Memahami Jenis Pesanan Yang Berbeza

Memahami Jenis Pesanan Yang Berbeza

Apabila anda berdagang saham atau cryptocurrency, anda berinteraksi dengan pasaran dengan membuat pesanan:

  • A perintah pasaran adalah satu arahan untuk membeli atau menjual segera (di pasaran harga semasa).

  • A perintah had adalah satu arahan untuk menunggu sehingga harga mencecah had sebelum dilaksanakan.

Itu pesanan ringkas. Sudah tentu, setiap dua kategori ini mempunyai variasi berbeza yang melakukan perkara yang berbeza, bergantung pada bagaimana anda ingin berniaga. Ingin tahu? Teruskan membaca.

Pengenalan

Mendaftar untuk pertukaran , dan tertanya-tanya apa yang dilakukan oleh semua butang yang berbeza? Mungkin anda telah selesai menonton semula Wall Street , dan anda cuba memahami dengan lebih baik bagaimana pasaran saham berfungsi?

Dalam artikel berikut, hapus pesanan dengan baik: arahan yang anda hantar ke bursa untuk membeli dan menjual aset. Sebentar lagi, ada dua jenis utama: had pesanan dan pesanan pasaran . Walau bagaimanapun, ini hanyalah kualiti yang digunakan untuk menggambarkan pelbagai perintah.

Mari masuk ke dalamnya.

Pesanan pasaran berbanding pesanan had

Pesanan pasaran adalah pesanan yang anda harapkan dapat dilaksanakan dengan segera. Pada dasarnya, mereka mengatakan pada harga semasa, lakukan x . Katakan anda menggunakan Binance , anda ingin membeli 3 BTC, dan Bitcoin diperdagangkan pada $ 15,000. Anda gembira membayar $ 45,000 untuk duit syiling dan tidak mahu menunggu harga turun lebih rendah, jadi anda membuat pesanan pasaran beli .

Siapa yang menjual duit syiling itu, anda bertanya? Kita perlu melihat buku pesanan untuk mengetahui. Di sinilah pertukaran menyimpan senarai pesanan had yang besar , yang merupakan pesanan yang langsung tidak dapat dilaksanakan. Ini mungkin mengatakan sesuatu seperti pada harga y, lakukan x .

Demi contoh ini, pengguna lain mungkin telah membuat pesanan lebih awal memberitahu bursa untuk menjual 3 BTC ketika harganya mencecah $ 15,000. Oleh itu, apabila anda membuat pesanan pasaran, bursa memadankannya dengan pesanan had buku.

Secara berkesan, anda belum membuat pesanan, anda telah mengisi pesanan yang ada, mengeluarkannya dari buku pesanan. Ini menjadikan anda pengambil kerana anda telah mengambil sebahagian daripada kecairan pertukaran . Pengguna lain, bagaimanapun, adalah pembuatnya kerana mereka telah menambahkannya. Biasanya, anda menikmati bayaran yang lebih rendah sebagai pembuat, kerana anda memberikan keuntungan kepada pertukaran.

Hubungan antara kedua pemain ini diterokai dengan lebih terperinci dalam Market Makers and Market Takers, Dijelaskan . Lihat jika anda mahukan pemahaman yang lebih baik mengenai bagaimana pertukaran berfungsi.

Apa yang anda perlu ketahui mengenai pesanan pasaran

Jenis pesanan pasaran asas adalah pesanan beli dan jual. Anda memerintahkan pertukaran untuk membuat transaksi pada harga terbaik. Perhatikan bahawa harga terbaik yang tersedia tidak selalu nilai semasa yang ditunjukkan bergantung pada buku pesanan, jadi anda akhirnya dapat menjalankan perdagangan anda dengan kadar yang sedikit berbeza.

Pesanan pasaran bagus untuk transaksi segera (atau hampir seketika). Walaupun begitu. Bayaran yang dikenakan dari slip dan pertukaran bermaksud bahawa perdagangan yang sama akan lebih murah jika dilakukan dengan pesanan had.

Jenis pesanan biasa

Pesanan termudah adalah pesanan beli pasar, pesanan pesanan pasaran, pesanan had beli, dan pesanan had jual. Sekiranya anda hanya berpegang pada masalah ini, anda pasti mempunyai pengalaman perdagangan yang agak terhad. Sebagai gantinya, anda boleh memanfaatkannya untuk memanfaatkan keadaan pasaran, sama ada dalam persediaan jangka pendek atau jangka panjang.

