Cara Membuat Petunjuk TA di TradingView

Cara Membuat Petunjuk TA di TradingView

Pengenalan

Tanpa alat perdagangan yang betul, anda tidak dapat melakukan analisis teknikal yang berkesan. Strategi perdagangan yang kuat akan membantu anda mengelakkan kesilapan biasa, meningkatkan pengurusan risiko anda, dan meningkatkan kemampuan anda untuk mengenal pasti dan memanfaatkan peluang.

Bagi banyak orang, TradingView adalah platform charting yang tepat. Menawarkan pusat alat analisis teknikal, aplikasi web HTML5 yang kuat digunakan oleh berjuta-juta untuk mengesan pergerakan di pasaran saham Forex, cryptocurrency, dan tradisional.

TradingView mempunyai banyak ciri hebat: ia membolehkan kita mengesan aset di pelbagai platform perdagangan dan menerbitkan idea perdagangan dalam rangkaian sosialnya. Dalam artikel ini, fokus pada penyesuaiannya. Baik boleh menggunakan Pine Script , TradingViews sendiri bahasa pengaturcaraan, yang memberikan kita kawalan berbutir lebih susun atur grafik kami.

Mari kita mulakan!

Apa itu Skrip Pine?

Pine Script adalah bahasa skrip yang dapat digunakan untuk mengubah carta TradingView anda. Platform ini sudah melengkapkan anda dengan banyak ciri untuk melakukannya, tetapi Skrip Pine membolehkan anda melangkah lebih jauh. Sama ada anda mahu menukar warna candlestick anda atau menguji strategi baru, Editor Pine akan membolehkan anda menyesuaikan carta masa nyata anda mengikut kesesuaian anda.

Kod itu sendiri didokumentasikan dengan baik, jadi pastikan untuk melihat manual pengguna untuk maklumat lebih lanjut. Matlamat kami dalam tutorial ini adalah untuk membincangkan beberapa asas dan memperkenalkan petunjuk yang boleh berguna untuk perdagangan cryptocurrency.

Melaraskan

Sangat mudah untuk memulakan Pine Script. Mana-mana kod yang kami tulis dijalankan di pelayan TradingViews, jadi kami dapat mengakses editor dan mengembangkan skrip kami dari penyemak imbas tanpa memerlukan muat turun atau konfigurasi tambahan.

Dalam tutorial ini, akan memetakan pasangan mata wang Bitcoin / Binance USD ( BTCBUSD ). Sekiranya anda belum memilikinya, teruskan dan buat akaun percuma (ada langganan profesional juga tersedia, tetapi tidak diperlukan untuk panduan ini).

Ikuti pautan ini, dan anda akan melihat carta yang menyerupai yang berikut:

Cara Membuat Petunjuk TA di TradingView

Anda mungkin akan lebih terkini.

Di sini, kami ingin mendapatkan carta ciri lengkap pada butang untuk mengaksesnya. Itu memberi kita pandangan, alat lukisan, dan pilihan yang lebih terperinci untuk merancang garis arah aliran, antara lain.

Cara Membuat Petunjuk TA di TradingView

Carta lengkap. Anda boleh menyesuaikan jangka masa dengan mengklik paparan di atas tab yang disorot.

Kami tidak akan membincangkan cara menggunakan pelbagai alat yang ada, tetapi jika anda serius dengan analisis teknikal, kami sangat menyarankan agar anda membiasakannya dengan mereka. Di kiri bawah (digariskan dalam gambar), anda akan melihat beberapa tab yang berbeza klik pada Pine Editor .

Penyunting Pine

Cara Membuat Petunjuk TA di TradingView

Penyunting ini adalah tempat keajaiban berlaku. Baiklah ceritakan apa yang ingin kita lakukan, kemudian klik Tambah ke Carta untuk melihat anotasi kami muncul di atas. Perhatikan bahawa perkara boleh menjadi tidak kemas jika kita memasukkan beberapa anotasi sekaligus, jadi hapus antara contoh ( klik kanan pada carta Buang Petunjuk ).

Anda dapat melihat bahawa kami sudah mempunyai beberapa baris kod di sana. Mari klik Tambah ke Carta untuk melihat apa yang berlaku.

