BTC meningkat sejak awal tahun. Kadar pendanaan yang tinggi mewakili tanda keyakinan dalam pasaran tentang potensi peningkatan yang lebih tinggi. Namun, ramai peniaga menyedari tentang kenaikan yuran pembiayaan, membantu harga niaga hadapan sejajar dengan spot.

Perbandingan kadar pendanaan sejarah merentas platform derivatif kripto

Pada masa ini, tujuh bursa utama menawarkan kontrak kekal. Secara amnya, peniaga lebih suka platform yang menyediakan kadar pembiayaan terendah kerana ia boleh memberi kesan yang ketara ke atas keuntungan dan kerugian. Berikut ialah perbandingan pantas kadar pembiayaan niaga hadapan Bitcoin merentas bursa utama:

Carta 2 - Tempoh 30 hari kadar pembiayaan sejarah merentas platform utama

Apakah Kadar Pembiayaan Niaga Hadapan Dan Mengapa Ia Penting

Sumber: Skew.com, Data pada 21 Disember 2019, 21 Januari 2020.

Secara umum, kadar pembiayaan berpurata pada 0.015% merentas bursa utama. Seperti yang dinyatakan, kadar ini berbeza-beza berdasarkan perubahan dalam harga aset asasnya.

Menurut Skew, kadar pendanaan sejarah pada Binance Futures adalah lebih rendah daripada purata industri, dengan min 0.0094%. Sebagai contoh, seorang peniaga membayar $9.4 untuk kedudukan $100,000 pada Binance Futures, manakala pada platform lain, kadar pembiayaan boleh menjadi 10-20% lebih tinggi.

Bagaimanakah Binance Futures mengekalkan kadar pembiayaan yang rendah?

Salah satu sebab utama Binance Futures dapat mengekalkan kadar pembiayaan yang rendah adalah disebabkan oleh kemudahan timbang tara antara pasaran spot dan niaga hadapan.

Pasaran kripto tidak pernah tidur. Oleh itu, peluang arbitraj wujud secara berterusan. Binance Futures membolehkan peniaga bertukar antara pasaran spot dan niaga hadapan dengan mudah dan cepat, membolehkan mereka memanfaatkan peluang ini.

Oleh yang demikian, ketidakcekapan antara kontrak kekal dan harga tanda ditimbangtarakan, mengakibatkan sebaran sempit antara kedua-dua harga. Walaupun turun naik yang melampau boleh menyebabkan lonjakan sekali-sekala dalam kadar pembiayaan, penimbang tara akan merebut peluang ini dengan cepat. Oleh itu, kadar pembiayaan akhirnya kembali kepada puratanya.

Di bursa lain yang timbang tara lebih ketat, kadar pembiayaan cenderung lebih tinggi. Ini disebabkan oleh peralihan yang terhad antara pasaran spot dan niaga hadapan. Contohnya, sesetengah pertukaran mengehadkan bilangan pemindahan yang boleh dilakukan dalam sehari.

Kesimpulan

Kadar pembiayaan kripto memainkan peranan penting dalam pasaran niaga hadapan kekal. Kebanyakan pertukaran kripto-derivatif menggunakan mekanisme kadar pendanaan untuk memastikan harga kontrak sejajar dengan indeks pada setiap masa. Kadar ini berbeza-beza apabila harga aset bertukar menaik atau menurun dan ditentukan oleh kuasa pasaran.

Selain itu, kadar pembiayaan kripto juga berbeza merentas bursa - pada sesetengah bursa, kadar ini kekal tinggi secara berterusan. Sebaliknya, yang lain seperti Binance Futures mengekalkan kadar pembiayaan yang rendah. Ini disebabkan terutamanya oleh perbezaan dalam ciri platform dagangan merentas bursa. Pada bursa yang membenarkan peralihan yang lancar antara pasaran spot dan niaga hadapan, arbitraj lebih mudah untuk pedagang. Oleh itu, ketidakcekapan dihapuskan dengan cepat.

Artikel berkaitan:

Dana Insurans Pembubaran: Bahagian 1

Dana Insurans Pembubaran: Bahagian 2

Thank you for rating.
JAWAB KOMEN Batalkan Balasan
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!

Tinggalkan komen

Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!