Kecairan Dijelaskan

Kecairan Dijelaskan

Kecairan adalah ukuran seberapa mudah anda menukar aset menjadi tunai atau aset lain. Anda mungkin mempunyai buku lama yang paling jarang dan berharga di dalam beg galas anda, tetapi jika anda sendirian di pulau terpencil, sukar untuk mencari pembeli.

Sebaliknya, jika anda ingin membeli $ 100 USD BTC pada pasangan BTC / USDT di Binance, anda akan dapat melakukannya hampir seketika tanpa kesan pada harga. Inilah sebabnya mengapa kecairan penting dalam aset kewangan.

Pengenalan

Apa kaedah yang baik untuk mengukur kesihatan pasaran? Anda dapat melihat jumlah dagangan , turun naik , atau petunjuk teknikal lain . Walau bagaimanapun, terdapat kecairan faktor penting. Sekiranya pasaran tidak likuid, agak sukar untuk menjalankan perdagangan tanpa menyebabkan kesan yang besar terhadap harga. Mari kita selami apakah kecairan dan mengapa ia penting.

Apakah kecairan?

Kecairan adalah ukuran kemudahan di mana aset dapat ditukarkan ke aset lain tanpa mempengaruhi harganya. Secara mudah, kecairan menjelaskan seberapa cepat dan mudah aset dapat dibeli atau dijual.

Dalam pengertian ini, kecairan yang baik bermaksud aset dapat dibeli atau dijual dengan cepat dan mudah tanpa banyak mempengaruhi harganya. Sebaliknya, kecairan buruk atau rendah bermaksud aset tidak dapat dibeli atau dijual dengan cepat. Atau, jika boleh, transaksi tersebut akan memberi kesan yang besar pada harganya.

Wang tunai (atau setara tunai) boleh dianggap sebagai aset yang paling cair kerana dapat dengan mudah ditukar menjadi aset lain. Aset serupa dalam dunia cryptocurrency adalah stablecoin .

Walaupun stablecoin dan mata wang digital bukan merupakan sebahagian daripada standard pembayaran sehari-hari, ia hanya memerlukan masa sehingga ia diterima secara meluas. Walau bagaimanapun, sebahagian besar volum dalam pasaran cryptocurrency sudah dilakukan dalam stablecoin, menjadikannya sangat cair.

Sebaliknya, harta tanah, kereta eksotik, atau barang-barang langka boleh dianggap tidak mudah dicairkan, kerana membeli atau menjualnya tidak semestinya suatu prestasi yang mudah. Anda mungkin mempunyai artifak yang jarang dimiliki, tetapi mencari pembeli yang bersedia dengan harga pasaran yang wajar mungkin sukar.

Juga, katakan anda ingin membeli kereta dengan artifak anda. Hampir mustahil untuk mencari seseorang yang menjual kereta tepat yang anda mahukan yang ingin menukarnya dengan artifak anda. Di sinilah wang tunai berguna.

Aset ketara pada amnya kurang cair daripada aset digital kerana aset ketara, ketara. Terdapat perbelanjaan tambahan yang terlibat, dan transaksi mungkin memerlukan sedikit masa untuk diselesaikan.

Walau bagaimanapun, dalam konteks pertukaran digital dan cryptocurrency, membeli atau menjual aset adalah permainan bit bergerak di komputer. Ini memberikan beberapa faedah kepada kecairan, kerana melakukan transaksi agak mudah.

Dengan itu, mungkin lebih baik memikirkan kecairan sebagai spektrum. Pada satu hujung, kami mempunyai wang tunai dan stabil. Di sisi lain, kami mempunyai aset yang sangat tidak likuid seperti barang-barang yang jarang berlaku. Sebaik-baiknya memikirkan aset sebagai sebahagian daripada spektrum kecairan ini.

Dalam pengertian tradisional, terdapat dua jenis kecairan perakaunan kecairan dan kecairan pasaran.

Apakah kecairan perakaunan?

Kecairan perakaunan adalah istilah yang kebanyakannya digunakan dalam konteks perniagaan dan kunci kira-kira mereka. Ini merujuk kepada kemudahan di mana syarikat dapat membayar hutang jangka pendek dan liabiliti semasa dengan aset dan aliran tunai semasa. Oleh itu, kecairan perakaunan secara langsung berkaitan dengan kesihatan kewangan syarikat.

Apakah kecairan pasaran?

