Apakah Pasar Beruang dan Bagaimana Anda Boleh Bertahan (dan Berjaya) di dalamnya?

Apakah Pasar Beruang dan Bagaimana Anda Boleh Bertahan (dan Berjaya) di dalamnya?

Kejatuhan Bitcoin dari $ 64,800 pada pertengahan April 2021 menjadi $ 31,100 pada awal bulan Jun mungkin menandakan pasaran beruang, yang bermaksud berita buruk kepada industri am tetapi juga beberapa peluang bagi peniaga yang tahu apa yang harus dilakukan dalam persekitaran seperti itu.

Mengenal Pasar Beruang Crypto

Setelah kenaikan rekod untuk Bitcoin pada sebahagian besar tahun 2021, dari $ 29,300 hingga awal tahun hingga setinggi $ 64,800 pada pertengahan April, 60 hari hingga pertengahan bulan Jun kebanyakannya menghilangkan keuntungan tersebut dalam pembetulan pasaran yang besar . Pada 15 Jun, BTC kembali ke tahap melebihi $ 40,000, kali pertama ia melakukannya dalam 25 hari terakhir, menandakan kepesatan kejatuhan ini dan kemungkinan jalan keluar dari itu.

Pasaran yang melalui tempoh penurunan harga disebut pasar beruang . Selalunya melibatkan kitaran ganas di mana penurunan harga awal menyebabkan pedagang panik mengenai kedudukan mereka dan bertindak balas dengan penjualan sendiri, kedudukan pendek, atau jalan keluar pasaran lain, yang mencetuskan kesan domino. Dalam tempoh ini, banyak peniaga merasa "menurun;" dengan kata lain, mereka menjangkakan harga akan turun lebih awal sebelum keadaan menjadi lebih baik.

Penurunan Bitcoin baru-baru ini bukanlah pasaran beruang pertama yang dihadapi oleh crypto. Industri telah melalui musim sejuk yang lebih keras, seperti yang berikut:

  • Pada tahun 2014, Bitcoin turun dari $ 1,200 menjadi $ 200, jatuh sebanyak 86%.

  • Pada 2018, Bitcoin naik dari paras tertinggi $ 20,000 ke paras terendah $ 3,000.

  • Pada bulan Mac 2020, semasa keseluruhan kemalangan yang disebabkan oleh wabak di pasaran global, Bitcoin turun dari $ 9.000 menjadi $ 4.500 dalam beberapa hari.

Memandangkan sejarah ini, mungkin bagi peniaga kripto untuk melancarkan trend cryptocurrency pasaran beruang dan memposisikan diri sebagai persediaan ketika pasaran pulih. Pedagang juga boleh memanfaatkan pasaran beruang dan masih menjana keuntungan.

Cara Bertahan dalam Senario Pasar Beruang Crypto

Walaupun dalam persekitaran pasar yang negatif, pedagang berpengalaman dapat memberikan beberapa petua untuk bertahan dalam situasi pasar beruang. Beberapa petua ini adalah prinsip perdagangan umum, sementara yang lain adalah ciri khas yang terdapat di bursa yang menawarkan perkhidmatan menyeluruh, seperti Binance.

  1. Beli celup . Salah satu mantra yang paling kerap disebut dalam perdagangan cryptocurrency, membeli penurunan bermaksud memanfaatkan harga yang rendah sebagai titik masuk yang baik di pasaran penurunan harga. Jangkaan di sebalik langkah ini adalah bahawa dengan harga jatuh ke titik tertentu, hanya akan memerlukan masa sebelum harga pulih dan anda mendapat keuntungan yang baik. Bagaimanapun ...

  2. Elakkan menangkap pisau yang jatuh . Terdapat denda antara mengenal pasti harga terendah dan cuba "menangkap pisau yang jatuh", atau membeli aset yang merosot dengan cepat dekat bahagian bawahnya baru-baru ini dalam jangkaan pemulihan yang cepat. Berhati-hatilah bahawa dalam kebanyakan kes, gerakan pisau yang jatuh ini lebih banyak merosakkan portfolio anda. Seperti perdagangan apa pun, teruskan dengan berhati-hati.

  3. Terokai kaedah menjana crypto lain seperti Binance Earn . Ada lebih banyak lagi untuk memperoleh keuntungan dalam kripto daripada hanya berdagang. Terutama pada masa ketika perdagangan tidak menghasilkan pulangan yang sama seperti dulu, perkhidmatan memperoleh crypto seperti Binance Earn dapat memberi anda cara alternatif untuk mengembangkan portfolio anda. Mempertahankan mata wang kripto anda, anda tidak terlalu banyak menjualnya sementara anda menunggu pasaran pulih. Kemudian, anda akan melihat aset anda meningkat dengan hasil peratusan tahunan (APY) sehingga 20% untuk ETH 2.0 Staking dan 9% untuk BNB, di antara banyak kadar hasil crypto lain yang jauh lebih baik daripada yang mereka tawarkan di bank.

