Apakah Pembuat Pasaran Automatik (AMM)?

Apakah Pembuat Pasaran Automatik (AMM)?

Anda boleh menganggap pembuat pasaran automatik sebagai robot yang selalu bersedia memberikan harga antara dua aset kepada anda. Ada yang menggunakan formula mudah seperti Uniswap, sementara Curve, Balancer dan yang lain menggunakan yang lebih rumit.

Anda bukan sahaja dapat berdagang tanpa kepercayaan menggunakan AMM, tetapi anda juga dapat menjadi rumah dengan menyediakan kecairan ke kumpulan kecairan. Ini membolehkan pada dasarnya semua orang menjadi pembuat pasaran di bursa dan mendapatkan bayaran untuk menyediakan kecairan.

AMM benar-benar mengukir ceruk mereka di ruang DeFi kerana betapa mudah dan senangnya penggunaannya. Desentralisasi pasaran dengan cara ini sangat penting bagi visi crypto.

Pengenalan

Decentralized Finance (DeFi) telah menyaksikan ledakan minat diEthereum dan platform kontrak pintar lain seperti Binance Smart Chain. Hasil pertanian telah menjadi cara penyebaran token yang popular, BTC token berkembang di Ethereum, dan jumlah pinjaman yang meningkat.

Sementara itu, protokol pembuat pasaran automatik sepertiUniswap secara berkala melihat jumlah yang kompetitif, kecairan yang tinggi, dan peningkatan jumlah pengguna.

Tetapi bagaimana pertukaran ini berfungsi? Mengapa begitu cepat dan mudah untuk menubuhkan pasaran untuk koin makanan terbaru? Bolehkah AMM bersaing dengan pertukaran buku pesanan tradisional? Mari mengetahui.

Apa itu pembuat pasaran automatik (AMM)?

Pembuat pasaran automatik (AMM) adalah sejenis protokol pertukaran terdesentralisasi (DEX) yang bergantung pada formula matematik untuk harga aset. Daripada menggunakan buku pesanan seperti pertukaran tradisional, aset berharga mengikut algoritma harga.

Formula ini boleh berbeza-beza dengan setiap protokol. Sebagai contoh, Uniswap menggunakan x * y = k , di mana x adalah jumlah satu token di kumpulan kecairan, dan y adalah jumlah yang lain. Dalam formula ini, k adalah pemalar tetap, yang bermaksud jumlah kecairan kumpulan mesti tetap sama. AMM lain akan menggunakan formula lain untuk kes penggunaan tertentu yang mereka targetkan. Namun, persamaan antara mereka semua adalah bahawa mereka menentukan harga secara algoritma. Sekiranya ini agak membingungkan sekarang, jangan risau; semoga semuanya bersatu pada akhirnya.

Pembuatan pasar tradisional biasanya berfungsi dengan syarikat dengan sumber yang luas dan strategi yang kompleks. Pembuat pasaran membantu anda mendapatkan harga yang baik dan spread ketat dalam pertukaran buku pesanan sepertiBinance. Pembuat pasaran automatik mendesentralisasi proses ini dan pada dasarnya ada yang membuat pasaran di blockchain. Bagaimana sebenarnya mereka boleh melakukannya? Mari baca.

Bagaimanakah pembuat pasaran automatik (AMM) berfungsi?

AMM berfungsi sama dengan pertukaran buku pesanan kerana terdapat pasangan perdagangan misalnya, ETH / DAI. Walau bagaimanapun, anda tidak perlu mempunyai rakan niaga (peniaga lain) di sisi lain untuk membuat perdagangan. Sebaliknya, anda berinteraksi dengan kontrak pintar yang menjadikan pasaran untuk anda.

Pada pertukaran terdesentralisasi sepertiBinance DEX, perdagangan berlaku secara langsung antara dompet pengguna. Sekiranya anda menjual BNB untuk BUSD di Binance DEX, ada orang lain di pihak lain yang membeli BNB dengan BUSD mereka. Kita boleh memanggil transaksi apeer-to-peer (P2P) ini.

Sebaliknya, anda boleh menganggap AMM sebagai peer-to-contract (P2C) . Tidak memerlukan rakan niaga dalam erti kata tradisional, kerana perdagangan berlaku antara pengguna dan kontrak. Oleh kerana tidak ada buku pesanan, tidak ada jenis pesanan di AMM. Berapa harga yang anda dapat untuk aset yang ingin anda beli atau jual ditentukan oleh formula. Walaupun perlu diperhatikan bahawa beberapa reka bentuk AMM masa depan dapat mengatasi batasan ini.

Jadi tidak perlu ada rakan niaga, tetapi seseorang masih harus mewujudkan pasaran, bukan? Betul. Kecairan dalam kontrak pintar masih harus disediakan oleh pengguna yang disebut penyedia kecairan (LP).

Apakah kumpulan kecairan?

Apakah Pembuat Pasaran Automatik (AMM)?

