Panduan Permulaan untuk Carta Candlestick

Panduan Permulaan untuk Carta Candlestick

Pengenalan

Sebagai pendatang baru untuk berdagang atau melabur, membaca carta boleh menjadi tugas yang menakutkan. Ada yang bergantung pada perasaan mereka dan membuat pelaburan berdasarkan gerak hati mereka. Walaupun strategi ini mungkin berfungsi buat sementara waktu dalam persekitaran pasaran yang menaik , kemungkinan besar tidak akan berlaku dalam jangka masa panjang.

Pada dasarnya, perdagangan dan pelaburan adalah permainan kebarangkalian dan pengurusan risiko . Jadi, dapat membaca carta candlestick sangat penting untuk hampir semua gaya pelaburan. Artikel ini akan menerangkan carta candlestick dan cara membacanya.

Apakah carta candlestick?

Carta candlestick adalah jenis carta kewangan yang secara grafik mewakili pergerakan harga aset untuk jangka masa tertentu. Seperti namanya, terdiri dari kandil , masing-masing mewakili jumlah masa yang sama. Candlestick boleh mewakili hampir mana-mana tempoh, dari beberapa saat hingga tahun.

Carta candlestick bermula pada sekitar abad ke-17. Penciptaan mereka sebagai alat membuat peta sering dikreditkan kepada seorang peniaga beras Jepun bernama Homma. Idea-ideanya mungkin menjadi asas bagi apa yang kini digunakan sebagai carta candlestick moden. Penemuan Hommas diperhalusi oleh banyak, terutamanya oleh Charles Dow , salah satu bapa analisis teknikal moden .

Walaupun carta kandil dapat digunakan untuk menganalisis jenis data lain, kebanyakannya digunakan untuk memudahkan analisis pasaran kewangan. Digunakan dengan betul, alat yang dapat membantu peniaga mengukur kebarangkalian hasil dalam pergerakan harga. Mereka boleh berguna kerana mereka membolehkan peniaga dan pelabur untuk membentuk idea mereka sendiri berdasarkan analisis pasaran mereka.

Bagaimana carta candlestick berfungsi?

Titik harga berikut diperlukan untuk membuat setiap kandil:

  1. Buka The pertama harga dagangan dicatatkan bagi aset tersebut dalam tempoh masa yang tertentu.

  2. Tinggi The tertinggi harga dagangan dicatatkan bagi aset tersebut dalam tempoh masa yang tertentu.

  3. Rendah The rendah harga dagangan dicatatkan bagi aset tersebut dalam tempoh masa yang tertentu.

  4. Tutup The lepas harga dagangan dicatatkan bagi aset tersebut dalam tempoh masa yang tertentu.

Panduan Permulaan untuk Carta Candlestick

Secara kolektif, kumpulan data ini sering disebut sebagai nilai OHLC. Hubungan antara terbuka, tinggi, rendah, dan dekat menentukan bagaimana rupa kandil.

Jarak antara terbuka dan dekat disebut sebagai badan, sementara jarak antara badan dan tinggi / rendah disebut sebagai sumbu atau bayangan. Jarak antara tinggi dan rendah lilin disebut julat candlestick.

Cara membaca carta candlestick

Banyak peniaga menganggap carta lilin lebih mudah dibaca daripada carta bar dan garis yang lebih konvensional, walaupun mereka memberikan maklumat yang serupa. Carta candlestick dapat dibaca sekilas, menawarkan gambaran ringkas mengenai tindakan harga.

Dalam praktiknya, kandil menunjukkan pertempuran antara lembu dan beruang untuk jangka masa tertentu. Secara amnya, semakin lama badannya, semakin kuat tekanan jual beli semasa jangka waktu yang diukur. Sekiranya sumbu pada lilin pendek, ini bermakna tinggi (atau rendah) jangka masa yang diukur hampir dengan harga penutupan.

