Kehilangan Kekal Dijelaskan

Kehilangan Kekal Dijelaskan

Sekiranya anda pernah terlibat dengan DeFi, anda pasti akan mendengar istilah ini dibahas. Kerugian tidak tetap berlaku apabila harga token anda berubah berbanding ketika anda menyimpannya di kolam. Semakin besar perubahannya, semakin besar kerugiannya.

Tunggu, jadi saya boleh kehilangan wang dengan memberikan kecairan? Dan mengapa kerugian itu tidak kekal? Ia berasal dari ciri reka bentuk yang melekat pada jenis pasar khas yang disebut pembuat pasaran tanpa automatik. Menyediakan kecairan ke kumpulan kecairan boleh menjadi usaha yang menguntungkan, tetapi anda harus ingat konsep kerugian tidak kekal.

Pengenalan

Protokol DeFi sepertiUniswap, SushiSwap, atauPancakeSwap telah menyaksikan ledakan jumlah dan kecairan. Protokol kecairan ini pada dasarnya membolehkan sesiapa sahaja yang mempunyai dana untuk menjadi pembuat pasaran dan mendapat bayaran perdagangan. Pendemokrasian pembuatan pasaran telah membolehkan banyak aktiviti ekonomi tanpa gesekan di ruang crypto.

Oleh itu, apa yang perlu anda ketahui jika anda ingin memberikan kecairan untuk platform ini? Dalam artikel ini, bincangkan dengan baik salah satu konsep yang paling penting iaitu kehilangan kekal.

Apakah kerugian yang tidak kekal?

Kerugian tidak tetap berlaku apabila anda memberikan kecairan ke kumpulan kecairan, dan harga aset yang anda depositkan berubah berbanding ketika anda menyimpannya. Semakin besar perubahan ini, semakin banyak anda terdedah kepada kerugian tidak kekal. Dalam kes ini, kerugian bermaksud nilai dolar yang lebih rendah pada saat pengeluaran daripada pada waktu deposit.

Kumpulan yang mengandungi aset yang berada dalam julat harga yang agak kecil akan kurang terdedah kepada kerugian tidak tetap. Stabilcoins atau versi duit syiling yang dibungkus berbeza, misalnya, akan berada dalam julat harga yang agak terkandung. Dalam kes ini, terdapat risiko kerugian tidak tetap bagi penyedia kecairan (LP) yang lebih kecil.

Oleh itu, mengapa penyedia kecairan masih memberikan kecairan sekiranya mereka terdedah kepada kerugian? Nah, kerugian tidak tetap masih boleh ditangguhkan dengan bayaran perdagangan. Malah, kumpulan di Uniswap yang cukup terdedah kepada kerugian tidak tetap dapat menguntungkan berkat yuran perdagangan.

Uniswap mengenakan caj 0.3% pada setiap perdagangan yang terus ke pembekal kecairan. Sekiranya terdapat banyak volume perdagangan yang terjadi di kumpulan tertentu, maka dapat menguntungkan untuk memberikan kecairan walaupun kumpulan tersebut sangat terdedah kepada kerugian tidak tetap. Walau bagaimanapun, ini bergantung pada protokol, kumpulan khusus, aset yang disimpan, dan keadaan pasaran yang lebih luas.

Bagaimana kerugian tidak kekal berlaku?

Mari kita lihat contoh bagaimana kerugian tidak tetap seperti penyedia kecairan.

Alice mendeposit 1 ETH dan 100 DAI di kumpulan kecairan. Dalam pembuat pasaran automatik tertentu (AMM), pasangan token yang didepositkan harus bernilai sama. Ini bermaksud bahawa harga ETH adalah 100 DAI pada masa deposit. Ini juga bermaksud bahawa nilai dolar deposit Alices adalah 200 USD pada waktu deposit.

Di samping itu, terdapat sejumlah 10 ETH dan 1,000 DAI di kolam yang dibiayai oleh LP lain seperti Alice. Jadi, Alice mempunyai bahagian 10% daripada jumlah kumpulan, dan jumlah kecairannya adalah 10,000.

Katakan bahawa harga ETH meningkat kepada 400 DAI. Semasa ini berlaku, peniaga arbitrage akan menambahkan DAI ke kolam dan membuang ETH daripadanya sehingga nisbahnya mencerminkan harga semasa. Ingat, AMM tidak mempunyai buku pesanan. Yang menentukan harga aset di kumpulan adalah nisbah antara mereka di kumpulan . Walaupun kecairan kekal dalam kumpulan (10,000), nisbah aset di dalamnya berubah.

Sekiranya ETH kini 400 DAI, nisbah antara berapa ETH dan berapa DAI di kumpulan telah berubah. Kini terdapat 5 ETH dan 2,000 DAI di kolam renang, berkat hasil kerja peniaga arbitraj.

