Membeli dan Menjual NFT - Memahami Bayaran Transaksi

Membeli dan Menjual NFT - Memahami Bayaran Transaksi

Nampaknya setiap hari membawa berita penjualan token tidak mudah alih (NFT) lain yang mencapai harga yang menarik. Maka tidak menghairankan bahawa semua orang mahu menjadi pencipta, mengubah item yang mereka miliki menjadi koleksi yang unik. Sesiapa sahaja yang mempunyai komputer riba dan idea untuk koleksi yang berpotensi - tidak kira betapa mudah, tidak masuk akal, atau remeh - kini boleh membuat NFT.

Sama ada pencipta menggunakan Binance NFT atau platform pencetakan yang lain, nilai token mereka yang tidak boleh bergantung akan bergantung kepada beberapa faktor. Tidak setiap pencipta adalah Beeple, atau setiap penjualan dilakukan dengan publisiti lelong Christies atau Sothebys. Sebilangan besar pencipta kandungan menawarkan NFT mereka dengan harga rendah, biasanya tidak lebih dari beberapa ratus dolar, jika itu.

Ramai yang mendapati setelah mencetak dan menjual NFT mereka bahawa, yang mengejutkan mereka, pulangan kadang-kadang lebih kecil daripada yang dijangkakan. Oleh kerana kebanyakan pencipta baru menggunakan ruang crypto, mereka tidak menyedari bahawa tidak bebas berinteraksi dengan blockchain di mana NFT berada.

Artikel ini menerangkan bayaran yang mungkin anda lihat semasa menavigasi ekosistem NFT. Ini bukan panduan langkah demi langkah untuk menjual NFT tetapi sebaliknya menjelaskan di mana dan mengapa yuran timbul. Anda kemudian akan dapat menilai dengan lebih baik bagaimana menagih barang koleksi anda dan mencari jalan untuk mengekalkan keuntungan sebanyak mungkin.

Pengenalan Ringkas kepada NFT

Mari kita lihat beberapa asas yang perlu anda fahami sebelum terjun ke NFT. Di sini hanya menumpukan perhatian kepada aspek-aspek yang berkaitan dengan kos yang berkaitan dengan membuat, membeli, dan menjual NFT.

NFT adalah token digital yang tidak boleh diubah atau digandakan. Masing-masing unik antara satu sama lain. Token yang tidak fung biasanya mewakili beberapa objek yang unik. Objek ini boleh menjadi apa sahaja. Ini mungkin bersifat fizikal, seperti tajuk lukisan atau aset maya seperti gambar PNG, klip video, atau meme. Potensi untuk mengubah sesuatu menjadi NFT nampaknya tidak berkesudahan. Namun, pastikan bahawa anda memiliki hak milik atas objek yang dimaksud.

Pencipta NFT memutuskan jumlah penjualannya, hak penjualan semula, dan royalti pencipta, bersama dengan syarat penjualan lain. A kontrak pintar (a program sendiri layanannya) menangkap maklumat ini dan merakamkannya di blockchain a. Sekiranya seseorang ingin membeli NFT, mereka boleh berinteraksi dengan pencipta secara peribadi atau melalui pasar NFT. Setiap pasaran akan mengotomatisasi proses penjualan bergantung pada syarat yang ditetapkan oleh pembuatnya, seperti harga simpanan atau pembelian.

Anda tidak perlu menulis sendiri kontrak pintar atau membuat token sendiri. Pelbagai pasaran dalam talian telah berkembang untuk memenuhi NFT dan menyembunyikan aspek teknikal yang mendasari dari pengguna. Sekiranya anda berminat untuk mempelajari lebih lanjut mengenai bagaimana NFT berfungsi, pastikan untuk membaca artikel Binance Academy kami .

Membeli dan Menjual NFT - Memahami Bayaran Transaksi

Bagaimana Bayaran dikenakan

Berinteraksi dengan blockchain tidak percuma. Kedua-dua Ethereum dan Binance Smart Chain (BSC) mempunyai konsep yang disebut gas . Gas adalah ukuran bahan bakar pengiraan yang diperlukan untuk sebarang interaksi dengan blockchain. Setiap interaksi memerlukan sejumlah gas bergantung pada jumlah dan jenis pengiraan yang terlibat dan penyimpanan yang diperlukan. Kontrak pintar NFT cenderung lebih intensif secara komputasi dan memerlukan lebih banyak gas daripada pemindahan dana sederhana.

Jumlah sebenar bergantung pada harga gas, yang berubah-ubah bergantung pada beberapa faktor (lihat penjelasan mengenai bayaran gas di sini ). Bayaran gas ini memberi ganti rugi kepada pelombong yang melakukan kerja pengiraan untuk mengesahkan dan merekod urus niaga di blockchain. Bayaran ini perlu dibayar di Ether di Ethereum atau BNB di BSC.

