Cara Mengira Ukuran Kedudukan dalam Perdagangan

Cara Mengira Ukuran Kedudukan dalam Perdagangan

Pengenalan

Tidak kira seberapa besar portfolio anda, anda perlu menjalankan pengurusan risiko yang betul . Jika tidak, anda boleh meletupkan akaun dengan cepat dan mengalami kerugian yang besar. Minggu atau bahkan beberapa bulan kemajuan dapat dihapuskan oleh satu perdagangan yang tidak dikendalikan dengan baik.

Matlamat asas ketika berdagang atau melabur adalah untuk mengelakkan membuat keputusan emosi. Oleh kerana risiko kewangan terlibat, emosi akan memainkan peranan besar. Anda mesti dapat memastikannya sentiasa terkawal sehingga tidak mempengaruhi keputusan perdagangan dan pelaburan anda. Inilah sebabnya mengapa ia berguna untuk membuat set peraturan yang boleh anda ikuti semasa aktiviti pelaburan dan perdagangan anda.

Mari sebut peraturan ini sistem perdagangan anda . Tujuan sistem ini adalah untuk menguruskan risiko, tetapi sama pentingnya, untuk membantu menghilangkan keputusan yang tidak perlu. Dengan cara ini, apabila tiba waktunya, sistem perdagangan anda tidak akan membolehkan anda membuat keputusan tergesa-gesa dan impulsif.

Semasa anda membuat sistem ini, anda perlu mempertimbangkan beberapa perkara. Apa cakrawala pelaburan anda? Apa toleransi risiko anda? Berapa banyak modal yang boleh anda ambil risiko? Kami boleh memikirkan banyak perkara lain, tetapi dalam artikel ini, fokus pada satu aspek tertentu bagaimana mengukur kedudukan anda untuk perdagangan individu.

Untuk melakukan itu, pertama, perlu menentukan seberapa besar akaun perdagangan anda, dan berapa banyak yang anda sanggup ambil risiko pada satu perdagangan.

Cara menentukan saiz akaun

Walaupun ini mungkin merupakan langkah yang sederhana, walaupun berlebihan, ini adalah pertimbangan yang sah. Terutama ketika anda seorang pemula, mungkin membantu memperuntukkan bahagian portfolio anda untuk strategi yang berbeza. Dengan cara ini, anda dapat dengan lebih tepat mengesan kemajuan yang anda buat dengan strategi yang berbeza, dan juga mengurangkan kemungkinan mengambil risiko terlalu banyak.

Sebagai contoh, katakan anda mempercayai masa depan Bitcoin dan mempunyai kedudukan jangka panjang yang tersembunyi di dompet perkakasan . Mungkin tidak boleh dikira sebagai bahagian modal perdagangan anda.

Dengan cara ini, menentukan ukuran akaun hanya dengan melihat modal yang ada yang dapat anda peruntukkan untuk strategi perdagangan tertentu.

Cara menentukan risiko akaun

Langkah kedua adalah menentukan risiko akaun anda. Ini melibatkan memutuskan berapa peratusan modal yang ada yang ingin anda ambil risiko dalam satu perdagangan.

Peraturan 2%

Dalam dunia kewangan tradisional, terdapat strategi pelaburan yang disebut peraturan 2%. Menurut peraturan ini, pedagang tidak boleh mengambil risiko lebih dari 2% dari akaun mereka dalam satu perdagangan. Perhatikan apa maksudnya dengan tepat, tetapi pertama, mari menyesuaikannya agar lebih sesuai untuk pasaran cryptocurrency yang tidak menentu .

Peraturan 2% adalah strategi yang sesuai untuk gaya pelaburan yang biasanya hanya melibatkan beberapa posisi jangka panjang. Juga, instrumen ini biasanya disesuaikan dengan instrumen yang kurang mudah berubah daripada cryptocurrency . Sekiranya anda seorang peniaga yang lebih aktif, dan terutamanya jika anda memulakannya, ini boleh menyelamatkan nyawa untuk menjadi lebih konservatif daripada ini. Dalam kes ini, mari kita ubah ini menjadi peraturan 1% sebagai gantinya.

Peraturan ini menetapkan bahawa anda tidak boleh mengambil risiko lebih dari 1% akaun anda dalam satu perdagangan. Adakah ini bermaksud bahawa anda hanya memasuki perdagangan dengan 1% dari modal yang ada? Sama sekali tidak! Ini hanya bermaksud bahawa jika idea perdagangan anda salah, dan stop-loss anda terkena, anda hanya akan kehilangan 1% dari akaun anda.

Cara menentukan risiko perdagangan

Setakat ini, kami telah menentukan ukuran dan risiko akaun kami. Jadi, bagaimana kita menentukan ukuran kedudukan untuk satu perdagangan?

