Petunjuk MACD Dijelaskan

Petunjuk MACD Dijelaskan

The Moving Average Convergence Divergence (MACD) adalah penunjuk jenis osilator yang banyak digunakan oleh pedagang untuk analisis teknikal (TA). MACD adalah alat mengikut arah aliran yang menggunakan purata bergerak untuk menentukan momentum saham, cryptocurrency , atau aset lain yang boleh diperdagangkan.

Dibangunkan oleh Gerald Appel pada akhir 1970-an, penunjuk Pergerakan Purata Konvergensi Moving mengesan peristiwa harga yang telah berlaku dan, dengan itu, termasuk dalam kategori penunjuk ketinggalan (yang memberikan isyarat berdasarkan tindakan atau data harga masa lalu). MACD mungkin berguna untuk mengukur momentum pasaran dan kemungkinan trend harga dan digunakan oleh banyak pedagang untuk mencari titik masuk dan keluar yang berpotensi.

Sebelum menyelami mekanisme MACD, penting untuk memahami konsep purata bergerak . Purata bergerak (MA) hanyalah garis yang mewakili nilai rata-rata data sebelumnya dalam tempoh yang telah ditentukan. Dalam konteks pasaran kewangan, purata bergerak adalah antara petunjuk yang paling popular untuk analisis teknikal (TA) dan ia boleh dibahagikan kepada dua jenis yang berbeza: purata bergerak sederhana (SMA) dan purata bergerak eksponensial (EMA). Walaupun SMA menimbang semua input data secara sama, EMA memberikan lebih banyak kepentingan kepada nilai data terbaru (titik harga yang lebih baru).

Bagaimana MACD berfungsi

Penunjuk MACD dihasilkan dengan mengurangkan dua purata bergerak eksponensial (EMA) untuk membuat garis utama (garis MACD), yang kemudian digunakan untuk mengira EMA lain yang mewakili garis isyarat.

Di samping itu, terdapat histogram MACD, yang dihitung berdasarkan perbezaan antara kedua garis tersebut. Histogram, bersama dengan dua garis lain, berubah-ubah di atas dan di bawah garis tengah, yang juga dikenali sebagai garis sifar.

Oleh itu, penunjuk MACD terdiri daripada tiga elemen yang bergerak di sekitar garis sifar:

  • Garis MACD (1): membantu menentukan momentum menaik atau menurun (trend pasaran). Ia dikira dengan mengurangkan dua purata bergerak eksponensial (EMA).

  • Garis isyarat (2): EMA dari garis MACD (biasanya EMA 9-tempoh). Analisis gabungan garis isyarat dengan garis MACD mungkin berguna untuk melihat kemungkinan pembalikan atau titik masuk dan keluar.

  • Histogram (3): perwakilan grafik mengenai perbezaan dan penumpuan garis MACD dan garis isyarat. Dengan kata lain, histogram dikira berdasarkan perbezaan antara dua garis.

Petunjuk MACD Dijelaskan

Garisan MACD

Secara umum, purata bergerak eksponensial diukur mengikut harga penutupan aset, dan tempoh yang digunakan untuk mengira dua EMA biasanya ditetapkan sebagai 12 tempoh (lebih cepat) dan 26 tempoh (lebih lambat). Tempoh mungkin dikonfigurasi dengan cara yang berbeza (minit, jam, hari, minggu, bulan), tetapi artikel ini akan memfokuskan pada tetapan harian. Namun, penunjuk MACD mungkin disesuaikan untuk mengakomodasi strategi perdagangan yang berbeza.

Dengan mengandaikan julat waktu standard, garis MACD itu sendiri dikira dengan mengurangkan EMA 26 hari dari EMA 12 hari.

Garis MACD = 12d EMA - 26d EMA

Seperti yang disebutkan, garis MACD berayun di atas dan di bawah garis sifar, dan inilah yang menandakan garis pusat garis pusat, memberitahu para peniaga apabila EMA 12 hari dan 26 hari mengubah kedudukan relatif mereka.

Garis isyarat

Secara lalai, garis isyarat dikira dari EMA 9 hari dari garis utama dan, dengan demikian, memberikan pandangan lebih lanjut mengenai pergerakan sebelumnya.

Garis isyarat = 9d EMA garis MACD

Walaupun tidak selalu tepat, ketika garis MACD dan garis isyarat melintasi, peristiwa ini biasanya dianggap sebagai isyarat pembalikan arah aliran, terutamanya apabila ia berlaku di hujung carta MACD (jauh di atas atau jauh di bawah garis sifar).

Histogram MACD

Histogram tidak lebih daripada catatan visual pergerakan relatif garis MACD dan garis isyarat. Ia hanya dikira dengan mengurangkan satu dari yang lain:

Histogram MACD = Garis MACD - garis isyarat

Namun, daripada menambahkan garis bergerak ketiga, histogram dibuat dari graf bar, menjadikannya lebih mudah dibaca dan ditafsirkan secara visual. Perhatikan bahawa bar histogram tidak ada kaitan dengan jumlah dagangan aset.