Warna dan tetapannya mungkin berbeza-beza dengan alat grafik yang berbeza, tetapi secara amnya, jika badan berwarna hijau, ini bermakna aset ditutup lebih tinggi daripada yang dibuka. Merah bermaksud bahawa harga bergerak turun dalam jangka masa yang diukur, jadi penutupan lebih rendah daripada buka.

Sebilangan ahli grafik lebih suka menggunakan perwakilan hitam-putih. Oleh itu, daripada menggunakan hijau dan merah, grafik menunjukkan pergerakan menaik dengan lilin berongga dan pergerakan ke bawah dengan lilin hitam.

Carta candlestick apa yang tidak diberitahu kepada anda

Walaupun kandil berguna dalam memberi anda idea umum mengenai tindakan harga, mereka mungkin tidak menyediakan semua yang anda perlukan untuk analisis yang komprehensif. Sebagai contoh, kandil tidak menunjukkan secara terperinci apa yang berlaku dalam selang waktu antara buka dan tutup, hanya jarak antara dua titik (bersama dengan harga tertinggi dan terendah).

Sebagai contoh, sementara sumbu kandil memberitahu kita tentang tinggi dan rendahnya tempoh tersebut, mereka tidak dapat memberitahu kita yang mana yang pertama berlaku. Namun, di kebanyakan alat grafik, jangka waktu dapat diubah, yang membolehkan pedagang memperbesar jangka masa yang lebih rendah untuk lebih jelasnya.

Carta candlestick juga boleh mengandungi banyak kebisingan pasaran, terutama ketika membuat kerangka waktu yang lebih rendah. Lilin boleh berubah dengan cepat, yang menjadikannya sukar untuk ditafsirkan.

Lilin Heikin-Ashi

Setakat ini, kami telah membincangkan apa yang kadang-kadang disebut sebagai carta lilin Jepun. Tetapi, ada cara lain untuk mengira kandil. Teknik Heikin-Ashi adalah salah satu daripadanya.

Heikin-Ashi bermaksud bar rata-rata dalam bahasa Jepun. Carta kandil seperti itu bergantung pada formula yang diubahsuai yang menggunakan data harga purata. Matlamat utama adalah untuk melancarkan tindakan harga dan menyaring kebisingan pasaran. Oleh itu, lilin Heikin-Ashi dapat mempermudah trend pasaran, corak harga, dan kemungkinan pembalikan.

Peniaga sering menggunakan lilin Heikin-Ashi dalam kombinasi dengan candlestick Jepun untuk mengelakkan isyarat palsu dan meningkatkan peluang untuk melihat tren pasaran. Lilin Heikin-Ashi hijau tanpa sumbu bawah umumnya menunjukkan aliran menaik yang kuat, sementara lilin merah tanpa sumbu atas dapat menunjukkan arah aliran menurun yang kuat.

Walaupun candlestik Heikin-Ashi boleh menjadi alat yang kuat, seperti teknik analisis teknikal lain, mereka mempunyai batasannya. Oleh kerana lilin ini menggunakan data harga rata-rata, corak mungkin memerlukan masa lebih lama untuk dikembangkan. Juga, mereka tidak menunjukkan jurang harga dan mungkin mengaburkan data harga lain.

Menutup fikiran

Carta candlestick adalah salah satu alat paling asas bagi mana-mana peniaga atau pelabur. Mereka tidak hanya memberikan gambaran visual tindakan harga untuk aset tertentu, tetapi juga menawarkan fleksibilitas untuk menganalisis data dalam jangka waktu yang berbeza.

Kajian yang luas mengenai carta dan corak candlestick, digabungkan dengan pola pikir analitik dan praktik yang cukup akhirnya dapat memberi kelebihan kepada peniaga. Namun, kebanyakan peniaga dan pelabur bersetuju bahawa penting juga untuk mempertimbangkan kaedah lain, seperti analisis asas .

Thank you for rating.
JAWAB KOMEN Batalkan Balasan
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!
Tinggalkan komen
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!