Menguasai Strategi Perdagangan Fibonacci Retracement Binance

Menguasai Strategi Perdagangan Fibonacci Retracement Binance
Terdapat pelbagai alat dan petunjuk analisis teknikal (TA) yang mungkin digunakan oleh peniaga untuk mencuba dan meramalkan tindakan harga di masa hadapan. Ini mungkin merangkumi kerangka analisis pasaran yang lengkap, seperti Kaedah Wyckoff, Teori Elliott Wave, atau Teori Dow. Mereka juga boleh menjadi petunjuk, seperti Purata Pergerakan, Indeks Kekuatan Relatif (RSI), Roch Stochastic, Bollinger Bands, Ichimoku Clouds, Parabolic SAR, atau MACD.

Alat Fibonacci retracement adalah petunjuk popular yang digunakan oleh ribuan pedagang di pasaran saham, forex, dan cryptocurrency. Menariknya, ia berdasarkan urutan Fibonacci yang ditemui lebih dari 700 tahun yang lalu.

Artikel ini akan membahas apa itu alat retracement Fibonacci dan bagaimana anda boleh menggunakannya untuk mencari tahap penting pada carta.

Apakah retracement Fibonacci?

Fibonacci retracement (atau Fib retracement) adalah alat yang digunakan oleh penganalisis teknikal dan pedagang dalam usaha untuk meramalkan bidang minat pada carta. Mereka melakukannya dengan menggunakan nisbah Fibonacci sebagai peratusan. Alat Fib retracement berasal dari rentetan nombor yang dikenal pasti oleh ahli matematik Leonardo Fibonacci pada abad ke-13. Rentetan ini dipanggil urutan Fibonacci. Hubungan matematik tertentu antara nombor dalam urutan ini membuat nisbah yang kemudian diplot ke carta. Nisbah ini adalah:
  • 0%
  • 23.6%
  • 38.2%
  • 61.8%
  • 78.6%
  • 100%
Walaupun secara teknikal bukan nisbah Fibonacci, sebilangan peniaga juga menganggap tahap 50% mempunyai kepentingan, kerana ia mewakili titik tengah julat harga. Nisbah fibonacci di luar julat 0-100% juga dapat digunakan, seperti 161.8%, 261.8% atau 423.6%.

Kami akan membincangkan bagaimana peniaga boleh menggunakan peratusan ini, tetapi intinya adalah tahap yang digariskan oleh mereka mungkin berkorelasi dengan tahap yang signifikan di pasaran. Ketika diplot ke carta harga, tahap Fibonacci dapat digunakan untuk mengenal pasti kawasan yang menarik, seperti sokongan, rintangan, kawasan retracement, pintu masuk, sasaran keluar, dan tahap stop-loss.


Cara mengira penambahan semula Fibonacci

Oleh kerana peratusan ini sama di setiap alat Fibonacci retracement, anda tidak perlu mengira apa-apa secara manual. Namun, cara untuk mendapatkannya adalah bermula dengan nombor Fibonacci.

Mari buat urutan nombor yang bermula dengan sifar dan satu, dan teruskan tambah jumlah dua nombor sebelumnya ke nombor sekarang. Sekiranya kita meneruskannya tanpa had, kita akan mendapat rentetan nombor yang disebut urutan Fibonacci.

0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987 ... dan sebagainya.


Nombor ini, tentu saja, tidak dicantumkan secara langsung ke carta harga. Tetapi tahap yang digunakan dalam alat retracement Fibonacci semuanya berasal dari nombor ini dalam beberapa cara.

Tidak termasuk beberapa nombor pertama, jika anda membahagi nombor dengan nombor yang mengikutinya, anda akan selalu mendapat nisbah mendekati 0.618. Contohnya, jika anda membahagikan 21 dengan 34, anda akan mendapat 0.6176. Dan jika anda membahagi nombor dengan nombor yang terdapat di dua tempat di sebelah kanan, anda akan mendapat nisbah mendekati 0.382. Contohnya, jika anda membahagikan 21 dengan 55, anda akan mendapat 0.3818. Semua nisbah (kecuali 50%) dalam alat retracement Fibonacci didasarkan pada beberapa pengiraan yang melibatkan kaedah ini.
 

Urutan Fibonacci dan Nisbah Emas

Seperti disebutkan, urutan Fibonacci dikenal pasti oleh ahli matematik Leonardo Fibonacci pada abad ke-13. Nisbah Emas (0.618% atau 1.618%) adalah nisbah matematik yang berasal dari nombor-nombor ini. Tetapi mengapa nombor itu sangat penting?

The Golden Ratio menerangkan perkadaran senarai fenomena yang sangat panjang di alam semesta dan boleh didapati di mana-mana di alam ini. Fikirkan atom, bintang, formasi galaksi, cengkerang, bahkan lebah madu - semuanya dari skala terkecil hingga terbesar mungkin mempunyai contoh perkadaran ini.

Lebih-lebih lagi, ia telah digunakan oleh seniman, jurutera, dan pereka selama berabad-abad untuk membuat komposisi yang menyenangkan secara estetik. Dari piramid hingga Mona Lisa dan logo Twitter, banyak karya seni dan reka bentuk terkenal menggunakan Golden Ratio dalam beberapa cara. Ternyata, nisbah ini mungkin juga mempunyai kepentingan di pasaran kewangan.

