Psikologi Kitaran Pasaran

Psikologi Kitaran Pasaran

Apa itu psikologi pasaran?

Psikologi pasaran adalah idea bahawa pergerakan pasaran mencerminkan (atau dipengaruhi oleh) keadaan emosi para pesertanya. Ini adalah salah satu topik utama ekonomi tingkah laku - bidang interdisipliner yang menyelidiki pelbagai faktor yang mendahului keputusan ekonomi.

Ramai yang percaya bahawa emosi adalah pendorong utama di sebalik pergeseran pasaran kewangan. Dan bahawa sentimen pelabur yang berubah-ubah secara keseluruhan adalah apa yang mewujudkan kitaran pasaran psikologi.

Ringkasnya, sentimen pasaran adalah perasaan keseluruhan yang dimiliki oleh pelabur dan peniaga mengenai tindakan harga aset. Ketika sentimen pasar positif, dan harga naik secara berterusan, dikatakan ada tren kenaikan (sering disebut sebagai pasar bull ). Sebaliknya disebut pasar beruang , ketika terjadi penurunan harga.

Oleh itu, sentimen terdiri daripada pandangan dan perasaan individu semua peniaga dan pelabur dalam pasaran kewangan. Cara lain untuk melihatnya adalah sebagai rata-rata perasaan keseluruhan peserta pasaran.

Tetapi, sama seperti kumpulan mana pun, tidak ada satu pun pendapat yang sepenuhnya dominan. Berdasarkan teori psikologi pasaran, harga aset cenderung selalu berubah sebagai tindak balas kepada sentimen pasaran secara keseluruhan - yang juga dinamik. Jika tidak, akan menjadi lebih sukar untuk membuat perdagangan yang berjaya.

Dalam praktiknya, ketika pasar naik, kemungkinan disebabkan oleh peningkatan sikap dan keyakinan di kalangan peniaga. Sentimen pasaran yang positif menyebabkan permintaan meningkat dan penawaran menurun. Sebaliknya, permintaan yang meningkat boleh menyebabkan sikap yang lebih kuat. Begitu juga, aliran menurun yang kuat cenderung menimbulkan sentimen negatif yang mengurangkan permintaan dan meningkatkan penawaran yang ada.

Bagaimana emosi berubah semasa kitaran pasaran?

Meningkat

Semua pasaran melalui kitaran pengembangan dan penguncupan. Ketika pasar berada dalam fase pengembangan (bull market), ada iklim optimisme, kepercayaan, dan keserakahan. Biasanya, ini adalah emosi utama yang mendorong kepada aktiviti membeli yang kuat.

Cukup biasa untuk melihat sejenis kesan kitaran atau kesan surut semasa kitaran pasaran. Sebagai contoh, sentimen menjadi lebih positif apabila harga naik, yang kemudian menyebabkan sentimen menjadi lebih positif, mendorong pasaran menjadi lebih tinggi.

Kadang kala, rasa tamak dan kepercayaan yang kuat mengatasi pasaran sedemikian rupa sehingga gelembung kewangan dapat terbentuk. Dalam senario seperti itu, banyak pelabur menjadi tidak rasional, kehilangan nilai sebenar dan membeli aset hanya kerana mereka yakin pasaran akan terus meningkat.

Mereka menjadi tamak dan berlebihan dengan momentum pasaran, dengan harapan dapat memperoleh keuntungan. Oleh kerana harganya terlalu tinggi sehingga kenaikan, bahagian atas tempatan dibuat. Secara umum, ini dianggap sebagai titik risiko kewangan maksimum.

Dalam beberapa kes, pasaran akan mengalami pergerakan sementara untuk sementara aset tersebut dijual secara beransur-ansur. Ini juga dikenali sebagai peringkat pengedaran. Walau bagaimanapun, beberapa kitaran tidak menunjukkan tahap pengedaran yang jelas, dan aliran menurun bermula sebaik sahaja bahagian atas dicapai.

