Dijelaskan Harga Purata Berat Kelantangan (VWAP)

Dijelaskan Harga Purata Berat Kelantangan (VWAP)

Pengenalan

Petunjuk teknikal adalah bahagian penting dalam menganalisis pasaran kewangan. Sebahagian daripadanya bertujuan untuk menggambarkan momentum seperti Relative Strength Index (RSI) , StochRSI , atau MACD . Yang lain mungkin digunakan untuk mencari tempat menarik yang berpotensi pada carta, seperti alat Fibonacci Retracement , Parabolic SAR , atau Bollinger Bands .

Tetapi apakah petunjuk paling asas di luar sana? Boleh dikatakan, jumlahnya . Volume boleh digunakan sebagai alat untuk mengesahkan arah aliran , mengenal pasti titik pembalikan yang berpotensi, dan banyak strategi lain.

VWAP menggabungkan kekuatan volume dengan tindakan harga untuk membuat petunjuk praktikal dan mudah digunakan. Pedagang boleh menggunakan VWAP sebagai alat untuk pengesahan tren, atau sebagai instrumen untuk mengenal pasti pintu masuk dan keluar.

Mari kita selami VWAP, cara kerjanya, dan bagaimana pedagang dapat memasukkannya ke dalam strategi perdagangan mereka.

Apa itu VWAP?

VWAP bermaksud harga purata berwajaran isipadu . Seperti namanya, harga rata-rata aset untuk tempoh tertentu ditimbang mengikut jumlah .

Dijelaskan Harga Purata Berat Kelantangan (VWAP)

Apa yang menjadikan VWAP penunjuk yang sangat kuat adalah bagaimana ia menggabungkan jumlah ke dalam pengiraan harga rata-rata. Sebilangan peniaga berpendapat bahawa jumlah adalah metrik terpenting di luar tindakan harga itu sendiri. Apa yang menjadikan VWAP sebagai alat yang sangat berguna untuk kedua-dua penganalisis dan peniaga adalah bagaimana ia menggabungkan dua metrik penting ini menjadi satu petunjuk.

VWAP dapat memberikan petunjuk mengenai trend pasaran yang dominan, serta bidang mudah tunai yang penting .

Sekiranya anda ingin membaca lebih lanjut mengenai beberapa petunjuk teknikal yang paling berguna, lihat 5 Petunjuk Penting yang Digunakan dalam Analisis Teknikal .

Cara mengira VWAP

Pada kebanyakan antara muka perdagangan, anda hanya boleh memilih penunjuk, dan pengiraan akan dilakukan untuk anda. Walau apa pun, ada baiknya mengetahui formula di belakangnya sehingga anda dapat menggunakannya dengan lebih efisien. Jadi, bagaimana VWAP dikira?

Untuk mengira VWAP, kita perlu menambahkan nilai yang diperdagangkan untuk setiap transaksi (harga dikalikan dengan jumlah), kemudian membaginya dengan jumlah keseluruhan.

VWAP = (Harga Khas * Isipadu) / Isipadu

di mana

Harga Biasa = Tinggi + Rendah + Tutup / 3

Mari kita mengira garis VWAP 5 minit untuk aset. Inilah yang perlu kita lakukan:

  1. Pertama, kita perlu mengira harga biasa untuk kandil 5 minit pertama . Kami menambah Tinggi, Rendah, Tutup, dan membahagi nombor itu dengan 3.
  2. Kami menggandakan harga biasa dengan jumlah untuk tempoh tersebut (5 minit, dalam kes ini). Mari panggil nilai ini n1 , kerana ia berkaitan dengan tempoh pertama yang diukur.
  3. Kami membahagi n1 dengan jumlah dagangan sehingga tempoh tersebut. Ini memberi kita nilai VWAP untuk perdagangan 5 minit pertama.
  4. Untuk mengira nilai VWAP berturut-turut, kita perlu terus menambahkan nilai n baru ( n2 , n3 , n4 ) dari setiap titik ke nilai sebelumnya. Kemudian, kita perlu membahagikannya dengan jumlah keseluruhan sehingga tahap itu.

Sekarang kita memahami mengapa VWAP disebut penunjuk kumulatif , kerana nilainya meningkat dengan penambahan berturut-turut.

Apa yang diberitahu oleh VWAP kepada peniaga

Bagi mereka yang berminat dengan gaya pelaburan jangka panjang yang lebih pasif , VWAP dapat digunakan sebagai penanda aras untuk tinjauan pasaran semasa. Strategi mudah mungkin hanya untuk membeli aset yang berada di bawah garis VWAP mereka, yang menunjukkan bahawa mereka berpotensi dinilai rendah.

Dengan itu, beberapa peniaga boleh menggunakan harga melintasi garis VWAP sebagai isyarat untuk memasuki perdagangan. Sekiranya harga melanggar dan berada di atas VWAP, mereka mungkin berada dalam kedudukan panjang. Sebaliknya, jika harga melanggar dan berada di bawah VWAP, mereka mungkin berada dalam kedudukan pendek.