Cara menggunakan Fibonacci retracement

Setelah kita mengetahui apa itu alat retracement Fibonacci dan bagaimana ia berfungsi, mari kita pertimbangkan penggunaannya sebagai alat di pasaran kewangan.

Biasanya, alat ini dilukis di antara dua titik harga yang signifikan, seperti tinggi dan rendah. Julat ini kemudian digunakan sebagai asas untuk analisis lebih lanjut. Biasanya, alat ini digunakan untuk memetakan tingkat di dalam julat, tetapi juga dapat memberikan gambaran mengenai tahap harga penting di luar julat.

Biasanya, julat ini diambil mengikut arah aliran. Jadi, dalam aliran menaik, titik rendah adalah 1 (atau 100%), sementara titik tinggi adalah 0 (0%). Dengan melukis garis retracement Fib ke arah aliran menaik, pedagang dapat memperoleh idea mengenai tahap sokongan yang berpotensi yang dapat diuji sekiranya pasaran mulai menyusut semula - oleh itu istilah retracement.
Menguasai Strategi Perdagangan Fibonacci Retracement Binance
Sebaliknya, semasa aliran menurun, titik rendah adalah 0 (0%), dan titik tinggi 1 (100%). Perhatikan bahawa harganya dalam aliran menurun. Jadi, retracement, dalam kes ini, merujuk kepada pergerakan dari bawah (lantunan). Dalam konteks ini, alat retracement Fibonacci dapat memberikan pandangan mengenai tahap rintangan yang berpotensi jika pasaran mulai bergerak naik.
Menguasai Strategi Perdagangan Fibonacci Retracement Binance

Tahap tahap Fibonacci kepada peniaga

Peniaga boleh menggunakan tahap Fibonacci untuk menentukan kawasan masuk yang berpotensi, sasaran harga, atau titik henti rugi. Ini dapat berbeza secara signifikan pada pengaturan, strategi, dan gaya perdagangan individu.

Beberapa strategi melibatkan keuntungan pada jarak antara dua tahap Fibonacci tertentu. Sebagai contoh, pertimbangkan aliran menaik diikuti dengan penurunan semula. Membeli pada tahap retracement 38.2% kemudian menjual pada tahap 23.6% boleh menjadi strategi yang menarik. Ini tentu saja sangat bergantung pada strategi individu dan banyak faktor teknikal lain.

Tahap Fibonacci juga sering digabungkan dengan Teori Gelombang Elliott untuk mencari korelasi antara struktur gelombang dan kawasan minat yang berpotensi. Ini boleh menjadi strategi yang kuat untuk meramalkan sejauh mana retracement dalam gelombang yang berbeza dari struktur pasaran tertentu.

Seperti teknik lain, alat retracement Fibonacci paling kuat apabila digabungkan dengan petunjuk analisis teknikal yang lain. Apa yang mungkin bukan isyarat beli atau jual sendiri boleh berubah menjadi isyarat jika disahkan oleh petunjuk lain. Oleh itu, jika harganya mencecah tahap Fibonacci tertentu, ia mungkin akan berubah, atau mungkin tidak. Oleh itu, penting untuk menguruskan risiko, sambil mempertimbangkan persekitaran pasaran dan faktor lain.
 

Sambungan Fibonacci

Seperti yang disebutkan, tahap Fibonacci dapat digunakan untuk menilai area retracement atau pantulan (nombor 1 dalam animasi di bawah). Tetapi selain itu, urutan Fibonacci juga dapat digunakan sebagai cara untuk mengukur tahap yang berpotensi penting di luar julat semasa. Ini disebut tahap peluasan (lihat nombor 2).
Menguasai Strategi Perdagangan Fibonacci Retracement Binance
Tahap pelanjutan Fibonacci dapat dilihat sebagai sasaran perdagangan yang berpotensi. Setiap pedagang boleh memilih tingkat perpanjangan yang berbeda sebagai sasaran (atau beberapa sasaran). Tahap peluasan pertama adalah 138.6%, 150%, dan 161.8% - diikuti oleh 261.8% dan 423.6%. Jadi, tahap peluasan Fibonacci mungkin menunjukkan kawasan di mana pergerakan harga seterusnya mungkin berakhir.


Menutup fikiran

Nombor Fibonacci terdapat di mana-mana sahaja di alam, dan banyak pedagang percaya bahawa mereka mempunyai kaitan ketika memetakan pasaran kewangan.

Namun, seperti semua petunjuk teknikal, hubungan antara tindakan harga, corak carta, dan indikator tidak berdasarkan pada prinsip saintifik atau hukum fizikal. Oleh itu, kegunaan alat retracement Fibonacci mungkin berkaitan dengan jumlah pelaku pasar yang memperhatikannya. Oleh itu, walaupun tahap penurunan Fibonacci tidak semestinya berkorelasi dengan sesuatu yang nyata, mereka mungkin berfungsi sebagai alat untuk mencuba dan meramalkan bidang yang diminati.
Thank you for rating.
JAWAB KOMEN Batalkan Balasan
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!
Tinggalkan komen
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!