Apakah Kontrak Niaga Hadapan Berkekalan?

Apakah Kontrak Niaga Hadapan Berkekalan?

Apakah kontrak niaga hadapan?

Kontrak niaga hadapan adalah perjanjian untuk membeli atau menjual komoditi, mata wang, atau instrumen lain pada harga yang telah ditentukan pada waktu yang ditentukan di masa depan.

Tidak seperti pasar spot tradisional, di pasaran niaga hadapan, perdagangan tidak diselesaikan dengan serta-merta. Sebaliknya, dua rakan niaga akan memperdagangkan kontrak, yang menentukan penyelesaian pada tarikh yang akan datang. Juga, pasaran niaga hadapan tidak membenarkan pengguna membeli atau menjual komoditi atau aset digital secara langsung. Sebaliknya, mereka memperdagangkan representasi kontrak dari mereka, dan perdagangan aset (atau tunai) yang sebenarnya akan berlaku pada masa akan datang - ketika kontrak itu dilaksanakan.

Sebagai contoh mudah, pertimbangkan kes kontrak niaga hadapan komoditi fizikal, seperti gandum, atau emas. Di beberapa pasaran niaga hadapan tradisional, kontrak ini ditandai untuk penghantaran, yang bermaksud bahawa terdapat penghantaran fizikal komoditi. Akibatnya, emas atau gandum harus disimpan dan diangkut, yang menimbulkan biaya tambahan (dikenali sebagai kos dibawa). Walau bagaimanapun, banyak pasaran hadapan mempunyai penyelesaian tunai, yang bermaksud hanya nilai tunai yang setara yang diselesaikan (tidak ada pertukaran barang secara fizikal).

Selain itu, harga emas atau gandum di pasaran hadapan mungkin berbeza bergantung pada sejauh mana tarikh penyelesaian kontrak. Semakin lama jurang waktu, semakin tinggi kos dibawa, semakin besar kemungkinan ketidakpastian harga masa depan, dan semakin besar jurang harga berpotensi antara pasaran spot dan niaga hadapan.

Mengapa pengguna memperdagangkan kontrak niaga hadapan?

  • Lindung nilai dan pengurusan risiko: inilah sebab utama mengapa niaga hadapan diciptakan.
  • Pendedahan pendek: peniaga boleh bertaruh terhadap prestasi aset walaupun mereka tidak memilikinya.
  • Leverage: peniaga boleh memasuki kedudukan yang lebih besar daripada baki akaun mereka. Di Binance , kontrak niaga hadapan kekal boleh diperdagangkan dengan leveraj sehingga 125x.

Apakah Kontrak Niaga Hadapan Berkekalan?

Apakah kontrak niaga hadapan kekal?

Kontrak berkekalan adalah jenis kontrak niaga hadapan, tetapi tidak seperti bentuk niaga hadapan tradisional, kontrak ini tidak mempunyai tarikh luput. Oleh itu, seseorang boleh memegang jawatan selama mereka mahu. Selain daripada itu, perdagangan kontrak kekal berdasarkan Harga Indeks yang mendasari. Harga Indeks terdiri daripada harga rata-rata aset, mengikut pasaran spot utama dan jumlah dagangan relatif mereka.

Oleh itu, tidak seperti niaga hadapan konvensional, kontrak kekal sering diperdagangkan pada harga yang sama atau sangat serupa dengan pasaran spot. Walau bagaimanapun, semasa keadaan pasaran yang melampau, harga tanda mungkin menyimpang dari harga pasaran spot. Namun, perbezaan terbesar antara niaga hadapan tradisional dan kontrak kekal adalah tarikh penyelesaian yang pertama.

Berapakah margin awal?

Margin awal adalah nilai minimum yang mesti anda bayar untuk membuka kedudukan leveraged. Sebagai contoh, anda boleh membeli 1000 BNB dengan margin awal 100 BNB (dengan leverage 10x). Jadi margin awal anda adalah 10% dari jumlah pesanan. Margin awal adalah yang menyokong kedudukan leveraged anda, bertindak sebagai cagaran .

Berapakah margin penyelenggaraan?

Margin penyelenggaraan adalah jumlah cagaran minimum yang mesti anda pegang untuk memastikan kedudukan perdagangan tetap terbuka. Sekiranya baki margin anda jatuh di bawah tahap ini, anda akan menerima panggilan margin (meminta anda menambahkan lebih banyak dana ke akaun anda) atau dibubarkan. Sebilangan besar pertukaran cryptocurrency akan melakukan yang terakhir.