Kami melihat di mana idea perdagangan kami tidak sah .

Ini adalah pertimbangan penting dan berlaku untuk hampir semua strategi. Semasa berdagang dan melabur, kerugian akan selalu menjadi sebahagian daripada permainan. Sebenarnya, itu adalah kepastian. Ini adalah permainan kebarangkalian bahkan peniaga terbaik tidak selalu betul. Sebenarnya, sebilangan peniaga mungkin salah jauh daripada yang betul dan masih menguntungkan. Bagaimana mungkin? Itu semua berkaitan dengan pengelolaan risiko yang tepat , memiliki strategi perdagangan, dan berpegang teguh padanya.

Oleh itu, setiap idea perdagangan mesti mempunyai titik pembatalan. Di sinilah kita katakan: idea awal kita salah, dan kita harus keluar dari kedudukan ini untuk mengurangkan kerugian selanjutnya . Pada tahap yang lebih praktikal, ini hanya bermaksud di mana kita membuat pesanan berhenti-rugi .

Cara untuk menentukan titik ini sepenuhnya bergantung pada strategi perdagangan individu dan persediaan khusus. Titik pembatalan boleh didasarkan pada parameter teknikal , seperti kawasan sokongan atau rintangan . Ini juga dapat berdasarkan pada petunjuk , penembusan struktur pasaran, atau yang lain sepenuhnya.

Tidak ada satu pendekatan yang sesuai untuk menentukan kerugian anda. Anda harus menentukan sendiri strategi mana yang sesuai dengan gaya anda dan menentukan titik pembatalan berdasarkannya.

Cara mengira ukuran kedudukan

Jadi, sekarang, kita mempunyai semua bahan yang kita perlukan untuk mengira ukuran kedudukan. Katakan kita mempunyai akaun $ 5000. Kami telah menetapkan bahawa tidak mengambil risiko lebih dari 1% pada satu perdagangan. Ini bermaksud bahawa kita tidak boleh kehilangan lebih dari $ 50 pada satu perdagangan.

Katakan kita telah melakukan analisis terhadap pasaran dan telah menentukan bahawa idea perdagangan kita tidak sah 5% dari catatan awal kita. Akibatnya, apabila pasaran menentang kita sebanyak 5%, kita keluar dari perdagangan dan mengambil kerugian $ 50. Dengan kata lain, 5% kedudukan kita harus 1% dari akaun kita.

  • Saiz akaun $ 5000
  • Risiko akaun 1%
  • Titik pengesahan (jarak ke stop-loss ) 5%

Rumus untuk mengira ukuran kedudukan adalah seperti berikut:

ukuran kedudukan = ukuran akaun x risiko akaun / titik pembatalan
ukuran kedudukan = $ 5000 x 0.01 / 0.05
$ 1000 = $ 5000 x 0.01 / 0.05

Ukuran kedudukan untuk perdagangan ini adalah $ 1000. Dengan mengikuti strategi ini dan keluar pada titik pembatalan, anda dapat mengurangkan potensi kerugian yang jauh lebih besar. Untuk menggunakan model ini dengan betul, anda juga perlu mengambil kira yuran yang akan anda bayar. Anda juga harus memikirkan kemungkinan penurunan, terutamanya jika anda memperdagangkan instrumen kecairan yang lebih rendah .

Untuk menggambarkan bagaimana ini berfungsi, mari tambah titik pembatalan kami menjadi 10%, dengan semua yang lain sama.

ukuran kedudukan = $ 5000 x 0.01 / 0.1
$ 500 = $ 5000 x 0.01 / 0.1

Kami stop-loss sekarang adalah dua kali ganda jarak dari kemasukan awal kami. Oleh itu, jika kita ingin mempertaruhkan jumlah $ akaun yang sama, ukuran kedudukan yang boleh kita ambil dipotong menjadi separuh.

Menutup fikiran

Mengira ukuran kedudukan tidak berdasarkan beberapa strategi sewenang-wenangnya. Ini melibatkan menentukan risiko akaun dan melihat di mana idea perdagangan tidak sah sebelum memasuki perdagangan.

Aspek yang sama pentingnya strategi ini adalah pelaksanaan. Sebaik sahaja anda menentukan ukuran kedudukan dan titik pembatalan, anda tidak boleh menimpanya setelah perdagangan dijalankan.

Kaedah terbaik untuk mempelajari prinsip pengurusan risiko seperti ini adalah melalui latihan. Pergi ke Binance dan uji pengetahuan baru anda!

Thank you for rating.
JAWAB KOMEN Batalkan Balasan
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!
Tinggalkan komen
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!