Bitcoin dan Model Stok ke Aliran

Bitcoin dan Model Stok ke Aliran

Apakah model Stock to Flow?

Secara sederhana, model Stock to Flow (SF atau S2F) adalah cara untuk mengukur banyaknya sumber daya tertentu. Nisbah Stok ke Aliran adalah jumlah sumber yang disimpan dalam simpanan dibahagi dengan jumlah yang dihasilkan setiap tahun.

Model Stock to Flow umumnya digunakan untuk sumber semula jadi. Mari kita ambil contoh emas. Walaupun anggarannya mungkin berbeza, World Gold Council menganggarkan bahawa sekitar 190,000 tan emas pernah ditambang. Jumlah ini (iaitu jumlah penawaran) adalah yang boleh kita sebut sebagai stok . Sementara itu, terdapat kira-kira 2,500-3,200 tan emas yang ditambang setiap tahun. Jumlah ini adalah apa yang boleh kita sebut sebagai aliran .

Kita dapat mengira nisbah Stok ke Aliran menggunakan dua metrik ini. Tetapi apa sebenarnya maksudnya? Ini pada asasnya menunjukkan berapa banyak bekalan memasuki pasaran setiap tahun untuk sumber tertentu berbanding dengan jumlah penawaran. Semakin tinggi nisbah Stok ke Aliran, semakin sedikit penawaran memasuki pasaran berbanding dengan jumlah penawaran. Oleh itu, aset dengan nisbah Stok ke Aliran yang lebih tinggi, secara teori, harus mengekalkan nilainya dalam jangka panjang.

Sebaliknya, barang habis pakai dan komoditi industri biasanya mempunyai nisbah Stok ke Aliran yang rendah. Kenapa begitu? Oleh kerana nilai mereka biasanya berasal dari mereka yang musnah atau habis, inventori (stok) biasanya hanya ada untuk memenuhi permintaan. Sumber-sumber ini tidak semestinya bernilai tinggi sebagai harta benda, jadi mereka cenderung tidak berfungsi sebagai aset pelaburan. Dalam beberapa kes yang luar biasa, harganya mungkin naik dengan cepat jika ada antisipasi kekurangan di masa depan, tetapi sebaliknya, produksi tetap sesuai dengan permintaan.

Penting untuk diperhatikan bahawa kekurangan sahaja tidak semestinya bermaksud bahawa sumber daya harus bernilai. Sebagai contoh, emas, walaupun jarang berlaku, terdapat 190,000 tan yang tersedia! Nisbah Stok ke Aliran menunjukkan bahawa ia berharga kerana pengeluaran tahunan berbanding stok yang ada agak kecil dan berterusan.

Berapakah nisbah Stok ke Aliran emas?

Dari segi sejarah, emas mempunyai nisbah Stok ke Aliran tertinggi daripada logam berharga. Tetapi berapa sebenarnya? Kembali ke contoh sebelumnya membolehkan kita membahagikan jumlah bekalan 190,000 tan dengan 3,200, dan kita mendapat nisbah Stok ke Aliran ~ 59 . Ini memberitahu kita bahawa pada kadar pengeluaran semasa, memerlukan sekitar 59 tahun untuk menambang 190,000 tan emas.

Namun, perlu diingat bahawa anggaran berapa banyak emas baru yang akan ditambang setiap tahun adalah anggaran tersebut. Sekiranya kita meningkatkan pengeluaran tahunan (aliran) menjadi 3,500, nisbah Stok ke Aliran akan menurun menjadi ~ 54 .

Semasa berada, mengapa tidak menghitung jumlah nilai semua emas yang dilombong? Ini, dalam beberapa cara, dapat dibandingkan dengan permodalan pasaran cryptocurrency. Sekiranya kita mengambil harga sekitar $ 1500 per troy ons emas, nilai keseluruhan semua emas menjadi sekitar $ 9 trilion. Kedengarannya seperti banyak, tetapi sebenarnya, jika anda menggabungkan semuanya menjadi satu kubus, anda boleh memasukkan kubus itu ke dalam satu stadium bola sepak!

Sebagai perbandingan, nilai tertinggi rangkaian Bitcoin adalah sekitar $ 300 bilion pada akhir 2017 dan melambung sekitar $ 120 bilion pada saat penulisan.

Stok ke Aliran dan Bitcoin

Sekiranya anda memahami bagaimana Bitcoin berfungsi, tidak sukar bagi anda untuk memahami mengapa menggunakan model Stock to Flow mungkin masuk akal. Model ini pada dasarnya memperlakukan bitcoin setanding dengan komoditi langka, seperti emas atau perak.

Emas dan perak sering disebut sebagai simpanan sumber nilai . Mereka, secara teori, harus mengekalkan nilai mereka dalam jangka masa panjang kerana kekurangan dan aliran rendahnya. Lebih-lebih lagi, sangat sukar untuk meningkatkan bekalan mereka dalam jangka masa yang singkat.

Menurut penyokong model Stock to Flow, Bitcoin adalah sumber yang serupa. Kekurangannya, agak mahal untuk dihasilkan, dan bekalan maksimumnya adalah 21 juta syiling. Juga, pengeluaran bekalan Bitcoin ditentukan pada tahap protokol, yang menjadikan aliran dapat diramalkan sepenuhnya. Anda juga mungkin pernah mendengar mengenai pembelahan Bitcoin , di mana jumlah bekalan baru yang memasuki sistem dikurangkan separuh setiap 210,000 blok (kira-kira empat tahun).

