Penjelasan Aset dan Kepelbagaian Aset

Penjelasan Aset dan Kepelbagaian Aset

Pengenalan

Bila berkaitan dengan wang, selalu ada risiko. Sebarang pelaburan boleh mengalami kerugian, sementara kedudukan hanya tunai akan melihat nilai perlahan-lahan terhakis melalui inflasi. Walaupun risiko tidak dapat dihilangkan, risiko dapat disesuaikan agar sesuai dengan tujuan pelaburan individu tertentu.

Peruntukan dan kepelbagaian aset adalah konsep yang memainkan peranan penting dalam menentukan parameter risiko ini. Walaupun anda baru melabur, anda mungkin biasa dengan prinsip-prinsip yang ada di belakangnya kerana sudah ada sejak ribuan tahun.

Artikel ini akan memberi gambaran umum mengenai apa itu dan bagaimana kaitannya dengan strategi pengurusan wang moden.

Apakah peruntukan dan kepelbagaian aset?

Istilah peruntukan aset dan kepelbagaian sering digunakan secara bergantian. Walau bagaimanapun, mereka mungkin merujuk kepada aspek pengurusan risiko yang sedikit berbeza.

Peruntukan aset boleh digunakan untuk menggambarkan strategi pengurusan wang yang menggariskan bagaimana modal harus diagihkan antara kelas aset dalam portfolio pelaburan. Kepelbagaian, sebaliknya, mungkin menggambarkan peruntukan modal dalam kelas aset tersebut.

Objektif utama strategi ini adalah untuk memaksimumkan jangkaan pulangan sambil meminimumkan potensi risiko . Biasanya, ini melibatkan menentukan jangka masa pelaburan pelabur, toleransi risiko, dan kadang-kadang mempertimbangkan keadaan ekonomi yang lebih luas.

Ringkasnya, idea utama di sebalik peruntukan aset dan strategi kepelbagaian menghasilkan banyak telur dalam satu bakul. Menggabungkan kelas aset dan aset yang tidak berkaitan adalah cara paling berkesan untuk membina portfolio yang seimbang.

Apa yang menjadikan kedua strategi ini kuat dalam kombinasi adalah bahawa risiko tidak hanya diagihkan di antara kelas aset yang berbeza, tetapi juga di dalam kelas aset tersebut.

Beberapa pakar kewangan bahkan percaya bahawa menentukan strategi peruntukan aset mungkin lebih penting daripada pilihan pelaburan individu itu sendiri.

Teori Portofolio Moden

Teori Portofolio Moden (MPT) adalah kerangka yang memformalkan prinsip-prinsip ini melalui model matematik. Ini diperkenalkan dalam sebuah makalah yang diterbitkan oleh Harry Markowitz pada tahun 1952, yang kemudian dia menerima Hadiah Nobel dalam Ekonomi.

Kategori aset utama cenderung bergerak berbeza. Keadaan pasaran yang menjadikan kelas aset tertentu berprestasi baik mungkin membuat kelas aset lain berprestasi buruk. Andaian utama adalah bahawa jika satu kelas aset berprestasi rendah, kerugian dapat diimbangi oleh kelas aset lain yang berprestasi baik.

MPT menganggap bahawa dengan menggabungkan aset dari kelas aset tidak berkorelasi, turun naik portfolio dapat dikurangkan. Ini juga harus meningkatkan prestasi yang disesuaikan dengan risiko, yang bermaksud portfolio dengan jumlah risiko yang sama akan menghasilkan pulangan yang lebih baik. Ia juga mengandaikan bahawa jika dua portfolio menawarkan pulangan yang sama, mana-mana pelabur yang rasional akan memilih portfolio dengan risiko yang lebih rendah.

Ringkasnya, MPT menyatakan bahawa adalah yang paling cekap untuk menggabungkan aset dalam portfolio yang tidak berkorelasi.

Jenis kelas aset dan strategi peruntukan

Dalam kerangka peruntukan aset khas, kelas aset dapat dikategorikan dengan cara berikut:

  • Stok, bon, dan tunai aset tradisional .
  • Aset alternatif harta tanah, komoditi, derivatif, produk insurans, ekuiti persendirian, dan tentu saja, cryptoassets.

Secara amnya, terdapat dua jenis strategi peruntukan aset utama, kedua-duanya menggunakan andaian yang digariskan dalam MPT: Peruntukan Aset Strategik dan Peruntukan Aset Taktikal.

Peruntukan Aset Strategik dianggap sebagai pendekatan tradisional yang lebih sesuai dengan gaya pelaburan pasif. Portofolio berdasarkan strategi ini akan cenderung diimbangi kembali hanya jika peruntukan yang diinginkan berubah berdasarkan perubahan pada cakrawala waktu atau profil risiko pelabur.

Peruntukan Aset Taktikal lebih sesuai untuk gaya pelaburan yang lebih aktif. Ini membolehkan pelabur menumpukan portfolio mereka pada aset yang mengungguli pasaran. Ini membuat anggapan bahawa jika suatu sektor mengungguli pasaran, ia mungkin terus mengunggulinya untuk jangka masa yang panjang. Oleh kerana ia sama berdasarkan prinsip-prinsip yang digariskan dalam MPT, ini juga memungkinkan untuk melakukan beberapa tahap kepelbagaian.

