Penjelasan Pasaran dan Pengambil Pasaran Dijelaskan

Penjelasan Pasaran dan Pengambil Pasaran Dijelaskan

Pasar terdiri daripada pembuat dan pengambil. The pembuat mewujudkan membeli atau menjual pesanan yang arent dilakukan segera (contohnya, menjual BTC apabila harga mencecah $ 15k). Ini mewujudkan kecairan , yang bermaksud lebih mudah bagi orang lain untuk membeli atau menjual BTC dengan serta-merta apabila syarat itu dipenuhi. Orang yang membeli atau menjual serta-merta dipanggil pengambil . Dengan kata lain, pengambil mengisi pesanan yang dibuat oleh pembuatnya.

Pengenalan

Pada sebarang jenis pertukaran (sama ada Forex , saham, atau cryptocurrency ), penjual dipadankan dengan pembeli. Tanpa titik pertemuan ini, anda perlu mengiklankan tawaran anda untuk memperdagangkan Bitcoin untuk Ethereum di media sosial dan berharap seseorang itu berminat.

Dalam artikel ini, bincangkan konsep pembuat dan pengambil . Setiap peserta pasaran tergolong dalam sekurang-kurangnya satu daripada kategori ini, sebagai peniaga, anda mungkin akan bertindak sebagai kedua-duanya pada tahap tertentu. Pembuat dan pengambil adalah nadi bagi banyak platform perdagangan, dan kehadiran mereka (atau kekurangannya) memisahkan pertukaran yang kuat dari yang lemah.

Mari bercakap mengenai kecairan

Sebelum kita dapat mengetahui pembuat dan pengambil dengan betul, penting untuk membincangkan mengenai kecairan . Apabila anda mendengar seseorang mengatakan aset itu cair atau aset tidak cair , mereka bercakap tentang betapa mudahnya anda menjualnya.

Satu ons emas adalah aset yang sangat cair kerana dapat dengan mudah diperdagangkan dengan wang tunai dalam jangka waktu yang singkat. Sayangnya, patung setinggi sepuluh meter CEO Binance yang menunggang lembu, adalah aset yang sangat cair. Walaupun akan terlihat bagus di kebun depan siapa pun, kenyataannya adalah tidak semua orang akan tertarik dengan barang seperti itu.

Idea yang berkaitan (tetapi sedikit berbeza) adalah mengenai kecairan pasaran . Pasaran cair adalah di mana anda boleh membeli dan menjual aset dengan mudah pada nilai wajar. Terdapat permintaan yang tinggi dari mereka yang ingin memperoleh aset dan penawaran yang tinggi dari mereka yang ingin menurunkannya.

Memandangkan jumlah aktiviti ini, pembeli dan penjual cenderung bertemu di tengah: pesanan jual terendah (atau harga tanya ) akan hampir sama dengan pesanan beli tertinggi (atau harga tawaran ). Akibatnya, perbezaan antara tawaran tertinggi dan permintaan terendah akan kecil (atau ketat ). Ngomong-ngomong, perbezaan ini disebut spread bid-ask .

Sebaliknya, pasaran tidak cair tidak menunjukkan sifat ini. Sekiranya anda ingin menjual aset, anda akan menghadapi masalah menjualnya dengan harga yang berpatutan kerana tidak banyak permintaan. Akibatnya, pasaran tidak likuid sering mempunyai bid-ask spread yang jauh lebih tinggi.

Baik! Sekarang setelah kita melancarkan kecairan, sudah waktunya untuk beralih ke pembuat dan pengambil.

Pembuat pasaran dan pengambil pasaran

Seperti disebutkan, para pedagang yang berduyun-duyun ke bursa bertindak sebagai pembuat atau pengambil barang.

Pembuat

Pertukaran sering mengira nilai pasaran aset dengan buku pesanan . Di sinilah ia mengumpulkan semua tawaran untuk membeli dan menjual dari penggunanya. Anda mungkin menyerahkan arahan seperti berikut: Sebagai contoh, beli 800 BTC pada harga $ 4,000 . Ini ditambahkan pada buku pesanan, dan ia akan diisi apabila harganya mencecah $ 4,000.