Oleh itu, Alice memutuskan untuk mengeluarkan wangnya. Seperti yang kita ketahui sebelumnya, dia berhak mendapat bahagian 10% daripada kumpulan itu. Hasilnya, dia dapat menarik 0,5 ETH dan 200 DAI, berjumlah 400 USD. Dia memperoleh banyak keuntungan sejak deposit tokennya bernilai 200 USD, bukan? Tetapi tunggu, apa yang akan berlaku jika dia hanya memegang 1 ETH dan 100 DAI? Nilai dolar gabungan dari pegangan ini adalah 500 USD sekarang.

Kita dapat melihat bahawa Alice akan lebih baik denganHODLing daripada memasukkan ke dalam kumpulan kecairan. Inilah yang kita namakan kerugian tidak kekal. Dalam kes ini, kerugian Alice tidak begitu besar kerana deposit awal adalah jumlah yang agak kecil. Namun, perlu diingat bahawa kerugian tidak kekal dapat menyebabkan kerugian besar (termasuk sebahagian besar deposit awal).

Dengan kata-kata itu, contoh Alice tidak menghiraukan yuran perdagangan yang akan dia perolehi kerana memberikan kecairan. Dalam banyak kes, yuran yang diperoleh akan menghilangkan kerugian dan menjadikan penyediaan kecairan tetap menguntungkan. Walaupun begitu, sangat penting untuk memahami kerugian tidak kekal sebelum memberikan kecairan kepada protokol DeFi.

Anggaran kerugian tidak tetap

Jadi, kerugian tidak kekal berlaku apabila harga aset di kolam berubah. Tetapi berapa sebenarnya? Kita boleh merancang ini pada grafik. Perhatikan bahawa ia tidak mengambil kira bayaran yang diperoleh kerana memberikan kecairan.

Kehilangan Kekal Dijelaskan

Berikut adalah ringkasan grafik yang memberitahu kita mengenai kerugian berbanding dengan HODLing:

  • Perubahan harga 1.25x = kerugian 0.6%
  • Perubahan harga 1.50x = kerugian 2.0%
  • 1.75x perubahan harga = 3.8% kerugian
  • Perubahan harga 2x = kerugian 5.7%
  • Perubahan harga 3x = kerugian 13.4%
  • Perubahan harga 4x = kerugian 20.0%
  • Perubahan harga 5x = kerugian 25.5%

Ada perkara penting yang perlu anda fahami juga. Kerugian tidak tetap berlaku tidak kira arah mana harganya berubah . Satu-satunya perkara yang tidak perlu dirisaukan adalah nisbah harga berbanding waktu deposit. Sekiranya anda ingin mendapatkan penjelasan lebih lanjut untuk ini, lihat artikel pintel.

Risiko memberikan kecairan kepada AMM

Terus terang, kerugian yang tidak kekal bukanlah nama besar. Ia disebut kerugian tidak kekal kerana kerugian hanya dapat direalisasikan setelah anda mengeluarkan syiling anda dari kumpulan kecairan. Akan tetapi, pada ketika itu, kerugiannya menjadi kekal. Bayaran yang anda dapat mungkin dapat mengimbangi kerugian tersebut, tetapi nama itu masih sedikit mengelirukan.

Berhati-hatilah apabila anda memasukkan dana anda ke dalam anAMM. Seperti yang telah kita bincangkan, beberapa kumpulan kecairan lebih terdedah kepada kerugian tidak tetap daripada yang lain. Sebagai peraturan mudah, semakin banyak aset yang tidak stabil, semakin besar kemungkinan anda akan terdedah kepada kerugian tidak tetap. Lebih baik memulakannya dengan mendepositkan sejumlah kecil. Dengan cara itu, anda dapat memperoleh anggaran kasar mengenai pulangan yang dapat anda harapkan sebelum melakukan jumlah yang lebih signifikan.

Satu titik terakhir adalah mencari AMM yang lebih dicuba dan diuji. DeFi menjadikannya mudah bagi sesiapa sahaja untuk memalsukan AMM yang ada dan menambahkan beberapa perubahan kecil. Walau bagaimanapun, ini mungkin mendedahkan anda kepada pepijat, yang berpotensi membiarkan dana anda tersekat di AMM selamanya. Sekiranya kumpulan kecairan menjanjikan pulangan tinggi yang luar biasa, kemungkinan ada pertukaran di suatu tempat, dan risiko yang berkaitan juga mungkin lebih tinggi.

Menutup fikiran

Kehilangan tidak tetap adalah salah satu konsep asas yang harus difahami oleh sesiapa sahaja yang ingin memberikan kecairan kepada AMM. Ringkasnya, jika harga aset yang disetor berubah sejak deposit, LP mungkin terdedah kepada kerugian tidak tetap.

Thank you for rating.
JAWAB KOMEN Batalkan Balasan
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!
Tinggalkan komen
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!