Bagaimana NFT Mempengaruhi Persekitaran?

Bagaimana NFT Mempengaruhi Persekitaran?

Pengambilan Utama

  • Teknologi di sebalik NFT memiliki potensi besar dari segi aplikasi, walaupun beberapa pertanyaan timbul mengenai kesannya terhadap alam sekitar. Beberapa NFT beroperasi dengan mekanisme Proof-of-Work (PoW) yang intensif kuasa, tetapi lebih banyak NFT telah dibuat di bawah model Proof-of-Stake (PoS) yang lebih mesra alam.

  • Jejak karbon NFT belum terbukti secara statistik. Transaksi blockchain yang berkaitan dengan NFT tidak banyak dan tidak dapat dibandingkan dari segi pelepasan karbon dengan pengangkutan, logistik, dan industri yang digunakan dalam produksi karya seni fizikal.

  • Semua kemajuan teknologi mempunyai kesan persekitaran, tetapi teknologi yang mendasari bertambah baik dan menjadi lebih efisien dan mesra alam dari masa ke masa.

Pertumbuhan pasaran NFT dalam beberapa bulan terakhir menyebabkan lonjakan perbincangan yang berkaitan dengan kesan persekitaran dari aktiviti berasaskan blockchain tersebut. Kebimbangan terbesar termasuk tuduhan bahawa NFT menghasilkan pelepasan karbon tinggi kerana ia dihasilkan menggunakan blockchain Proof-of-Work (PoW) intensif kuasa seperti Bitcoin dan Ethereum.

Tetapi NFT lebih daripada kesan persekitarannya, kerana tidak semua NFT didukung oleh model PoW, dan banyak memiliki potensi besar dalam membentuk dunia moden. Oleh itu, adalah perlu untuk mencapai keseimbangan antara kemajuan teknologi dan kelestarian alam sekitar ketika mempertimbangkan manfaat sebenar yang dapat dimiliki oleh NFT bagi masyarakat dan ekonomi global.

Mengapa NFT Memancarkan Karbon?

Token Non-Fungible sebahagian besarnya dikeluarkan di rangkaian PoW, yang terbesar adalah Ethereum. Rangkaian sedemikian bergantung pada perlombongan duit syiling, yang memerlukan sejumlah besar tenaga untuk melakukan pengiraan yang rumit menggunakan komputer canggih dan perkakasan perlombongan khusus. Peralatan ini memerlukan banyak tenaga dan menghasilkan banyak haba, yang mengakibatkan pelepasan karbon.

Sekiranya diambil secara mutlak, apa sahaja yang dihoskan pada teknologi blockchain mengeluarkan karbon. Tetapi memandangkan banyak yang diterima oleh NFT kerana liputan media, mereka sangat terkait dengan aktiviti intensif tenaga dan pemancaran karbon.

Adakah NFT Mempunyai Hubungan Kausal Langsung dengan Pelepasan Karbon?

NFT kemungkinan besar tidak mempunyai hubungan kausal langsung dengan pelepasan karbon.

Sebab pertama ialah NFT memanfaatkan blockchain yang ada seperti Bitcoin dan Ethereum, yang menjalankan algoritma konsensus PoW dan memerlukan sejumlah besar tenaga. Tenaga elektrik digunakan untuk menjalankan perkakasan perlombongan dan menyejukkannya. Sebilangan besar kemudahan perlombongan masih berpusat di China, yang sangat bergantung pada arang batu dan bahan bakar fosil lain untuk pengeluaran tenaga.

Sebab lain adalah gembar-gembur di sekitar NFT yang telah menarik lebih banyak orang ke rangkaian Ethereum. Peserta pasaran baru ini membeli lebih banyak ETH, meningkatkan penggunaan rangkaian dan mendorong lebih banyak pelepasan CO2. Semakin banyak blockchain digunakan, semakin banyak tenaga yang diperlukannya.

Dari sudut teknologi, tuduhan itu benar, tetapi mencapai jumlah pelepasan CO2 yang tepat yang dihasilkan dari transaksi NFT adalah mustahil. Sebabnya adalah kekurangan data statistik dan fakta bahawa NFT membentuk sebahagian kecil dari semua kes penggunaan blockchain.

Kesan NFT terhadap Alam Sekitar, Berbanding dengan Seni Tradisional

Sekiranya pelepasan CO2 diambil sebagai penanda aras untuk menilai impak NFT terhadap alam sekitar, bentuk seni yang nyata lebih lama dan memberi kesan yang lebih besar kepada alam sekitar.

Bentuk seni fizikal memerlukan kaedah pengeluaran yang melibatkan industri kimia, pengambilan bijih, pemprosesan logam berharga dan kayu, pengangkutan, dan banyak aktiviti intensif tenaga lain. Jumlah yang terlibat dalam kesan persekitaran seni tradisional juga jauh lebih sukar untuk dikira kerana tidak ada data khusus yang berkaitan dengan karya seni kecuali statistik tentatif.

