Apakah Kontrak Hadapan dan Niaga Hadapan?

Apakah Kontrak Hadapan dan Niaga Hadapan?

Pada dasarnya, kontrak hadapan dan niaga hadapan adalah perjanjian yang membolehkan peniaga, pelabur, dan pengeluar komoditi membuat spekulasi mengenai harga aset pada masa hadapan. Kontrak ini berfungsi sebagai komitmen dua pihak yang memungkinkan perdagangan instrumen pada tarikh yang akan datang (tarikh luput), dengan harga yang disepakati pada saat kontrak dibuat.

Instrumen kewangan asas kontrak hadapan atau niaga hadapan boleh menjadi aset apa pun, seperti ekuiti, komoditi, mata wang, pembayaran faedah atau bon.

Walau bagaimanapun, tidak seperti kontrak hadapan, kontrak niaga hadapan diseragamkan dari perspektif kontrak (sebagai perjanjian undang-undang) dan diperdagangkan di tempat tertentu (pertukaran kontrak niaga hadapan). Oleh itu, kontrak niaga hadapan dikenakan sekumpulan peraturan tertentu, yang mungkin termasuk, misalnya, ukuran kontrak dan kadar faedah harian. Dalam banyak kes, pelaksanaan kontrak niaga hadapan dijamin oleh syarikat penjelasan, yang memungkinkan pihak untuk berdagang dengan risiko rakan niaga yang berkurang.

Walaupun bentuk pasaran niaga hadapan primitif diciptakan di Eropah pada abad ke-17, Pertukaran Beras Dōjima (Jepun) dianggap sebagai pertukaran niaga hadapan pertama yang ditubuhkan. Pada awal abad ke-18 Jepun, kebanyakan pembayaran dilakukan dalam beras, jadi kontrak niaga hadapan mulai digunakan sebagai cara untuk melindungi risiko yang berkaitan dengan harga beras yang tidak stabil.

Dengan munculnya sistem perdagangan elektronik, populariti kontrak niaga hadapan, bersama dengan pelbagai kes penggunaan, semakin meluas di seluruh industri kewangan.

Fungsi kontrak niaga hadapan

Dalam konteks industri kewangan, kontrak niaga hadapan biasanya berfungsi dengan fungsi berikut

 • Lindung nilai dan pengurusan risiko: kontrak niaga hadapan dapat digunakan untuk mengurangi risiko tertentu. Sebagai contoh, seorang petani boleh menjual kontrak niaga hadapan untuk produk mereka untuk memastikan mereka mendapat harga tertentu di masa depan, walaupun terdapat peristiwa yang tidak menguntungkan dan turun naik pasaran. Atau pelabur Jepun yang memiliki bon Perbendaharaan AS boleh membeli kontrak niaga hadapan JPYUSD dengan jumlah yang sama dengan pembayaran kupon suku tahunan (kadar faedah) sebagai cara untuk mengunci nilai kupon dalam JPY pada kadar yang telah ditentukan dan, dengan itu, melindung nilai USD-nya dedahan.

 • Leverage: kontrak niaga hadapan membolehkan pelabur membuat kedudukan leverage. Oleh kerana kontrak diselesaikan pada tarikh luput, pelabur dapat memanfaatkan kedudukan mereka. Sebagai contoh, leveraj 3: 1 membolehkan peniaga memasuki kedudukan tiga kali lebih besar daripada baki akaun dagangan mereka.

 • Pendedahan pendek: kontrak niaga hadapan membolehkan pelabur mengambil pendedahan pendek terhadap aset. Apabila pelabur memutuskan untuk menjual kontrak niaga hadapan tanpa memiliki aset pendasar, ia biasanya disebut sebagai kedudukan telanjang.

 • Pelbagai aset: pelabur dapat mengambil pendedahan kepada aset yang sukar diperdagangkan di tempat. Komoditi seperti minyak biasanya mahal untuk dihantar dan melibatkan perbelanjaan penyimpanan yang tinggi, tetapi melalui penggunaan kontrak niaga hadapan, pelabur dan peniaga dapat membuat spekulasi mengenai pelbagai jenis kelas aset tanpa perlu memperdagangkannya secara fizikal.