Tetapan MACD

Seperti yang dibincangkan, tetapan lalai untuk MACD didasarkan pada EMA 12, 26, dan 9 - oleh itu MACD (12, 26, 9). Walau bagaimanapun, sebilangan analis teknikal dan ahli grafik mengubah tempoh sebagai kaedah untuk mewujudkan penunjuk yang lebih sensitif. Sebagai contoh, MACD (5, 35, 5) adalah salah satu yang sering digunakan di pasaran kewangan tradisional bersama dengan jangka masa yang lebih lama, seperti carta mingguan atau bulanan.

Perlu diingat bahawa kerana turun naik pasaran cryptocurrency yang tinggi, peningkatan kepekaan penunjuk MACD mungkin berisiko kerana kemungkinan akan menghasilkan lebih banyak isyarat palsu dan maklumat yang mengelirukan.

Cara membaca carta MACD

Seperti namanya, indikator Divergence Konvergensi Purata Bergerak mengesan hubungan antara rata-rata bergerak, dan korelasi antara dua garis dapat digambarkan sebagai sama atau saling berbeza. Bertumpu ketika garis-garis bergerak ke arah satu sama lain dan berbeza ketika mereka berpisah.

Namun, isyarat yang relevan dari penunjuk MACD berkaitan dengan apa yang disebut crossover, yang berlaku apabila garis MACD melintasi di atas atau di bawah garis tengah (crossline garis tengah), atau di atas atau di bawah garis isyarat (crossover garis isyarat).

Perlu diingat bahawa kedua-dua crossover garis tengah dan garis isyarat mungkin berlaku berkali-kali, menghasilkan banyak isyarat palsu dan rumit - terutama berkenaan aset tidak stabil, seperti cryptocurrency Oleh itu, seseorang tidak boleh bergantung pada penunjuk MACD sahaja.

Persilangan garis tengah

Crossover garis pusat berlaku apabila garis MACD bergerak sama ada di kawasan positif atau negatif. Apabila melintasi di atas garis tengah, nilai MACD positif menunjukkan bahawa EMA 12 hari lebih besar daripada 26 hari. Sebaliknya, MACD negatif ditunjukkan apabila garis MACD melintasi di bawah garis tengah, yang bermaksud bahawa purata 26 hari lebih tinggi daripada 12 hari. Dengan kata lain, garis MACD positif menunjukkan momentum kenaikan yang lebih kuat, sementara garis negatif mungkin menunjukkan dorongan yang lebih kuat ke arah penurunan.

Crossover garis isyarat

Apabila garis MACD melintasi di atas garis isyarat, peniaga sering menafsirkannya sebagai peluang membeli berpotensi (titik masuk). Sebaliknya, ketika garis MACD melintasi di bawah garis isyarat, peniaga cenderung menganggapnya sebagai peluang penjualan (exit point).

Walaupun crossover isyarat dapat membantu, mereka tidak selalu boleh dipercayai. Juga perlu dipertimbangkan di mana mereka berlaku dalam carta sebagai cara untuk meminimumkan risiko. Sebagai contoh, jika crossover memerlukan beli tetapi penunjuk garis MACD berada di bawah garis tengah (negatif), keadaan pasaran masih boleh dianggap menurun. Sebaliknya, jika crossover garis isyarat menunjukkan titik penjualan yang berpotensi, tetapi penunjuk garis MACD positif (di atas garis sifar), keadaan pasaran masih cenderung meningkat. Dalam senario seperti itu, mengikuti isyarat jual mungkin membawa lebih banyak risiko (mengingat tren yang lebih besar).

MACD dan perbezaan harga

Bersama dengan garis pusat dan garis silang isyarat, carta MACD juga dapat memberikan pandangan melalui perbezaan antara carta MACD dan tindakan harga aset.

Sebagai contoh, jika tindakan harga cryptocurrency meningkat lebih tinggi sementara MACD mencatat kenaikan yang lebih rendah, kita akan mempunyai perbezaan menurun, yang menunjukkan bahawa walaupun kenaikan harga, momentum kenaikan (tekanan beli) tidak sekuat yang sebelumnya . Perbezaan bearish biasanya ditafsirkan sebagai peluang menjual kerana cenderung mendahului pembalikan harga.

Sebaliknya, jika garis MACD membentuk dua kenaikan yang rendah yang sejajar dengan dua penurunan yang rendah pada harga aset, maka ini dianggap sebagai perbezaan bullish, menunjukkan bahawa walaupun harga turun, tekanan beli lebih kuat. Perbezaan kenaikkan harga cenderung mendahului pembalikan harga, berpotensi menunjukkan penurunan jangka pendek (dari aliran menurun hingga aliran menaik).

Menutup fikiran

Apabila berkaitan dengan analisis teknikal , pengayun Pergerakan Purata Konvergensi Bergerak adalah salah satu alat yang paling berguna yang ada. Bukan hanya kerana penggunaannya relatif mudah, tetapi juga kerana ia cukup berkesan untuk mengenal pasti trend pasaran dan momentum pasaran.

Seperti kebanyakan indikator TA, MACD tidak selalu tepat dan mungkin memberikan banyak isyarat palsu dan mengelirukan - terutamanya berkaitan dengan aset tidak menentu atau semasa tindakan harga yang lemah atau tidak bergerak. Akibatnya, banyak pedagang menggunakan MACD dengan petunjuk lain - seperti penunjuk RSI - untuk mengurangkan risiko dan untuk mengesahkan lagi isyaratnya.

Thank you for rating.
JAWAB KOMEN Batalkan Balasan
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!

Tinggalkan komen

Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!