Dagangan Niaga Hadapan Crypto: Perkara yang Perlu Anda Ketahui Sebelum Mula

Dagangan Niaga Hadapan Crypto: Perkara yang Perlu Anda Ketahui Sebelum Mula

Walaupun niaga hadapan telah wujud selama hampir 100 tahun, perdagangan niaga hadapan kripto bermula baru-baru ini menjelang akhir tahun 2017. Banyak bursa menyatakan minat terhadap niaga hadapan kripto sejak itu. Ini adalah cara baru bagi orang untuk melabur dalam dunia crypto. Dengan hampir 6000 cryptocurrency yang dapat diperdagangkan, perdagangan cryptocurrency membuktikan bahawa ia ada di sini untuk kekal.

Selain daripada salah satu derivatif cryptocurrency yang paling banyak diperdagangkan, niaga hadapan merangkumi banyak derivatif yang telah lama wujud.

Selalunya, orang mengelirukan niaga hadapan dengan pilihan. Oleh itu, untuk berdagang dalam niaga hadapan, pelabur mesti memastikan mereka memperoleh pengetahuan yang diperlukan di sebalik perdagangan niaga hadapan, termasuk risikonya.

Apa itu Crypto Futures?

Niaga hadapan kripto membolehkan peniaga mendapat pendedahan kepada mata wang digital tanpa perlu memiliki cryptocurrency yang sebenarnya.

Ini adalah konsep yang serupa dengan indeks saham atau kontrak niaga hadapan yang melibatkan komoditi, di mana pelabur boleh mengambil risiko pada nilai masa depan cryptocurrency. Setelah mendapat persetujuan, peniaga seharusnya menggunakan wang tunai dan bukan secara fizikal dalam kripto.

Kontrak perdagangan sepadan dengan nilai yang setara dengan cryptocurrency tertentu. Sekali lagi, anda tidak memiliki aset digital semasa berdagang niaga hadapan.

Aspek utama perdagangan niaga hadapan kripto adalah melindungi dari perubahan harga yang merugikan dan ketidakstabilan cryptocurrency yang melampau, sama ada Bitcoin atau Ethereum. Volatiliti mata wang digital yang tinggi membolehkan peniaga membeli aset ketika mereka rendah dan menjualnya ketika mereka naik dan sebaliknya.

Niaga hadapan Crypto boleh diniagakan pada platform dagangan derivatif seperti Hadapan Binance . Seperti perdagangan spot, perdagangan niaga hadapan crypto 24 jam sehari.

Oleh kerana turun naik yang tinggi yang berkaitan dengan perdagangan derivatif, peniaga mesti menguruskan risiko dengan berhati-hati, dan sangat mustahak untuk mempelajari asas-asas asas niaga hadapan kripto sebelum melabur.

Bagaimana Masa Depan Crypto Berfungsi?

Walaupun aset digital menghadapi pelbagai cabaran dan unik, dari turun naik yang tinggi hingga publisiti negatif di beberapa negeri, sebilangan peniaga menggunakan turun naik ini untuk keuntungan mereka.

Perkara paling penting yang perlu diberi perhatian dalam perdagangan niaga hadapan kripto ialah anda hanya mengambil risiko perubahan harga kripto tanpa memegang aset sebenar.

Mari pertimbangkan contoh yang dipermudahkan. Katakan John dan Sarah memasuki kedudukan niaga hadapan Bitcoin masing-masing $ 40,000. Dalam senario ini, John mempunyai kedudukan yang panjang sementara Sarah melakukan perdagangan yang berlawanan. Setelah tamat tempoh, harga niaga hadapan Bitcoin diselesaikan pada $ 45,000 untuk setiap kontrak. Dalam kes ini, Sarah, yang memegang posisi kalah, harus membayar pertukaran kerugian kerugian ($ 45,000- $ 40,000 = $ 5,000). John, sebaliknya, akan mendapat keuntungan $ 5,000 dari bursa.

Leverage adalah aspek penting dalam perdagangan niaga hadapan. Ini adalah sebab terpenting mengapa seseorang harus mempertimbangkan perdagangan niaga hadapan. Sekiranya John memilih untuk membeli Bitcoin di pasaran spot, dia perlu mengeluarkan $ 40,000 untuk membeli satu Bitcoin. Manakala di pasaran niaga hadapan, John dapat memperoleh pendedahan yang sama pada sebahagian kecil dari nilai pasaran Bitcoin.

Konsep Asas Perdagangan Niaga Hadapan Crypto

Pedagang yang berpotensi perlu membiasakan diri dengan konsep penting untuk menjadi pakar dalam niaga hadapan crypto. Dengan mengetahui konsep-konsep ini akan mendekatkan anda untuk menjadi peniaga profesional. Komplikasi di sebalik urus niaga hadapan kripto menuntut komitmen yang signifikan untuk mempelajari asas-asasnya, termasuk bagaimana mereka mempengaruhi setiap perdagangan.

Memanfaatkan

Daya tarikan memanfaatkan para pedagang ke pasaran hadapan. Dagangan niaga hadapan sangat cekap modal kerana leverage. Sebagai contoh, untuk membeli 1 BTC di pasaran spot, anda memerlukan ribuan dolar - $ 35,000 pada waktu penulisan - bergantung pada harga pasaran semasa. Dengan kontrak niaga hadapan, anda boleh membuka kedudukan niaga hadapan BTC dengan sebahagian kecil dari kos. Ini hanya boleh dilakukan sekiranya leverage digunakan. Semakin banyak leverage yang anda miliki, semakin sedikit wang yang anda perlukan untuk meletakkan kedudukan. Sebaliknya, leverage tidak terdapat dalam perdagangan spot. Anggap anda hanya mempunyai USDT 5,000 di dompet tempat anda. Dalam contoh ini, anda hanya mampu membayar USDT 5,000 dalam Bitcoin.