Cara Membuat Petunjuk TA di TradingView

Carta kedua akan ditambah di bawah yang asal. Carta baru kebetulan mewakili data yang sama. Arahkan kursor ke Skrip Saya dan klik pada salib untuk menghapusnya. Sekarang, mari kita menggali kodnya.

belajar (Skrip Saya)

Baris pertama ini hanya menyediakan penjelasan kami. Ia hanya memerlukan nama yang ingin anda panggil penunjuk (Skrip Saya, dalam hal ini), tetapi ada juga beberapa parameter pilihan yang dapat kami tambahkan. Salah satunya adalah overlay , yang memberitahu TradingView meletakkan indikator pada carta yang ada (bukan di segmen baru). Seperti yang dapat anda lihat dari contoh pertama kami, ia menjadi default menjadi salah . Walaupun kita tidak akan melihatnya sekarang, overlay = true menambah petunjuk pada carta yang ada.

plot (tutup)

Garis ini adalah arahan untuk merancang harga tutup Bitcoin. plot hanya memberi kita carta garis, tetapi kita juga dapat memaparkan batang lilin dan bar, serta melihatnya sebentar lagi.

Sekarang, mari cuba perkara berikut:

// @ version = 4study (Skrip Saya, overlay = true) plot (terbuka, color = color.purple)

Sebaik sahaja anda menambahkannya, anda akan melihat carta kedua (yang kelihatan seperti asal beralih ke kanan). Semua yang telah kita buat adalah plot harga terbuka , dan kerana hari ini terbuka adalah hari-hari sebelumnya tutup, masuk akal bahawa ini mempunyai bentuk yang sama.

Baik! Mari kita hilangkan anotasi semasa (ingat, kita melakukannya dengan mengklik kanan dan menekan Remove Indikator ). Arahkan kursor ke Bitcoin / BUSD dan klik butang Sembunyikan untuk membersihkan carta semasa juga.

Banyak peniaga lebih suka carta candlestick kerana mereka memberi kita lebih banyak maklumat daripada plot ringkas seperti yang baru sahaja kita buat. Mari tambahkannya seterusnya.

// @ version = 4study (Skrip Saya, overlay = true) plotcandle (terbuka, tinggi, rendah, dekat)

Permulaannya bagus, tetapi kekurangan warna menjadikannya agak hambar. Sebaik-baiknya, kita harus mempunyai lilin merah ketika bukaan lebih besar daripada penutupan untuk jangka waktu yang ditentukan, dan yang hijau jika penutupan melebihi yang terbuka. Tambah baris di atas fungsi plotcandle () :

// @ versi = 4study (Skrip Saya, hamparan = benar) warna = terbuka = ​​tutup? color.red: color.greenplotcandle (terbuka, tinggi, rendah, dekat)

Ini melihat setiap kandil dan memeriksa sama ada bukaan lebih besar atau sama dengan penutup. Jika ya, ini bermaksud harga telah menurun sepanjang tempoh tersebut, sehingga akan mewarnai candlestick menjadi merah. Jika tidak, ia akan mewarnakannya hijau. Ubah fungsi plotcandle () untuk meneruskan skema warna ini dalam:

// @ versi = 4study (Skrip Saya, hamparan = benar) warna = terbuka = ​​tutup? color.red: color.greenplotcandle (terbuka, tinggi, rendah, dekat, warna = warna)

Keluarkan petunjuk semasa jika anda belum melakukannya, dan tambahkan yang ini ke carta. Sekarang kita harus mempunyai sesuatu yang menyerupai carta candlestick biasa.

Cara Membuat Petunjuk TA di TradingView

Cantik!

Merancang purata bergerak (MA)

Kami meletakkan beberapa asas. Mari beralih ke indikator khusus pertama kami iaitu purata bergerak eksponensial, atau EMA. Ini adalah alat yang berharga kerana ia membolehkan kita menyaring kebisingan pasaran dan melancarkan tindakan harga.

EMA sedikit berbeza dari purata bergerak sederhana (SMA), kerana ia memberikan lebih banyak berat dalam data terbaru. Ia cenderung lebih reaktif terhadap pergerakan secara tiba-tiba dan sering digunakan untuk permainan jangka pendek (misalnya dalam perdagangan hari).

Purata bergerak sederhana (SMA)

Kita mungkin merancang SMA, supaya kita dapat membandingkan keduanya setelahnya. Tambahkan baris ini ke skrip anda:

plot (sma (dekat, 10))

Ini menunjukkan purata sepuluh hari sebelumnya. Tweak angka dalam tanda kurung untuk melihat bagaimana keluk berubah apabila mengambil kira panjang yang berbeza.

