Soalan Lazim CZ 3: CBDC (Mata Wang Digital Bank Pusat)

Soalan Lazim CZ 3: CBDC (Mata Wang Digital Bank Pusat)

Artikel ini adalah sebahagian daripada siri "Soalan Lazim CZ". Pendapat yang dinyatakan di sini adalah pendapat peribadi dan tidak mewakili pendirian rasmi Binance. Ia bukan nasihat kewangan. Dan boleh jadi salah sama sekali.

Orang ramai bertanya kepada saya tentang Mata Wang Digital Bank Pusat (CBDC) pada masa kini. Adakah mereka akan menggantikan Bitcoin? Apakah kesannya? Dan sebagainya. Inilah pandangan saya mengenainya semasa saya berfikir ke hadapan tentang 2022 dan seterusnya. Secara keseluruhan, saya percaya CBDC sangat positif untuk industri crypto, tetapi dengan beberapa kaveat. Biar saya mulakan dengan faedah yang saya lihat CBDC dan perkara yang boleh mereka bawa kepada industri kripto.

Faedah CBDC

Pengesahan

Bank pusat yang mengeluarkan mata wang digital blockchain adalah pengesahan kukuh teknologi blockchain. Baru-baru ini 2 tahun yang lalu, kami mendengar pendatang baru bimbang bahawa teknologi itu mungkin satu trend. Kini dengan bank pusat menerima pakainya, kami tidak lagi mendengar kebimbangan itu.

Pendidikan

Hari ini, bank pusat dan kerajaan sedang mendidik orang ramai tentang teknologi blockchain dan mata wang kripto. Dan rasa apa, anda tidak boleh belajar tentang blockchain tanpa belajar tentang Bitcoin. Dan apabila anda belajar tentang Bitcoin, anda belajar tentang sifat asas wang yang berharga - kekurangan, kebebasan untuk berurus niaga dan yuran yang rendah.

Anak angkat

Penggunaan CBDC mungkin lebih pantas, kerana Kerajaan boleh memaksa kedai dan pedagang untuk menerima mata wang digital. Ini seterusnya mendorong penggunaan dompet dan permulaan menggunakan mata wang kripto untuk ramai orang.

Integrasi

Dan, akhirnya, Jika atau apabila CBDC membuka kebenaran mereka untuk membenarkan pertukaran kripto menyepadukannya, itu akan menjadi fiat yang sangat baik di jalan. Jika skim kebenaran mereka dibuka, maka ia mungkin menggantikan banyak stablecoin yang wujud hari ini.

Namun…. Ya, anda tahu ia akan datang. Saya mempunyai beberapa kebimbangan.

Sifat Asas

Saya percaya kebanyakan versi awal CBDC akan berbeza dalam sifat asasnya kepada mata wang "kripto asli" seperti Bitcoin, Ethereum dan BNB.

Bekalan Tanpa Had

Kebanyakan CBDC akan mempunyai bekalan tanpa had. Iaitu, bank pusat boleh dan mungkin akan membuat lebih banyak daripadanya sesuka hati. Dengan pelonggaran kuantitatif itu, inflasi datang, dsb. Saya andaikan anda tahu kesannya. Saya tidak akan membahasnya dalam artikel ini.

Bitcoin, BNB dan mata wang kripto lain biasanya mempunyai bekalan yang terhad. BNB malah mempunyai bekalan terbina dalam yang semakin berkurangan, dengan pelbagai mekanisme pembakaran. Ini biasanya meningkatkan keupayaan syiling ini untuk bertindak sebagai penyimpan nilai.

kebenaran

Kebanyakan CBDC akan dibenarkan, bermakna anda perlu meminta kebenaran untuk menggunakan wang anda. Jika anda hanya membeli kopi, itu mungkin tidak mengapa. Tetapi untuk urus niaga yang bermakna, seperti melabur wang selepas cukai anda dalam projek yang anda suka di negara lain, anda mungkin perlu melalui proses kelulusan yang panjang, malah mungkin dinafikan bergantung pada lokasi anda atau tempat lain. sebab.