Dengan kata lain, margin awal adalah nilai yang anda lakukan semasa membuka posisi, dan margin penyelenggaraan merujuk kepada baki minimum yang anda perlukan untuk menjaga posisi terbuka. Margin penyelenggaraan adalah nilai dinamik yang berubah mengikut harga pasaran dan baki akaun anda (cagaran).

Apa itu pembubaran?

Sekiranya nilai cagaran anda jatuh di bawah margin penyelenggaraan, akaun niaga hadapan anda mungkin akan dibubarkan. Pada Binance, pembubaran berlaku dengan cara yang berbeza, mengikut risiko dan leverage setiap pengguna (berdasarkan cagaran dan pendedahan bersih mereka). Semakin besar kedudukan keseluruhan, semakin tinggi margin yang diperlukan.

Mekanisme berbeza bergantung pada pasaran dan pertukaran, tetapi Binance mengenakan yuran nominal 0,5% untuk pembubaran Tahap 1 (pendedahan bersih di bawah 500,000 USDT). Sekiranya akaun mempunyai dana tambahan setelah pembubaran, selebihnya dikembalikan kepada pengguna. Sekiranya kurang, pengguna diisytiharkan muflis.

Perhatikan bahawa semasa anda dilikuidasi, anda akan membayar yuran tambahan. Untuk mengelakkannya, anda boleh menutup kedudukan anda sebelum harga likuidasi dicapai atau menambahkan lebih banyak dana ke baki cagaran anda - menyebabkan harga likuidasi semakin jauh dari harga pasaran semasa.

Berapakah kadar pembiayaan?

Pembiayaan terdiri dari pembayaran tetap antara pembeli dan penjual, sesuai dengan kadar pendanaan semasa. Apabila kadar pembiayaan melebihi sifar (positif), peniaga yang lama (pembeli kontrak) perlu membayar yang pendek (penjual kontrak). Sebaliknya, kadar pendanaan negatif bermaksud bahawa posisi pendek membayar panjang.

Kadar pembiayaan berdasarkan dua komponen: kadar faedah dan premium. Di pasaran niaga hadapan Binance , kadar faedah ditetapkan pada 0,03%, dan premium berbeza mengikut perbezaan harga antara pasaran hadapan dan pasaran spot. Binance tidak memerlukan bayaran untuk pemindahan kadar pembiayaan kerana ia berlaku secara langsung antara pengguna.

Oleh itu, apabila kontrak niaga hadapan kekal diperdagangkan pada premium (lebih tinggi daripada pasaran spot), kedudukan panjang harus membayar pendek kerana kadar pendanaan yang positif. Situasi seperti ini diharapkan dapat menurunkan harga, selagi menutup posisi mereka dan seluar pendek baru dibuka.

Berapakah harga tanda?

Harga tanda adalah anggaran nilai sebenar kontrak (harga saksama) jika dibandingkan dengan harga dagangan sebenar (harga terakhir). Pengiraan harga tanda mengelakkan pembubaran tidak adil yang mungkin berlaku ketika pasaran sangat tidak stabil.

Oleh itu, sementara Harga Indeks berkaitan dengan harga pasaran spot, harga tanda mewakili nilai wajar kontrak niaga hadapan berterusan. Pada Binance, harga tanda berdasarkan pada Harga Indeks dan kadar pendanaan, dan ia juga merupakan bahagian penting dari pengiraan PnL yang belum direalisasikan.

Apa itu PnL?

PnL bermaksud untung dan rugi, dan ia boleh direalisasikan atau tidak direalisasikan. Apabila anda mempunyai posisi terbuka di pasaran niaga hadapan yang kekal, PnL anda tidak dapat direalisasikan, yang bermaksud ia masih berubah sebagai tindak balas kepada pergerakan pasaran. Apabila anda menutup kedudukan anda, PnL yang tidak direalisasikan menjadi PnL yang direalisasikan (sama ada sebahagian atau keseluruhannya).

Kerana PnL yang direalisasikan merujuk kepada keuntungan atau kerugian yang berasal dari posisi tertutup, ia tidak mempunyai hubungan langsung dengan harga tanda, tetapi hanya dengan harga pesanan yang dilaksanakan. PnL yang tidak direalisasikan, sebaliknya, sentiasa berubah dan menjadi pemacu utama pembubaran. Oleh itu, harga tanda digunakan untuk memastikan bahawa pengiraan PnL yang tidak direalisasikan adalah tepat dan adil.

