Apakah NFT dalam Permainan? Pasaran Permainan Blockchain Crypto

Apakah NFT dalam Permainan? Pasaran Permainan Blockchain Crypto

Konsep permainan (atau permainan video) telah berubah secara drastik selama beberapa dekad dari permainan Pong yang sederhana kepada penyelesaian perisian yang rumit pada konsol, PC dan mudah alih yang menawarkan pelbagai genre dan mekanisme interaksi yang hampir tidak terhad yang mengubah permainan dari bentuk hiburan interaktif semata-mata ke alam semesta rumit yang menarik dan memikat.

"Pasaran permainan global bernilai $ 162. 32 bilion pada tahun 2020 dan dijangka mencapai nilai $ 295. 63 bilion menjelang 2026, mencatatkan CAGR 10.5% sepanjang jangkaan 2021 - 2026. " - Reportlinker.com mengumumkan pelepasan laporan Gaming Market - Growth, Trends, COVID-19 Impact, and Forecasts (2021 - 2026).

Wabak ini juga memberi kesan kepada pasaran permainan, kerana berjuta-juta orang yang mengalami gangguan di seluruh dunia mula bermain lebih banyak permainan. Tinjauan dari Mac 2020 mendedahkan bahawa pemain video di Amerika Syarikat menghabiskan 45% lebih banyak masa bermain permainan video semasa kuarantin.

Walaupun pasaran PC dan konsol tertinggal di belakang telefon bimbit, yang telah menguasai lebih dari 50% dari semua lalu lintas internet secara global untuk pertama kalinya pada suku pertama 2021, jenis permainan baru telah merayap ke pasaran dengan kejayaan yang mengejutkan.

Permainan Blockchain

Permainan CryptoKitties jatuh di rangkaian Ethereum pada tahun 2017 dan secara harfiah menyumbat rangkaian sehingga terhenti. Ketika para pemain bergegas merasakan jenis permainan blockchain baru, wang itu mengalir dengan segera. Kucing koleksi paling mahal yang pernah dijual dalam permainan bernilai $ 117,000, yang mengatakan banyak mengenai prospek permainan terdesentralisasi.

Sejak itu, permainan berasaskan blockchain telah keluar dari barisan pengeluaran dengan tahap kerumitan dan kejayaan yang berbeza-beza. Kuartal pertama tahun 2021 menyaksikan peningkatan dalam permainan crypto dalam bentuk permainan NFT, yang telah beralih dari permainan Play to Earn ke permainan yang dapat ditagih berdasarkan prinsip Pay to Earn , kerana NFT yang jarang berlaku sering mendapat harga astronomi pasar.

Statistik terbaru dari statista.com mendedahkan bahawa nilai pasaran permainan di seluruh dunia telah meningkat dengan ketara dalam dekad yang lalu dan diramalkan akan meningkat melebihi $ 200 bilion pada tahun 2023. Permodalan keseluruhan pasaran NFT mencapai lebih dari $ 22 bilion pada tahun 2021, meningkat dari $ 338 juta pada akhir tahun 2020. Sebilangan besar sektor yang diberikan difokuskan pada industri permainan, yang mempunyai potensi besar untuk menyediakan pemain dengan peluang unik untuk mengumpulkan item dalam permainan. Kemungkinan tersebut diserlahkan dengan baik di pasaran esports, yang bernilai lebih dari $ 495 juta pada tahun 2020 dan dijangka mencapai lebih dari $ 646 juta pada tahun 2021, sebahagian besarnya berkat suntikan teknologi baru yang menjadikan proses pertunangan lebih menarik bagi pemain dan peminat.

