Panduan Dagangan Margin Binance

Panduan Dagangan Margin Binance

Cara membuka akaun Margin Trading di Binance

Setelah log masuk ke akaun Binance anda, gerakkan tetikus anda ke sudut kanan atas dan arahkan kursor ke ikon profil anda. Ini akan berbeza bagi setiap orang dan akan menunjukkan dua watak pertama dari alamat e-mel anda. Apabila dropdown dibuka, klik pada e-mel anda untuk pergi ke papan pemuka akaun anda.

Sekiranya anda tidak tahu apa itu margin trading, kami mengesyorkan membaca artikel kami Apa itu Margin Trading sebelum membuka akaun margin trading anda di Binance.

Panduan Dagangan Margin Binance

Anda kini akan berada di papan pemuka akaun anda. Anda dapat melihat baki akaun anda dari halaman ini. Di bawah Butiran Baki, klik Margin untuk memulakan proses membuka akaun dagangan margin anda di Binance. Anda perlu melengkapkan pengesahan identiti (KYC) dan memastikan negara anda tidak termasuk dalam senarai hitam. Anda juga mesti mengaktifkan 2FA.

Panduan Dagangan Margin Binance

Seterusnya, anda akan melihat peringatan mengenai risiko perdagangan margin. Sila baca dan, jika anda ingin meneruskannya, klik pada butang Buka akaun margin.

Panduan Dagangan Margin Binance

Luangkan masa untuk membaca perjanjian akaun margin dengan teliti. Sekiranya anda memahami dan bersetuju dengan Terma dan Syarat, tandakan kotak dan klik Saya faham.

Panduan Dagangan Margin Binance

Cara memindahkan dana

Setelah mengaktifkan akaun margin anda, anda dapat memindahkan dana dari Binance Wallet biasa anda ke Margin Trading Wallet anda. Untuk melakukannya, klik pada tab Wallet, pilih Margin dan klik pada butang Transfer di sebelah kanan halaman.

Panduan Dagangan Margin Binance

Seterusnya, pilih duit syiling mana yang ingin anda pindahkan. Dalam kes ini, kami akan menggunakan BNB .

Panduan Dagangan Margin Binance

Masukkan jumlah yang anda mahu pindahkan dari Exchange Wallet ke Margin Wallet anda dan klik Confirm transfer.

Panduan Dagangan Margin Binance

Cara meminjam dana

Setelah memindahkan duit syiling BNB ke Margin Wallet anda, anda akan dapat menggunakan syiling tersebut sebagai cagaran untuk meminjam dana. Baki Margin Wallet anda menentukan jumlah dana yang boleh anda pinjam, mengikut kadar tetap 5: 1 (5x). Oleh itu, jika anda mempunyai 1 BTC, anda boleh meminjam 4 lagi. Dalam contoh ini, kami akan meminjam 0,02 BTC.

Panduan Dagangan Margin Binance

Setelah memilih duit syiling yang ingin anda pinjam dan jumlahnya, klik Sahkan pinjaman.

Panduan Dagangan Margin Binance

Seterusnya, akaun margin anda akan dikreditkan dengan Bitcoin yang anda pinjam. Anda sekarang akan dapat memperdagangkan dana yang dipinjam sambil mempunyai hutang 0.02 BTC ditambah dengan kadar faedah. Kadar faedah dikemas kini setiap 1 jam. Anda boleh menyemak pasangan yang ada sekarang dan juga kadarnya di halaman Margin Fee .

Anda boleh memeriksa status akaun margin semasa anda dengan pergi ke halaman Baki Wallet dan memilih tab Margin.

Panduan Dagangan Margin Binance

Tahap Margin

Di sebelah kanan skrin, anda akan melihat tahap margin anda, yang memberi anda tahap risiko mengikut dana yang dipinjam (Jumlah Hutang) dan dana yang anda pegang sebagai cagaran pada akaun margin anda (Ekuiti Akaun).

Panduan Dagangan Margin Binance

Tahap risiko berubah mengikut pergerakan pasaran, jadi jika harga bergerak bertentangan dengan ramalan anda, aset anda dapat dilikuidasi. Perhatikan bahawa sekiranya anda dilikuidasi, anda akan dikenakan bayaran tambahan.

Formula untuk mengira tahap margin adalah:

Tahap Margin = Jumlah Nilai Aset / (Jumlah Dipinjam + Jumlah Faedah Terakru)

Sekiranya tahap margin anda turun ke tahap 1.3, anda akan menerima Panggilan Margin, yang merupakan peringatan bahawa anda harus meningkatkan cagaran anda (dengan memasukkan lebih banyak dana) atau mengurangkan pinjaman anda (dengan membayar balik apa yang anda pinjam).

