Petua Menggunakan Binance P2P untuk Mengelakkan Pemindahan Pihak Ketiga

Petua Menggunakan Binance P2P untuk Mengelakkan Pemindahan Pihak Ketiga

Pengambilan Utama:

  • Pemindahan pihak ketiga dilarang di Binance P2P, tetapi ini tidak akan menghalang pelaku jahat daripada cuba memikat anda untuk melakukannya. Membolehkan pemindahan pihak ketiga akan membahayakan dana anda.

  • Artikel ini membimbing anda mengenai langkah-langkah yang dapat anda ambil ketika menghadapi percubaan pemindahan pihak ketiga oleh pihak lawan anda, dari mengenal pasti percubaan untuk menyelesaikan masalah tersebut.

Apa itu Pemindahan Pihak Ketiga dan Bagaimana Melihatnya?

Sebaiknya, apabila anda menggunakan Binance P2P untuk menukar wang tunai anda ke dalam kripto dan sebaliknya, kedua-dua pihak harus menyediakan akaun bank atau e-dompet yang sesuai untuk menyelesaikan setiap transaksi. Bagaimana jika orang yang berurusan dengan anda berkeras untuk menggunakan saluran pembayaran yang berbeza daripada saluran yang disenaraikan pada tawaran awal? Dalam kes ini, anda baru sahaja mengalami percubaan untuk pemindahan pihak ketiga.

Binance P2P mendefinisikan pemindahan pihak ketiga sebagai percubaan untuk menggunakan akaun yang tidak disenaraikan sebagai kaedah pembayaran utama dalam iklan Binance P2P. Sebagai contoh, ketika anda membalas iklan P2P, anda akan melihat senarai pilihan pembayaran yang diterima oleh pedagang P2P. Sebaik sahaja anda memilih pilihan yang anda sukai, anda harus berpegang pada kaedah pembayaran tersebut untuk menyelesaikan transaksi. Segala urus niaga di luar kaedah pembayaran yang telah disenaraikan dianggap sebagai pemindahan pihak ketiga. Melakukan ini dilarang di bawah peraturan Binance P2P, tetapi ini tidak akan menghalang individu tertentu daripada mencuba pemindahan pihak ketiga, terutamanya atas alasan yang meragukan.

Terdapat beberapa cara untuk mengesan kapan rakan anda melakukan pertukaran pihak ketiga.

1. Akaun bank yang disediakan adalah atas nama orang lain.

Setiap individu yang menggunakan Binance P2P mempunyai tanggungjawab untuk menyediakan akaun yang sesuai dengan identiti yang mereka berikan di platform. Melihat nama yang tidak sepadan dengan nama sebenar rakan niaga anda harus dilihat sebagai bendera merah segera.

2. Nama yang tertera di akaun bank tidak sepadan dengan nama di akaun Binance.

Kes ini serupa dengan contoh pertama tetapi dengan cara yang lebih halus. Seorang rakan niaga mungkin mempunyai alibi mengenai ketidakcocokan antara nama akaun Binance mereka dan nama di akaun bank mereka. Ini adalah bendera merah kerana rakan niaga harus menyelesaikan sebarang ketidakkonsistenan nama pada iklan Binance P2P mereka, dan tidak boleh lambat-lambat membawanya bersama anda di tengah-tengah transaksi.

3. Pihak lawan berbual dengan anda untuk menggunakan kaedah pembayaran lain.

Kadang kala, rakan niaga anda mempunyai alasan untuk memikat anda menggunakan akaun bank lain untuk menyelesaikan transaksi anda. Rakan sejawat mungkin mendakwa bahawa ada sesuatu yang tidak kena dengan kaedah pembayaran yang disenaraikan pada masa ini. Jangan dengar alibi rakan sejawat. Biasanya, kaedah pembayaran yang sudah disenaraikan dalam iklan seharusnya menjadi satu-satunya saluran yang boleh anda laksanakan untuk membuat pembayaran.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa nuansa senario seperti ini. Di beberapa pasaran, pengguna P2P tertentu dibenarkan menyembunyikan maklumat mengenai akaun bank mereka dalam iklan P2P untuk alasan keselamatan. Dalam keadaan seperti ini, seorang pedagang dapat dibenarkan ketika dia memberikan akaun pembayaran dalam obrolan. Walaupun begitu, orang yang meletakkan iklan P2P mempunyai tanggungjawab untuk memberikan butiran akaun bank peribadi mereka yang tepat kepada rakan mereka. Walau apa pun, anda berhak untuk mengemukakan sebarang kebimbangan sekiranya terdapat sesuatu yang mencurigakan dengan komunikasi anda dengan rakan anda. Senario ini tidak berlaku jika anda tidak berada di pasaran di mana maklumat akaun bank dapat disembunyikan.

Apa yang Perlu Dilakukan Apabila Anda Melihat Percubaan Pemindahan Pihak Ketiga?

Bergantung pada cara anda berinteraksi dengan rakan sejawat anda, anda mungkin akan menerima pertukaran pihak ketiga sekiranya anda tidak cukup berhati-hati mengenainya. Membolehkan percubaan pemindahan pihak ketiga akan mendedahkan anda kepada risiko yang mungkin mempengaruhi dana anda. Amalan terbaik adalah bersikap tegas dalam menuntut maklumat yang tepat mengenai sebarang perjanjian Binance P2P yang anda lakukan. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi sebarang percubaan pemindahan pihak ketiga.

1. Batalkan transaksi.

Setelah anda menandakan ketidakkonsistenan dalam butiran akaun bank rakan niaga anda, anda harus segera membatalkan transaksi. Tidak perlu menjelaskan ketidakkonsistenan dengan pihak lawan. Pembatalan berfungsi paling baik jika anda belum meneruskan pembayaran.