Pembiayaan yang diterima oleh pembangun permainan blockchain sangat mengejutkan. Contohnya ialah Battle Pets, permainan blockchain berasaskan Binance Smart Chain mengenai haiwan peliharaan yang menggemaskan, di mana setiap haiwan peliharaan adalah NFT yang dapat dikumpulkan, diasuh, dan digunakan untuk pertempuran haiwan kesayangan di mana pemain saling berhadapan. Contoh lain ialah Forte - ekosistem utama yang terdesentralisasi - baru-baru ini mengumpulkan $ 185 juta dengan penilaian $ 1 bilion untuk platform permainan blockchain di belakang layar dengan Griffin Gaming Partners memimpin pelaburan dalam unicorn terbaru untuk meningkat di pasaran permainan blockchain. Contoh lain adalah Bit-Country, yang mengumpulkan lebih dari $ 4 juta dalam sehari untuk metaverse digitalnya, yang ditadbir oleh masyarakat.

Perlu diperhatikan bahawa lebih daripada 80% dari semua lalu lintas di rangkaian Ethereum dikaitkan dengan transaksi pertaruhan dan permainan yang terdesentralisasi selama dua tahun terakhir berjalan. Angka-angka tersebut merupakan petunjuk yang jelas mengenai minat yang dimiliki oleh para pemain dan pemaju untuk infrastruktur yang terdesentralisasi untuk banyak alasan. Tetapi sementara Ethereum terus maju, Binance Smart Chain juga mengikuti dengan menawarkan banyak projek permainan crypto yang menarik, seperti Battle Pets.

Apakah NFT dalam Permainan? Pasaran Permainan Blockchain Crypto

Petani MOMO NFT oleh MOBOX

Sebagai tambahan genre baru permainan blockchain mulai muncul, yang menggabungkan unsur-unsur kewangan terdesentralisasi (DeFi) dan permainan. Contoh permainan yang baik adalah MOBOX permainan berasaskan BSC yang sangat popular, yang menggabungkan koleksi NFT dengan hasil pertanian dan perkhidmatan DeFi lain. MOBOX membolehkan pemain memainkan permainan NFT mereka, sambil memanfaatkan NFT mereka untuk pertanian hasil, yang memungkinkan mereka memperoleh pulangan dari waktu dan usaha yang mereka habiskan untuk permainan.

Crypto Gaming vs NFT Gaming

Permainan kripto dan permainan NFT adalah dua segmen yang berbeza, kerana yang pertama lebih menumpukan pada perbelanjaan cryptocurrency untuk mendapatkan dan bertransaksi dengan pemain lain, sementara permainan NFT difokuskan pada penggunaan mata wang asli untuk menghasilkan dan mengumpulkan NFT unik yang dapat digunakan dalam permainan untuk tindakan khas atau diadakan dan dijual kemudian.

Bagi pemain yang mencari perkara baru, NFT permainan juga boleh dijual di NFT Marketplace yang akan datang yang akan dilancarkan pada 24 Jun . Maklumat lanjut mengenai acara yang akan datang boleh didapati di sini .

Mengapa Permainan Memerlukan Blockchain?

Permainan video adalah industri yang cukup terkunci di mana gamer diasingkan ke bilik asrama, sofa, konsol, dan peranti mudah alih mereka, tetapi terutamanya ke persekitaran dalam permainan dengan pilihan terhad. Ini menjadikan proses interaksi terhad pada permainan itu sendiri dan instrumen yang disediakannya, yang biasanya merupakan item dalam permainan yang dapat dikumpulkan yang dapat mempengaruhi kemampuan atau visual watak dalam permainan. Dalam erti kata sebenarnya, permainan moden sangat terasing kerana pemain hanya dapat berinteraksi dengan watak dan item mereka di dalam persekitaran permainan, tanpa kaitan dengan dunia nyata .

Di samping itu, kebanyakan permainan dalam talian dan luar talian boleh diubah suai atau diretas, memberikan beberapa pemain kelebihan yang tidak adil berbanding yang lain.

Permainan terdesentralisasi menawarkan kepada pemain apa yang mereka perlukan - ekonomi berdasarkan prinsip ketelusan, kebolehubahan dan keadilan, menghilangkan kemungkinan penipuan dan membiarkan pemain mula memperoleh pendapatan dalam permainan, dan bukannya berbelanja.