Kecairan pasaran adalah sejauh mana pasaran membolehkan aset dibeli dan dijual dengan harga yang berpatutan. Ini adalah harga yang paling hampir dengan nilai intrinsik aset. Dalam kes ini, nilai intrinsik bermaksud bahawa harga terendah yang sanggup dijual oleh penjual ( tanya ) adalah hampir dengan harga tertinggi yang sanggup dibeli oleh pembeli pada ( tawaran ) Perbezaan antara dua nilai ini disebut spread bid-ask.

Penyebaran bid-ask

Kecairan Dijelaskan

Carta mendalam BNB / USDC, dengan spread bid-ask 0.2%

The spread bida-tawar adalah perbezaan di antara yang paling rendah bertanya dan tawaran tertinggi. Seperti yang anda bayangkan, spread bid-ask rendah adalah wajar untuk pasaran cair. Ini bermaksud bahawa pasaran mempunyai kecairan yang baik kerana ketidakkonsistenan harga terus dikembalikan oleh para peniaga. Sebaliknya, penyebaran bid-ask yang besar biasanya bermaksud bahawa pasaran tidak likuid, dan terdapat perbezaan besar antara tempat pembeli ingin membeli dan tempat penjual ingin menjual.

Penyebaran bid-ask juga boleh berguna untuk peniaga arbitraj yang disebut. Mereka bertujuan untuk memanfaatkan perbezaan kecil dalam bid-ask yang tersebar berulang kali. Walaupun peniaga arbitrage mendapat keuntungan, aktiviti mereka juga memberi keuntungan kepada pasaran. Macam mana boleh jadi? Oleh kerana mereka mengurangkan spread bid-ask, pedagang lain juga akan mendapat pelaksanaan perdagangan yang lebih baik.

Pedagang arbitrage juga memastikan bahawa tidak terdapat perbezaan harga yang besar antara pasangan pasaran yang sama di bursa yang berbeza. Pernahkah anda perhatikan bagaimana harga BTC hampir sama di bursa paling besar dan paling cair? Ini sebahagian besarnya terima kasih kepada peniaga arbitrage, yang mendapati perbezaan kecil antara harga di bursa yang berbeza dan keuntungan dari mereka.

Mengapa kecairan penting?

Oleh itu, kerana cryptocurrency adalah aset digital, ia mesti cukup cair, bukan? Tidak begitu. Beberapa cryptoasset mempunyai kecairan yang jauh lebih baik daripada yang lain. Ini hanyalah produk sampingan dari jumlah dagangan dan kecekapan pasaran yang lebih tinggi.

Sebilangan pasaran hanya mempunyai jumlah dagangan beberapa ribu dolar per hari, sementara yang lain akan mempunyai berbilion dolar. Kecairan bukanlah masalah untuk mata wang kripto seperti Bitcoin atau Ethereum , tetapi banyak syiling lain menghadapi kekurangan kecairan yang ketara di pasaran mereka.

Ini sangat penting ketika berdagang altcoin . Sekiranya anda mendapat kedudukan dalam duit syiling tidak cair, anda mungkin tidak dapat keluar dengan harga yang diingini meninggalkan anda memegang beg . Inilah sebabnya mengapa merupakan idea yang lebih baik untuk memperdagangkan aset dengan kecairan yang lebih tinggi.

Apa yang berlaku jika anda cuba melaksanakan pesanan besar di pasaran yang tidak cair? Selipar . Ini adalah perbezaan antara harga yang anda inginkan dan di mana perdagangan anda dilaksanakan. Slipage tinggi bermaksud bahawa perdagangan anda dilaksanakan dengan harga yang sangat berbeza daripada yang anda inginkan. Ini biasanya berlaku kerana tidak terdapat cukup pesanan dalam buku pesanan yang berdekatan dengan tempat anda ingin melaksanakannya. Anda boleh mengelakkannya dengan hanya menggunakan pesanan had , tetapi pesanan anda mungkin tidak dapat dipenuhi.

Likuiditas juga dapat banyak berubah dalam keadaan pasaran yang berbeza. A krisis kewangan boleh memberi kesan yang besar ke atas kecairan peserta pasaran tergesa-gesa untuk keluar untuk menampung kewajipan kewangan atau liabiliti jangka pendek.

Menutup fikiran

Kecairan adalah faktor penting ketika mempertimbangkan pasaran kewangan. Secara amnya, adalah wajar untuk memperdagangkan pasaran yang mempunyai kecairan yang tinggi kerana anda dapat memasuki dan keluar dari kedudukan dengan relatif mudah.

Thank you for rating.
JAWAB KOMEN Batalkan Balasan
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!

Tinggalkan komen

Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!