Sifat CBDC yang dibenarkan juga mungkin memerlukan masa yang lebih lama untuk memasukkannya ke dalam pertukaran kripto, sekali gus menjadikannya kurang saling beroperasi dengan kripto asli. Setakat penulisan ini, saya tidak tahu ada CBDC yang mungkin untuk disepadukan oleh pertukaran kripto. Dan, seperti yang anda tahu, Bitcoin adalah tanpa kebenaran.

Yuran

Saya menjangkakan kebanyakan CBDC akan mempunyai yuran yang tinggi, terutamanya jika anda berurus niaga merentasi sempadan, atau melakukan transaksi lain yang biasanya dikaitkan dengan yuran transaksi yang tinggi apabila menggunakan fiat. Memandangkan sifat CBDC yang dibenarkan, anda mungkin perlu meluangkan lebih banyak masa semasa menggunakan CBDC untuk urus niaga rentas sempadan, termasuk kos masa dan peluang anda sendiri. Kebanyakan mata wang kripto akan mempunyai yuran yang jauh lebih rendah untuk urus niaga serupa berbanding.

Terdapat beberapa sifat asas wang yang lain, anda boleh membaca tentangnya dalam banyak tutorial Bitcoin. Saya tidak akan mengulangi semuanya di sini.

Menghancurkan Bitcoin? tidak.

Ramai yang bertanya kepada saya, "adakah CBDC menggantikan Bitcoin?" Untuk perbezaan yang dinyatakan di atas, saya fikir itu tidak mungkin berlaku. Walaupun, tidak dapat dibayangkan bahawa Bank Pusat boleh mengeluarkan syiling bekalan terhad tanpa kebenaran dengan bayaran yang rendah. Jika itu berlaku, orang di negara itu mungkin memang kurang memerlukan Bitcoin. Tetapi seperti yang kita semua tahu, peratusan baik pemegang Bitcoin hari ini tidak semestinya melihat Bitcoin sebagai alternatif mata wang. Jadi mungkin perbandingan antara Bitcoin dan CBDC ini tidak berbaloi untuk dibuat sama sekali.

risiko

Ia juga boleh dibayangkan bahawa kerajaan mungkin "mengharamkan Bitcoin" untuk mempromosikan CBDC mereka sendiri. Penjelasan mengenai "mengharamkan Bitcoin". Setakat ini, saya tidak tahu ada negara yang menjadikan pemilikan Bitcoin sebagai haram. Jadi, tidak ada "larangan Bitcoin" di mana-mana sahaja. Sesetengah negara memang telah melarang pertukaran kripto daripada beroperasi di negara mereka. Ini berkemungkinan akan melambatkan rakyat mereka untuk mengguna pakai teknologi baharu ini dan inovasi FinTech yang dikaitkan dengannya. (Lihat faedah mengeluarkan syiling, semoga dalam artikel seterusnya dalam siri ini.)

Kesimpulan: Satu lagi pilihan

Tanpa mengira kekuatan dan kelemahan CBDC, saya masih percaya pada potensi kripto yang tidak terhingga, dan mempunyai pilihan tambahan biasanya lebih baik daripada tidak. Secara keseluruhan, lebih banyak pilihan kripto yang kami ada, lebih baik. Walau bagaimanapun, apabila Kerajaan dan pengawal selia ingin mencipta CBDC mereka sendiri, saya mengingatkan mereka terhadap sifat taman berdinding mereka.

Kebebasan wang adalah prinsip yang wujud dalam crypto dan blockchain. Cuba untuk meletakkan sekatan dan halangan yang telah saya gariskan di atas mungkin menyekat inovasi dan pembangunan teknologi, yang saya percaya adalah penting untuk kedua-dua ekonomi negara dan infrastruktur crypto dan blockchain global.

Thank you for rating.
JAWAB KOMEN Batalkan Balasan
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!

Tinggalkan komen

Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!