Cara Membuat Petunjuk TA di TradingView

SMA, berdasarkan sepuluh hari sebelumnya.

Purata bergerak eksponensial (EMA)

EMA akan agak sukar difahami, tetapi tidak perlu dibimbangkan. Mari pecahkan formula terlebih dahulu:

EMA = (Tutup - EMA Hari Sebelumnya) * Pengganda - EMA Hari Sebelumnya

Jadi, apa yang diberitahu ini kepada kita? Oleh itu, untuk setiap hari, kami mengira purata bergerak baru berdasarkan hari sebelumnya. Pengganda adalah yang menimbang jangka masa terakhir, dan dikira dengan formula berikut:

Pengganda = 2 / (Panjang EMA + 1)

Seperti purata bergerak sederhana, kita perlu menentukan berapa lama EMA. Secara sintaksis, fungsi untuk merancang EMA adalah serupa dengan fungsi SMA. Petak di samping SMA supaya anda dapat membandingkan keduanya:

// @ version = 4study (Skrip Saya, overlay = true) plot (sma (tutup, 10)) plot (ema (tutup, 10))

Cara Membuat Petunjuk TA di TradingView

Anda dapat melihat sedikit perbezaan dalam dua jenis MA.

Skrip terbina dalam

Setakat ini, kami telah menulis kod kami secara manual sehingga anda dapat merasakannya. Tetapi mari kita memperkenalkan sesuatu yang dapat menjimatkan masa kita, terutama jika menulis skrip yang lebih kompleks, dan kita tidak mahu melakukannya dari awal.

Di bahagian atas, sebelah kanan editor anda, klik Baru . Anda akan mendapat menu lungsur dengan pelbagai jenis petunjuk teknikal. Klik Moving Average Exponential untuk melihat kod sumber penunjuk EMA.


Cara Membuat Petunjuk TA di TradingView

Teruskan dan tambahkan ini ke carta.

Ini berbeza dengan kita, anda akan perhatikan fungsi input () . Ini bagus dari perspektif kebolehgunaan kerana anda boleh mengklik kotak ini

Cara Membuat Petunjuk TA di TradingView

... dan dengan mudah mengubah beberapa nilai dalam tetingkap pop timbul dengan mengklik roda Tetapan .

Cara Membuat Petunjuk TA di TradingView

Baiklah tambahkan beberapa fungsi input () dalam skrip seterusnya untuk menunjukkan ini.

Memetakan penunjuk Relative Strength Index (RSI)

Indeks Kekuatan Relatif (RSI) adalah satu lagi petunjuk penting dalam analisis teknikal. Ini dikenali sebagai penunjuk momentum , yang bermaksud bahawa ia mengukur kadar di mana aset dibeli dan dijual. Dibentangkan pada skala 0 hingga 100, skor RSI berupaya memberi maklumat kepada pelabur mengenai sama ada aset terlebih beli atau dijual berlebihan. Biasanya, aset boleh dianggap jual berlebihan jika memiliki skor kurang dari atau sama dengan 30, dan ia boleh dibeli berlebihan dengan skor lebih besar atau sama dengan 70.

Sekiranya anda menuju ke Strategi RSI Baru , anda dapat melihatnya sendiri. RSI umumnya diukur dalam jangka masa 14 (iaitu, 14 jam atau 14 hari), tetapi anda bebas untuk mengubah tetapan tersebut agar sesuai dengan strategi anda sendiri.

Tambahkan ini ke carta. Anda akan melihat beberapa anak panah yang dipaparkan sekarang (ditentukan oleh fungsi strategi.entry () dalam kod). RsiLE menunjukkan peluang berpotensi untuk memanjangkan aset kerana ia mungkin dijual berlebihan . RsiSE menonjolkan mata mungkin di mana untuk pendek aset apabila terlebih beli itu. Perhatikan bahawa, seperti semua petunjuk, anda tidak semestinya bergantung pada bukti ini sebagai bukti bahawa harga akan menurun / meningkat.

Ujian Belakang

Ada cara untuk kita menguji petunjuk khas kita. Walaupun prestasi masa lalu tidak menjamin hasil yang akan datang, menguji skrip kami dapat memberi kita gambaran tentang seberapa berkesannya mereka dalam mengambil isyarat.