Walaupun begitu, walaupun kita menganggap hanya satu industri yang terlibat dalam penciptaan dan pengedaran seni tradisional, jejak karbon dari aktiviti ini menjadi sangat penting. Untuk contoh ini, mari kita anggap logistik global sebagai sebahagian daripada seni tradisional. Tidak seperti karya seni fizikal, NFT tidak perlu diangkut, kerana ia digital dan boleh dihantar seketika pada pecahan karbon yang tidak dapat dipertimbangkan yang akan dimiliki pesawat atau trak kargo ketika mengangkut lukisan atau patung. Penyampaian bahan yang diperlukan untuk membuat seni juga dilakukan, kerana logistik dan pengangkutan adalah pengeluar pelepasan karbon terbesar di planet ini.

Matlamat utama untuk menilai kesan persekitaran adalah dengan mengurangkan jejak karbon. Secara statistik, dalam beberapa kes, karya seni NFT bahkan mungkin mempunyai pelepasan yang lebih rendah daripada rakan fizikalnya, walaupun ketika menggunakan PoW blockchains.

Proof-of-Stake Dan Peranannya dalam Mengurangkan Pelepasan Berkaitan NFT

Berbeza dengan beberapa tuduhan, banyak NFT dibuat pada blockchain dengan model Proof-of-Stake (PoS), yang tidak sehebat tenaga, kerana mereka tidak memerlukan setiap pelombong untuk mengekalkan peralatan perlombongan mereka sendiri. Sebaliknya, PoS hanya memerlukan sebilangan besar node kuat untuk menjalankan rangkaian dengan mengesahkan transaksi setelah menerima jumlah kepentingan yang diperlukan dari pemegang syiling sebagai hak kepercayaan.

Dengan tidak menggunakan kemudahan perlombongan raksasa, model PoS umumnya diakui lebih mesra alam daripada PoW. Di samping itu, rangkaian PoS dianggap lebih menguntungkan, kerana mereka menyediakan penjanaan pendapatan pasif melalui DeFi . Oleh itu, banyak pasaran dan pencipta NFT berpindah ke rangkaian PoS. Malah Ethereum sedang dalam perjalanan untuk beralih ke model PoS di bawah kemas kini Ethereum 2.0.

Contoh platform blockchain yang mengurangkan kesan persekitaran NFT adalah Binance NFT Marketplace , yang menggunakan rangkaian Proof of Staked Authority (PoSA) - gabungan Proof of Authority (PoA) dan PoS - yang mesra alam, tenaga- cekap, dan mampan. Menjadikan Binance NFT Marketplace menjadi kurang intensif penggunaan blockchain adalah hakikat bahawa ia dapat diakses oleh semua pengguna tanpa perlu memiliki banyak akaun.

NFT Lebih Daripada Jejak Alam Sekitarnya

Memandangkan kes penggunaannya yang meluas sebagai bukti kepemilikan dan instrumen pendigitalan aset dunia nyata, NFT mempunyai nilai lebih daripada gembar-gembur awal yang berkaitan dengan peningkatan popularitinya. NFT adalah beberapa aset crypto yang paling sesuai dengan nilai utiliti yang bertujuan untuk menjadikan peralihan ke Web 3.0 - evolusi Internet yang terdesentralisasi dan pintar - mungkin.

Beberapa NFTs juga menyokong baik sebab-sebab seperti amal, kerana mereka membenarkan pencipta dan artis untuk menerima ganjaran yang adil untuk kreativiti mereka dan memastikan pematuhan semua orang dengan hak harta intelek. Potensi NFT hanya dimanfaatkan, dan banyak platform menjadi penyebab mempromosikan manfaat yang dapat ditawarkan oleh teknologi.

Dalam usaha untuk mendukung potensi NFT yang sangat besar, Binance juga telah melancarkan pelbagai penurunan premium dalam sukan, sukan, permainan, dan seni untuk memperkasakan masyarakat. Acara NFT for Good yang dihoskan oleh Binance NFT Marketplace dan Binance Charity adalah salah satu contoh bagaimana NFT memberi peluang kepada seniman untuk mengubah kreativiti mereka menjadi usaha sosial yang baik untuk dikembalikan kepada masyarakat.

Kesimpulannya

Transaksi berasaskan blockchain yang menyokong NFT mengeluarkan sejumlah CO2. Dalam usaha mengurangkan kesan ini, banyak pencipta dan pasar NFT mencari alternatif dan terus meningkatkan industri ini. Rangkaian blockchain utama juga bergabung dengan beralih ke model yang lebih cekap tenaga seperti PoS.

Potensi aplikasi dunia nyata untuk NFT sangat besar. Juga jelas bahawa setiap inovasi teknologi akan memiliki jejak lingkungan yang sesuai, sama ada enjin pembakaran dalaman, AI, pembelajaran mesin, atau telefon pintar. Semuanya memerlukan kapasiti pengeluaran dan tenaga untuk menjalankannya. Tetapi peredaran masa membawa kepada peningkatan teknologi yang ada, sama seperti kereta elektrik yang menghentikan mesin pembakaran dalaman. Inovasi sangat penting untuk kemajuan, jadi penting untuk mencari keseimbangan, dan inovasi blockchain - NFT khususnya - sudah mengambil langkah dalam aspek itu.

Baca artikel berguna berikut untuk maklumat lebih lanjut:

  • Apakah Bukti Kerja (PoW)?

  • Bukti Kepentingan Dijelaskan

  • Panduan untuk Token Crypto Collectibles dan Non-fungible (NFTs)

Thank you for rating.
JAWAB KOMEN Batalkan Balasan
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!
Tinggalkan komen
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!