Sekiranya anda menetapkan harga gas yang terlalu rendah, transaksi anda akan tetap tidak disahkan kerana pelombong mengutamakan transaksi dengan harga gas yang tinggi. Mekanisme ini mewujudkan sistem penawaran antara pengguna. Beberapa dompet crypto mengikuti harga gas pasaran semasa dan mengesyorkan nilai yang sesuai kepada pengguna. Ethereum untuk beberapa waktu mempunyai harga gas yang relatif tinggi bahkan telah mencapai $ 50 setiap transaksi. Binance Smart Chain memberikan yuran yang jauh lebih kecil jika dibandingkan, dengan pemindahan mudah biasanya berharga tidak lebih dari $ 0.10.

Dengan ini, mari kita jelaskan kos untuk setiap langkah proses membuat, merekod, membeli, dan mungkin menjual semula NFT. Tidak semuanya bergantung pada bayaran gas, tetapi beberapa langkah berlaku.

Membuat dan Membiayai Dompet

Langkah pertama adalah membuat dompet crypto, yang akan menyimpan dana untuk membayar yuran gas dan menerima hasil penjualan. Terdapat banyak dompet percuma di luar sana untuk digunakan, seperti Binance Chain Wallet dan MetaMask . Dompet berfungsi sebagai saluran melalui mana pencipta berinteraksi dengan pasar NFT.

Menambah cryptocurrency ke dompet anda memerlukan menukar mata wang fiat atau menggunakan pertukaran crypto seperti Binance.com . Memindahkan memerlukan anda membayar yuran, yang biasanya diserap dalam kadar pertukaran penukaran.

Membeli dan Menjual NFT - Memahami Bayaran Transaksi

Bergabung dengan NFT Marketplace dan Mencetak NFT

Sebilangan besar pasar menyediakan alat untuk membantu anda menerangkan NFT anda dan syarat-syarat penjualannya. Treasureland dan BakerySwap untuk Binance Smart Chain adalah dua yang terbesar untuk dilihat atau OpenSea untuk NFT berasaskan Ethereum. Setelah anda membuat NFT , anda perlu membayar yuran gas untuk berinteraksi dengan kontrak pintar yang membentuk token anda. Beberapa pasaran NFT tidak mengenakan yuran platform untuk menyenaraikan NFT. Bayaran perlombongan bermula ketika NFT menjual, dan pembeli menyerap kosnya. Namun, tidak setiap pasar berfungsi dengan cara ini.

Perlu diingat bahawa beberapa pasar berfungsi dengan rantaian tertentu. Dompet anda mesti mempunyai cryptocurrency yang sesuai untuk digunakan dengan rantai itu. Dalam kebanyakan kes, ini akan menjadi BNB untuk BSC dan Ether untuk Ethereum. Anda perlu menggunakan pertukaran kripto untuk menukar jumlah pegangan semasa anda yang sesuai menjadi mata wang yang betul. Perbualan ini juga akan dikenakan bayaran yang berkaitan.

Menjual NFT

Apabila NFT anda menjual, pasaran kemungkinan akan mengenakan yuran atau komisen perkhidmatan platform. Terdapat juga bayaran gas ketika berinteraksi dengan hubungan pintar yang berkaitan dengan penjualan di blockchain.

Dibayar

Akhirnya, ada bayaran gas semasa memindahkan dana bersih dari penjualan ke dompet penjual. Sekiranya pencipta menerima royalti untuk penjualan semula berdasarkan kontrak awal, jumlah tersebut akan dikurangkan dengan bayaran gas yang lain.

Menjumlahkan

Sekiranya anda telah membaca sejauh ini, jelas bahawa anda tidak dapat mengelakkan bayaran semasa membuat, menjual, dan membeli NFT. Tetapi dengan mengetahui semua cara timbulnya bayaran, anda dapat mengurangkan kejutan. Ini juga akan membantu anda membuat harga barang koleksi anda dengan lebih baik sehingga anda mendapat pulangan yang berpatutan.

Bayaran gas tidak dapat dielakkan semasa berinteraksi dengan blockchain. Tetapi ada beberapa langkah yang boleh anda ambil untuk mengurangkan kos. Ini termasuk:

  • Memilih blockchain dengan bayaran yang lebih rendah seperti Binance Smart Chain untuk mencetak NFT anda.

  • Memahami bayaran yang dikenakan oleh pasaran NFT untuk mengendalikan penyenaraian, pencetakan dan penjualan NFT anda. Ini berbeza antara platform dan patut dikaji.

  • Mengkaji variasi harga harga gas dalam satu jangka masa untuk mencari masa ketika harga gas kurang untuk mencairkan NFT anda. Anda boleh menyemak harga gas BSC terkini di sini dan harga gas Ethereum di sini .

Pencipta NFT yang berpendidikan adalah kaedah terbaik untuk mengembangkan pasaran baru ini untuk koleksi. Dengan memahami lebih lanjut mengenai bagaimana yuran berfungsi, semua orang akhirnya mendapat manfaat dalam ekosistem NFT.

Membeli dan Menjual NFT - Memahami Bayaran Transaksi

Thank you for rating.
JAWAB KOMEN Batalkan Balasan
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!

Tinggalkan komen

Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!