Sekiranya tahap margin anda turun ke 1.1, aset anda akan dilikuidasi secara automatik, yang bermaksud bahawa Binance akan menjual dana anda pada harga pasaran untuk membayar pinjaman.

Klik Posisi untuk memeriksa maklumat terperinci mengenai kedudukan anda sekarang. Sekiranya anda lebih suka melihat nilai dalam USDT, pilih Tanda Aras USDT di sebelah kanan.

Panduan Dagangan Margin Binance

Cara berdagang dengan margin

Sekiranya anda ingin menggunakan dana yang dipinjam untuk berdagang, anda boleh pergi ke halaman Pertukaran , pilih tab Margin, dan berniaga biasanya menggunakan pesanan Limit , Market , Stop-Limit , dan OCO .

Panduan Dagangan Margin Binance

Bagaimana untuk membayar hutang anda

Untuk membayar hutang anda, klik pada butang Pinjam / Bayar Balik dan pilih tab Bayar Balik.

Panduan Dagangan Margin Binance

Jumlah yang harus dibayar adalah jumlah dari jumlah yang dipinjam ditambah dengan kadar faedah. Pastikan anda mempunyai baki yang diperlukan sebelum meneruskan.

Apabila anda sudah bersedia, pilih duit syiling dan jumlah yang anda mahu bayar, dan klik Sahkan pembayaran. Perhatikan bahawa anda hanya boleh menggunakan cryptocurrency yang sama untuk membuat pembayaran balik.

Panduan Dagangan Margin Binance

Butang suis

Anda akan melihat bahawa antara muka margin mempunyai butang suis di sebelah baki anda. Butang ini membolehkan anda beralih antara mod aset (pesanan biasa) dan mod margin (pesanan margin).

Contohnya, jika anda menyimpan 5 BNB dalam akaun Margin anda, anda boleh menjual sejumlah 15 BNB.

Perhatikan bahawa sekarang anda mempunyai butang Margin Sell BNB dan bukannya Sell BNB biasa.

Panduan Dagangan Margin Binance

Oleh itu, jika anda memutuskan untuk Menjual Margin 7 BNB, sistem akan meminjam 2 BNB secara automatik untuk anda (ingat bahawa baki sebenar anda adalah 5 BNB).

Panduan Dagangan Margin Binance

Setelah mengklik Margin Sell BNB, anda melihat mesej pengesahan berikut:

Panduan Dagangan Margin Binance

Jadi, butang Tukar membolehkan anda meminjam dana dengan cepat semasa membuka kedudukan baru. Walau bagaimanapun, anda perlu membayar balik dana yang dipinjam secara manual selepas itu.

Mengembalikan dana

Sekiranya anda ingin memindahkan dana anda dari Margin Wallet ke Binance Wallet biasa anda, klik pada Transfer dan gunakan butang di antara kedua dompet untuk mengubah arah pemindahan. Seterusnya, pilih duit syiling dan jumlahnya dan klik Sahkan pemindahan.

Panduan Dagangan Margin Binance

Anda boleh memindahkan dana anda secara bebas dari satu dompet ke dompet yang lain, tanpa sebarang bayaran. Tetapi perhatikan bahawa jika anda sekarang mempunyai aset yang dipinjam, tahap risiko anda akan meningkat seiring dengan penurunan dana Margin Wallet anda. Sekiranya Tahap Risiko anda menjadi terlalu tinggi, ada kemungkinan aset anda dilikuidasi. Oleh itu, pastikan anda memahami bagaimana perdagangan margin berfungsi sebelum menggunakannya.

Satu contoh

Alice yakin harga BNB akan naik, jadi dia ingin membuka kedudukan panjang yang dimanfaatkan di BNB. Untuk melakukannya, dia terlebih dahulu memindahkan dana ke Margin Wallet dan kemudian meminjam BTC. Seterusnya, Alice menggunakan BTC yang dipinjam untuk membeli BNB.

Sekiranya harga BNB naik seperti yang diharapkan oleh Alice, dia dapat menjual asetnya dan membayar BTC yang dipinjam bersama dengan faedah yang sesuai. Sebarang baki untuk perdagangan tersebut akan menunjukkan keuntungannya.

Walau bagaimanapun, perdagangan margin dapat meningkatkan keuntungan dan kerugian. Jadi jika pasaran bergerak melawan kedudukan Alice, dia akan mengalami kerugian yang lebih besar.

Thank you for rating.
JAWAB KOMEN Batalkan Balasan
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!

Tinggalkan komen

Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!