Trend menurun

Apabila pasaran mula berubah dengan cara lain, suasana euforia dapat dengan cepat berubah menjadi puas hati, kerana banyak peniaga menolak untuk mempercayai bahawa aliran menaik sudah berakhir. Ketika harga terus menurun, sentimen pasar dengan cepat bergerak ke sisi negatif. Selalunya merangkumi perasaan cemas, penolakan, dan panik.

Dalam konteks ini, kita dapat menggambarkan kegelisahan sebagai saat para pelabur mula mempersoalkan mengapa harganya turun, yang segera menuju ke tahap penolakan. Tempoh penolakan ditandai oleh rasa tidak dapat diterima. Banyak pelabur bersikeras untuk mempertahankan kedudukan mereka yang kalah, baik kerana sudah terlambat untuk menjual atau kerana mereka ingin mempercayai pasaran akan kembali tidak lama lagi.

Tetapi apabila harga turun lebih jauh, gelombang penjualan semakin kuat. Pada titik ini, rasa takut dan panik sering menimbulkan apa yang disebut kapitalisasi pasar (ketika pemegang menyerah dan menjual aset mereka dekat dengan dasar tempatan).

Akhirnya, aliran menurun berhenti ketika turun naik dan pasaran stabil. Lazimnya, pasaran mengalami pergerakan sampingan sebelum perasaan harapan dan keyakinan mula timbul sekali lagi. Tempoh menyamping tersebut juga dikenal sebagai tahap pengumpulan.

Bagaimana pelabur menggunakan psikologi pasaran?

Dengan mengandaikan bahawa teori psikologi pasaran adalah sah, memahaminya dapat membantu pedagang untuk memasuki dan keluar dari posisi pada masa yang lebih baik. Sikap umum pasaran tidak produktif: saat peluang kewangan tertinggi (untuk pembeli) biasanya datang ketika kebanyakan orang tidak ada harapan, dan pasaran sangat rendah. Sebaliknya, momen risiko kewangan paling tinggi sering timbul apabila sebahagian besar peserta pasaran merasa senang dan terlalu yakin.

Oleh itu, sebilangan peniaga dan pelabur cuba membaca sentimen pasaran untuk melihat pelbagai tahap kitaran psikologinya. Sebaik-baiknya, mereka akan menggunakan maklumat ini untuk membeli ketika berlaku panik (harga lebih rendah) dan menjual ketika ada keserakahan (harga lebih tinggi). Namun, dalam praktiknya, mengenali titik-titik optimum ini jarang sekali menjadi tugas yang mudah. Apa yang kelihatan seperti bahagian bawah tempatan ( sokongan ) mungkin gagal ditahan, yang membawa ke paras terendah yang lebih rendah.

Analisis teknikal dan psikologi pasaran

Sangat mudah untuk melihat kembali kitaran pasaran dan mengenali bagaimana keseluruhan psikologi berubah. Menganalisis data sebelumnya menjadikan tindakan dan keputusan apa yang paling menguntungkan.

Walau bagaimanapun, lebih sukar untuk memahami bagaimana pasaran berubah seiring berjalannya masa - dan lebih sukar lagi untuk meramalkan apa yang akan datang. Banyak pelabur menggunakan analisis teknikal (TA) untuk berusaha menjangka ke mana arah pasaran mungkin akan pergi.

Dalam arti tertentu, kita mungkin mengatakan bahawa petunjuk TA adalah alat yang mungkin digunakan ketika berusaha mengukur keadaan psikologi pasaran. Sebagai contoh, indikator Relative Strength Index (RSI) mungkin mencadangkan apabila aset dibeli berlebihan kerana sentimen positif pasaran yang kuat (contohnya, keserakahan berlebihan).

The MACD adalah satu lagi contoh satu petunjuk yang boleh digunakan untuk mengesan peringkat psikologi yang berbeza kitaran pasaran. Ringkasnya, hubungan antara garisnya mungkin menunjukkan ketika momentum pasaran berubah (contohnya, daya beli semakin lemah).