2. Bayar balik pembayaran dan batalkan perjanjian.

Sekiranya anda berada pada akhir penerimaan wang tunai sebagai langkah pertama urus niaga P2P, anda harus memeriksa apakah butiran pengirim sepadan dengan butiran akaun yang diberikan di Binance P2P. Sekiranya butirannya tidak sepadan, ini boleh menyebabkan masalah di talian sekiranya rakan anda cuba membatalkan transaksi anda. Langkah terbaik adalah mengembalikan dana ke akaun yang tepat dari mana dana itu berasal, memberitahu rakan anda mengenai alasannya, dan kemudian membatalkan transaksi.

Sekiranya anda berada di pasar di mana maklumat akaun bank dapat disembunyikan dalam iklan P2P, anda mungkin tidak dapat melihat nama penuh rakan niaga anda sehingga dia menghantar pembayaran kepada anda. Dalam kes ini, anda boleh berkomunikasi dengan rakan anda dalam sembang untuk mengesahkan butirannya, dan meneruskan transaksi apabila butirannya sesuai, atau meneruskan langkah di bawah.

3. Banding urus niaga.

Mungkin ada keadaan di mana anda tidak dapat memeriksa akaun rakan anda sebelum terlambat. Walaupun anda sudah mengirim pembayaran, anda masih mempunyai pilihan untuk mengajukan banding atas alasan pemindahan pihak ketiga. Sokongan pelanggan kami akan segera menyelesaikan masalah tersebut dan menyelesaikannya bagi pihak anda. Anda digalakkan untuk melaporkan masalah tersebut walaupun anda menyelesaikan transaksi dan mendapatkan wang tunai atau kripto seperti yang diharapkan. Kami memandang serius pemindahan pihak ketiga dan menghukum mereka yang melanggar saluran yang betul kerana menghantar dana.

Apakah Risiko Yang Anda hadapi Semasa Mengizinkan Pemindahan Pihak Ketiga?

Membolehkan pemindahan pihak ketiga dilakukan tanpa pemeriksaan meninggalkan akaun dan dana anda terdedah kepada tindakan selanjutnya yang mungkin dilakukan oleh rakan niaga anda. Berikut adalah beberapa risiko yang anda hadapi ketika anda tidak menjalankan transaksi P2P anda dengan cara yang betul.

1. Anda terdedah kepada permintaan bayaran balik.

Katakan anda tidak melihat ketidakkonsistenan dalam akaun yang digunakan untuk transaksi P2P anda. Dalam kes tersebut, rakan niaga anda mungkin menggunakannya sebagai celah untuk memanfaatkan anda dan cuba membatalkan transaksi anda. Senario ini memungkinkan rakan sejawat anda untuk melepaskan kripto yang anda hantar dan wang tunai yang mereka gunakan untuk membayarnya atau wang tunai yang anda terima dan kripto yang anda hantar.

2. Akaun bank anda terdedah kepada pembekuan.

Masalah dengan urus niaga P2P dapat terjadi dengan baik setelah transaksi yang salah selesai. Sekiranya bukan rakan niaga anda yang menandakannya, bank atau platform pembayaran anda boleh bertindak atas ketidakkonsistenan ini dan mempunyai alasan untuk membekukan akaun anda. Dalam senario ini, kami mungkin tidak dapat menolong anda kerana anda membenarkan ketidakkonsistenan itu berlaku.

3. Anda mungkin tidak menerima kripto atau wang tunai yang diperlukan untuk transaksi tersebut.

Masalah yang paling biasa dengan membenarkan ketidakkonsistenan kerana pemindahan pihak ketiga adalah risiko langsung terhadap transaksi P2P anda. Perkara penting yang perlu diingat di sini adalah bahawa jika anda tidak menandakan ketidakkonsistenan untuk memastikan penyelesaian transaksi anda dengan betul, rakan anda akan menandakannya terlebih dahulu untuk keuntungan mereka. Walaupun sistem escrow dan sokongan pelanggan kami dapat melindungi anda dari kerosakan, kerana cuai dengan perincian transaksi anda boleh menimbulkan risiko lebih lanjut bagi anda.

Kesimpulannya

Pemindahan pihak ketiga adalah salah satu risiko yang anda hadapi semasa membuat transaksi P2P. Di Binance P2P, kami mengekalkan platform di mana setiap orang digalakkan untuk menyenaraikan perincian akaun yang ingin mereka gunakan untuk pemindahan dana. Dengan 200+ kaedah pembayaran tempatan dan 60+ mata wang fiat yang disokong, setiap orang harus dapat menghantar maklumat yang tepat untuk transaksi dan iklan mereka.

Selain sistem escrow yang melindungi pengguna dari masalah yang mungkin timbul dengan transaksi yang salah, pasukan Binance P2P juga secara proaktif memberitahu penggunanya tentang cara meningkatkan kesedaran keselamatan melalui artikel seperti ini. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai Binance P2P, terutamanya petua keselamatan kami, anda digalakkan membaca artikel berikut:

  • (Blog) Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Proses Rayuan Binance P2P

  • (Blog) 5 Petua Cara Memilih Tawaran Terbaik Semasa Anda Membeli Bitcoin di Binance P2P

  • (Blog) Semua Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Binance P2P Bitcoin Crypto Exchange

  • (Blog) 11 petua untuk Melindungi Diri Anda dari Penipu

  • (Blog) Berdagang Bitcoin dengan Selamat dengan Petua dari Pro

Thank you for rating.
JAWAB KOMEN Batalkan Balasan
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!

Tinggalkan komen

Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!