Baiklah berikan contoh skrip ringkas di bawah. Akan membuat strategi langsung yang memasuki kedudukan panjang apabila harga BTC jatuh di bawah $ 11,000 dan keluar dari kedudukan ketika harganya melebihi $ 11,300. Kita kemudian dapat melihat betapa menguntungkan strategi ini dari segi sejarah.

// @ versi = 4strategi (ToDaMoon, overlay = true) enter = input (11000) exit = input (11300) harga = closeif (harga = enter) strategi. masuk (BuyTheDip, strategy.long, comment = BuyTheDip) jika (harga = exit) strategi.close_all (komen = SellTheNews)

Di sini kita telah menentukan masuk dan keluar sebagai pemboleh ubah keduanya adalah input, yang bermaksud bahawa kita dapat mengubahnya pada carta kemudian. Kami juga menetapkan pemboleh ubah harga , yang akan ditutup untuk setiap tempoh. Kemudian, kita mempunyai beberapa logik dalam bentuk pernyataan jika . Sekiranya bahagian dalam kurungan benar, maka blok lekukan di bawahnya akan dijalankan. Jika tidak, ia akan dilangkau.

Oleh itu, jika harganya kurang dari atau sama dengan entri yang kita mahukan, ungkapan pertama dinilai sebagai benar, dan membuka kedudukan panjang. Setelah harganya sama atau melebihi jalan keluar yang diinginkan, blok kedua akan dipicu, menutup semua posisi terbuka.

Tuliskan carta dengan anak panah yang menunjukkan di mana kita memasuki / keluar, jadi kita telah menentukan perkara yang akan dilabelkan dengan parameter komen (dalam contoh ini, BuyTheDip dan SellTheNews). Salin kodnya, dan tambahkan ke carta.

Cara Membuat Petunjuk TA di TradingView

Anda kini dapat melihat petunjuk pada carta. Anda mungkin perlu mengezum keluar.

TradingView secara automatik menerapkan peraturan anda pada data lama. Anda juga akan melihat bahawa ia beralih dari Editor Pine ke tab Strategi Penguji . Ini membolehkan anda melihat gambaran keseluruhan potensi keuntungan anda, senarai perdagangan, dan setiap persembahan masing-masing.

Cara Membuat Petunjuk TA di TradingView

Kedudukan yang telah kita masuk dan keluar.

Mengikatnya bersama

Masa untuk menulis skrip kita sendiri dengan menggunakan beberapa konsep yang kita lihat setakat ini. Kami akan menggabungkan EMA dan RSI dan menggunakan nilainya untuk mewarnai kandil, menghasilkan pandangan yang dapat kita gambarkan dengan mudah.

Ini tidak boleh ditafsirkan sebagai nasihat kewangan tidak ada cara yang objektif untuk menggunakan petunjuk ini. Seperti yang lain, alat ini harus digunakan dengan alat lain untuk mengembangkan strategi anda sendiri.

Sekarang mari kita buat skrip baru kita. Keluarkan semua petunjuk anda dari carta, dan sembunyikan juga carta Bitcoin / BUSD, supaya kami mempunyai kanvas yang bersih untuk diusahakan.

Mari mulakan dengan menentukan kajian kami. Jangan ragu untuk menamakannya apa sahaja yang anda mahukan, pastikan anda menetapkan overlay = true .

kajian (tajuk = Skrip Akademi Binance, tindanan = benar)

Ingat formula EMA kami dari sebelumnya. Kita perlu memberikan pengganda dengan panjang EMA. Mari menjadikannya input yang memerlukan bilangan bulat (jadi, tidak ada tempat perpuluhan). Baik juga tetapkan minimum yang boleh ( minval ), dan nilai default ( defval ).

kajian (tajuk = Skrip Binance Academy, overlay = true) emaLength = input (tajuk = EMA Length, type = input.integer, defval = 25, minval = 0)

Dengan menggunakan pemboleh ubah baru ini, kami dapat mengira nilai EMA untuk setiap lilin dalam carta kami:

kajian (tajuk = Skrip Binance Academy, overlay = true) emaLength = input (tajuk = EMA Length, type = input.integer, defval = 25, minval = 0) emaVal = ema (close, emaLength)

Hebat. Ke RSI. Baiklah panjang dengan cara yang serupa:

kajian (tajuk = Skrip Binance Academy, overlay = true) emaLength = input (tajuk = EMA Length, type = input.integer, defval = 25, minval = 0) emaVal = ema (close, emaLength) rsiLength = input (tajuk = RSI Panjang, jenis = input.integer, defval = 25, minval = 0)