Terlepas dari banyak prinsip, blockchain membolehkan pemaju menjelajah cakrawala baru dalam infrastruktur yang hampir tidak terhad dan luas yang memberikan kemungkinan yang belum dimanfaatkan untuk mengintegrasikan pelbagai modul dan teknologi yang tidak berkesudahan mulai dari VR, AR, penjana nombor pseudorandom yang tidak dapat dipertikaikan, dan banyak lagi. Secara keseluruhan, teknologi sedemikian memperluas makna permainan di luar antara muka telefon bimbit.

Apakah NFT dalam Permainan? Pasaran Permainan Blockchain Crypto

Masalah Permainan Blockchain

Walaupun sangat menjanjikan, permainan blockchain mempunyai batasannya. Tidak kurang daripadanya adalah masalah yuran pemindahan, yang sering dapat menggigit sebahagian besar penghasilan pemain. Masalah lain adalah berkaitan dengan kehilangan data dan keperluan untuk memberi penghargaan kepada mereka yang mengekalkan rangkaian permainan semesta. Antara muka dan pengalaman pengguna juga merupakan rintangan utama untuk penggunaan permainan berasaskan blockchain. Terakhir, rantai blok masih kurang baik dan pengubahan wang haram menggunakan NFT dilihat oleh pihak berkuasa sebagai bentuk jenayah baru.

Ini Semua Dalam Populariti

Terlepas dari masalahnya, permainan NFT saat ini memimpin dengan gelaran seperti Axie Infinity - permainan strategi desentralisasi di mana pengguna mengumpulkan, membiak, dan memperdagangkan makhluk fantasi yang disebut Axies dalam gaya Pokemon. Permainan ini menjual sembilan bidang tanah dengan harga $ 1.5 juta di ruang maya dan menarik sehingga 5,000 pengguna baru setiap minggu, dengan jumlah perolehan mingguan hampir $ 1.8 juta.

Sorare telah terbukti sama popularnya, kerana ia membolehkan pemain bermain bola sepak fantasi menggunakan kad digital pasukan lima pemain dan memperoleh ganjaran berdasarkan persembahan mereka dalam kehidupan nyata. Gelaran lain yang sangat popular termasuk F1 Delta Time - permainan Formula Satu di mana pengguna boleh mengambil bahagian dalam kejohanan lumba menggunakan koleksi digital seperti kereta, perhiasan, trek lumba, pemandu, dan tayar. Atau Evolution Land, di mana pemain berinteraksi menggunakan avatar yang disebut Aposts yang boleh dibeli di lelong NFT.

Masa Depan Permainan Blockchain

Statistiknya lebih kuat daripada prognosis apa pun, kerana pasaran menentukan pemenang dan selalu cepat memanfaatkan peluang yang menjanjikan ganjaran dan keuntungan. Pemain permainan mahukan kepelbagaian, pengalaman baru, dan tidak sabar untuk mula menghasilkan wang dalam permainan kegemaran mereka. Apa lagi yang boleh dikatakan mengenai prospek permainan blockchain, ketika blockchain itu sendiri masih baru muncul dan baru mulai mengembangkan potensinya.

Tahun-tahun mendatang pasti akan menyaksikan ledakan tajuk baru membanjiri pasaran sebagai skala rangkaian blockchain dan membolehkan pengguna mengakses permainan yang lebih mesra pengguna, lebih sesuai untuk mudah alih, dan menggunakan grafik yang lebih baik dan jalan cerita yang menarik.

Baca artikel berguna berikut untuk maklumat lebih lanjut:

  • Panduan untuk Token Crypto Collectibles dan Non-fungible (NFTs)

  • Siapa yang Memiliki Hak Cipta, Pencipta atau Pembeli NFT?

  • Membeli dan Menjual NFT - Memahami Bayaran Transaksi

  • Bagaimana NFT Mengubah Ekonomi Pencipta

Thank you for rating.
JAWAB KOMEN Batalkan Balasan
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!

Tinggalkan komen

Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!