Asas Sokongan dan Rintangan Dijelaskan

Asas Sokongan dan Rintangan Dijelaskan

Pengenalan

Konsep sokongan dan rintangan adalah beberapa topik yang paling asas yang berkaitan dengan analisis teknikal pasaran kewangan. Mereka berlaku pada dasarnya di mana-mana pasaran, sama ada saham, forex, emas , atau cryptocurrency .

Walaupun konsepnya mudah difahami, sebenarnya agak sukar untuk dikuasai. Mengenalinya sepenuhnya subjektif, mereka akan berbeza dalam mengubah keadaan pasaran, dan anda perlu memahami jenisnya. Tetapi di atas semua, anda perlu mempelajari banyak carta, dan panduan ini akan membantu anda memulakannya.

Apa itu sokongan dan rintangan?

Pada tahap yang paling asas, sokongan dan rintangan adalah konsep mudah. Harga menjumpai tahap yang tidak dapat ditembusinya, dengan tahap ini bertindak sebagai penghalang dari beberapa jenis. Sekiranya sokongan, harga menjumpai lantai, sementara dalam hal rintangan, ia menemui siling. Pada dasarnya, anda boleh menganggap sokongan sebagai zon permintaan dan rintangan sebagai zon penawaran.

Walaupun secara tradisional, sokongan dan rintangan ditunjukkan sebagai garis, kes-kes dunia nyata biasanya tidak begitu tepat. Ingatlah; pasaran tidak didorong oleh undang-undang fizikal yang menghalangnya daripada melanggar tahap tertentu. Inilah sebabnya mengapa lebih bermanfaat untuk memikirkan sokongan dan rintangan sebagai kawasan. Anda boleh menganggap kawasan ini sebagai julat pada carta harga yang kemungkinan akan mendorong peningkatan aktiviti dari peniaga.

Mari kita lihat contoh tahap sokongan . Perhatikan bahawa harga terus memasuki kawasan di mana aset tersebut dibeli. Julat sokongan dibentuk kerana kawasan ini diuji semula beberapa kali. Oleh kerana beruang (penjual) tidak dapat menaikkan harganya ke tahap yang lebih rendah, ia akhirnya berpotensi melonjak untuk memulakan aliran menaik baru.

Asas Sokongan dan Rintangan Dijelaskan

Harga melambung di kawasan sokongan sebelum penembusan.

Sekarang mari lihat tahap rintangan . Seperti yang kita lihat, harganya dalam aliran menurun. Tetapi setelah setiap bouncing, ia gagal menerobos kawasan yang sama berkali-kali. Tahap rintangan terbentuk kerana kenaikan harga (pembeli) tidak dapat menguasai pasaran dan mendorong harganya lebih tinggi, menyebabkan aliran menurun terus.

Asas Sokongan dan Rintangan Dijelaskan

Harga tidak dapat menembusi kawasan rintangan.

Bagaimana peniaga boleh menggunakan tahap sokongan dan rintangan

Penganalisis teknikal menggunakan tahap sokongan dan rintangan untuk mengenal pasti bidang minat pada carta harga . Ini adalah tahap di mana kemungkinan pembalikan atau jeda dalam trend yang mendasari mungkin lebih tinggi.

Psikologi pasaran memainkan peranan besar dalam pembentukan tahap sokongan dan rintangan. Pedagang dan pelabur akan mengingati tahap harga yang sebelumnya menyaksikan peningkatan minat dan aktiviti perdagangan. Oleh kerana banyak peniaga mungkin melihat pada tahap yang sama, kawasan ini mungkin membawa peningkatan kecairan . Ini sering menjadikan zon sokongan dan rintangan sesuai untuk pedagang besar (atau ikan paus ) untuk memasuki atau keluar dari kedudukan.

Sokongan dan rintangan adalah konsep utama ketika menjalankan pengurusan risiko yang betul . Keupayaan untuk mengenal pasti zon-zon ini secara konsisten dapat memberikan peluang perdagangan yang baik. Biasanya, dua perkara boleh berlaku apabila harga mencapai kawasan sokongan atau rintangan. Ia sama ada melantun dari kawasan atau menerobosnya dan terus ke arah arah aliran berpotensi menuju kawasan sokongan atau rintangan seterusnya.