Perintah berhenti-rugi

Memahami Jenis Pesanan Yang Berbeza

Stop-loss adalah jenis pesanan pasaran yang melibatkan anda menetapkan arahan off-book untuk menjual dengan harga tertentu. Seperti namanya, ini dirancang untuk melindungi anda dari kerugian yang besar. Kelihatannya, ini merupakan pesanan had, kerana anda menetapkan harga untuk menjual dan bukannya melaksanakan pada harga pasar. Walau bagaimanapun, pesanan tidak ditambahkan ke buku pesanan. Platform perdagangan hanya mengubahnya menjadi pesanan pasaran apabila harga pencetus dipukul.

Perintah had had

Memahami Jenis Pesanan Yang Berbeza

Perintah had had adalah alat lain yang baik untuk mengehadkan kerugian yang dapat anda alami dalam perdagangan. Mereka agak seperti pesanan stop-loss yang kami sebutkan di bahagian sebelumnya, tetapi mereka memasukkan langkah tambahan. Sekiranya BTC diperdagangkan pada $ 10,000 dan anda membuat pesanan stop-loss jual pada $ 9,990, anda memastikan bahawa anda akan menjual pegangan anda apabila harganya turun sebanyak $ 10.

Walau bagaimanapun, anda mungkin tidak mendapat harga yang tepat yang anda mahukan. Had berhenti menggabungkan yang terbaik dari kedua-dua dunia untuk menjamin yang anda mahukan. Dengan mengambil contoh $ 10,000 BTC dari atas, anda menentukan dua parameter: harga berhenti dan harga had. Harga hentian anda mungkin, misalnya, $ 9,985. Ini memberitahu pertukaran untuk kemudian menetapkan pesanan had dengan harga had yang anda nyatakan, $ 9,990.

Sekiranya harga pulih ke tahap itu, maka anda akan menjual pegangan anda dengan harga $ 9,990 atau lebih baik. Namun, perhatikan bahawa pesanan hanya dilakukan setelah harga berhenti mencecah. Anda masih menghadapi risiko harga tidak pulih, dalam hal ini anda tidak mempunyai perlindungan sekiranya terus merosot di bawah $ 9,985.

Pesanan satu-batal-the-other (OCO)

Memahami Jenis Pesanan Yang Berbeza

Yang satu membatalkan pesanan yang lain (OCO) adalah alat canggih yang membolehkan anda menggabungkan dua pesanan bersyarat. Sebaik sahaja satu dicetuskan, yang lain dibatalkan. Sekiranya kita mengambil contoh BTC pada harga $ 10,000 , anda boleh menggunakan pesanan OCO untuk membeli Bitcoin ketika harganya mencecah $ 9,900 atau menjualnya ketika harganya meningkat menjadi $ 11,000. Salah satu daripada kedua-duanya akan dilaksanakan terlebih dahulu, yang bermaksud yang kedua dibatalkan secara automatik.

Apa masa berkuatkuasa?

Konsep penting lain yang perlu difahami ketika bercakap mengenai pesanan adalah masa yang berlaku . Ini adalah parameter yang anda tentukan ketika membuka perdagangan, menentukan syarat-syarat tamatnya perdagangan.

Baik dibatalkan (GTC)

Good til dibatalkan (GTC) adalah arahan yang menetapkan bahawa perdagangan harus tetap terbuka sehingga ia dilaksanakan atau dibatalkan secara manual. Secara amnya, platform perdagangan cryptocurrency lalai untuk pilihan ini.

Di pasaran saham, alternatif biasa adalah menutup pesanan pada akhir hari perdagangan. Oleh kerana pasaran crypto beroperasi 24/7, GTC lebih banyak berlaku.

Segera atau batalkan (IOC)

Pesanan segera atau batal (IOC) menetapkan bahawa mana-mana bahagian pesanan yang tidak segera diisi mesti dibatalkan. Katakan anda menghantar pesanan untuk membeli 10 BTC pada harga $ 10,000, tetapi anda hanya dapat 5 BTC pada harga pelaksanaan tersebut. Sekiranya demikian, anda akan membeli 5 BTC tersebut, dan selebihnya pesanan akan ditutup.

Isi atau bunuh (FOK)

Perintah isian atau bunuh (FOK) diisi dengan segera, atau dibunuh (dibatalkan). Sekiranya pesanan anda memerintahkan bursa untuk membeli 10 BTC pada harga $ 10,000, ia tidak akan mengisi sebahagiannya. Sekiranya keseluruhan pesanan 10 BTC tidak tersedia pada harga tersebut, ia akan dibatalkan.

Menutup fikiran

Menguasai jenis pesanan sangat penting untuk perdagangan yang baik. Sama ada anda mahu menggunakan pesanan berhenti untuk membatasi potensi kerugian, atau pesanan OCO untuk merancang hasil yang berbeza secara serentak, pentingnya mengetahui alat perdagangan yang tersedia untuk anda.

Thank you for rating.
JAWAB KOMEN Batalkan Balasan
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!
Tinggalkan komen
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!