Apakah Penunjuk RSI?

Apakah Penunjuk RSI?

Petunjuk Indeks Kekuatan Relatif

Analisis teknikal (TA) adalah, pada dasarnya, praktik memeriksa peristiwa pasaran sebelumnya sebagai cara untuk mencuba dan meramalkan trend masa depan dan tindakan harga. Dari pasaran tradisional hingga cryptocurrency, kebanyakan peniaga bergantung pada alat khusus untuk melakukan analisis ini, dan RSI adalah salah satunya.

Relative Strength Index (RSI) adalah indikator TA yang dikembangkan pada akhir tahun 1970-an sebagai alat yang boleh digunakan peniaga untuk memeriksa bagaimana prestasi saham dalam jangka masa tertentu. Pada dasarnya, adalah pengayun momentum yang mengukur besarnya pergerakan harga dan juga kelajuan (halaju) pergerakan ini. RSI boleh menjadi alat yang sangat berguna bergantung pada profil pedagang dan persediaan perdagangan mereka.

Indikator Relative Strength Index diciptakan oleh J. Welles Wilder pada tahun 1978. Ia dikemukakan dalam bukunya New Concepts in Technical Trading Systems , bersama dengan indikator TA lain, seperti Parabolic SAR, Average True Range (ATR), dan Indeks Arah Rata-Rata (ADX).

Sebelum menjadi penganalisis teknikal, Wilder bekerja sebagai jurutera mekanikal dan pemaju harta tanah. Dia memulakan perdagangan saham sekitar tahun 1972 tetapi tidak berjaya. Beberapa tahun kemudian, Wilder menyusun kajian dan pengalaman perdagangannya ke dalam formula dan petunjuk matematik yang kemudian diadopsi oleh banyak pedagang di seluruh dunia. Buku ini dihasilkan hanya dalam masa enam bulan, dan walaupun wujud sejak tahun 1970-an, buku ini masih menjadi rujukan kepada banyak pembuat peta dan peniaga hari ini.

Bagaimana penunjuk RSI berfungsi?

Secara lalai, RSI mengukur perubahan dalam harga aset selama 14 tempoh (14 hari pada carta harian, 14 jam pada carta setiap jam, dan seterusnya). Rumus itu membahagikan keuntungan rata-rata yang dimiliki harganya selama ini dengan kerugian rata-rata yang ditanggungnya dan kemudian memplot data pada skala dari 0 hingga 100.

Seperti disebutkan, RSI adalah indikator momentum, yang merupakan jenis alat perdagangan teknis yang mengukur tingkat di mana harga (atau data) berubah. Apabila momentum meningkat dan harganya meningkat, ini menunjukkan bahawa stok sedang aktif dibeli di pasaran. Sekiranya momentum meningkat ke arah penurunan, itu adalah tanda bahawa tekanan jual semakin meningkat.

RSI juga merupakan indikator berayun yang menjadikan pedagang lebih mudah untuk mengetahui keadaan pasaran yang terlalu banyak atau berlebihan. Ia menilai harga aset pada skala 0 hingga 100, dengan mempertimbangkan 14 tempoh. Walaupun skor RSI 30 atau kurang menunjukkan bahawa aset tersebut mungkin hampir ke bawah (oversold), pengukuran di atas 70 menunjukkan bahawa harga aset mungkin hampir tinggi (overbought) untuk jangka masa tersebut.

Walaupun tetapan lalai untuk RSI adalah 14 tempoh, pedagang boleh memilih untuk mengubahnya untuk meningkatkan kepekaan (lebih sedikit tempoh) atau menurunkan kepekaan (lebih banyak tempoh). Oleh itu, RSI 7 hari lebih sensitif terhadap pergerakan harga daripada yang dianggap 21 hari. Lebih-lebih lagi, persediaan perdagangan jangka pendek dapat menyesuaikan indikator RSI untuk mempertimbangkan 20 dan 80 sebagai tahap jual dan beli berlebihan (bukannya 30 dan 70), jadi kemungkinan besar tidak memberikan isyarat palsu.

Cara menggunakan RSI berdasarkan perbezaan

Selain skor RSI 30 dan 70 - yang mungkin menunjukkan keadaan pasaran yang berpotensi dijual berlebihan dan berlebihan - peniaga juga menggunakan RSI untuk mencuba dan meramalkan pembalikan trend atau untuk melihat tahap sokongan dan rintangan. Pendekatan sedemikian didasarkan pada apa yang disebut perbezaan bullish dan bearish.

Perbezaan kenaikkan harga adalah keadaan di mana harga dan skor RSI bergerak ke arah yang bertentangan. Oleh itu, skor RSI meningkat dan mencipta rendah yang lebih tinggi sementara harga jatuh, mewujudkan rendah. Ini disebut perbezaan bullish dan menunjukkan bahawa daya beli semakin kuat walaupun harga menurun.

Sebaliknya, perbezaan bearish mungkin menunjukkan bahawa walaupun kenaikan harga, pasaran kehilangan momentum. Oleh itu, skor RSI turun dan mencipta tinggi yang lebih rendah sementara harga aset meningkat dan mencipta tinggi yang lebih tinggi.

Namun, perlu diingat bahawa perbezaan RSI tidak begitu dipercayai semasa tren pasaran yang kuat. Ini bererti bahawa aliran menurun yang kuat dapat menunjukkan banyak perbezaan kenaikan harga sebelum titik akhir akhirnya tercapai. Oleh kerana itu, perbezaan RSI lebih sesuai untuk pasaran yang tidak stabil (dengan pergerakan ke samping atau tren yang halus).

Menutup fikiran

Terdapat beberapa faktor penting yang perlu dipertimbangkan ketika menggunakan indikator Relative Strength Index, seperti pengaturan, skor (30 dan 70), dan perbezaan bullish / bearish. Walau bagaimanapun, kita harus selalu ingat bahawa tidak ada petunjuk teknikal yang 100% cekap - terutamanya jika ia digunakan sendiri. Oleh itu, peniaga harus mempertimbangkan untuk menggunakan penunjuk RSI bersama dengan petunjuk lain untuk mengelakkan isyarat palsu.

Thank you for rating.
JAWAB KOMEN Batalkan Balasan
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!
Tinggalkan komen
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!