Dalam pengertian ini, VWAP dapat digunakan sama dengan purata bergerak . Apabila harganya berada di atas garis VWAP, pasaran boleh ditafsirkan sebagai kenaikkan harga. Pada masa yang sama, jika berada di bawah garis VWAP, pasaran mungkin menurun. Ini tentu saja sangat bergantung pada konteks corak teknikal dan harus diambil dengan berhati-hati.

VWAP juga dapat digunakan untuk mengenal pasti bidang kecairan . Ini sangat berguna bagi peniaga institusi yang ingin memenuhi pesanan besar. Indikator ini membantu mereka menentukan jalan masuk dan keluar yang ideal untuk perdagangan besar, yang dapat mengurangkan kesan pasaran mereka.

VWAP juga dapat digunakan untuk mengukur kecekapan pelaksanaan perdagangan. Dalam pengertian ini, pesanan beli yang dilaksanakan di bawah VWAP dapat dianggap sebagai pengisian yang baik, kerana harga di bawah harga rata-rata aset ditimbang mengikut jumlah. Sebaliknya, pesanan beli yang dilaksanakan di atas VWAP boleh dianggap sebagai pengisian yang tidak baik, kerana pesanan tersebut dilaksanakan di atas harga purata aset yang ditimbang mengikut jumlah.

Kenyataan bahawa sebilangan peniaga besar membeli di bawah VWAP dan menjual di atasnya mungkin memberikan keuntungan lain untuk pasaran. Tindakan ini mendorong harga mendekati rata-rata dalam kedua kes tersebut. Ini memastikan bahawa peniaga besar tidak mendorong harga lebih jauh dari rata-rata dengan tindakan mereka. Perlu diingat, ikan paus memperdagangkan beberapa ukuran terbesar, dan sebaliknya boleh memberi kesan yang besar pada pasaran.

Batasan VWAP

VWAP kebanyakannya berguna sebagai penunjuk satu hari. Mencuba membuat VWAP selama beberapa hari boleh bermakna bahawa rata-rata diputarbelitkan. Oleh itu, VWAP berfungsi paling baik untuk analisis intraday, iaitu analisis yang mempertimbangkan satu hari perdagangan atau kurang.

Seperti purata bergerak , VWAP adalah penunjuk ketinggalan , kerana berdasarkan data harga masa lalu. Begitu juga dengan purata bergerak, semakin banyak data yang ada, semakin besar ketinggalannya. Oleh itu, VWAP 20 minit akan bertindak balas dengan lebih cepat terhadap pergerakan harga semasa daripada VWAP 200 minit.

Penting untuk diingat bahawa kerana berdasarkan data harga masa lalu, VWAP tidak mempunyai kualiti ramalan.

Walaupun VWAP adalah petunjuk kuat yang digunakan oleh banyak pedagang, ia tidak boleh ditafsirkan secara terpisah. Sebagai contoh, kami telah membincangkan bahawa aset boleh dianggap tidak dinilai ketika harganya berada di bawah garis VWAP. Walau bagaimanapun, dalam aliran menaik yang kuat , harganya mungkin tidak melebihi VWAP untuk jangka masa yang panjang.

Oleh yang demikian, peniaga yang menunggu isyarat khusus ini mungkin ketinggalan dan kehilangan peluang yang berpotensi. Dengan itu, kehilangan perdagangan mungkin bukan akhir dunia. Sekiranya strategi kemasukan pedagang menentukan peristiwa tertentu yang berlaku, dan peristiwa itu tidak berlaku, mereka tidak boleh memasuki perdagangan. Namun, jika strategi mereka dipikirkan dengan baik dan mereka terus menerus berpegang teguh, mereka harus melakukannya dengan baik dalam jangka panjang. Terlepas dari pendekatannya, sangat penting untuk memahami dan mengurus risikonya .

Menutup fikiran

VWAP adalah petunjuk yang memberitahu peniaga berapa harga rata-rata aset untuk jangka masa tertentu, berbanding dengan jumlah.

Beberapa pedagang mungkin menggunakan VWAP untuk masuk atau keluar dari kedudukan berdasarkannya melintasi dengan harga. Ini sangat berguna dalam membantu mengenal pasti potensi pintu masuk dan keluar untuk perdagangan besar.

VWAP adalah penunjuk ketinggalan , yang bermaksud ia tidak mempunyai kualiti ramalan untuk harga. Sebilangan peniaga berpendapat yang terbaik ketika digunakan untuk analisis intraday. Seperti alat analisis pasaran lain, VWAP tidak boleh ditafsirkan secara terpisah dan berfungsi paling baik apabila digabungkan dengan teknik lain.

Thank you for rating.
JAWAB KOMEN Batalkan Balasan
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!
Tinggalkan komen
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!