Memasuki perdagangan berhampiran tahap sokongan atau kawasan rintangan mungkin merupakan strategi yang bermanfaat. Terutama kerana titik pembatalan yang hampir dekat di mana kita biasanya membuat pesanan berhenti-rugi . Sekiranya kawasan itu dilanggar dan perdagangan tidak sah, peniaga boleh memotong kerugian mereka dan keluar dengan kerugian kecil. Dalam pengertian ini, semakin jauh jalan masuk dari zon penawaran atau permintaan, semakin jauh titik pembatalan.

Perkara lain yang perlu dipertimbangkan adalah bagaimana tahap ini dapat bertindak balas terhadap perubahan konteks. Sebagai peraturan umum, kawasan penyokong yang patah boleh berubah menjadi kawasan rintangan ketika patah. Sebaliknya, jika kawasan rintangan dipecahkan, ia mungkin berubah menjadi tahap sokongan kemudian, ketika diuji semula. Corak ini kadang-kadang dipanggil sandaran tahan-sokongan .

Asas Sokongan dan Rintangan Dijelaskan

Kawasan sokongan pecah dan berubah menjadi rintangan semasa diuji semula.

Fakta bahawa zon sokongan sebelumnya bertindak sebagai perlawanan sekarang (atau sebaliknya) mengesahkan corak. Oleh itu, ujian semula kawasan mungkin merupakan tempat yang baik untuk memasuki kedudukan.

Perkara lain yang perlu dipertimbangkan adalah kekuatan kawasan sokongan atau rintangan. Lazimnya, semakin kali harga turun dan menguji semula kawasan sokongan, semakin besar kemungkinan harga akan menurun. Begitu juga, semakin kali harga meningkat dan menguji semula kawasan rintangan, semakin besar kemungkinan harga akan meningkat.

Oleh itu, kami telah mengkaji bagaimana sokongan dan rintangan berfungsi dalam tindakan harga. Tetapi apakah jenis sokongan dan rintangan lain di luar sana? Mari kita lihat beberapa dari mereka.

Sokongan dan rintangan psikologi

Perbincangan jenis pertama disebut sokongan dan rintangan psikologi. Bidang-bidang ini tidak semestinya berkorelasi dengan corak teknikal tetapi wujud kerana bagaimana akal manusia berusaha memahami dunia.

Sekiranya anda tidak menyedari, kami tinggal di tempat yang sangat kompleks. Oleh itu, kita secara tidak sengaja berusaha untuk mempermudah dunia di sekitar kita supaya kita dapat lebih memahami dan ini merangkumi pembundaran nombor ke atas. Adakah anda pernah berfikir bahawa anda mempunyai keinginan untuk 0.7648 sebiji epal? Atau meminta saudagar untuk 13,678,254 biji beras?

Kesan serupa berlaku di pasaran kewangan. Terutama bagi perdagangan cryptocurrency, yang melibatkan unit digital yang mudah dibahagikan . Membeli aset pada $ 8.0674 dan menjualnya pada $ 9.9765 tidak diproses sama seperti membelinya pada $ 8 dan menjual pada $ 10. Inilah sebabnya mengapa nombor bulat juga boleh bertindak sebagai sokongan atau rintangan pada carta harga.

Kalau begitu semudah itu! Fenomena ini telah terkenal sejak bertahun-tahun. Oleh yang demikian, sebilangan peniaga mungkin akan mencuba bidang sokongan psikologi atau rintangan yang jelas. Frontrunning, dalam hal ini, bermaksud membuat pesanan tepat di atas atau di bawah kawasan sokongan atau rintangan yang dijangkakan.

Lihat contoh di bawah. Ketika DXY menghampiri 100, beberapa peniaga membuat pesanan jual tepat di bawah tahap itu untuk memastikan pesanan tersebut diisi. Oleh kerana begitu banyak pedagang menjangkakan pembalikan pada 100 dan banyak tahap awal, pasaran tidak pernah mencapainya dan berbalik sebelum ini.

Asas Sokongan dan Rintangan Dijelaskan

US Dollar Index (DXY) berbalik sebelum mencapai 100.

Sokongan dan rintangan garis arah aliran

Sekiranya anda membaca artikel corak carta klasik kami , anda akan tahu bahawa corak juga akan bertindak sebagai penghalang harga. Dalam contoh di bawah ini, segitiga menaik mengekalkan harga yang terkandung sehingga corak pecah ke atas.

Asas Sokongan dan Rintangan Dijelaskan

Trendlines bertindak sebagai sokongan dan rintangan untuk SP 500.

Anda boleh menggunakan corak ini untuk keuntungan anda dan mengenal pasti kawasan sokongan dan rintangan yang bertepatan dengan garis arah aliran . Mereka sangat berguna jika anda berjaya melihatnya lebih awal, sebelum coraknya dikembangkan sepenuhnya.