Dan sekarang, kita boleh menghitungnya:

kajian (tajuk = Skrip Binance Academy, overlay = true) emaLength = input (tajuk = EMA Length, type = input.integer, defval = 25, minval = 0) emaVal = ema (close, emaLength) rsiLength = input (tajuk = RSI Panjang, jenis = input.integer, defval = 25, minval = 0) rsiVal = rsi (tutup, rsiLength)

Pada peringkat ini, mari kita menyusun logik yang mewarnai corak lilin bergantung pada nilai EMA dan RSI. Mari kita ambil situasi di mana (a) harga tutup lilin melebihi EMA dan (b) di mana RSI berada di atas 50.

Kenapa? Anda mungkin memutuskan bahawa penunjuk ini dapat digunakan bersama untuk memberitahu anda kapan Bitcoin panjang atau pendek. Sebagai contoh, anda mungkin berpendapat bahawa memenuhi kedua-dua syarat ini bermakna ia adalah masa yang tepat untuk memasuki kedudukan panjang. Atau sebaliknya, anda mungkin menggunakannya untuk memberitahu anda bila tidak pendek, walaupun petunjuk lain menyatakan sebaliknya.

Jadi, barisan seterusnya kami akan kelihatan seperti ini:

kajian (tajuk = Skrip Binance Academy, overlay = true) emaLength = input (tajuk = EMA Length, type = input.integer, defval = 25, minval = 0) emaVal = ema (close, emaLength) rsiLength = input (tajuk = RSI Panjang, jenis = input.integer, defval = 25, minval = 0) rsiVal = rsi (close, rsiLength) warna = tutup emaVal dan rsiVal 50? color.green: color.red

Sekiranya kita menerjemahkannya ke dalam bahasa Inggeris biasa, hanya mengatakan bahawa jika nilai EMA melebihi harga tutup dan skor RSI melebihi 50, warnakan hijau lilin. Jika tidak, warnakan merah.

Seterusnya, plotkan EMA:

kajian (tajuk = Skrip Binance Academy, overlay = true) emaLength = input (tajuk = EMA Length, type = input.integer, defval = 25, minval = 0) emaVal = ema (close, emaLength) rsiLength = input (tajuk = RSI Panjang, jenis = input.integer, defval = 25, minval = 0) rsiVal = rsi (close, rsiLength) warna = tutup emaVal dan rsiVal 50? color.green: color.redplot (emaVal, EMA)

Terakhir, petak lilin, pastikan untuk memasukkan parameter warna :

kajian (tajuk = Skrip Binance Academy, overlay = true) emaLength = input (tajuk = EMA Length, type = input.integer, defval = 25, minval = 0) emaVal = ema (close, emaLength) rsiLength = input (tajuk = RSI Panjang, jenis = input.integer, defval = 25, minval = 0) rsiVal = rsi (close, rsiLength) warna = tutup emaVal dan rsiVal 50? color.green: color.redplot (emaVal, EMA) plotcandle (terbuka, tinggi, rendah, dekat, warna = warna)

Dan itulah skripnya! Tambahkan ke carta untuk melihatnya beraksi.

Cara Membuat Petunjuk TA di TradingView

Carta BTC / BUSD dengan penunjuk EMA / RSI.

Menutup fikiran

Dalam artikel ini, kami telah melalui beberapa contoh asas mengenai perkara yang dapat anda lakukan dengan EditorVines Pine TradingViews. Sekarang, anda harus yakin dalam membuat anotasi ringkas pada carta harga untuk mendapatkan pandangan tambahan dari petunjuk anda sendiri.

Kami hanya berminat dengan beberapa petunjuk di sini, tetapi mudah untuk mencari yang lebih kompleks sama ada dengan memilih skrip terbina dari Baru atau dengan menulisnya sendiri.

Kekurangan inspirasi? Artikel berikut mungkin memberi anda beberapa idea untuk projek anda yang seterusnya:

  • Panduan Ringkas untuk Petunjuk SAR Parabolik
  • Panduan Menguasai Fibonacci Retracement
  • Petunjuk Terkemuka dan Kelewatan Dijelaskan
  • Petunjuk MACD Dijelaskan
Thank you for rating.
JAWAB KOMEN Batalkan Balasan
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!

Tinggalkan komen

Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!