Salib Emas dan Salib Kematian Dijelaskan

Salib Emas dan Salib Kematian Dijelaskan

Pengenalan

Corak carta banyak terdapat dalam analisis teknikal. Kami telah membincangkannya dalam Panduan Pemula untuk Corak Carta Klasik , dan 12 Corak Candlestick Popular dalam Analisis Teknikal . Walau bagaimanapun, terdapat banyak corak lain di luar sana yang boleh berguna untuk peniaga hari , peniaga swing , dan pelabur jangka panjang. Ini adalah salib emas dan salib kematian.

Sebelum kita memasuki apa itu salib emas dan salib kematian, kita perlu memahami apa itu rata-rata bergerak (MA) . Ringkasnya, garis ini digambarkan di atas carta harga yang mengukur harga rata-rata aset untuk jangka waktu tertentu. Sebagai contoh, purata bergerak 200 hari akan mengukur harga purata aset dalam 200 hari terakhir. Sekiranya anda ingin membaca lebih lanjut mengenai purata bergerak, kami mempunyai artikel mengenainya: Purata Pergerakan Dijelaskan .

Jadi, apakah itu salib emas dan salib kematian, dan bagaimana peniaga boleh menggunakannya dalam strategi perdagangan mereka ?

Apakah salib emas?

A salib emas (atau crossover emas) ialah corak carta yang melibatkan jangka pendek bergerak lintasan atas rata-rata jangka panjang purata bergerak. Biasanya, MA 50 hari digunakan sebagai purata jangka pendek, dan MA 200 hari digunakan sebagai purata jangka panjang. Namun, ini bukan satu-satunya cara untuk memikirkan crossover emas. Ia boleh berlaku dalam jangka masa yang panjang, dan idea asasnya ialah purata jangka pendek melintasi purata jangka panjang.

Biasanya, salib emas berlaku dalam tiga fasa:

  1. MA jangka pendek berada di bawah MA jangka panjang semasa aliran menurun.
  2. The trend membalikkan, dan MA salib jangka pendek di atas MA jangka panjang.
  3. Trend menaik bermula di mana MA jangka pendek berada di atas MA jangka panjang.

Salib Emas dan Salib Kematian Dijelaskan

Salib emas yang menunjukkan aliran menaik baru dalam Bitcoin.

Dalam banyak kes, salib emas boleh dianggap sebagai isyarat kenaikan harga . Macam mana boleh jadi? Idea itu mudah. Kami tahu bahawa purata bergerak mengukur harga rata-rata aset untuk jangka masa ia merancang. Dalam pengertian ini, apabila MA jangka pendek berada di bawah MA jangka panjang, ini bermaksud bahawa tindakan harga jangka pendek adalah menurun berbanding dengan tindakan harga jangka panjang.

Sekarang, apa yang berlaku apabila purata jangka pendek melepasi purata jangka panjang? Harga purata jangka pendek naik lebih tinggi daripada harga purata jangka panjang. Ini menunjukkan peralihan yang berpotensi ke arah arah aliran pasar , dan inilah sebabnya salib emas dianggap menaik.

Dalam tafsiran konvensional, salib emas melibatkan penyeberangan MA 50 hari di atas MA 200 hari. Walau bagaimanapun, idea umum di sebalik salib emas adalah bahawa purata bergerak jangka pendek melintasi purata bergerak jangka panjang. Dalam pengertian ini, kita juga boleh mempunyai salib emas pada jangka masa yang lain (15 minit, 1 jam, 4 jam, dll.). Masih, isyarat jangka masa yang lebih tinggi cenderung lebih dipercayai daripada isyarat jangka masa yang lebih rendah.

Sejauh ini, kami telah menganggap salib emas dengan apa yang disebut purata bergerak sederhana (SMA) . Namun, ada cara lain yang popular untuk mengira purata bergerak yang disebut purata bergerak eksponensial (EMA) . Ini menggunakan formula berbeza yang memberikan penekanan yang lebih tinggi pada tindakan harga yang lebih baru.

EMA juga dapat digunakan untuk mencari crossover bullish dan bearish, termasuk cross gold. Oleh kerana EMA bertindak balas dengan lebih cepat terhadap pergerakan harga baru-baru ini, isyarat crossover yang mereka hasilkan mungkin kurang dipercayai dan menunjukkan lebih banyak isyarat palsu. Walaupun begitu, crossover EMA popular di kalangan peniaga sebagai alat untuk mengenal pasti pembalikan arah aliran.

Apakah salib kematian?

Salib mati pada dasarnya adalah kebalikan dari salib emas. Ini adalah corak carta di mana MA jangka pendek melintasi di bawah MA jangka panjang. Contohnya, MA 50 hari melintasi di bawah MA 200 hari. Oleh yang demikian, salib kematian biasanya dianggap sebagai isyarat penurunan harga .

Biasanya, salib kematian berlaku dalam tiga fasa:

  1. MA jangka pendek berada di atas MA jangka panjang semasa aliran menaik.
  2. Trend berubah, dan MA jangka pendek melintasi di bawah MA jangka panjang.
  3. Trend menurun bermula apabila MA jangka pendek kekal di bawah MA jangka panjang.

Salib Emas dan Salib Kematian Dijelaskan

Salib kematian yang mengesahkan aliran menurun dalam Bitcoin.