Bitcoin dan psikologi pasaran

Pasaran Bitcoin Bitcoin tahun 2017 adalah contoh yang jelas tentang bagaimana psikologi pasaran mempengaruhi harga dan sebaliknya. Dari Januari hingga Disember, Bitcoin meningkat dari kira-kira $ 900 ke paras tertinggi sepanjang masa iaitu $ 20,000. Semasa kenaikan, sentimen pasaran menjadi semakin positif. Ribuan pelabur baru hadir, terperangkap dalam kegembiraan dalam pasaran lembu. FOMO , optimisme berlebihan, dan keserakahan dengan cepat menaikkan harga sehingga tidak berlaku.

Pembalikan arah aliran mula berlaku pada akhir 2017 dan awal tahun 2018. Pembetulan berikut menjadikan banyak penyertaan lewat mengalami kerugian yang ketara. Walaupun trend menurun telah ditetapkan, keyakinan dan kepuasan yang salah menyebabkan banyak orang berkeras untuk HODLing .

Beberapa bulan kemudian, sentimen pasaran menjadi sangat negatif kerana keyakinan pelabur mencapai tahap terendah sepanjang masa. FUD dan rasa panik menyebabkan banyak dari mereka yang membeli dekat dengan bahagian atas menjual di bahagian bawah, mengalami kerugian besar. Beberapa orang kecewa dengan Bitcoin , walaupun teknologinya pada dasarnya sama. Sebenarnya, ia terus diperbaiki.

Bias kognitif

Bias kognitif adalah corak pemikiran biasa yang sering menyebabkan manusia membuat keputusan yang tidak rasional. Corak ini boleh mempengaruhi kedua-dua peniaga dan pasaran secara keseluruhan. Beberapa contoh biasa adalah:

  • Bias pengesahan: kecenderungan untuk menilai maklumat yang mengesahkan kepercayaan kita sendiri, sambil mengabaikan atau menolak maklumat yang bertentangan dengan mereka. Sebagai contoh, pelabur dalam pasaran bull boleh memberi tumpuan yang lebih kuat pada berita positif, sambil mengabaikan berita buruk atau tanda-tanda bahawa arah aliran pasaran akan berubah.
  • Penghindaran kerugian: kecenderungan umum manusia untuk takut kerugian lebih banyak daripada mereka menikmati keuntungan, walaupun keuntungannya serupa atau lebih besar. Dengan kata lain, kesakitan kehilangan biasanya lebih menyakitkan daripada kegembiraan memperoleh. Ini boleh menyebabkan peniaga-peniaga untuk terlepas peluang yang baik atau panik menjual semasa tempoh pasaran menyerah diri .
  • Kesan endowmen: Ini adalah kecenderungan orang untuk menilai sesuatu yang mereka miliki, hanya kerana mereka memilikinya. Sebagai contoh, pelabur yang memiliki beg daripada cryptocurrency adalah lebih cenderung untuk mempercayai ia mempunyai nilai dari no-pembuat mata wang palsu.

Menutup fikiran

Sebilangan besar peniaga dan pelabur bersetuju bahawa psikologi mempunyai kesan terhadap harga dan kitaran pasaran. Walaupun kitaran pasaran psikologi terkenal, mereka tidak selalu mudah ditangani. Dari Tulip Mania Belanda pada tahun 1600-an hingga gelembung dotcom pada tahun 90-an, bahkan peniaga mahir telah berjuang untuk memisahkan sikap mereka sendiri dari sentimen pasaran secara keseluruhan. Pelabur menghadapi tugas yang sukar untuk memahami bukan sahaja psikologi pasaran tetapi juga psikologi mereka sendiri dan bagaimana hal itu mempengaruhi proses membuat keputusan mereka.

Thank you for rating.
JAWAB KOMEN Batalkan Balasan
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!
Tinggalkan komen
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!