Bitcoin dan Model Stok ke Aliran

BTC Jumlah Bekalan Ditambang (%) dan Subsidi Sekatan (BTC).

Menurut penyokong model ini, sifat-sifat ini digabungkan menghasilkan sumber digital yang langka dengan ciri-ciri yang sangat menarik untuk mengekalkan nilai dalam jangka panjang. Di samping itu, mereka menganggap bahawa terdapat hubungan yang signifikan secara statistik antara Stock to Flow dan nilai pasaran. Menurut unjuran model, harga Bitcoin mesti meningkat secara signifikan dari masa ke masa kerana nisbah Stok ke Aliran yang terus berkurang.

Antara lain, menerapkan model Stock to Flow ke Bitcoin sering dikaitkan dengan PlanB dan artikelnya Memodelkan Nilai Bitcoin dengan Kekurangan .

Berapakah nisbah Stok ke Aliran Bitcoin?

Semasa bekalan beredar daripada Bitcoin adalah kira-kira 18 juta bitcoins, manakala penawaran yang baru adalah kira-kira 0.7 juta setahun. Pada masa penulisan, nisbah Bitcoins Stock To Flow melayang di sekitar 25. Selepas separuh berikutnya pada bulan Mei 2020, nisbah akan meningkat hingga 50-an rendah.

Dalam gambar di bawah, anda dapat melihat hubungan sejarah purata pergerakan Saham Bitcoins 365 hari ke Flow dengan harganya. Weve juga menunjukkan tarikh penurunan Bitcoin pada paksi menegak.

Bitcoin dan Model Stok ke Aliran

Model Stok ke Aliran untuk Bitcoin. Sumber: LookIntoBitcoin.com

Lihat harga Bitcoin (BTC) terkini hari ini.

Batasan model Stock to Flow

Walaupun Stock to Flow adalah model yang menarik untuk mengukur kekurangan, ia tidak merangkumi semua bahagian gambar. Model hanya sekuat andaiannya. Untuk satu perkara, Stock to Flow bergantung pada anggapan bahawa kekurangan, seperti yang diukur oleh model, harus mendorong nilai. Menurut pengkritik Stock to Flow, model ini gagal sekiranya Bitcoin tidak mempunyai kualiti lain yang berguna selain kekurangan bekalan.

Kekurangan emas, aliran yang dapat diramalkan, dan kecairan global menjadikannya nilai simpanan yang relatif stabil berbanding dengan mata wang fiat, yang cenderung mengalami penurunan nilai.

Menurut model ini, volatiliti Bitcoin juga akan menurun dari masa ke masa. Ini disahkan oleh data sejarah dari Coinmetrics.

Bitcoin dan Model Stok ke Aliran

Purata Pergerakan 200 Hari Volatiliti Bitcoin 180 hari. Sumber: Coinmetrics.io

Penilaian aset memerlukan mengambil kira turun naiknya. Sekiranya turun naik boleh diramal sehingga tahap tertentu, model penilaian mungkin lebih dipercayai. Walau bagaimanapun, Bitcoin terkenal dengan pergerakan harga yang besar.

Walaupun turun naik mungkin menurun pada tahap makro, Bitcoin telah dijual di pasaran bebas sejak awal. Ini bermaksud bahawa harga kebanyakannya diatur sendiri di pasar terbuka oleh pengguna, peniaga, dan spekulator. Gabungkan dengan kecairan yang agak rendah , dan Bitcoin cenderung lebih terdedah kepada lonjakan turun naik secara tiba-tiba daripada aset lain. Jadi model itu mungkin tidak dapat menjelaskan perkara ini.

Faktor luaran lain, seperti peristiwa Black Swan ekonomi , juga boleh merosakkan model ini. Walaupun perlu diperhatikan bahawa hal yang sama berlaku pada dasarnya setiap model yang berusaha untuk meramalkan harga aset berdasarkan data sejarah. Secara pasti, peristiwa Black Swan mempunyai unsur kejutan. Data sejarah tidak dapat menjelaskan peristiwa yang tidak diketahui.

Menutup fikiran

Model Stock to Flow mengukur hubungan antara stok sumber daya yang ada sekarang dan kadar pengeluarannya. Ini biasanya digunakan untuk logam berharga dan komoditi lain, tetapi ada yang berpendapat ia mungkin berlaku untuk Bitcoin juga.

Dalam pengertian ini, Bitcoin boleh dilihat sebagai sumber digital yang langka. Menurut kaedah analisis ini, cadangan unik Bitcoin harus menjadikannya aset yang mengekalkan nilainya dalam jangka panjang.

Walau bagaimanapun, setiap model sama kuatnya dengan andaiannya, dan mungkin tidak dapat menjelaskan semua aspek penilaian Bitcoin. Lebih-lebih lagi, pada masa penulisan, Bitcoin hanya ada selama lebih dari sepuluh tahun. Sebilangan mungkin berpendapat bahawa model penilaian jangka panjang seperti Stock to Flow memerlukan set data yang lebih besar untuk ketepatan yang lebih dipercayai.

Thank you for rating.
JAWAB KOMEN Batalkan Balasan
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!
Tinggalkan komen
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!