Risiko Kewangan Dijelaskan

Risiko Kewangan Dijelaskan

Apakah risiko kewangan?

Ringkasnya, risiko kewangan adalah risiko kehilangan wang atau aset berharga. Dalam konteks pasaran kewangan, kita dapat menentukan risiko sebagai jumlah wang yang dapat hilang ketika berdagang atau melabur. Jadi, risikonya bukanlah kerugian yang sebenarnya, tetapi apa yang akhirnya boleh hilang.

Dengan kata lain, banyak perkhidmatan kewangan atau transaksi mengandungi risiko kerugian yang wujud, dan inilah yang kita namakan sebagai risiko kewangan. Secara umum, konsep ini dapat diterapkan pada berbagai senario, seperti pasar keuangan, pentadbiran perniagaan, dan badan pemerintahan.

Proses menilai dan menangani risiko kewangan sering disebut sebagai pengurusan risiko. Tetapi, sebelum menyelami pengurusan risiko, penting untuk mempunyai pengetahuan asas mengenai risiko kewangan dan pelbagai jenisnya.

Terdapat pelbagai cara untuk mengklasifikasikan dan menentukan risiko kewangan. Contoh penting termasuk risiko pelaburan, risiko operasi, risiko kepatuhan, dan risiko sistemik.

Jenis risiko kewangan

Seperti disebutkan, ada berbagai cara untuk mengkategorikan risiko kewangan, dan definisi mereka mungkin berbeza secara signifikan bergantung pada konteksnya. Artikel ini memberikan gambaran ringkas mengenai risiko pelaburan, operasi, pematuhan, dan sistemik.

Risiko pelaburan

Seperti namanya, risiko pelaburan adalah yang berkaitan dengan aktiviti pelaburan dan perdagangan. Terdapat pelbagai bentuk risiko pelaburan, tetapi kebanyakannya berkaitan dengan harga pasaran yang turun naik. Kami mungkin menganggap risiko pasaran, kecairan, dan kredit sebagai sebahagian daripada kumpulan risiko pelaburan.

Risiko pasaran

Risiko pasaran adalah risiko yang berkaitan dengan turun naiknya harga aset. Contohnya, jika Alice membeli Bitcoin , dia akan menghadapi risiko pasaran kerana turun naik boleh menyebabkan harga turun.

Pengurusan risiko pasaran bermula dengan mempertimbangkan berapa banyak kerugian yang mungkin diturunkan oleh Alice jika harga Bitcoin bergerak berbanding kedudukannya. Langkah selanjutnya adalah membuat strategi, yang akan menentukan bagaimana Alice harus bertindak sebagai tindak balas terhadap pergerakan pasar.

Biasanya, pelabur menghadapi risiko pasaran langsung dan tidak langsung. Risiko pasaran langsung berkaitan dengan kerugian yang mungkin dialami oleh peniaga akibat perubahan harga aset yang merugikan. Contoh sebelumnya menggambarkan risiko pasaran langsung (Alice membeli Bitcoin sebelum penurunan harga).

Sebaliknya, risiko pasaran tidak langsung berkaitan dengan aset yang mempunyai risiko sekunder atau sampingan (iaitu, kurang jelas). Di pasaran saham, risiko kadar faedah sering mempengaruhi harga saham secara tidak langsung, yang menjadikannya risiko tidak langsung.

Contohnya, jika Bob membeli saham syarikat, pegangannya mungkin secara tidak langsung dipengaruhi oleh kadar faedah yang turun naik. Syarikat akan merasa lebih sukar untuk berkembang atau kekal menguntungkan kerana kenaikan kadar faedah. Selain itu, kadar yang lebih tinggi mendorong pelabur lain untuk menjual saham mereka. Mereka sering melakukannya untuk menggunakan wang untuk membayar hutang mereka, yang kini lebih mahal untuk dijaga.

Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa kadar faedah mempengaruhi pasaran kewangan secara langsung atau tidak langsung. Walaupun kadarnya mempengaruhi saham secara tidak langsung, ia memberi kesan langsung kepada bon dan sekuriti pendapatan tetap yang lain. Jadi, bergantung pada aset, risiko kadar faedah boleh dianggap sebagai risiko langsung atau tidak langsung.

Risiko kecairan

Risiko kecairan adalah risiko pelabur dan peniaga tidak dapat membeli atau menjual aset tertentu dengan cepat tanpa perubahan harga yang drastik.

Sebagai contoh, bayangkan bahawa Alice membeli 1,000 unit cryptocurrency dengan harga $ 10 setiap satu. Mari kita anggap harganya tetap stabil setelah beberapa bulan, dan cryptocurrency masih diperdagangkan sekitar tanda $ 10.

Di pasaran cair dengan jumlah tinggi, Alice dapat menjual beg $ 10,000 dengan cepat kerana terdapat cukup pembeli yang sanggup membayar $ 10 untuk setiap unit. Tetapi, jika pasaran tidak likuid, hanya ada beberapa pembeli yang sanggup membayar $ 10 untuk setiap bahagian. Jadi, Alice mungkin perlu menjual sejumlah wang syilingnya dengan harga yang jauh lebih rendah.

Risiko kredit

Risiko kredit adalah risiko pemberi pinjaman kehilangan wang kerana ingkar pihak lawan. Contohnya, jika Bob meminjam wang dari Alice, dia menghadapi risiko kredit. Dengan kata lain, ada kemungkinan Bob tidak membayar Alice, dan kemungkinan inilah yang kita namakan sebagai risiko kredit. Sekiranya Bob ingkar, Alice akan kehilangan wang.