 • Penemuan harga: pasaran hadapan adalah kedai sehenti bagi penjual dan pembeli (iaitu penawaran dan permintaan) untuk beberapa kelas aset, seperti komoditi. Sebagai contoh, harga minyak dapat ditentukan berkaitan dengan permintaan masa nyata di pasaran hadapan dan bukan melalui interaksi tempatan di sebuah stesen minyak.

Mekanisme penyelesaian

Tarikh luput kontrak niaga hadapan adalah hari terakhir aktiviti perdagangan untuk kontrak tersebut. Selepas itu, perdagangan dihentikan dan kontrak diselesaikan. Terdapat dua mekanisme utama untuk penyelesaian kontrak niaga hadapan:

 • Penyelesaian fizikal: aset pendasar ditukar antara kedua-dua pihak yang menyepakati kontrak pada harga yang telah ditentukan. Pihak yang pendek (dijual) berkewajiban untuk menyerahkan aset kepada pihak yang sudah lama (dibeli).

 • Penyelesaian tunai: aset pendasar tidak ditukar secara langsung. Sebaliknya, satu pihak membayar yang lain jumlah yang mencerminkan nilai aset semasa. Salah satu contoh tipikal kontrak niaga hadapan yang diselesaikan secara tunai adalah kontrak niaga hadapan minyak, di mana wang tunai ditukar dan bukannya tong minyak kerana agak sukar untuk berdagang ribuan tong secara fizikal.

Kontrak niaga hadapan yang diselesaikan secara tunai lebih senang dan, oleh itu, lebih popular daripada kontrak yang diselesaikan secara fizikal, bahkan untuk sekuriti kewangan cair atau instrumen berpendapatan tetap yang kepemilikannya dapat dipindahkan dengan cukup cepat (sekurang-kurangnya membandingkan dengan aset fizikal seperti tong minyak).

Walau bagaimanapun, kontrak niaga hadapan yang diselesaikan secara tunai boleh menyebabkan manipulasi harga aset pendasar. Jenis manipulasi pasaran ini biasanya disebut sebagai penutupan- yang merupakan istilah yang menggambarkan aktiviti perdagangan yang tidak normal yang sengaja mengganggu buku pesanan ketika kontrak niaga hadapan semakin hampir dengan tarikh luput.

Strategi keluar untuk kontrak niaga hadapan

Setelah mengambil kedudukan kontrak niaga hadapan, terdapat tiga tindakan utama yang dapat dilakukan oleh peniaga niaga hadapan:

 • Offsetting: merujuk kepada tindakan menutup kedudukan kontrak niaga hadapan dengan membuat transaksi bertentangan dengan nilai yang sama. Jadi, jika peniaga mempunyai kontrak berjangka 50 pendek, mereka dapat membuka posisi panjang dengan ukuran yang sama, meneutralkan kedudukan awal mereka. Strategi pengimbangan membolehkan peniaga menyedari keuntungan atau kerugian mereka sebelum tarikh penyelesaian.

 • Rollover: berlaku apabila peniaga memutuskan untuk membuka posisi kontrak niaga hadapan baru setelah mengimbangi kedudukan awal mereka, pada dasarnya memperpanjang tarikh luput. Sebagai contoh, jika seorang peniaga mempunyai 30 kontrak niaga hadapan yang berakhir pada minggu pertama Januari, tetapi mereka ingin memperpanjang kedudukan mereka selama enam bulan, mereka dapat mengimbangi kedudukan awal dan membuka yang baru dengan ukuran yang sama, dengan berakhirnya tarikh ditetapkan pada minggu pertama bulan Julai.

 • Penyelesaian: jika peniaga niaga hadapan tidak mengimbangi atau menukar kedudukan mereka, kontrak akan diselesaikan pada tarikh luput. Pada ketika ini, pihak-pihak yang terlibat secara sah diwajibkan untuk menukar aset mereka (atau wang tunai) mengikut kedudukan mereka.

Apakah Kontrak Hadapan dan Niaga Hadapan?

Corak harga kontrak niaga hadapan: contango dan pengunduran normal

Dari saat kontrak niaga hadapan dibuat hingga penyelesaiannya, harga pasaran kontrak akan terus berubah sebagai tindak balas terhadap kekuatan jual beli.

