Bagaimana Menilai Nilai NFT?

Bagaimana Menilai Nilai NFT?

Pengambilan Utama:

  • NFT lebih dari sekadar koleksi, kerana mereka mempunyai kemungkinan yang tidak berkesudahan dalam aplikasi dunia nyata.

  • Tiga faktor utama yang perlu dipertimbangkan ketika menilai nilai intrinsik NFT adalah kelangkaan, utiliti, dan kebolehlenturan.

  • Nilai NFT juga berbeza untuk pegangan jangka pendek atau jangka panjang, bergantung pada aset yang diwakili oleh NFT.

  • Pengumpul dan peniaga NFT dapat menemui pelbagai jenis NFT di Binance NFT - pasaran utama untuk NFT dari pencipta harian dan lelongan premium dan siri kotak misteri dari jenama dan artis terkenal di seluruh dunia

Pasaran crypto tidak pernah berhenti. Jenis aset baru sentiasa muncul, seperti altcoin, stablecoin, dan token projek lain. Tetapi setiap beberapa tahun, jenis aset kripto baru membuat percikan besar di pasaran, mencetuskan penilaian yang cepat dan penciptaan beberapa kes penggunaan baru.

Token Non-Fungible (NFT) telah tersebar di hampir semua sektor industri yang terdesentralisasi sebagai jambatan antara dunia digital dan dunia nyata. Seperti namanya, NFT adalah token unik yang memberikan hak pemilikan kepada pemiliknya aset tidak berubah.

Sebagai kelas aset yang dapat dilampirkan pada karya seni, sepasang kasut, atau koleksi dalam permainan video - NFT telah menjadi sangat dicari di pasaran crypto.

Faktor yang mendorong Nilai NFT

Menentukan nilai tepat NFT adalah sukar, kerana kelas aset relatif baru. Walaupun karya seni yang nyata seperti Mona Lisa atau koleksi fizikal seperti kad pemain NBA mempunyai nilai yang ditentukan, pelabur yang melihat NFT mungkin sukar untuk memutuskan sama ada aset atau koleksi tertentu bernilai wang mereka dan sama ada mereka benar-benar mahukan atau memerlukannya.

Tetapi ketika NFT memasuki banyak industri dalam waktu kurang dari satu tahun dan mencapai penilaian yang tinggi, tiga faktor utama telah muncul untuk mengukur nilai mereka.

1. Jarang

Faktor ini diterjemahkan secara harfiah menjadi betapa jarang dan “sukar diperoleh” NFT tertentu. Contoh kelangkaan yang baik adalah karya seni pertama dari pencipta terkenal dalam industri seni digital, atau NFT yang dibuat oleh selebriti terkenal. Faktor lain yang jarang berlaku adalah kesan yang akan diberikan oleh NFT, misalnya, permainan video.

Orang tertarik dengan NFT tersebut kerana nilai intrinsiknya, di mana pemilik NFT memegang bukti pemilikan blockchain. Ini memberikan rasa perbezaan dan menentukan nilai premium NFT.

Contoh kukuh kesan unik dalam industri crypto adalah CryptoKitties pertama, Everydays - The First 5000 Days oleh Beeple dan lain-lain.

2. Utiliti

Utiliti NFT berasal dari aplikasi sebenarnya, baik dalam dunia fizikal atau digital. Sebagai contoh, beberapa NFT lebih dari sekadar koleksi, kerana dapat digunakan dalam permainan, seperti tanah maya, mantra, atau watak. Ciri NFT ini memberi mereka nilai langsung, yang bertambah dari masa ke masa bergantung pada populariti projek yang mendasari. Apabila komuniti pemain permainan terdesentralisasi berkembang, lebih ramai daripada mereka akan bersedia membayar dolar teratas untuk kad unik.

Contoh NFT seperti itu ialah Tiket NFT Euro 2020, harta benda Decentraland, atau kad koleksi seperti Geralt of Rivia dalam Permainan Kad The Witcher Universe Gwent.

3. Kekentalan

Beberapa NFT ditambatkan ke objek dunia nyata, yang memberikan nilai dari segi kebolehlenturan yang disokong oleh kepemilikan yang tidak berubah. Pada dasarnya, apa sahaja boleh disokong oleh NFT untuk memantapkan hak pemilikan, tetapi itu tidak menjadikan objek itu unik atau permintaan tinggi. Nilai asas objek tersebut akan ditentukan oleh kepraktisan, kelangkaan, dan kepuasan peribadi yang diberikannya kepada pengguna.

Sebagai contoh, memiliki tiket NFT ke acara eksklusif yang penuh dengan selebriti jauh lebih berharga, baik secara intrinsik maupun pada tahap peribadi, daripada memiliki NFT yang ditambat pada penutup botol.

Dari segi kepraktisan pasaran, NFT seperti itu dengan nilai ketara sangat sesuai untuk perdagangan jangka pendek di pasaran. Ini kerana NFT tersebut mungkin mempunyai tarikh luput, seperti tiket. Sementara itu, koleksi lain seperti kasut edisi terhad NFT-tethered dapat memperoleh nilai dari masa ke masa kerana jumlah item dalam edaran berkurang.

Pemikiran Penutup

Nilai sebahagian besarnya adalah masalah persepsi peribadi, tetapi nilai intrinsik memang mematuhi beberapa peraturan pasaran. Dalam hal NFT, peraturan tersebut dikunci dalam tiga faktor utama, yang bergantung pada penerbit NFT. Pada asasnya, betapa berharganya NFT dalam nilai penjualan semula jangka pendek dan jangka panjang mereka.

Keserbagunaan NFT sebagai kelas aset jelas menerangkan bagaimana mereka dapat membawa kemungkinan yang tidak berkesudahan, lebih dari sekadar menjadi koleksi atau representasi digital objek. Dalam aplikasi dunia nyata, NFT dapat digunakan untuk apa saja dari pengesahan tiket kapal terbang dan hak mengundi hingga mencop benda untuk mencegah pencurian.

Untuk perdagangan NFT, beberapa tempat di pasaran crypto seluas dan mesra pengguna seperti Binance. Dengan pelbagai aset yang disenaraikan, Binance adalah rumah bagi beberapa NFT yang paling unik dan didambakan untuk memenuhi selera mana-mana pelabur. Lawati Binance NFT Marketplace dan nikmati pelbagai NFT - dari pencipta setiap hari di seluruh dunia atau kotak misteri eksklusif dan pelancaran premium dari artis jenama global. Mungkin anda juga akan memilih sesuatu yang sesuai dengan tanggapan nilai anda.

Bagaimana Menilai Nilai NFT?

Baca artikel berguna berikut untuk maklumat lebih lanjut:

  • Panduan untuk Token Crypto Collectibles dan Non-fungible (NFTs)

  • Bermula dengan Binance NFT Marketplace

  • Pasar NFT - Apa yang Perlu Diketahui Sebelum Membeli Menjual NFT

Thank you for rating.
JAWAB KOMEN Batalkan Balasan
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!
Tinggalkan komen
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!