Sekarang kita memahami apa itu salib emas, cukup mudah untuk memahami mengapa salib kematian adalah isyarat menurun. Purata jangka pendek melintasi di bawah purata jangka panjang, yang menunjukkan prospek penurunan harga pasaran.

Salib kematian telah memberikan isyarat penurunan sebelum kemerosotan ekonomi dalam sejarah, seperti pada tahun 1929 atau 2008 . Walau bagaimanapun, ia juga dapat memberi isyarat palsu, misalnya, pada tahun 2016.

Salib Emas dan Salib Kematian Dijelaskan

Isyarat crossover kematian palsu pada SPX pada tahun 2016.

Seperti yang anda lihat pada contoh, pasar mencetak salib kematian, hanya untuk meneruskan aliran menaik dan mencetak salib emas tidak lama kemudian.

Salib emas vs salib kematian - apa perbezaannya?

Kami telah membincangkan kedua-duanya, jadi perbezaan antara mereka tidak sukar difahami. Mereka pada asasnya saling bertentangan antara satu sama lain. Salib emas boleh dianggap sebagai isyarat kenaikan harga, sementara kematian melintasi isyarat penurunan harga.

Kedua-duanya dapat disahkan oleh jumlah dagangan yang tinggi . Beberapa penganalisis teknikal juga boleh memeriksa petunjuk teknikal lain ketika melihat konteks crossover. Contoh biasa termasuk Moving Average Convergence Divergence (MACD) dan Relative Strength Index (RSI .

Yang juga perlu diingat adalah bahawa purata bergerak adalah petunjuk ketinggalan dan tidak mempunyai kekuatan ramalan. Ini bermaksud bahawa kedua-dua crossover biasanya akan memberikan pengesahan kuat mengenai pembalikan arah aliran yang telah berlaku dan bukan pembalikan yang masih berlaku.

Cara memperdagangkan salib emas dan salib kematian

Idea asas di sebalik corak ini agak mudah. Sekiranya anda tahu bagaimana peniaga menggunakan MACD , anda akan mudah memahami cara memperdagangkan isyarat crossover ini.

Semasa bercakap mengenai salib emas konvensional dan salib kematian, biasanya melihat carta harian. Oleh itu, strategi yang mudah adalah membeli pada salib emas dan menjual pada titik kematian. Sebenarnya, ini adalah strategi yang agak berjaya untuk Bitcoin dalam beberapa tahun terakhir walaupun terdapat banyak isyarat palsu sepanjang perjalanan. Oleh itu, mengikuti satu isyarat secara membabi buta bukanlah strategi terbaik. Oleh itu, anda mungkin ingin mempertimbangkan faktor lain mengenai teknik analisis pasaran.

Sekiranya anda ingin membaca mengenai strategi mudah untuk membina kedudukan jangka panjang, lihat Dollar-Cost Averaging (DCA) Dijelaskan .

Strategi crossover yang disebutkan di atas adalah berdasarkan persimpangan MA setiap hari. Tetapi bagaimana dengan jangka masa yang lain? Salib emas dan salib kematian berlaku sama, dan peniaga boleh memanfaatkannya.

Namun, seperti kebanyakan teknik analisis carta, isyarat pada jangka masa yang lebih tinggi lebih kuat daripada isyarat pada jangka masa yang lebih rendah. Salib emas mungkin berlaku pada jangka masa mingguan sementara anda melihat salib kematian berlaku pada jangka masa setiap jam. Inilah sebabnya mengapa sangat berguna untuk memperkecil dan melihat gambar yang lebih besar pada carta, dengan mengambil kira banyak bacaan.

Sesuatu yang akan dicari oleh banyak pedagang ketika berdagang salib emas dan angka kematian adalah jumlah dagangan . Seperti corak carta yang lain, jumlah boleh menjadi alat yang kuat untuk pengesahan. Oleh itu, apabila lonjakan kelantangan mengiringi isyarat crossover, banyak peniaga akan lebih yakin bahawa isyarat itu sah.

Sebaik sahaja salib emas berlaku, purata bergerak jangka panjang boleh dianggap sebagai kawasan sokongan yang berpotensi . Sebaliknya, apabila berlaku kematian salib, ia boleh dianggap sebagai kawasan rintangan yang berpotensi .

Isyarat crossover juga boleh diperiksa dengan isyarat dari petunjuk teknikal lain untuk mencari pertemuan . Pedagang pertemuan menggabungkan pelbagai isyarat dan petunjuk menjadi satu strategi perdagangan dalam usaha menjadikan isyarat perdagangan lebih dipercayai.

Menutup fikiran

Weve membincangkan beberapa tanda crossover yang paling popular menandakan salib emas dan salib kematian.

Salib emas melibatkan persilangan purata bergerak jangka pendek di atas purata bergerak jangka panjang. Salib kematian melibatkan penyeberangan MA jangka pendek di bawah MA jangka panjang. Kedua-duanya boleh digunakan sebagai alat yang boleh dipercayai untuk mengesahkan pembalikan trend jangka panjang, sama ada berkaitan dengan pasaran saham, forex , atau cryptocurrency .

Thank you for rating.
JAWAB KOMEN Batalkan Balasan
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!

Tinggalkan komen

Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!