Apakah Dana Insurans itu?

Ringkasnya, Dana Insurans adalah yang menghalang keseimbangan kehilangan peniaga jatuh di bawah sifar, dan juga memastikan bahawa peniaga yang menang mendapat keuntungan mereka.

Sebagai gambaran, mari kita anggap bahawa Alice mempunyai $ 2,000 dalam akaun niaga hadapan Binance, yang digunakan untuk membuka kedudukan panjang 10x BNB pada $ 20 setiap duit syiling. Perhatikan bahawa Alice membeli kontrak dari peniaga lain dan bukan dari Binance. Jadi di sisi lain perdagangan, kita mempunyai Bob, dengan kedudukan pendek dengan ukuran yang sama.

Kerana leverage 10x, Alice kini memegang 1.000 kedudukan BNB (bernilai $ 20,000), dengan jaminan $ 2,000. Walau bagaimanapun, jika harga BNB turun dari $ 20 menjadi $ 18, Alice boleh menutup kedudukannya secara automatik. Ini bermakna asetnya akan dilikuidasi dan cagaran $ 2,000nya hilang sepenuhnya.

Sekiranya atas sebab apa pun, sistem tidak dapat menutup kedudukannya tepat pada waktunya dan harga pasaran turun lebih banyak, Dana Insurans akan diaktifkan untuk menampung kerugian tersebut sehingga kedudukan ditutup. Ini tidak akan banyak berubah untuk Alice, kerana dia dilikuidasi dan keseimbangannya adalah sifar, tetapi ia memastikan bahawa Bob dapat memperoleh keuntungannya. Tanpa Dana Insurans, baki Alice bukan sahaja turun dari $ 2,000 menjadi sifar tetapi juga boleh menjadi negatif.

Namun dalam praktiknya, kedudukan panjangnya mungkin akan ditutup sebelum itu kerana margin penyelenggaraannya akan lebih rendah daripada minimum yang diperlukan. Yuran pembubaran terus ke Dana Insurans, dan baki dana dikembalikan kepada pengguna.

Oleh itu, Dana Insurans adalah mekanisme yang dirancang untuk menggunakan cagaran yang diambil dari peniaga yang dilikuidasi untuk menampung kerugian akaun yang muflis. Dalam keadaan pasaran biasa, Dana Insurans dijangka terus meningkat apabila pengguna dilikuidasi.

Kesimpulannya, Dana Insurans bertambah besar apabila pengguna dilikuidasi sebelum kedudukan mereka mencapai nilai impas atau negatif. Tetapi dalam kes-kes yang lebih ekstrem, sistem mungkin tidak dapat menutup semua posisi, dan Dana Insurans akan digunakan untuk menutup kemungkinan kerugian. Walaupun tidak biasa, ini boleh berlaku dalam tempoh turun naik yang tinggi atau kecairan pasaran yang rendah .

Apa itu Auto-deleveraging?

Auto-deleveraging merujuk kepada kaedah pembubaran rakan niaga yang hanya berlaku jika Dana Insurans berhenti berfungsi (semasa situasi tertentu). Walaupun tidak mungkin berlaku, peristiwa seperti ini memerlukan peniaga yang menguntungkan untuk menyumbang sebahagian daripada keuntungan mereka untuk menampung kerugian peniaga yang kalah. Malangnya, kerana turun naik di pasaran cryptocurrency, dan leverage yang tinggi yang ditawarkan kepada pelanggan, tidak mungkin sepenuhnya untuk mengelakkan kemungkinan ini.

Dengan kata lain, pembubaran rakan niaga adalah langkah terakhir yang diambil apabila Dana Insurans tidak dapat melindungi semua kedudukan bankrap. Biasanya, kedudukan dengan keuntungan (dan leverage) tertinggi adalah yang menyumbang lebih banyak. Binance menggunakan indikator yang memberitahu pengguna di mana mereka berada dalam barisan auto deleveraging.

Di pasaran Binance Futures , sistem mengambil setiap langkah yang mungkin untuk mengelakkan penolakan automatik dan mempunyai beberapa ciri untuk meminimumkan kesannya. Sekiranya ia berlaku, pembubaran pihak lawan dilakukan tanpa sebarang kos pasaran, dan notis segera dihantar kepada peniaga yang terlibat. Pengguna bebas memasuki semula kedudukan pada bila-bila masa.

Thank you for rating.
JAWAB KOMEN Batalkan Balasan
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!

Tinggalkan komen

Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!