Perlu diperhatikan bahawa aset tidak harus sama sekali tidak berkorelasi atau berkorelasi terbalik agar kepelbagaian mempunyai kesan yang baik. Ia hanya menghendaki mereka tidak berkorelasi sepenuhnya.

Menerapkan peruntukan aset dan kepelbagaian ke portfolio

Mari kita fikirkan prinsip-prinsip ini melalui contoh portfolio. Strategi peruntukan aset dapat menentukan bahawa portfolio harus mempunyai peruntukan berikut antara kelas aset yang berbeza:

  • 40% melabur dalam saham
  • 30% dalam bon
  • 20% dalam cryptoassets
  • 10% tunai

Strategi kepelbagaian mungkin menentukan bahawa antara 20% yang dilaburkan dalam cryptoassets:

  • 70% harus diperuntukkan untuk Bitcoin
  • 15% hingga topi besar
  • 10% hingga topi pertengahan
  • 5% untuk topi kecil

Setelah peruntukan dibuat, prestasi portfolio dapat dipantau dan dikaji secara berkala. Sekiranya peruntukan beralih, mungkin sudah waktunya untuk menyeimbangkan semula yang bermaksud membeli dan menjual aset untuk menyesuaikan portfolio kembali ke bahagian yang diinginkan. Ini secara amnya melibatkan penjualan berprestasi tinggi dan membeli berprestasi rendah. Pemilihan aset, tentu saja, bergantung sepenuhnya pada strategi dan tujuan pelaburan individu.

Cryptoassets adalah antara kelas aset yang paling berisiko. Portofolio ini mungkin dianggap sangat berisiko, kerana mempunyai bahagian yang banyak diperuntukkan untuk cryptoassets. Pelabur yang lebih menghindari risiko mungkin ingin memperuntukkan lebih banyak portfolio untuk, katakan, bon kelas aset yang jauh lebih berisiko.

Sekiranya anda ingin membaca laporan penyelidikan mendalam mengenai faedah Bitcoin dalam portfolio pelbagai aset yang pelbagai, lihat laporan ini oleh Binance Research: Portfolio Management Series # 1 - Meneroka faedah kepelbagaian dengan Bitcoin .

Kepelbagaian dalam portfolio cryptoasset

Walaupun prinsip di sebalik kaedah ini harus diterapkan pada portfolio cryptoasset secara teori, prinsip tersebut harus diambil dengan sebutir garam. Pasaran cryptocurrency sangat berkaitan dengan pergerakan harga Bitcoin . Ini menjadikan kepelbagaian sebagai tugas yang tidak masuk akal bagaimana seseorang dapat membuat sekumpulan aset tidak berkorelasi dari sekumpulan aset yang sangat berkorelasi?

Kadang-kadang, altcoin tertentu mungkin menunjukkan korelasi yang menurun dengan Bitcoin, dan pedagang yang penuh perhatian dapat memanfaatkannya. Namun, ini biasanya tidak bertahan dengan cara yang konsisten berlaku seperti strategi serupa di pasar tradisional.

Anggapan dapat dibuat, bagaimanapun, apabila pasaran matang, pendekatan yang lebih sistematik untuk diversifikasi dapat dilaksanakan dalam portfolio cryptoasset. Pasaran sudah pasti mempunyai jalan panjang sehingga saat itu.

Masalah dengan peruntukan aset

Walaupun teknik yang tidak dapat disangkal kuat, beberapa strategi pengagihan aset mungkin tidak sesuai untuk pelabur dan portfolio tertentu.

Merangka rancangan permainan agak mudah, tetapi kunci strategi peruntukan aset yang baik adalah pelaksanaan. Sekiranya pelabur tidak dapat mengesampingkan kecenderungan mereka, keberkesanan portfolio mungkin akan tergugat.

Masalah lain yang berpotensi timbul adalah kesukaran untuk mengira toleransi risiko pelabur terlebih dahulu. Setelah hasilnya masuk setelah jangka waktu tertentu, pelabur mungkin menyedari bahawa mereka menginginkan risiko yang lebih sedikit (atau lebih) lagi.

Menutup fikiran

Peruntukan dan kepelbagaian aset adalah konsep asas pengurusan risiko yang telah wujud selama ribuan tahun. Mereka juga merupakan salah satu konsep teras di sebalik strategi pengurusan portfolio moden.

Tujuan utama merancang strategi pengagihan aset adalah memaksimumkan jangkaan pulangan sambil meminimumkan risiko. Mengagihkan risiko antara kelas aset dapat meningkatkan kecekapan portfolio.

Oleh kerana pasaran sangat berkorelasi dengan Bitcoin, strategi pengagihan aset harus diterapkan pada portfolio cryptoasset dengan berhati-hati.

Thank you for rating.
JAWAB KOMEN Batalkan Balasan
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!
Tinggalkan komen
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!