Awan Ichimoku Dijelaskan

Awan Ichimoku Dijelaskan

Awan Ichimoku adalah kaedah untuk analisis teknikal yang menggabungkan pelbagai petunjuk dalam satu carta. Ini digunakan pada carta candlestick sebagai alat perdagangan yang memberikan pandangan mengenai potensi zon sokongan dan rintangan. Alat ini juga digunakan sebagai alat peramalan, dan banyak pedagang menggunakannya ketika berusaha menentukan arah aliran masa depan dan momentum pasaran.

Awan Ichimoku dikonseptualisasikan pada akhir 1930-an oleh seorang wartawan Jepun bernama Goichi Hosada. Namun, strategi perdagangannya yang inovatif hanya diterbitkan pada tahun 1969, setelah puluhan tahun melakukan kajian dan peningkatan teknikal. Hosada menyebutnya Ichimoku Kinko Hyo, yang diterjemahkan dari bahasa Jepun sebagai carta keseimbangan sekilas.

Bagaimanakah ia berfungsi?

Sistem Ichimoku Cloud memaparkan data berdasarkan kedua-dua petunjuk utama dan ketinggalan, dan carta terdiri daripada lima baris:

 1. Garis Penukaran (Tenkan-sen): Purata bergerak 9-tempoh.

 2. Garis Pangkal (Kijun-sen): Purata bergerak 26-tempoh.

 3. Leading Span A (Senkou Span A): purata pergerakan Garis Penukaran dan Pangkalan diunjurkan 26 tempoh di masa depan.

 4. Span B Terkemuka (Senkou Span B): Purata bergerak 52 tempoh diunjurkan 26 tempoh di masa depan.

 5. Lagging Span (Chikou Span): harga penutupan tempoh semasa yang diunjurkan 26 tempoh pada masa lalu.

Awan Ichimoku Dijelaskan

Ruang antara Span Leading A (3) dan Span Leading B (4) adalah yang menghasilkan awan (Kumo), yang mungkin merupakan elemen sistem Ichimoku yang paling terkenal. Kedua garis tersebut diproyeksikan 26 jangka masa depan untuk memberikan pandangan ramalan dan, dengan itu, dianggap sebagai petunjuk utama. Chikou Span (5), sebaliknya, adalah petunjuk ketinggalan yang diproyeksikan 26 tempoh pada masa lalu.

Secara lalai, awan dipaparkan dengan warna hijau atau merah - untuk memudahkan pembacaan. Awan hijau dibuat apabila Span A Terkemuka (garis awan hijau) lebih tinggi daripada Span B Terkemuka (garis awan merah). Secara semula jadi, awan merah berpunca dari keadaan yang berlawanan.

Perlu diingat bahawa - tidak seperti kaedah lain - purata bergerak yang digunakan oleh strategi Ichimoku tidak berdasarkan pada harga penutupan lilin. Sebaliknya, purata dikira berdasarkan titik tinggi dan rendah yang dicatatkan dalam tempoh tertentu (rata-rata tinggi-rendah).

Sebagai contoh, persamaan standard untuk Garis Penukaran 9 hari adalah:

Garis Penukaran = (tinggi 9d + rendah 9d) / 2

Tetapan Ichimoku

Setelah lebih dari tiga dekad menjalankan penyelidikan dan ujian, Goichi Hosada menyimpulkan bahawa tetapan (9, 26, 52) mempunyai hasil yang terbaik. Pada masa itu, jadual perniagaan Jepun merangkumi hari Sabtu, jadi angka 9 mewakili seminggu setengah (6 + 3 hari). Nombor 26 dan 52 masing-masing mewakili satu dan dua bulan.

Walaupun tetapan ini masih disukai dalam kebanyakan konteks perdagangan, chartists selalu dapat menyesuaikannya agar sesuai dengan strategi yang berbeza. Di pasaran cryptocurrency , misalnya, banyak peniaga menyesuaikan tetapan Ichimoku untuk mencerminkan pasaran 24/7 - sering berubah dari (9, 26, 52) menjadi (10, 30, 60). Ada yang melangkah lebih jauh dan menyesuaikan tetapannya ke (20, 60, 120) sebagai cara untuk mengurangkan isyarat palsu.

Masih ada perdebatan yang berterusan mengenai seberapa efisien mengubah tetapan. Walaupun ada yang berpendapat masuk akal untuk menyesuaikannya, yang lain mendakwa bahawa meninggalkan tetapan standard akan mengganggu keseimbangan sistem dan menghasilkan banyak isyarat yang tidak sah.

Menganalisis carta

Isyarat perdagangan Ichimoku

Oleh kerana pelbagai elemennya, Ichimoku Cloud menghasilkan pelbagai jenis isyarat. Kami mungkin membahagikannya kepada momentum dan isyarat mengikut trend.

Momentum signal: dihasilkan mengikut hubungan antara harga pasaran, Base Line, dan Conversion Line. Isyarat momentum kenaikkan dihasilkan apabila salah satu atau kedua-dua Garis Penukaran dan harga pasaran bergerak di atas Garis Pangkalan. Isyarat momentum menurun dihasilkan apabila salah satu atau kedua-dua Garis Penukaran dan harga pasaran bergerak di bawah Garis Pangkalan. Persimpangan antara Garis Penukaran (Tenkan-sen) dan Garis Pangkalan (Kijun-sen) sering disebut sebagai salib TK.

