Pada Hari Pekerja Antarabangsa: Menunjukkan Penghargaan Untuk Pasukan Sokongan Pelanggan Kami

Pada Hari Pekerja Antarabangsa: Menunjukkan Penghargaan Untuk Pasukan Sokongan Pelanggan Kami

Pada Hari Buruh, Binance ingin mengucapkan terima kasih kepada pasukan yang bekerja sepanjang hari cuti: pasukan sokongan pelanggan kami yang berdedikasi 24/7. Pergi ke belakang tabir tentang bagaimana rasanya bekerja untuk pasukan yang membuat Binance terus maju.

Satu Pasukan yang Anda Tidak Boleh Hidup Tanpa

1 Mei adalah Hari Pekerja Antarabangsa, juga dikenali sebagai Hari Pekerja, dan beberapa ahli pasukan Binance dari seluruh dunia akan mengambil cuti untuk meraikannya. Namun, bagi banyak pasukan sokongan pelanggan (CS) kami, hari mereka bermula seperti yang lain — dengan secawan kopi di tangan dan beberapa perbualan pelanggan melalui sembang langsung .

Pada hari biasa, pasukan sokongan pelanggan kami bekerja secara bergeser untuk menyelesaikan permintaan perkhidmatan pelanggan masuk dari pengguna di seluruh dunia. Hari Pekerja tidak berbeza. Sejak awal, Binance telah menawarkan sokongan 24/7 kepada pengguna. Sama ada melatih seseorang yang membeli crypto untuk pertama kalinya atau menyelesaikan masalah teknikal sekali-sekala, ejen sokongan pelanggan kami bekerjasama dengan pengguna untuk menjawab soalan dan memberikan penyelesaian yang berguna.

Meningkatkan Sokongan Pelanggan Semasa Tertinggi Sepanjang Masa

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, pertumbuhan industri telah meningkat apabila semakin banyak orang memasuki dunia crypto untuk pertama kalinya. Di Binance, jumlah pengguna aktif sahaja telah meningkat lebih dari 10 kali , dan sokongan pelanggan kami tidak dapat membuat skala secepat pertumbuhan pengguna.

Untuk meningkatkan masa pemulihan dan melayani pengguna tepat pada masanya, pasukan CS kami bertambah tiga kali ganda. Sementara itu, kami masih berusaha setiap hari untuk mengenal pasti, menemubual, mengambil dan menggunakan ejen baru dalam pelbagai bahasa yang kami sokong.

Seorang ejen CS, yang bermula di pasar bull, menggambarkan proses latihan sebagai urusan multi-tahap, dengan "1 bulan untuk mendapatkan asas, 3 bulan untuk meningkatkan banyak dan 1 tahun untuk menguasainya." Ejen lain bersetuju bahawa memerlukan masa minimum 1 bulan untuk mengetahui asasnya.

Bagaimana Rasanya Bekerja Di Garis Depan

Kemahiran yang paling kerap disebut untuk ejen sokongan pelanggan Binance? Pemikiran kritikal dan kebolehan menyelesaikan masalah, kemahiran mendengar, perhatian, kesabaran, dedikasi, dan sikap positif.

“Kami terus melatih diri untuk berada di barisan depan industri kerana bergerak cepat. Ejen [sokongan pelanggan] perlu terus mengembangkan pengetahuan mereka ... untuk memberikan penyelesaian praktikal, cepat dan cekap dalam persekitaran berbilang budaya dan pelbagai bahasa, "kata seorang ejen, yang juga menyatakan bahawa menurut pendapat peribadinya, tertinggi sepanjang masa baru-baru ini" membawa banyak pengguna baru yang berminat untuk memperbaiki kehidupan mereka dengan membuat keputusan kewangan pintar seperti crypto. "

Bahagian Pekerjaan Yang Paling Bermanfaat ...

Ejen kami menjawab dengan sebulat suara ketika ditanya apakah bahagian pekerjaan mereka yang paling bermanfaat. "Apabila saya menerima terima kasih besar dari pelanggan yang senang", kata seorang ejen, yang bekerja dari jauh sebagai nomad digital. Ejen lain menjawab, "Saya suka apabila orang memahami konsep dan menolong orang adalah perasaan yang menyenangkan."

Di Binance, terdapat beberapa perkara yang bermanfaat seperti membantu pengguna mendapatkan pengalaman crypto yang pantas yang mereka layak.

Berminat Menyertai Pasukan Paling Penting Di Binance?

Mulakan perjalanan anda ke industri kripto yang berkembang pesat dengan meneroka peranan terbuka kami , termasuk banyak dalam pasukan Sokongan Pelanggan kami yang terus berkembang . Bekerja bersama beberapa individu yang paling berbakat, rajin dan bersemangat di seluruh blockchain, crypto dan kewangan. Rasa ingin menghadapi cabaran? Kami tidak sabar untuk mendengar daripada anda.

Dan akhirnya — Selamat Hari Pekerja kepada setiap ejen Sokongan Pelanggan kami kerana telah bekerja tanpa lelah untuk menyampaikan pengalaman yang wajar, pengguna kami layak.

Apa Yang Perlu Dilakukan Sekiranya Anda Mengalami Masalah

  • Pusat Sokongan dan Soalan Lazim : Cari jawapan untuk soalan yang sering diajukan dan gunakan bar carian untuk meninjau direktori artikel sokongan kami.

  • Binance Academy : Sumber percuma dan menyeluruh untuk semua perkara crypto.

  • Cara menggunakan Binance Customer Support : Ketahui cara menggunakan Live Chat dan berhubung dengan salah satu ejen sokongan pelanggan kami.

Thank you for rating.
JAWAB KOMEN Batalkan Balasan
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!

Tinggalkan komen

Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!