Dari perspektif yang lebih luas, krisis ekonomi mungkin berlaku jika risiko kredit negara berkembang ke tahap yang tidak masuk akal. Krisis kewangan terburuk dalam 90 tahun terakhir berlaku sebahagiannya disebabkan oleh pengembangan risiko kredit global.

Pada masa itu, bank AS mempunyai berjuta-juta transaksi mengimbangi dengan ratusan rakan niaga. Ketika Lehman Brothers gagal bayar, risiko kredit berkembang dengan pesat di seluruh dunia, mewujudkan krisis kewangan yang membawa kepada Kemelesetan Besar.

Risiko Operasi

Risiko operasi adalah risiko kerugian kewangan yang disebabkan oleh kegagalan dalam proses, sistem, atau prosedur dalaman. Kegagalan ini sering disebabkan oleh kesalahan manusia yang tidak disengajakan atau oleh aktiviti penipuan yang disengajakan.

Untuk mengurangkan risiko operasi, setiap syarikat harus melakukan audit keselamatan berkala , bersama dengan penerapan prosedur yang kuat dan pengurusan dalaman yang efektif.

Terdapat banyak insiden pekerja yang tidak diurus dengan baik yang berjaya melakukan perdagangan tanpa izin dengan dana syarikat mereka. Kegiatan semacam ini sering disebut sebagai perdagangan nakal, dan menyebabkan kerugian kewangan yang besar di seluruh dunia - terutama dalam industri perbankan.

Kegagalan operasi juga mungkin disebabkan oleh kejadian luaran yang secara tidak langsung mempengaruhi operasi syarikat, seperti gempa bumi, ribut petir, dan bencana alam lain.

Risiko Pematuhan

Risiko kepatuhan berkaitan dengan kerugian yang mungkin timbul ketika sebuah syarikat atau institusi gagal mengikuti undang-undang dan peraturan bidang kuasa masing-masing. Untuk mengelakkan risiko tersebut, banyak syarikat menggunakan prosedur khusus, seperti Anti Pengubahan Wang Haram (AML) dan Kenali Pelanggan Anda (KYC) .

Sekiranya penyedia perkhidmatan atau syarikat gagal mematuhi undang-undang, mereka mungkin ditutup atau menghadapi hukuman serius. Banyak firma pelaburan dan bank menghadapi tuntutan undang-undang dan sekatan kerana kegagalan pematuhan (misalnya, beroperasi tanpa lesen yang sah). Perdagangan orang dalam dan rasuah juga merupakan contoh risiko pematuhan yang biasa.

Risiko Sistemik

Risiko sistemik berkaitan dengan kemungkinan peristiwa tertentu mencetuskan kesan buruk di pasaran atau industri tertentu. Contohnya, kejatuhan Lehman Brothers pada tahun 2008 mencetuskan krisis kewangan yang serius di AS, yang akhirnya mempengaruhi banyak negara lain.

Risiko sistemik dibuktikan oleh korelasi yang kuat antara syarikat yang merupakan sebahagian daripada industri yang sama. Sekiranya firma Lehman Brothers begitu terlibat dengan keseluruhan sistem kewangan Amerika, maka kebankrapannya akan kurang memberi kesan.

Cara mudah untuk mengingati konsep risiko sistemik adalah dengan membayangkan kesan domino, di mana satu bahagian jatuh terlebih dahulu, menyebabkan potongan lain jatuh.

Terutama, industri logam mulia mengalami pertumbuhan yang ketara selepas Krisis Kewangan 2008 . Jadi, kepelbagaian adalah salah satu cara untuk mengurangkan risiko sistemik.

Risiko sistemik berbanding sistematik

Risiko sistemik tidak boleh dikelirukan dengan risiko sistematik atau agregat. Yang terakhir lebih sukar untuk ditakrifkan dan merujuk kepada pelbagai risiko - bukan hanya kewangan.

Risiko sistematik boleh dikaitkan dengan sejumlah faktor ekonomi dan sosiopolitik, seperti inflasi, kadar faedah, perang, bencana alam, dan perubahan dasar pemerintah yang besar.

Pada dasarnya, risiko sistematik berkaitan dengan peristiwa yang mempengaruhi negara atau masyarakat dalam pelbagai bidang. Ini mungkin merangkumi industri pertanian, pembinaan, perlombongan, pembuatan, kewangan, dan banyak lagi. Oleh itu, walaupun risiko sistemik dapat dikurangkan dengan menggabungkan aset berkorelasi rendah, risiko sistematik tidak dapat dikurangi dengan kepelbagaian portfolio.

Menutup fikiran

Di sini kita membincangkan beberapa jenis risiko kewangan, termasuk risiko pelaburan, operasi, pematuhan, dan sistemik. Dalam kumpulan risiko pelaburan, kami memaparkan konsep risiko pasaran, risiko kecairan, dan risiko kredit.

Ketika datang ke pasaran kewangan, hampir mustahil untuk menghindari risiko sepenuhnya. Perkara terbaik yang boleh dilakukan oleh peniaga atau pelabur adalah mengurangkan atau mengawal risiko ini. Oleh itu, memahami beberapa jenis risiko kewangan utama adalah langkah pertama yang baik untuk mewujudkan strategi pengurusan risiko yang berkesan.

Thank you for rating.
JAWAB KOMEN Batalkan Balasan
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!

Tinggalkan komen

Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!