Cara Mengira Pulangan Pelaburan (ROI)

Cara Mengira Pulangan Pelaburan (ROI)

ROI adalah cara untuk mengukur prestasi pelaburan. Seperti yang anda jangkakan, ini juga merupakan kaedah terbaik untuk membandingkan keuntungan pelaburan yang berbeza. Secara semula jadi, pelaburan dengan ROI yang lebih tinggi lebih baik daripada pelaburan dengan ROI yang lebih rendah (atau negatif). Ingin tahu bagaimana mengukur ini untuk portfolio anda sendiri? Mari baca.

Pengenalan

Sama ada anda perdagangan harian , perdagangan swing, atau pelabur jangka panjang, anda harus sentiasa mengukur prestasi anda. Jika tidak, bagaimana anda tahu sekiranya anda berjaya? Salah satu kelebihan perdagangan ialah anda dapat mengukur dengan teliti bagaimana prestasi anda dengan metrik objektif. Ini dapat membantu menghilangkan kecenderungan emosi dan kognitif.

Jadi, bagaimana ini berguna? Baiklah, akal manusia cenderung membina narasi di sekitar segala sesuatu ketika ia berusaha memahami dunia. Walau bagaimanapun, anda tidak dapat menyembunyikan dari nombor. Sekiranya anda menghasilkan pulangan negatif, sesuatu harus diubah dalam strategi anda. Begitu juga, jika anda merasa baik tetapi bilangannya tidak menunjukkan bahawa anda mungkin menjadi mangsa bias anda.

Kami telah membincangkan pengurusan risiko , ukuran kedudukan , dan menetapkan kerugian . Tetapi bagaimana anda mengukur prestasi pelaburan anda? Dan bagaimana anda dapat membandingkan prestasi pelbagai pelaburan? Di sinilah pengiraan ROI sangat berguna. Dalam artikel ini, bincangkan dengan baik cara mengira pulangan pelaburan (ROI).

Apakah pulangan pelaburan (ROI)?

Pulangan pelaburan (ROI) adalah cara untuk mengukur prestasi pelaburan. Ia juga dapat digunakan untuk membandingkan pelaburan yang berbeza.

Terdapat banyak cara untuk mengira pulangan, dan merangkumi sebahagian daripadanya dalam bab seterusnya. Namun, buat masa ini cukup untuk memahami bahawa ROI mengukur keuntungan atau kerugian berbanding pelaburan awal. Dengan kata lain, ini adalah anggaran keuntungan pelaburan. Berbanding dengan pelaburan asal, ROI positif bermaksud keuntungan, dan ROI negatif bermaksud kerugian.

Pengiraan ROI tidak hanya berlaku untuk perdagangan atau pelaburan, tetapi juga jenis perniagaan atau pembelian. Sekiranya anda merancang untuk membuka atau membeli restoran, anda harus terlebih dahulu membuat beberapa angka. Adakah membukanya masuk akal dari perspektif kewangan? Mengira anggaran ROI berdasarkan semua anggaran dan pulangan yang diunjurkan dapat membantu anda membuat keputusan perniagaan yang lebih baik. Sekiranya perniagaan seperti itu akan menghasilkan keuntungan pada akhirnya (iaitu, mempunyai ROI positif), mungkin patut memulakannya.

ROI juga dapat membantu menilai hasil transaksi yang telah berlaku. Sebagai contoh, katakan anda membeli kereta eksotik lama dengan harga $ 200,000. Anda kemudian menggunakannya selama dua tahun dan membelanjakan $ 50,000 untuknya. Sekarang andaikan bahawa harga kereta naik di pasaran dan sekarang anda boleh menjualnya dengan harga $ 300,000. Anda bukan sahaja menikmati kereta ini selama dua tahun, tetapi juga memberi pulangan pelaburan anda yang lumayan. Berapa sebenarnya? Mari mengetahui.

Cara mengira pulangan pelaburan (ROI)

Formula ROI agak mudah. Anda mengambil nilai pelaburan semasa dan mengurangkan kos pelaburan asal. Kemudian, anda bahagikan jumlah ini dengan kos asal pelaburan.