Hadkan pesanan seperti yang dijelaskan memerlukan anda mengumumkan niat anda terlebih dahulu dengan menambahkannya ke buku pesanan. Anda pembuat kerana anda telah membuat pasaran, dari satu segi. Pertukaran itu seperti kedai runcit yang mengenakan bayaran kepada individu untuk meletakkan barang di rak, dan anda adalah orang yang menambah inventori anda sendiri.

Adalah lazim bagi peniaga dan institusi besar (seperti mereka yang pakar dalam perdagangan frekuensi tinggi ) untuk mengambil peranan sebagai pembuat pasaran. Sebagai alternatif, peniaga kecil dapat menjadi pembuat, hanya dengan membuat jenis pesanan tertentu yang langsung tidak dapat dilaksanakan.

Pengambil

Sekiranya kami meneruskan analogi kedai, maka anda pasti meletakkan inventori anda di rak untuk seseorang datang dan membelinya. Bahawa seseorang adalah pengambil. Sebaliknya, daripada mengambil timah kacang dari kedai, mereka memakan kecairan yang anda berikan.

Fikirkanlah: dengan membuat tawaran pada buku pesanan, anda meningkatkan kecairan pertukaran kerana anda memudahkan pengguna membeli atau menjual. Sebaliknya, pengambil alih sebahagian daripada kecairan tersebut. dengan pesanan pasaran arahan untuk membeli atau menjual pada harga pasaran semasa. Apabila mereka melakukan ini, pesanan yang ada di buku pesanan segera diisi.

Sekiranya anda pernah membuat pesanan pasaran di Binance atau pertukaran cryptocurrency lain untuk berdagang, katakanlah anda bertindak sebagai pengambil. Tetapi perhatikan bahawa anda juga boleh menjadi pengambil menggunakan pesanan had. Masalahnya: anda adalah pengambil setiap kali anda mengisi pesanan orang lain.

Bayaran pembuat barang

Banyak pertukaran menghasilkan sebahagian besar pendapatan mereka dengan mengenakan yuran perdagangan untuk pengguna yang sepadan. Ini bermaksud bahawa setiap kali anda membuat pesanan dan ia dilaksanakan, anda akan membayar sedikit bayaran. Tetapi jumlah itu berbeza dari satu pertukaran ke pertukaran yang lain, dan mungkin juga berbeza bergantung pada ukuran dan peranan perdagangan anda.

Pada amnya, pembuat ditawarkan beberapa jenis rebat, kerana mereka menambahkan kecairan ke bursa. Itu bagus untuk calon peniaga perniagaan. Oh wow, lihat platform ini dan kecairannya yang tinggi, saya harus berniaga di sini . Bagaimanapun, tempat seperti itu akan lebih menarik daripada yang kurang mudah tunai, kerana perdagangan lebih mudah dilaksanakan. Dalam banyak kes, pengambil membayar bayaran yang lebih tinggi daripada pembuat, kerana mereka tidak memberikan kecairan yang dibuat oleh pembuat.

Seperti yang telah disebutkan, struktur biaya pembuat-pengambil bergantung pada platform. Sebagai contoh, anda dapat melihat perbezaan harga pembuat pembuat Binance pada halaman Jadual Bayarannya .

Menutup fikiran

Menyimpulkannya, pembuat adalah peniaga yang membuat pesanan dan menunggu pesanan diisi, sementara pengambil adalah orang yang memenuhi pesanan orang lain. Pengambilan utama di sini adalah bahawa pembuat pasaran adalah penyedia kecairan .

Untuk pertukaran yang menggunakan model pembuat-pembuat, pembuatnya sangat penting untuk daya tarikan platform sebagai tempat perdagangan. Secara amnya, menukar pembuat ganjaran dengan bayaran yang lebih rendah kerana mereka memberikan kecairan. Sebaliknya, pengambil menggunakan kecairan ini untuk membeli atau menjual aset dengan mudah. Tetapi mereka sering membayar yuran yang lebih tinggi untuk ini.

Thank you for rating.
JAWAB KOMEN Batalkan Balasan
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!
Tinggalkan komen
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!