Binance Charity: Bagaimana Teknologi Blockchain Boleh Membantu Memerangi Perhambaan Moden

Binance Charity: Bagaimana Teknologi Blockchain Boleh Membantu Memerangi Perhambaan Moden

Menurut Indeks Perhambaan Global, lebih 40 juta orang hidup dalam perhambaan hari ini; 24.9 Juta orang menjadi hamba melalui perkahwinan paksa dan 15.4 Juta orang melalui kerja paksa. Akibatnya, wanita terjejas secara tidak seimbang oleh perhambaan berbanding lelaki yang menyumbang lebih 70% daripada mangsa.

Sebilangan besar orang yang berakhir dalam perhambaan zaman moden biasanya ditipu dan dieksploitasi, selalunya akibat kemiskinan dan pengecualian. Mereka adalah orang yang terdedah, tidak mempunyai akaun bank dan mempunyai sedikit atau tiada kebebasan kewangan dan oleh itu tiada kebebasan sama sekali. Rantaian bekalan yang tidak terkawal dan tidak boleh dipertanggungjawabkan adalah punca perhambaan zaman moden. Daripada pakaian, kepada kopi, kepada alat ganti berteknologi kepada berlian kepada ikan kepada getah - hampir setiap komoditi terlibat dalam mengeksploitasi orang ramai untuk buruh murah untuk memenuhi permintaan budaya pengguna kami untuk produk murah.

Perhambaan zaman moden adalah isu yang tersembunyi, namun global. Setiap negara di dunia mempunyai hamba dan/atau menyumbang secara langsung atau tidak langsung kepada isu tersebut.

Apakah kaitan blockchain dengan ini?

Kami tahu blockchain ialah alat berkuasa yang boleh digunakan untuk membantu memajukan beberapa isu sosial yang paling kompleks pada zaman kita. Perkara ini sudah berlaku dalam pelbagai bentuk.

Sebagai contoh, kami bekerjasama dengan Mercy Corps untuk menubuhkan ekonomi mini dalam kem pelarian, membenarkan orang yang terdedah mengambil alih semula kawalan dan menjadi bebas dari segi kewangan. Bagaimana jika kita boleh meningkatkan kerja ini dan menyediakan dompet crypto individu, menyasarkan wanita yang paling berisiko dieksploitasi dan memberikan mereka cara alternatif untuk menerima dana untuk hidup?

Pada nota ini, kadar kiriman wang yang tinggi adalah salah satu halangan terbesar yang sedang berusaha untuk dipecahkan oleh mata wang kripto. Selama bertahun-tahun, Afrika dan Asia (serta bahagian lain di dunia) telah dikenakan kadar pemindahan yang tinggi, dengan diaspora membayar harga menghantar wang kepada orang tersayang.

Selain daripada kebebasan kewangan, industri sudah pun meneroka menggunakan blockchain untuk mencipta rantaian bekalan yang telus. Bagaimana jika ini menjadi peraturan bukan pengecualian? Pengguna boleh mengawal dan memastikan produk yang mereka beli adalah daripada sumber beretika, mengamalkan piawaian perdagangan yang adil. Setiap transaksi, setiap langkah akan bertanggungjawab sepenuhnya dan tidak dapat disangkal. Syarikat tidak lagi boleh berselindung di sebalik kejahilan dan rantaian bekalan yang rosak.

Teknologi baru muncul juga membuka peluang untuk kerjasama merentas industri dan membenarkan halangan kemasukan yang lebih rendah ke dalam profesion dalam industri tersebut. Ambil contoh NFT, kini sesiapa sahaja yang mempunyai akses kepada komputer boleh menjadi artis NFT dan menjana pendapatan daripada kreativiti mereka. Walaupun kami menyedari akses kepada komputer masih sangat terhad di banyak negara, bagi mereka yang mempunyai akses, trend seperti NFT memberikan kuasa kembali kepada pencipta dan dengan bekerja secara royalti, artis visual kini mempunyai platform untuk memperoleh pendapatan yang lebih sama dengan industri muzik.

NFT, metaverse dan GameFi juga menyediakan sektor amal satu rombakan yang sangat diperlukan. Badan bukan untung utama seperti Save the Children, The Water Project, UNICEF dan Redcross kini semuanya menerima derma dalam crypto. Permainan NFT, crypto dan Metaverse membuka peluang pengumpulan dana baharu dan menguntungkan kepada khalayak yang lebih luas dan pelbagai.

Hanya hari ini, kami meraikan pelancaran siri NFT artis Afrika pertama bersama daripada pelakon dan kemanusiaan yang dicalonkan dua kali Anugerah Akademi, Djimon Hounsou dan peguam hak asasi manusia, aktivis dan artis Láolú - yang bekerjasama dengan ramai artis termasuk artis seperti Beyoncé.

Siri karya seni eksklusif mereka "TIME TO HEAL" akan dijual dalam lelongan premium di Binance NFT Marketplace antara 10 dan 15 November 2021 . Peratusan hasil akan diberikan kepada Yayasan Djimon Hounsou , sebuah organisasi bukan untung yang bertujuan untuk menghubungkan semula Diaspora Afrika dengan tanah air dan memerangi penyeludupan manusia perhambaan zaman moden. Kerjasama perintis ini juga bertujuan untuk mencetuskan perbualan tentang bagaimana NFT akan mengubah ruang seni digital untuk pencipta keturunan Afrika dan bagaimana syarikat blockchain boleh menyokong artis Afrika dengan lebih banyak lagi. Kami yakin bahawa kempen pengumpulan dana dan kesedaran ini hanyalah permulaan kerja kami dengan Yayasan Djimon Hounsou sambil kami meneroka cara untuk menangani isu ini bersama-sama.

Sudah tentu, blockchain dan crypto bukanlah peluru perak untuk menyelesaikan kemiskinan, merapatkan jurang ketidaksamaan dan dengan itu, membantu menghapuskan perhambaan zaman moden. Ia hanyalah satu daripada banyak penyelesaian yang memerlukan pendekatan holistik dan mesti disokong oleh pendidikan. Tetapi, jika dimanfaatkan dengan betul, ia boleh menjadi sumber yang tidak ternilai untuk membantu memerangi pelanggaran hak asasi manusia yang serius. Kita boleh menggunakannya untuk membasmi rasuah, menggalakkan kebebasan kewangan, memulihkan rantaian bekalan, membuka pintu masuk ke dalam kerjaya yang sebelum ini dianggap di luar jangkauan dan menyediakan peluang pengumpulan dana baharu yang baharu.

Thank you for rating.
JAWAB KOMEN Batalkan Balasan
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!

Tinggalkan komen

Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!