Margin (Margin Permulaan dan Margin Penyelenggaraan)

Margin awal diperlukan untuk memasuki kedudukan pasaran. Maknanya, memulakan kedudukan yang berbeza akan memerlukan keselamatan margin yang mencukupi. Sebaliknya, margin penyelenggaraan merujuk kepada jumlah minimum yang perlu dilakukan oleh pelabur untuk memastikan kedudukan dagangan tetap terbuka. Pemeriksaan margin penyelenggaraan berterusan dan membantu dalam pengiraan penggunaan margin. Apabila had margin pemeliharaan pedagang dipukul, kedudukannya akan dilikuidasi.

Kadar Pembiayaan

Kontrak niaga hadapan Crypto tidak dapat diselesaikan seperti kontrak niaga hadapan tradisional. Oleh itu, pertukaran memerlukan sistem yang memastikan bahawa harga indeks dan harga hadapan berkumpul secara berkala. Mekanisme ini dinamakan kadar pendanaan. Kadar pendanaan dikira berdasarkan perbezaan harga antara pasaran spot dan niaga hadapan. Pelabur akan membayar atau menerima pembayaran dana berbanding dengan kedudukan pasaran terbuka.

Kadar pembiayaan boleh memberi kesan buruk kepada peniaga. Sebagai contoh, kadar pendanaan mungkin melonjak di pasar lembu yang terlalu panas, sehingga mahal bagi pedagang untuk memegang posisi panjang.

Kelebihan Perdagangan Niaga Hadapan

Usaha yang menguntungkan seperti perdagangan niaga hadapan datang dengan kelebihan dan kekurangan yang wajar. Berikut adalah kebaikan dan keburukan dalam perdagangan derivatif ini.

Kelebihan

  • Niaga hadapan perdagangan kripto membolehkan seseorang bertaruh terhadap pasaran. Sebagai contoh, seseorang boleh mendapat keuntungan dari kenaikan nilai aset crypto dan kejatuhannya.

  • Niaga hadapan Crypto menawarkan leverage modal. Ini menguntungkan kerana peniaga dapat memperoleh pendedahan yang signifikan terhadap aset dengan hanya sebahagian kecil dari jumlah kosnya. Oleh itu, perdagangan leverage adalah aspek perdagangan niaga hadapan yang paling menarik.

  • Ini memungkinkan untuk lindung nilai. Ini adalah pilihan yang tepat untuk melindungi portfolio anda.

Keburukan

  • Turun naik: turun naik yang tinggi boleh menjadi rahmat atau siksaan bagi peniaga. Menentukan pergerakan pasaran bukanlah jaminan.

  • Sangat berisiko: Oleh kerana leverage yang terlibat, niaga hadapan crypto adalah salah satu instrumen perdagangan yang paling berisiko. Pedagang pemula harus meminimumkan pendedahan mereka terhadap perdagangan niaga hadapan dan memperdagangkannya dengan strategi pengurusan risiko yang mantap.

Bagaimana untuk Berdagang Kontrak Niaga Hadapan pada Binance?

Kontrak niaga hadapan di Binance cukup mudah. Sekiranya anda pengguna Binance yang ada, anda boleh memulakan perdagangan niaga hadapan dalam beberapa minit.

Untuk memulakan:

  1. Buka akaun dagangan niaga hadapan di Binance. Harap maklum bahawa anda mesti mengaktifkan pengesahan 2FA untuk membiayai akaun niaga hadapan anda sebelum anda memulakan perdagangan di Binance Futures. Baca lebih lanjut mengenai pembukaan akaun di sini.

  2. Deposit dana dalam USDT, BUSD, atau cryptocurrency yang disokong oleh Binance Futures. Binance Futures menyokong pelbagai aset crypto sebagai cagaran.

  3. Pilih kontrak niaga hadapan pilihan anda. Terdapat dua jenis kontrak niaga hadapan yang terdapat di Binance: Futures USDⓈ-M dan Futures COIN-M. Sebagai contoh, jika anda ingin memperdagangkan kontrak berkekalan BTCUSDT, sila pilih Futures USDⓈ-M Untuk kontrak terpinggirkan duit syiling BTCUSD, pilih Futures COIN-M.

  4. Pilih leverage yang sesuai untuk kontrak niaga hadapan anda.

  5. Melakukan pesanan mengikut pelbagai jenis pesanan yang terdapat di Binance Futures. Sebagai permulaan, anda boleh memilih had beli atau pesanan pasaran beli untuk membeli kontrak niaga hadapan pertama anda.

Kesimpulannya

Derivatif seperti niaga hadapan membolehkan peniaga membuat spekulasi mengenai harga aset masa depan. Hari ini, banyak bursa menawarkan perdagangan niaga hadapan. Bercakap dengan asas pertukaran niaga hadapan membantu anda menang besar dalam perniagaan ini. Dagangan niaga hadapan boleh menguntungkan jika anda mempunyai pengetahuan dan teknik pengurusan risiko yang tepat untuk mengelakkan kerugian yang besar. Oleh itu, anda harus menyusun strategi dan melakukan usaha yang sewajarnya sebelum berniaga niaga hadapan dan memahami kelebihan dan risiko mereka.

Thank you for rating.
JAWAB KOMEN Batalkan Balasan
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!

Tinggalkan komen

Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!