ROI = (nilai semasa - kos asal) / kos asal

Oleh itu, berapa banyak keuntungan yang anda dapat dengan menjual kereta eksotik itu?

ROI = (300,000 - 200,000) / 200,000 = 0,5 

ROI anda ialah 0.5. Sekiranya anda mengalikannya dengan 100, anda akan mendapat kadar pulangan (ROR).

0.5 x 100 = 50

Ini bermaksud bahawa anda memperoleh keuntungan 50% dari pelaburan asal anda. Walau bagaimanapun, anda perlu mengambil kira berapa banyak perbelanjaan yang dikeluarkan untuk kereta untuk mendapatkan gambaran lengkap. Oleh itu, mari tolak dari nilai semasa kereta:

300,000 - 50,000 = 250,000

Sekarang, anda boleh mengira ROI sambil mengambil kira perbelanjaan:

ROI = (250,000 - 200,000) / 200,000 = 0,25

ROI anda ialah 0.25 (atau 25%). Ini bermaksud bahawa jika kita menggandakan kos pelaburan anda ($ 200,000) dengan ROI anda (0,25), kita dapat memperoleh keuntungan bersih, yaitu $ 50,000.

200,000 x 0,25 = 50,000

Batasan ROI

Oleh itu, ROI sangat mudah difahami dan membawa ukuran keuntungan sejagat. Adakah terdapat batasan? Pasti.

Salah satu batasan ROI yang terbesar adalah tidak mengambil kira jangka masa. Mengapa perkara ini berlaku? Oleh itu, masa adalah faktor penting untuk pelaburan. Mungkin ada pertimbangan lain (seperti kecairan dan keselamatan), tetapi jika pelaburan membawa 0.5 ROI dalam setahun, itu lebih baik daripada 0.5 ROI dalam lima tahun. Inilah sebabnya mengapa anda mungkin melihat beberapa pembicaraan mengenai ROI tahunan, yang mewakili pulangan pelaburan (keuntungan) yang anda jangkakan selama setahun.

Namun, ROI tidak akan mengambil kira aspek pelaburan yang lain. ROI yang lebih tinggi tidak semestinya bermaksud pelaburan yang lebih baik. Bagaimana jika anda tidak dapat mencari sesiapa yang bersedia membeli pelaburan anda dan terjebak dengannya untuk jangka masa yang panjang? Bagaimana jika pelaburan asas mempunyai kecairan yang lemah?

Another factor to consider is risk. An investment might have a very high prospective ROI, but at what cost? If theres a high chance that it goes to zero, or that your funds become inaccessible, then the prospective ROI isnt all that important. Why? The risk of holding this asset for a long time is very high. Sure, the potential reward could also be high, but losing the entire original investment is certainly not what you want.

Hanya dengan melihat ROI, tidak akan memberi anda gambaran mengenai keselamatannya, jadi anda juga harus mempertimbangkan metrik lain. Anda boleh memulakan dengan mengira nisbah risiko / ganjaran untuk setiap perdagangan dan pelaburan. Dengan cara ini, anda dapat memperoleh gambaran yang lebih baik mengenai kualiti setiap taruhan. Selain itu, sebilangan penganalisis pasaran saham juga boleh mempertimbangkan faktor lain ketika menilai potensi pelaburan. Ini termasuk aliran tunai, kadar faedah, cukai keuntungan modal, pulangan ekuiti (ROE), dan banyak lagi.

Menutup fikiran

Kami melihat apa itu pulangan pelaburan (ROI) dan bagaimana pedagang dapat menggunakannya untuk membuat keputusan pelaburan yang lebih tepat. Formula pulangan pelaburan adalah bahagian teras untuk mengesan prestasi portfolio, pelaburan, atau perniagaan apa pun.

Seperti yang telah kita bincangkan, ROI bukan metrik utama, tetapi ia boleh berguna. Anda juga perlu mempertimbangkan kos peluang, nisbah risiko / ganjaran, dan faktor lain yang mungkin mempengaruhi pilihan anda antara peluang pelaburan yang berbeza. Namun, sebagai titik permulaan, ROI dapat menjadi barometer yang baik untuk menilai potensi pelaburan.

Thank you for rating.
JAWAB KOMEN Batalkan Balasan
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!
Tinggalkan komen
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!