Hubungan antara kematangan dan harga kontrak futures yang berbeza-beza menghasilkan corak harga yang berbeza, yang biasanya disebut ascontango (1) dan mundur yang tidak normal (3). Corak harga ini secara langsung berkaitan dengan harga spot yang tidak dijangka (2) aset pada tarikh tamat tempoh (4), seperti yang digambarkan di bawah.

Apakah Kontrak Hadapan dan Niaga Hadapan?

 • Contango (1) : keadaan pasaran di mana harga kontrak niaga hadapan lebih tinggi daripada harga spot masa depan yang diharapkan.

 • Harga spot yang dijangkakan (2): harga aset yang dijangkakan pada masa penyelesaian (tarikh luput). Perhatikan bahawa harga spot yang diharapkan tidak selalu berubah, iaitu, ia mungkin berubah sebagai tindak balas terhadap penawaran dan permintaan pasaran.

 • Pengunduran normal (3): keadaan pasaran di mana harga kontrak niaga hadapan lebih rendah daripada harga spot masa depan yang diharapkan.

 • Tarikh luput (4): hari terakhir aktiviti perdagangan untuk kontrak niaga hadapan tertentu, sebelum penyelesaian berlaku.

Walaupun keadaan pasaran contango cenderung lebih baik bagi penjual (posisi pendek) daripada pembeli (posisi panjang), pasaran penurunan biasa biasanya lebih bermanfaat bagi pembeli.

Apabila semakin hampir dengan tarikh luput, harga kontrak niaga hadapan dijangka secara beransur-ansur berubah menjadi harga spot sehingga akhirnya memiliki nilai yang sama. Sekiranya kontrak niaga hadapan dan harga spot tidak sama pada tarikh luput, peniaga akan dapat memperoleh keuntungan cepat dari peluang arbitraj .

Dalam senario contango, kontrak niaga hadapan diniagakan di atas harga spot yang dijangkakan, biasanya untuk kemudahan. Sebagai contoh, peniaga niaga hadapan boleh memutuskan untuk membayar premium untuk komoditi fizikal yang akan dihantar pada masa akan datang, jadi mereka tidak perlu risau untuk membayar perbelanjaan seperti penyimpanan dan insurans (emas adalah contoh yang popular). Selain itu, syarikat boleh menggunakan kontrak niaga hadapan untuk mengunci perbelanjaan masa depan mereka pada nilai yang dapat diramalkan, membeli komoditi yang sangat diperlukan untuk perkhidmatan mereka (contohnya, pengeluar roti membeli kontrak niaga hadapan gandum).

Sebaliknya, pasaran penurunan harga biasa berlaku apabila kontrak niaga hadapan diperdagangkan di bawah harga spot yang diharapkan. Spekulator membeli kontrak niaga hadapan dengan harapan mendapat keuntungan sekiranya harganya naik seperti yang diharapkan. Sebagai contoh, peniaga niaga hadapan boleh membeli kontrak tong minyak dengan harga $ 30 setiap hari hari ini, sementara harga spot yang dijangkakan adalah $ 45 untuk tahun berikutnya.

Menutup fikiran

Sebagai jenis kontrak hadapan yang standard, kontrak niaga hadapan adalah antara alat yang paling banyak digunakan dalam industri kewangan dan pelbagai fungsi menjadikannya sesuai untuk pelbagai kes penggunaan. Namun, penting untuk memiliki pemahaman yang baik mengenai mekanisme asas kontrak niaga hadapan dan pasaran tertentu sebelum melabur dana.

Walaupun mengunci harga aset pada masa akan datang berguna dalam keadaan tertentu, tidak selalu selamat - terutama ketika kontrak diperdagangkan secara marginal. Oleh itu, strategi pengurusan risiko sering digunakan untuk mengurangkan risiko yang tidak dapat dielakkan yang berkaitan dengan perdagangan kontrak niaga hadapan. Beberapa spekulator juga menggunakan petunjuk analisis teknikal bersama dengan kaedah analisis asas sebagai cara untuk mendapatkan pandangan mengenai tindakan harga pasaran niaga hadapan.

Thank you for rating.
JAWAB KOMEN Batalkan Balasan
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!

Tinggalkan komen

Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!