Penyedia kecairan (LP) menambah dana ke kumpulan kecairan. Anda boleh menganggap kumpulan kecairan sebagai timbunan dana yang besar yang boleh diperdagangkan oleh peniaga. Sebagai balasan untuk memberikan kecairan kepada protokol, LP memperoleh bayaran dari perdagangan yang berlaku di kumpulan mereka. Dalam kes Uniswap, LP mendepositkan nilai yang setara dengan dua token misalnya, 50% ETH dan 50% DAI ke kumpulan ETH / DAI.

Tunggu, jadi ada yang boleh menjadi pembuat pasaran? Betul! Cukup mudah untuk menambahkan dana ke kumpulan kecairan. Ganjaran ditentukan oleh protokol. Contohnya, Uniswap v2 mengenakan bayaran kepada peniaga 0.3% yang terus ke LP. Platform atau garpu lain mungkin dikenakan bayaran lebih sedikit untuk menarik lebih banyak penyedia kecairan ke kolam mereka.

Mengapa daya tarikan menarik adalah penting? Oleh kerana cara AMM berfungsi, semakin banyak kecairan yang ada di kolam, pesanan pesanan yang lebih kecil mungkin timbul. Itu, pada gilirannya, dapat menarik lebih banyak kelantangan ke platform, dan sebagainya.

Masalah slippage akan berbeza-beza dengan reka bentuk AMM yang berbeza, tetapi pasti ada yang perlu diingat. Ingat, harga ditentukan oleh algoritma. Dengan cara yang disederhanakan, ini ditentukan oleh berapa banyak nisbah antara token di kumpulan kecairan berubah setelah perdagangan. Sekiranya nisbah berubah dengan margin yang luas, maka akan ada sejumlah besar slippage.

Untuk menjelaskannya lebih jauh, katakan anda mahu membeli semua ETH di kolam ETH / DAI di Uniswap. Anda tidak boleh! Anda mesti membayar premium yang lebih tinggi dan lebih tinggi untuk setiap eter tambahan, tetapi tetap tidak dapat membeli semuanya dari kolam. Kenapa? Ini kerana formula x * y = k . Sekiranya sama ada x atau y adalah sifar, bermakna ada ETH atau DAI sifar di kumpulan, persamaan itu tidak masuk akal lagi.

Tetapi ini bukan kisah lengkap mengenai AMM dan kumpulan kecairan. Anda perlu ingat perkara lain semasa memberikan kecairan kepada kerugian AMM yang tidak kekal.

Apakah kerugian yang tidak kekal?

Kerugian tidak tetap berlaku apabila nisbah harga token yang disimpan berubah setelah anda memasukkannya ke dalam kumpulan. Semakin besar perubahannya, semakin besar kerugian tidak kekal. Inilah sebabnya mengapa AMM berfungsi paling baik dengan pasangan token yang mempunyai nilai yang serupa, seperti koin stabil atau token yang dibungkus. Sekiranya nisbah harga antara pasangan berada dalam julat yang agak kecil, kerugian tidak kekal juga dapat diabaikan.

Sebaliknya, jika nisbahnya banyak berubah, penyedia kecairan mungkin lebih baik dengan hanya memegang token dan bukannya menambah dana ke kumpulan. Walaupun begitu, kumpulan Uniswap seperti ETH / DAI yang terdedah kepada kerugian tidak tetap telah menguntungkan berkat yuran perdagangan yang mereka perolehi.

Dengan itu, kerugian tidak kekal bukanlah cara terbaik untuk menamakan fenomena ini. Ketidakpercayaan menganggap bahawa jika aset kembali ke harga di mana mereka mula-mula disimpan, kerugian dapat dikurangkan. Namun, jika anda mengeluarkan dana anda dengan nisbah harga yang berbeza daripada ketika anda menyimpannya, kerugiannya sangat kekal. Dalam beberapa kes, yuran perdagangan mungkin dapat mengurangkan kerugian, tetapi masih penting untuk mempertimbangkan risikonya.

Berhati-hatilah semasa memasukkan dana ke AMM, dan pastikan anda memahami implikasi kerugian tidak kekal. Sekiranya anda ingin mendapatkan gambaran lanjut mengenai kerugian tidak kekal, baca artikelPintail mengenainya.

Menutup fikiran

Pembuat pasaran automatik adalah pokok ruang DeFi. Mereka pada dasarnya membolehkan sesiapa sahaja membuat pasaran dengan lancar dan cekap. Walaupun mereka mempunyai hadnya berbanding dengan pertukaran buku pesanan, inovasi keseluruhan yang mereka bawa ke crypto sangat berharga.

AMM masih di peringkat awal. AMM yang kita kenal dan gunakan sekarang seperti Uniswap, Curve, danPancakeSwap adalah reka bentuk yang elegan, tetapi ciri-ciri yang agak terhad. Terdapat banyak reka bentuk AMM yang lebih inovatif yang akan datang pada masa akan datang. Ini semestinya menyebabkan kos yang lebih rendah, kurang geseran, dan mudah tunai yang lebih baik bagi setiap pengguna DeFi.

Thank you for rating.
JAWAB KOMEN Batalkan Balasan
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!

Tinggalkan komen

Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!