Rata-rata sokongan dan rintangan bergerak

Banyak petunjuk juga dapat memberikan sokongan atau rintangan ketika mereka berinteraksi dengan harganya.

Salah satu contoh yang paling mudah adalah purata bergerak . Sebagai purata bergerak bertindak sebagai sokongan atau rintangan terhadap harga, banyak peniaga menggunakannya sebagai barometer untuk kesihatan keseluruhan pasaran. Purata bergerak juga berguna ketika cuba melihat pembalikan arah aliran atau titik pangsi.

Asas Sokongan dan Rintangan Dijelaskan

Purata bergerak 200 minggu bertindak sebagai sokongan untuk harga Bitcoin.

Sokongan dan rintangan fibonacci

Tahap yang digariskan oleh alat retracement Fibonacci juga boleh berfungsi sebagai sokongan dan rintangan.

Dalam contoh kami di bawah ini, tahap Fibonacci 61.8% berfungsi sebagai sokongan berkali-kali, sementara tahap 23.6% berfungsi sebagai rintangan.

Asas Sokongan dan Rintangan Dijelaskan

Tahap Fibonacci bertindak sebagai sokongan dan rintangan terhadap harga Bitcoin.

Apakah pertemuan dalam analisis teknikal?

Sejauh ini, kami telah membincangkan apa itu sokongan dan rintangan, dan beberapa jenisnya. Tetapi apakah kaedah paling berkesan untuk membina strategi perdagangan di sekitarnya?

Perkara utama yang perlu difahami adalah konsep yang disebut pertemuan . Konflik adalah apabila gabungan beberapa strategi digunakan bersama untuk membuat satu strategi. Tahap sokongan dan rintangan cenderung paling kuat apabila berada dalam beberapa kategori yang telah dibincangkan.

Mari kita pertimbangkan ini melalui dua contoh. Zon sokongan yang manakah yang anda fikir mempunyai peluang lebih tinggi untuk bertindak sebagai sokongan?

Sokongan 1 bertepatan dengan:

  • kawasan rintangan sebelumnya
  • purata bergerak yang penting
  • tahap Fibonacci 61.8%
  • nombor bulat dalam harganya

Sokongan 2 bertepatan dengan:

  • kawasan rintangan sebelumnya
  • nombor bulat dalam harganya

Sekiranya anda memberi perhatian, anda betul meneka bahawa Sokongan 1 mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk memegang harga. Walaupun ini mungkin benar, harganya juga dapat melaluinya. Maksudnya di sini adalah bahawa kemungkinan ia bertindak sebagai sokongan lebih tinggi daripada pada Sokongan 2. Dengan itu, tidak ada jaminan ketika datang ke perdagangan. Walaupun corak perdagangan dapat membantu, prestasi masa lalu tidak menunjukkan prestasi masa depan, jadi anda harus bersiap sedia untuk semua kemungkinan hasil.

Dari segi sejarah, persediaan yang disahkan oleh pelbagai strategi dan indikator cenderung memberikan peluang terbaik. Beberapa peniaga perjumpaan yang berjaya mungkin sangat pilih-pilih mengenai persediaan yang mereka masuki dan sering kali memerlukan banyak penantian. Namun, ketika mereka memasuki perdagangan, persediaan mereka cenderung berjalan dengan kebarangkalian yang tinggi.

Walaupun begitu, sangat mustahak untuk menguruskan risiko dan melindungi modal anda dari pergerakan harga yang tidak menguntungkan. Malah penyediaan yang paling kuat dengan titik masuk terbaik mempunyai peluang untuk pergi ke arah lain. Penting untuk mempertimbangkan kemungkinan berlakunya pelbagai senario, jadi anda tidak terjebak dalam penembusan palsu atau perangkap banteng dan beruang .

Menutup fikiran

Tidak kira sama ada anda melakukan perdagangan harian atau swing swing, sokongan dan rintangan adalah konsep asas untuk difahami mengenai analisis teknikal. Sokongan bertindak sebagai lantai untuk harga, sementara rintangan bertindak sebagai siling.

Bentuk sokongan dan rintangan yang berlainan dapat wujud, dan beberapa berdasarkan interaksi harga dengan petunjuk teknikal . Kawasan sokongan dan rintangan yang paling dipercayai cenderung menjadi kawasan yang disahkan oleh pelbagai strategi.

Thank you for rating.
JAWAB KOMEN Batalkan Balasan
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!
Tinggalkan komen
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!