Isyarat mengikut arah aliran: dihasilkan mengikut warna awan dan mengikut kedudukan harga pasaran sehubungan dengan awan. Seperti disebutkan, warna awan mencerminkan perbezaan antara Spanduk Terpopuler A dan B.

Ringkasnya, apabila harga secara konsisten berada di atas awan, ada kemungkinan lebih tinggi bahawa aset tersebut berada dalam arah aliran menaik. Sebaliknya, harga bergerak di bawah awan dapat ditafsirkan sebagai tanda penurunan, yang menunjukkan aliran menurun. Simpan beberapa pengecualian, trend boleh dianggap tidak berubah atau netral ketika harga melakukan pergerakan sisi di dalam awan.

The Lagging Span (Chikou Span) adalah elemen lain yang dapat membantu peniaga melihat dan mengesahkan kemungkinan pembalikan trend. Ini memberikan pandangan mengenai kekuatan tindakan harga, mungkin mengesahkan tren kenaikan ketika bergerak di atas harga pasaran, atau tren penurunan ketika berada di bawah. Biasanya, Span Lagging digunakan bersama dengan komponen lain dari Ichimoku Cloud, dan bukan dengan sendirinya.

Menjumlahkan:

 • Isyarat momentum

  • Harga pasaran bergerak di atas (bullish) atau di bawah (bearish) Garis Pangkalan.

  • TK cross: Garis Penukaran bergerak di atas (bullish) atau di bawah (bearish) Garis Pangkalan

 • Isyarat mengikut arah aliran

  • Harga pasaran bergerak di atas (bullish) atau di bawah (bearish) cloud.

  • Warna awan berubah dari merah ke hijau (bullish) atau dari hijau ke merah (bearish).

  • Rentang ketinggalan di atas (bullish) atau di bawah (bearish) harga pasaran.

Tahap sokongan dan rintangan

Carta Ichimoku juga boleh digunakan untuk mengenal pasti zon sokongan dan rintangan. Pada kebiasaannya, Leading Span A (garis awan hijau) bertindak sebagai garis sokongan semasa aliran menaik dan sebagai garis rintangan semasa aliran menurun. Dalam kedua kes tersebut, kandil cenderung bergerak mendekati Leading Span A, tetapi jika harganya bergerak ke cloud, Leading Span B juga dapat bertindak sebagai support / resistance line. Lebih-lebih lagi, hakikat bahawa kedua-dua Spread Terkemuka diproyeksikan 26 tempoh di masa depan membolehkan para peniaga menjangka zon sokongan dan rintangan yang akan datang.

Kekuatan isyarat

Kekuatan isyarat yang dihasilkan oleh Ichimoku Cloud sangat bergantung pada sama ada ia sesuai dengan arah aliran yang lebih luas. Isyarat yang merupakan bahagian dari arah aliran yang lebih besar dan jelas akan selalu lebih kuat daripada isyarat yang muncul secara singkat bertentangan dengan trend yang berlaku.

Dengan istilah lain, isyarat kenaikan harga boleh mengelirukan jika tidak disertai oleh trend kenaikan harga. Oleh itu, setiap kali isyarat dihasilkan, penting untuk mengetahui warna dan kedudukan awan. Jumlah dagangan juga adalah sesuatu yang perlu dipertimbangkan.

Ingat bahawa menggunakan Ichimoku dengan jangka masa yang lebih pendek (carta intraday) cenderung menghasilkan banyak bunyi dan isyarat palsu. Secara amnya, jangka masa yang lebih panjang (carta harian, mingguan, bulanan) akan menghasilkan momentum dan isyarat mengikut trend yang lebih dipercayai.

Menutup fikiran

Goichi Hosada mendedikasikan lebih dari 30 tahun hidupnya untuk mencipta dan menyempurnakan sistem Ichimoku, yang kini digunakan oleh berjuta-juta peniaga di seluruh dunia. Sebagai kaedah grafik yang serba boleh, Ichimoku Clouds digunakan untuk mengenal pasti trend dan momentum pasaran. Selain itu, Spread Terpopuler mempermudah para chartists untuk menjangkakan tahap sokongan dan rintangan yang mungkin belum diuji.

Walaupun pada awalnya carta kelihatan terlalu sibuk dan agak kompleks, mereka tidak bergantung pada input manusia yang subjektif seperti kaedah analisis teknikal yang lain (contohnya, melukis garis arah aliran). Walaupun terdapat perdebatan berterusan mengenai tetapan Ichimoku, strategi ini agak mudah digunakan.

Seperti indikator apa pun, ia harus digunakan bersama dengan teknik lain untuk mengesahkan tren dan meminimumkan risiko perdagangan. Sejumlah besar maklumat yang ditunjukkan oleh carta ini mungkin sangat besar bagi pemula. Bagi peniaga ini, biasanya idea yang baik untuk menjadi selesa dengan petunjuk yang lebih asas sebelum mengatasi Awan Ichimoku.

Thank you for rating.
JAWAB KOMEN Batalkan Balasan
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!
Tinggalkan komen
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!