  4. Perincikan strategi perdagangan anda. Oleh kerana pasaran beruang menyediakan banyak jalan masuk yang rendah untuk memulakan perjalanan anda, anda perlu menggunakan tempoh ini untuk menyempurnakan strategi perdagangan pilihan anda, sama ada anda seorang peniaga intraday yang terlalu fokus atau hanya seseorang yang membuat pelaburan setiap ketika. Tiba masa pasaran bull, anda akan lebih bersedia untuk bergerak dengan lebih yakin.

  5. Beli stablecoin . Mari kita hadapi: kebanyakan peniaga kripto masih mengukur keuntungan dan kerugian perdagangan kripto mereka melalui nilai fiatnya, sama ada melalui dolar atau mata wang tempatan mereka. Oleh itu, dalam pasaran beruang, adalah bijaksana untuk menggabungkan sebahagian daripada portfolio crypto anda menjadi stablecoin untuk keluar dari kemungkinan kerugian. Kemudian, anda boleh menukar lebih banyak pegangan fiat anda menjadi stablecoin untuk dipersiapkan setiap kali pasaran memasuki pemulihan.

Manfaatkan Petua Pasar Beruang Ini Dengan Mendepositkan Fiat di Binance

Sama ada anda mendekati pasaran beruang ini dengan mengasah kemahiran perdagangan anda, menggabungkan aset anda menjadi stablecoin, atau mengalihkan tumpuan anda kepada aktiviti memperoleh bukan perdagangan seperti mengaut, membaca dana anda untuk peluang seterusnya adalah penting dalam pasaran beruang. Di Binance, kami menawarkan platform yang selamat, boleh dipercayai, dan pantas untuk memasukkan mata wang fiat ke dalam akaun Binance anda. Melakukan ini lebih awal daripada yang seterusnya memberi anda kelebihan berikut:

  • Kedudukan yang betul di pasaran . Lebih baik menyiapkan dana fiat anda di akaun Binance anda untuk kesepakatan seterusnya, daripada risiko memproses kelewatan dari bank atau kad anda dengan menunggu lebih lama. Walaupun Binance sendiri mempunyai proses penyelesaian cepat untuk transaksi fiat anda, kami tidak dapat mengawal apa yang berlaku di bank pilihan anda.

  • Proaktif lebih baik. Sehubungan dengan titik pertama, menangani deposit fiat anda terlebih dahulu memberi anda cukup waktu untuk bertindak balas dengan cepat ke pasaran, terutama ketika mengesan tanda-tanda pemulihan pertama di pasar crypto atau berpartisipasi dalam staking atau crypto yang tidak boleh ketinggalan peluang kewangan di Binance.

Penutup

Selain daripada sentimen pasaran yang berlaku, sama ada di pasaran bear atau bullish, banyak faktor lain yang boleh mempengaruhi harga cryptocurrency. Pasaran cryptocurrency secara historis sangat tidak stabil. Dana dengan jumlah wang yang anda mampu. Lakukan kajian anda sendiri sebelum melakukan gerakan ruam yang mungkin memerlukan wang dalam jangka pendek dan panjang.

Bersedia untuk Membeli Cryptocurrencies? Mulakan Perjalanan Cryptocurrency Anda dengan Binance

Mulakan dengan mendaftar untuk akaun Binance.com atau muat turun aplikasi perdagangan crypto Binance . Seterusnya, sahkan akaun anda untuk meningkatkan had pembelian crypto anda. Setelah anda mengesahkan akaun anda, terdapat dua cara utama untuk membeli cryptocurrency di Binance menggunakan wang tunai: anda boleh membeli crypto dengan wang tunai dari Binance melalui pindahan bank atau saluran kad, atau membeli crypto dengan wang tunai dari penjual lain di Binance P2P.

Beli Bitcoin melalui Pindahan Bank

Memautkan kad debit, kad kredit, atau akaun bank anda (tersedia di banyak wilayah) adalah salah satu kaedah termudah untuk membeli Bitcoin dan lebih dari 100+ cryptocurrency.

Penafian: Pelaburan cryptocurrency bergantung kepada risiko pasaran yang tinggi. Binance tidak bertanggungjawab atas kerugian perdagangan anda. Pendapat dan pernyataan yang dibuat di atas tidak boleh dianggap sebagai nasihat kewangan.

Thank you for rating.
JAWAB KOMEN Batalkan Balasan
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!
Tinggalkan komen
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!